Sada je: 17 tra 2026, 16:19.

Novi zacrt zakona o soc. skrbi -svima invalidnine dole

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Novi zacrt zakona o soc. skrbi -svima invalidnine dole

PostPostao/la Sanja » 18 ožu 2011, 11:59

Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Novi zacrt zakona o soc. skrbi -svima invalidnine dole

PostPostao/la Maša » 18 ožu 2011, 12:47

Ne mogu vjerovati da su dali takav rok :shock ...
slika slika
Maša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Sanja » 18 ožu 2011, 13:18

Dakle svima koji koriste bilo kakvo pravo...mislim na roditelje..od skracenog radnog vremena pa do njegovatelja invalidnina djeteta se smanjuje na pola.
Cije je to pravo? Djeta ili roditelja. Vec su uskratili i prava boravka u skoli. Za njegovatelje do 12 sati, a za skraceno radno vrijeme do 4 sata.
Sjecam se dok sam radila skraceno. Malome skola od 8 do 12, meni posao od 8 do 12. Doslovno sam se morala teleportirati.
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 18 ožu 2011, 13:30

status roditelja njegovatelja je poboljšan - dijete može ići u školu/vrtić, roditelj ima pravo na 4 tjedna plaćenog odmora, plaća mu j 2501.15 kn.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la lulamae » 18 ožu 2011, 13:40

hm..moram si uzeti malo vremena pa to detaljno procitati..zar je stvarno invalidnina smanjena?a dijete smije u skolu ako roditelj koristi pravo njegovatelja?
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 18 ožu 2011, 13:41

Da, čl 79 je i opet čl na koji trebamo upirati prstom. Ne vidim poveznicu između objašnjenja da invalidnina služi za pomoć za uključivanje djeteta u život i onda čl 79 - smanjivanje ako je dijete duže od 4 sata u ustanovi.
Ja predlažem da se to produži na 6 ili 7 sati tj. na onoliko sati koliko je dijete u školi
Izuzeci i smanjeni iznos invalidnine
Članak 79.
(1) Ako roditelji korisnika osobne invalidnine koriste: rodiljni ili roditeljski dopust, rad s
polovicom punoga radnog vremena, rad u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege
djeteta, dopust ili rad u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim
smetnjama u razvoju ili mirovanje radnog odnosa do treće godine života djeteta po posebnim
propisima, a dijete dnevno boravi više od 4 sata u predškolskoj, školskoj ili zdravstvenoj
ustanovi, domu socijalne skrbi ili kod drugog pružatelja usluga boravka, osobna se
invalidnina isplaćuje u iznosu od 125% osnovice iz članka 40. stavka 1. ovoga Zakona.
(2) Dijete čiji roditelj ili član obitelji ostvaruje naknadu za njegovatelja po ovom Zakonu,
ostvaruje pravo na osobnu invalidninu u iznosu od 125% osnovice iz članka 40. stavka 1.
ovoga Zakona.

Ta osnovica koja se tu spominje je 15,04% od 3326 kn=500,23 kn
Zadnja izmjena: nadicab; 18 ožu 2011, 13:57; ukupno mijenjano 1 put/a.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la flipper » 18 ožu 2011, 13:46

lulamae je napisao/la:a dijete smije u skolu ako roditelj koristi pravo njegovatelja?

da, ja znam osobu koja ima status majka njegovatelj otprilike 2 godine a dijete je krenulo ove godine u redovnu školu, za invalidninu neznam kako su prošli, razgovarali smo o tome ali sam sasvim zaboravila a zvoni mi da imaju cijelu sada dok je dijete do 4 sata u školi, ali nisam sigurna.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Sanja » 18 ožu 2011, 14:10

Koristim njegovateljstvo i moj mali moze do 3 sata dnevno biti u skoli. Tj realno 2 sata i 15 minuta.
A ne vodim ga redovito jer cesto ne spava i ima opstipacije.
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la danijela81 » 18 ožu 2011, 15:39

nemam vremena sad gledat, jel se smanjuje i onima koji ne koriste nikakva prava (srv, njegovatelj i sl)
V. ima uvećani dječji i invalidninu (puni iznos), ja ništa
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la andrij » 18 ožu 2011, 22:24

Da, čl 79 je i opet čl na koji trebamo upirati prstom. Ne vidim poveznicu između objašnjenja da invalidnina služi za pomoć za uključivanje djeteta u život i onda čl 79 - smanjivanje ako je dijete duže od 4 sata u ustanovi.
Ja predlažem da se to produži na 6 ili 7 sati tj. na onoliko sati koliko je dijete u školi

Obitelj iz Splita je dobila status njegovatelja ( za jedno dijete) iako dijete ide u redovnu školu - ful satnica i to tek nakon žalbe , Upravnom Sudu jer su im status odbili.Dijete je stopostotni invalid.
http://web2.slobodnadalmacija.hr/Priloz ... fault.aspx

Inače, mislim da je invalidnina djetetovo pravo,a ovim se svima uzima od invalidnine ako roditelj uzme status iako se zna da ima djece koja doslovno ne mogu izaći ni na sadašnjih dva , dva ipo sata koliko su davali :ajme
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Sanja » 19 ožu 2011, 12:23

Znam ovog gospodina. Djete mu je zaista teski invalid i znam da se dugo borio za to pravo koje je nekim drugim roditeljima u slicnoj situaciji dodjeljeno.
Invalidnina je pravo djeteta a ne roditelja i ovo u zakonu je krsenje djetetovih prava.
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 19 ožu 2011, 20:59

E-mail na koji se šalju primjedbe ???? Zna tko '
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Sanja » 20 ožu 2011, 12:29

A ko ce znat!!! Mozes slat saborskim zastupnicima. Opačićkoj npr...Ja sam poslala gradonacelniku Varazdina na FB jer je saborski zastupnik i ima djete sa pp.
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 20 ožu 2011, 13:00

Sanja je napisao/la:A ko ce znat!!! Mozes slat saborskim zastupnicima. Opačićkoj npr...Ja sam poslala gradonacelniku Varazdina na FB jer je saborski zastupnik i ima djete sa pp.

A ništa - onda šaljem na njihov e-mail - drito na tajnika ,ako nije maka e-mail. :hahaha

Ja sam ga sinoć zalijepila Željani Podrug - HDZ .Pohvalila se kako se novim zakonom u predizbornoj godini predviđa olakšice za rodilje i posvojitelje ... :angry Pa sam pohvalila i zakon i hdz i rekla da će jako puno zaštedit na invalidninama koje uzimaju od djece.ASvaka im čast - snašli su se za nove količine spajalica u boji i vodice jana s aromom - :puke :puke
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Maša » 20 ožu 2011, 13:21

andrij je napisao/la:E-mail na koji se šalju primjedbe ???? Zna tko '

Ono što sam ja čula, da se zapravo ''primjedbe'' NE GLEDAJU
nego samo KONKRETNI PRIJEDLOZI
uobličeni u formu ''novog ili izmijenjenog'' ČLANKA.

Nemojte me hvatati za riječ, ali više izvora info , a sjećam se toga i još od prije kad su se mijenjali Zakoni,
a ja bila aktivnije u to polju.

''Ne zanimaju'' njih primjedbe, nego onak ''odvjetnički''
članak taj i taj bi trebao glasiti .....

Uz to obično veću važnost pridaju ako se skupi više ljudi / udruga i potpiše na isti prijedlog.

Manje su šanse da ''uvaže'' (zapravo uopće pogledaju) nešto pojedinačno što im dokapa. :roll

Žalosno ali istinito. Zato ako netko ima mogućnost, nek se povežu udruge, ljudi i akcija :zivili
slika slika
Maša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la andrij » 20 ožu 2011, 14:02

Maša je napisao/la:
andrij je napisao/la:E-mail na koji se šalju primjedbe ???? Zna tko '

Ono što sam ja čula, da se zapravo ''primjedbe'' NE GLEDAJU
nego samo KONKRETNI PRIJEDLOZI
uobličeni u formu ''novog ili izmijenjenog'' ČLANKA.

Nemojte me hvatati za riječ, ali više izvora info , a sjećam se toga i još od prije kad su se mijenjali Zakoni,
a ja bila aktivnije u to polju.

''Ne zanimaju'' njih primjedbe, nego onak ''odvjetnički''
članak taj i taj bi trebao glasiti .....

Uz to obično veću važnost pridaju ako se skupi više ljudi / udruga i potpiše na isti prijedlog.

Manje su šanse da ''uvaže'' (zapravo uopće pogledaju) nešto pojedinačno što im dokapa. :roll

Žalosno ali istinito. Zato ako netko ima mogućnost, nek se povežu udruge, ljudi i akcija :zivili

Hvala - tako sam i mislila napisat - po članku ...da nebi bilo da im pišemo pismo :yess
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 20 ožu 2011, 16:21

za sada smo se skupili udruge iz Du, St i Zg :yess
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la alexandra » 20 ožu 2011, 16:26

ja se duboko i iskreno uzdam u vas.
iako sam znala da će doć tren kad će se netko sjetiti štediti na dječjim invalidninama, opet su me iznenadili. :| ne mogu vjerovat.
uz svo dužno štovanje, iskreno, kako se ne sjete smanjivat invalidnine braniteljima? nas, se, naravno nimalo ne boje. odvratno.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Maša » 20 ožu 2011, 16:57

Mislim da je dio nas i bio zajedno kada je ''društvo''
iz Ministarstva busajući se u prsa najavljivao nacrt Zakona na raznim događanjima
- kao ''djeca prva'' itd..
Nemam komentara, sramota :roll .

Nadica super !

PS: Alexandra, danas sam te se sjetila točno 2 puta,
Sky (4 noge...), MM i ja smo bauljali po određenom dućanu (nabavka)
i svi su bili ekstra srdačni bez prijetvornosti,
pa pomislih da je to bar mrvu tvojih ruku djelo :)
slika slika
Maša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la andrij » 20 ožu 2011, 18:32

nadicab je napisao/la:za sada smo se skupili udruge iz Du, St i Zg :yess

Ima li tko od Vas da ubacite i Vi o obiteljima sa više djece - Sve što trebamo je da se u slučaju da je riječ o dvoje ili više djece s teškoćama u obitelji i drugom roditelju omogući da koristi ista prava - dopust do 8, skraćeno radno ili status njegovatelj - ako roditelj to želi ... te da se roditelju koji skrbi sam o više djece s poteškoćama podigne plaća

Aleksandra - moj MM je invalid DR i ima 200 kuna invalidnine.
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 20 ožu 2011, 18:39

ma li tko od Vas da ubacite i Vi o obiteljima sa više djece - Sve što trebamo je da se u slučaju da je riječ o dvoje ili više djece s teškoćama u obitelji i drugom roditelju omogući da koristi ista prava - dopust do 8, skraćeno radno ili status njegovatelj - ako roditelj to želi ... te da se roditelju koji skrbi sam o više djece s poteškoćama podigne plaća

hm, mogu ja staviti kao prijedlog, ali ako stavim da svako dijete s pp-om ima jednaka prava pa iz toga slijedi da bi onda za svao dijete trebalo ostvarivati nekumulativna prava, što ako u obitelji imamao 3 djece s pp-om?
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la andrij » 20 ožu 2011, 18:47

nadicab je napisao/la:
ma li tko od Vas da ubacite i Vi o obiteljima sa više djece - Sve što trebamo je da se u slučaju da je riječ o dvoje ili više djece s teškoćama u obitelji i drugom roditelju omogući da koristi ista prava - dopust do 8, skraćeno radno ili status njegovatelj - ako roditelj to želi ... te da se roditelju koji skrbi sam o više djece s poteškoćama podigne plaća

hm, mogu ja staviti kao prijedlog, ali ako stavim da svako dijete s pp-om ima jednaka prava pa iz toga slijedi da bi onda za svao dijete trebalo ostvarivati nekumulativna prava, što ako u obitelji imamao 3 djece s pp-om?

Pravo roditelja i pravo djeteta = pravo obitelji na cjelovitost i kvalitetan život.
Bilo bi bolje da sam se razvela i nastavila živit sa suprugom u zajednici jer bi tada i ja i on imali jednaka prava i oba djeteta bi imala jednaka prava.

Što ako je troje djece - osigurat pomoć u kući po obvezno ( pogotovo ako je riječ o jednoroditeljskim ) - sve ovisi o kakvim je poteškoćama kod djece riječ - iako mislim da bi kad bi oba roditelja imala jednaku mogućnost pa jedno npr. koristi skraćeno radno vrijeme a drugo dopust,a kasnije koristi status sve štimalo .
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 20 ožu 2011, 23:32

andrij je napisao/la:Bilo bi bolje da sam se razvela i nastavila živit sa suprugom u zajednici jer bi tada i ja i on imali jednaka prava i oba djeteta bi imala jednaka prava.

zalosno ali istinito :ne
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sanja » 20 ožu 2011, 23:52

Ma radi se o pricipu. Al ako ce djeca moci ici u skolu ok jer je ovo po 2 sata smijesno- mislim na njegovatelje.

Pa da nam barem omoguce kvalitetnu skrb dok radimo bilo bi ok. Koliko nas bi uopce radilo da nismo imali support obitelji.
Ma uzas.
A jos mi je uzasnije kao bolovanje!!! Pa za Boga miloga kad sam si ga mogla prijustiti, a nit mi pada na pamet.

Skraceno radno vrijeme...zasto djeca moraju stajati u skoli samo 4 sata??? Uzas

Obitelji sa vise djece sa pp definitivno trebaju vecu podrsku drzave !

I za kraj...nabijen ih sa 2500 kn za njegovatelje nek mi omoguce da radim, kad su mi vec djete sredili na porodu. Pitam se kako njihove kcerke nemaju na porodima problema?
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Maša » 21 ožu 2011, 00:06

Sanja je napisao/la: Pitam se kako njihove kcerke nemaju na porodima problema?

Ajmo pogoditi - doktori u bolnicama ih drže ko kap vode na dlanu jer se naravno zna čije su...
a opcija br. 2. je da si ''sirotice'' mogu priuštiti i privatno rodilište.... :mrgreen

Sve ovo oko Zakona mi ne miriše na dobro.
:bidan
slika slika
Maša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la andrij » 21 ožu 2011, 00:47

Evo ide i preko krovne udruge za Autizam ...

Ja još nemogu vjerovat da su dali rok od 5 dana :ajme

I sredila sam si život - "ne radim" osim sa djecom - klinci dobro napreduju pogotovo cura ,a sin je sad ugazio u pubertet tako da imamo hormonski urnebes :yess ali sve u svemu ništa gore nego kad je stariji sin ušao u pubertet ;) Suprug je otišao u mirovinu prije 6 godina - profesionalna - bavimo se poljoprivredom i planiram puno toga tako da mi sad od države ne treba ništa i mogu im uzduž i poprijeko odmjerit pola metra . Da bih mogla malo više izlaziti vani - mogla bih ... al jednostavno sam ispala od izlazaka :loce pa sam se prihvatila :kima hahaha

Preživila sam autizam i hdz !
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 21 ožu 2011, 14:52

(1) Pravo na status roditelja njegovatelja ima roditelj djeteta s teškoćama u razvoju koje je
potpuno ovisno o pomoći i njezi druge osobe tako da mu je zbog održavanja života potrebno
pružanje specifične njege izvođenjem medicinsko-tehničkih zahvata, za koju je prema
preporuci liječnika roditelj osposobljen.
(2) Pravo na status roditelja njegovatelja ima i roditelj djeteta s teškim tjelesnim oštećenjem
zbog kojeg je u potpunosti nepokretno i uz pomoć ortopedskih pomagala, te osoba s više
teških oštećenja (tjelesnih, mentalnih, intelektualnih ili osjetilnih), zbog kojih je potpuno
ovisna o pomoći i njezi druge osobe pri zadovoljavanju osnovnih životnih potreba, a za tu
pomoć i njegu je prema preporuci liječnika roditelj osposobljen.
(3) Roditelj djeteta iz stavka 2. ovog članka ima pravo na status njegovatelja samo ako zbog
težine invaliditeta ili oštećenja zdravlja nije moguće osigurati zadovoljavanje djetetovih
životnih potreba uključivanjem u programe poludnevnog boravka u smislu ovoga Zakona bez
pomoći njegovatelja i ako mu za vrijeme tog boravka usluga pomoći i njege nije osigurana.
(4) Pravo na status obiteljskog njegovatelja Zavod može priznati članu obitelji na njegov
zahtjev, pod uvjetom da je dijete iz stavka 1. ili 2. ovoga članka pod skrbništvom jer nema
roditelja ili je roditelj umro, te ako je osposobljen za pružanje pomoći i njege.
(5) Pravo na status njegovatelja roditelj odnosno član obitelji ostvaruje i nakon punoljetnosti
djeteta dok potreba pomoći i njege traje, pod uvjetima propisanim ovim Zakonom.
(6) Pravo na status roditelja njegovatelja odnosno obiteljskog njegovatelja nema roditelj
odnosno član obitelji za dijete kojem je priznato pravo na usluge smještaja ili cjelodnevnog
boravka te poludnevnog boravka za vrijeme kojeg mu je usluga pomoći i njege osigurana.

Andrij, po ovome, nema smetnji da i drugi roditelj djeteta s teškoćama ima pravo na status njegovatelja jer u zakonu nema isključenosti.
Jedino treba dopuniti st 4 s "jer nema jednog od roditelja ili je roditelj umro"
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la andrij » 21 ožu 2011, 16:28

nadicab je napisao/la:
(1) Pravo na status roditelja njegovatelja ima roditelj djeteta s teškoćama u razvoju koje je
potpuno ovisno o pomoći i njezi druge osobe tako da mu je zbog održavanja života potrebno
pružanje specifične njege izvođenjem medicinsko-tehničkih zahvata, za koju je prema
preporuci liječnika roditelj osposobljen.
(2) Pravo na status roditelja njegovatelja ima i roditelj djeteta s teškim tjelesnim oštećenjem
zbog kojeg je u potpunosti nepokretno i uz pomoć ortopedskih pomagala, te osoba s više
teških oštećenja (tjelesnih, mentalnih, intelektualnih ili osjetilnih), zbog kojih je potpuno
ovisna o pomoći i njezi druge osobe pri zadovoljavanju osnovnih životnih potreba, a za tu
pomoć i njegu je prema preporuci liječnika roditelj osposobljen.
(3) Roditelj djeteta iz stavka 2. ovog članka ima pravo na status njegovatelja samo ako zbog
težine invaliditeta ili oštećenja zdravlja nije moguće osigurati zadovoljavanje djetetovih
životnih potreba uključivanjem u programe poludnevnog boravka u smislu ovoga Zakona bez
pomoći njegovatelja i ako mu za vrijeme tog boravka usluga pomoći i njege nije osigurana.
(4) Pravo na status obiteljskog njegovatelja Zavod može priznati članu obitelji na njegov
zahtjev, pod uvjetom da je dijete iz stavka 1. ili 2. ovoga članka pod skrbništvom jer nema
roditelja ili je roditelj umro, te ako je osposobljen za pružanje pomoći i njege.
(5) Pravo na status njegovatelja roditelj odnosno član obitelji ostvaruje i nakon punoljetnosti
djeteta dok potreba pomoći i njege traje, pod uvjetima propisanim ovim Zakonom.
(6) Pravo na status roditelja njegovatelja odnosno obiteljskog njegovatelja nema roditelj
odnosno član obitelji za dijete kojem je priznato pravo na usluge smještaja ili cjelodnevnog
boravka te poludnevnog boravka za vrijeme kojeg mu je usluga pomoći i njege osigurana.

Andrij, po ovome, nema smetnji da i drugi roditelj djeteta s teškoćama ima pravo na status njegovatelja jer u zakonu nema isključenosti.
Jedino treba dopuniti st 4 s "jer nema jednog od roditelja ili je roditelj umro"

Nadice - pitala sam više puta i svi zakoni koji vrijede vrijede jedan roditelj= jedno dijete - nema nigdje što ako je dvoje ili više djece tj- kako oni to meni tumače , ne možeš dva puta dobit isto pravo u obitelji jer je pravo već konzumirano .

Za status njegovatelja konkretno - ja dobijem za dijete,ali drugo dijete ne može dobiti njegovatelja iako ima pravo na njega jer ima više teških poteškoća jer je pravo iskorišteno . :ajme

O obiteljskom njegovatelju - ja sam poslala nadopunu da se to omogući i ako je roditelj trajno bolestan ili zbog starosti ne može brinuti o djetetu
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 21 ožu 2011, 18:01

Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la andrij » 21 ožu 2011, 21:56

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _3402.html

3. Rok provedbe internetskog i drugih oblika savjetovanja

Objava poziva na savjetovanje o nacrtima zakona, drugih propisa i akata treba sadržavati jasno naznačen rok za očitovanja zainteresirane javnosti za koji je poželjno da ne bude kraći od 15 dana od dana objave nacrta na internetskoj stranici tijela nadležnog za izradu nacrta, kako bi zainteresirana javnost imala dovoljno vremena za proučavanje predmetnog nacrta i oblikovanje svoga mišljenja

OSTALO O KODEKSU
SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA NA GORE STAVLJENOM LINKU

- zbog EU su natjerali udruge da se o zakonu očituju u rok od 5 dana :ajme
Zadnja izmjena: andrij; 21 ožu 2011, 22:23; ukupno mijenjano 1 put/a.
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.