Udruge imaju rok za ocitovanje do ponedjeljka.

Sada je: 17 tra 2026, 16:13.
Moderator/ica: nadicab

Izuzeci i smanjeni iznos invalidnine
Članak 79.
(1) Ako roditelji korisnika osobne invalidnine koriste: rodiljni ili roditeljski dopust, rad s
polovicom punoga radnog vremena, rad u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege
djeteta, dopust ili rad u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim
smetnjama u razvoju ili mirovanje radnog odnosa do treće godine života djeteta po posebnim
propisima, a dijete dnevno boravi više od 4 sata u predškolskoj, školskoj ili zdravstvenoj
ustanovi, domu socijalne skrbi ili kod drugog pružatelja usluga boravka, osobna se
invalidnina isplaćuje u iznosu od 125% osnovice iz članka 40. stavka 1. ovoga Zakona.
(2) Dijete čiji roditelj ili član obitelji ostvaruje naknadu za njegovatelja po ovom Zakonu,
ostvaruje pravo na osobnu invalidninu u iznosu od 125% osnovice iz članka 40. stavka 1.
ovoga Zakona.
lulamae je napisao/la:a dijete smije u skolu ako roditelj koristi pravo njegovatelja?

Da, čl 79 je i opet čl na koji trebamo upirati prstom. Ne vidim poveznicu između objašnjenja da invalidnina služi za pomoć za uključivanje djeteta u život i onda čl 79 - smanjivanje ako je dijete duže od 4 sata u ustanovi.
Ja predlažem da se to produži na 6 ili 7 sati tj. na onoliko sati koliko je dijete u školi

Sanja je napisao/la:A ko ce znat!!! Mozes slat saborskim zastupnicima. Opačićkoj npr...Ja sam poslala gradonacelniku Varazdina na FB jer je saborski zastupnik i ima djete sa pp.

Pa sam pohvalila i zakon i hdz i rekla da će jako puno zaštedit na invalidninama koje uzimaju od djece.ASvaka im čast - snašli su se za nove količine spajalica u boji i vodice jana s aromom -

andrij je napisao/la:E-mail na koji se šalju primjedbe ???? Zna tko '

Maša je napisao/la:andrij je napisao/la:E-mail na koji se šalju primjedbe ???? Zna tko '
Ono što sam ja čula, da se zapravo ''primjedbe'' NE GLEDAJU
nego samo KONKRETNI PRIJEDLOZI
uobličeni u formu ''novog ili izmijenjenog'' ČLANKA.
Nemojte me hvatati za riječ, ali više izvora info , a sjećam se toga i još od prije kad su se mijenjali Zakoni,
a ja bila aktivnije u to polju.
''Ne zanimaju'' njih primjedbe, nego onak ''odvjetnički''
članak taj i taj bi trebao glasiti .....
Uz to obično veću važnost pridaju ako se skupi više ljudi / udruga i potpiše na isti prijedlog.
Manje su šanse da ''uvaže'' (zapravo uopće pogledaju) nešto pojedinačno što im dokapa.![]()
Žalosno ali istinito. Zato ako netko ima mogućnost, nek se povežu udruge, ljudi i akcija

nadicab je napisao/la:za sada smo se skupili udruge iz Du, St i Zg

ma li tko od Vas da ubacite i Vi o obiteljima sa više djece - Sve što trebamo je da se u slučaju da je riječ o dvoje ili više djece s teškoćama u obitelji i drugom roditelju omogući da koristi ista prava - dopust do 8, skraćeno radno ili status njegovatelj - ako roditelj to želi ... te da se roditelju koji skrbi sam o više djece s poteškoćama podigne plaća
nadicab je napisao/la:ma li tko od Vas da ubacite i Vi o obiteljima sa više djece - Sve što trebamo je da se u slučaju da je riječ o dvoje ili više djece s teškoćama u obitelji i drugom roditelju omogući da koristi ista prava - dopust do 8, skraćeno radno ili status njegovatelj - ako roditelj to želi ... te da se roditelju koji skrbi sam o više djece s poteškoćama podigne plaća
hm, mogu ja staviti kao prijedlog, ali ako stavim da svako dijete s pp-om ima jednaka prava pa iz toga slijedi da bi onda za svao dijete trebalo ostvarivati nekumulativna prava, što ako u obitelji imamao 3 djece s pp-om?

andrij je napisao/la:Bilo bi bolje da sam se razvela i nastavila živit sa suprugom u zajednici jer bi tada i ja i on imali jednaka prava i oba djeteta bi imala jednaka prava.

Sanja je napisao/la: Pitam se kako njihove kcerke nemaju na porodima problema?

ali sve u svemu ništa gore nego kad je stariji sin ušao u pubertet
Suprug je otišao u mirovinu prije 6 godina - profesionalna - bavimo se poljoprivredom i planiram puno toga tako da mi sad od države ne treba ništa i mogu im uzduž i poprijeko odmjerit pola metra . Da bih mogla malo više izlaziti vani - mogla bih ... al jednostavno sam ispala od izlazaka
pa sam se prihvatila
hahaha 
(1) Pravo na status roditelja njegovatelja ima roditelj djeteta s teškoćama u razvoju koje je
potpuno ovisno o pomoći i njezi druge osobe tako da mu je zbog održavanja života potrebno
pružanje specifične njege izvođenjem medicinsko-tehničkih zahvata, za koju je prema
preporuci liječnika roditelj osposobljen.
(2) Pravo na status roditelja njegovatelja ima i roditelj djeteta s teškim tjelesnim oštećenjem
zbog kojeg je u potpunosti nepokretno i uz pomoć ortopedskih pomagala, te osoba s više
teških oštećenja (tjelesnih, mentalnih, intelektualnih ili osjetilnih), zbog kojih je potpuno
ovisna o pomoći i njezi druge osobe pri zadovoljavanju osnovnih životnih potreba, a za tu
pomoć i njegu je prema preporuci liječnika roditelj osposobljen.
(3) Roditelj djeteta iz stavka 2. ovog članka ima pravo na status njegovatelja samo ako zbog
težine invaliditeta ili oštećenja zdravlja nije moguće osigurati zadovoljavanje djetetovih
životnih potreba uključivanjem u programe poludnevnog boravka u smislu ovoga Zakona bez
pomoći njegovatelja i ako mu za vrijeme tog boravka usluga pomoći i njege nije osigurana.
(4) Pravo na status obiteljskog njegovatelja Zavod može priznati članu obitelji na njegov
zahtjev, pod uvjetom da je dijete iz stavka 1. ili 2. ovoga članka pod skrbništvom jer nema
roditelja ili je roditelj umro, te ako je osposobljen za pružanje pomoći i njege.
(5) Pravo na status njegovatelja roditelj odnosno član obitelji ostvaruje i nakon punoljetnosti
djeteta dok potreba pomoći i njege traje, pod uvjetima propisanim ovim Zakonom.
(6) Pravo na status roditelja njegovatelja odnosno obiteljskog njegovatelja nema roditelj
odnosno član obitelji za dijete kojem je priznato pravo na usluge smještaja ili cjelodnevnog
boravka te poludnevnog boravka za vrijeme kojeg mu je usluga pomoći i njege osigurana.
nadicab je napisao/la:(1) Pravo na status roditelja njegovatelja ima roditelj djeteta s teškoćama u razvoju koje je
potpuno ovisno o pomoći i njezi druge osobe tako da mu je zbog održavanja života potrebno
pružanje specifične njege izvođenjem medicinsko-tehničkih zahvata, za koju je prema
preporuci liječnika roditelj osposobljen.
(2) Pravo na status roditelja njegovatelja ima i roditelj djeteta s teškim tjelesnim oštećenjem
zbog kojeg je u potpunosti nepokretno i uz pomoć ortopedskih pomagala, te osoba s više
teških oštećenja (tjelesnih, mentalnih, intelektualnih ili osjetilnih), zbog kojih je potpuno
ovisna o pomoći i njezi druge osobe pri zadovoljavanju osnovnih životnih potreba, a za tu
pomoć i njegu je prema preporuci liječnika roditelj osposobljen.
(3) Roditelj djeteta iz stavka 2. ovog članka ima pravo na status njegovatelja samo ako zbog
težine invaliditeta ili oštećenja zdravlja nije moguće osigurati zadovoljavanje djetetovih
životnih potreba uključivanjem u programe poludnevnog boravka u smislu ovoga Zakona bez
pomoći njegovatelja i ako mu za vrijeme tog boravka usluga pomoći i njege nije osigurana.
(4) Pravo na status obiteljskog njegovatelja Zavod može priznati članu obitelji na njegov
zahtjev, pod uvjetom da je dijete iz stavka 1. ili 2. ovoga članka pod skrbništvom jer nema
roditelja ili je roditelj umro, te ako je osposobljen za pružanje pomoći i njege.
(5) Pravo na status njegovatelja roditelj odnosno član obitelji ostvaruje i nakon punoljetnosti
djeteta dok potreba pomoći i njege traje, pod uvjetima propisanim ovim Zakonom.
(6) Pravo na status roditelja njegovatelja odnosno obiteljskog njegovatelja nema roditelj
odnosno član obitelji za dijete kojem je priznato pravo na usluge smještaja ili cjelodnevnog
boravka te poludnevnog boravka za vrijeme kojeg mu je usluga pomoći i njege osigurana.
Andrij, po ovome, nema smetnji da i drugi roditelj djeteta s teškoćama ima pravo na status njegovatelja jer u zakonu nema isključenosti.
Jedino treba dopuniti st 4 s "jer nema jednog od roditelja ili je roditelj umro"

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.