Sada je: 17 tra 2026, 14:48.

asistent u nastavi

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: asistent u nastavi

PostPostao/la flipper » 16 ožu 2011, 14:21

to je otprilike oko 13 kn po satu neto?
opčenito je satnica za ovaj posao mala!
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 16 ožu 2011, 14:52

18 kn. A ako ide preko student servisa - 25 kn
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IRENA » 16 ožu 2011, 16:01

Razlika izmedju ova dva ugovaranja je u davanjima ( mir, zdr, porez...) koja su veća kad se ide preko ugovora a preko student servisa su cca 17,5% na neto... ili tak nekako ... nešto mi sad MM objašnjavao ali .. u knjigovodstvu baš i nisam doma...
No u svakom slučaju je to premala satnica da bi osigurala dovoljan i potreban broj asistenata na neko stabilno vrijeme od bar jedne ŠK god u kontinuitetu...
A kakva je situacija u Državi .... bojim se da ne bu bolje .. već samo gore... :(
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flipper » 17 ožu 2011, 10:39

flipper je napisao/la:Kod nas ima novosti :
ovako, naša pomoćnica koja je na 6 mjeseci zaposlena i koja ima ugovor do 31.3., ostaje nam do kraja školske godine i to u vidu volontiranja. Dakle neuzimamo novu osobu od 1.4. . Sljedeče školske godine ako ništa pametnije nesmislimo tada se vraćamo na javne radove i tada dobivamo novu osobu. To sam provjerila u gradu i možemo tako napraviti ( što se tiče povratka na javne radove).

E sad, kako je sa volontiranjem ? Škola ima odobrenje ministarstva za sve pomoćnice koje su preko javnih radova tako da to samo nastavljamo. Od strane školskog psihologa i učiteljice imam podršku, sada čekamo odgovor ravnatelja.

Znam da je to kratkoročno riješenje ali sada 2,5 mjeseca pred kraj školske godine mi je zbilja apsurdno da dobivamo novu a početkom sljedeče školske godine ( 1.10. ) več treču po redu.

Trebam li još nešto znati, napraviti ... savjetujte me.

kopiram iz razloga što je ostalo na predhodnoj strani a trebam savijet ako mo tko može pomoči.

Ravnatelj ne pristaje na volontoranje, kaže da se nemože samo tako volontirati.
Mislim da sam ovdje na forumu pročitala da se do asistenta može doči putem natječaja preko Udruga, putema grada, županije, da financiraju sami roditelji ili da se nađe sponzor ( nekakva firma npr), ili volontiranje.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la flipper » 17 ožu 2011, 10:43

e sada, kako to volontiranje regulirati za ta 2,5 mjeseca do kraja školske godine.
Da li se može ugovor o volontiranju napraviti sa školom, ako več osoba pristaje da radi bez naknade da li joj trebaju biti plačeni doprinosi pa makar na taj način da uspije.
Nekako sam si zacrtala da mi do kraja šk. godine ostane jedna osoba i sada neznam kako to izvesti.
Molim vas ako mi može tko pomoći.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 17 ožu 2011, 12:04

proslijedit ću ti mail savjetnice iz ministarstva
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la martina mama » 17 ožu 2011, 12:27

Ne mogu vjerovati da se sve ovako zapetljalo.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flipper » 17 ožu 2011, 12:54

Nadice, može mail savjetnice čim budeš mogla.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lulamae » 17 ožu 2011, 14:24

strasno..svi imaju volju ( a i to je tesko za dobiti) i onda ravnatelj ne da... :angry
meni je uopce cudno da asistent zeli radisti besplatno..ali super da hoce..i onda opet neka prepreka..joj flipper,stvarno ti treba energije za sve to..ja bi poludila da me sad tak maltretiraju na kraju godine..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la jozica » 17 ožu 2011, 23:56

Pozdrav. :)
martina mama, vjeruj, tako to kod nas ide: Ako postoji ikakva šansa da se stvari maksimalno zakompliciraju one se uvijek zakompliciraju. Problem je i što se ponekad ulijeće bez da se promisli o svemu i nađe bolje rješenje. Ja također imam učenika s ozbiljnim problemima u praćenju nastave, a dobio sam ga pred nekoliko tjedana, usred polugodišta. Do kraja godine su još, koliko točno, 3 mjeseca? I taman kad se uhodam i shvatim koje metode daju najbolje rezultate, kad se klinac i razred "naviknu" na mene otići ću, a sljedeći koji će doći opet će prolaziti kroz početničke muke. :ajme
U vezi edukacije, ne znam kakva je bila prije, mi smo je polazili na ERF-u, tri profesorice, sva predavanja su trajala jedan dan što je premalo, osobito za one koji nemaju formalnog pedagoškog, te ostalog prijeko potrebnog obrazovanja ili iskustva.
"Intervju" i stručna komisija koja je radila procjene kandidata sastojala se od osobe iz županije/ministarstva, osobe iz općine koja je bila trenutno zadužena za javne radove, savjetnika iz HZZ, ravnatelja i razrednika skole koju učenik polazi. Moj je dojam bio da je velik dio osoba koji su se tamo "morali" naći bio prisiljen prijetnjama HZZ-a da će ih izbrisati iz evidencija ako odbiju posao ako će ih "komisija" odabrati za kandidate tako da su se čudili, doslovno su izgledali kao ovaj smajl :conf kad sam im rekao da stvarno želim probati. Nadam se da će sve dobro ispasti, kako meni tako i ostalima, osobito onima radi kojih sve to i radimo. :)
jozica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la flipper » 18 ožu 2011, 05:28

jozica je napisao/la:"Intervju" i stručna komisija koja je radila procjene kandidata sastojala se od osobe iz županije/ministarstva, osobe iz općine koja je bila trenutno zadužena za javne radove, savjetnika iz HZZ, ravnatelja i razrednika skole koju učenik polazi. Moj je dojam bio da je velik dio osoba koji su se tamo "morali" naći bio prisiljen prijetnjama HZZ-a da će ih izbrisati iz evidencija ako odbiju posao ako će ih "komisija" odabrati za kandidate tako da su se čudili, doslovno su izgledali kao ovaj smajl kad sam im rekao da stvarno želim probati.

Kod nas bi ta "stručna emisija" bila osoba iz HZZ ( službenica ) i osoba iz općine koja je trenutno zadužena za javne radove i to je to. Nema ravnatelja, nema učitelja, nema školskog psihologa.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la flipper » 18 ožu 2011, 09:44

flipper je napisao/la:"stručna emisija"

:ajme htjedoh reči "stručna komisija"

Mail savjetnici poslan i čekam odgovor, ravnatelja muči kako to volontiranje regulirati a da bude u skladu sa zakonom.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lulamae » 18 ožu 2011, 13:50

drzim fige...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flipper » 18 ožu 2011, 17:18

tnx Lu

imam još jedno pitanje:
kako funkcionira kada roditelji sami financiraju asistenta u nastavi, kome oni isplačiju novce i sa kime se potpisuje ugovor o radu i na koji nači se osoba zapošljava.
Da li se to radi preko neke Udruge čiji su članovi ili nekako drugačije ?
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la flipper » 23 ožu 2011, 08:22

Nismo pristali na novu pomoćnicu več nam ostaje naša do kraja školske godine. Kako volontiranje nemožemo realizirati ( a to i stoji jer zakonom nije predviđeno volontiranje u vidu ovog odgovornog radnog mijesta ) uspijeli smo da osoba bude vezana ugovorom o djelu tako da podmirimo obveze prema državi koje se moraju. Pristali smo da čemo sami financirati te obveze jar od grada nemožemo tražiti pomoć u fin. jer nam on nudi oblik financiranja putem javnih radova ali hvala Bogu ima ljudi sa srcem koji če u vidu donacije pomoći da se cjelokupna stvar realizira do kraja kako treba! Sada mogu odahnuti, do kraja prvog razreda smo mirni.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lulamae » 23 ožu 2011, 13:37

bravo flipper :5
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 23 ožu 2011, 17:15

Flip :up
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la martina mama » 23 ožu 2011, 23:11

Bravo flipper, tako se bori!!!!
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sanja » 23 ožu 2011, 23:18

:5
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flipper » 24 ožu 2011, 08:03

Hvala cure, iako nismo još ništa dugoročno riješili ali i ovo mi puno znači bar za ovu školsku godinu!
Čitam zakon o volonterstvu i sve mi izgleda da se ipak može taj dio odraditi volonterski ( tako sam si ja predočila zakon ) :dunno
Da nije ovdje otvoriti ću novu temu i volontiranju.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la a zakaj » 06 srp 2011, 12:09

Nama su danas iz skole javili (to se odnosi na ZG, ne znam kako je u ostalim gradovima) da vise ne postoji opcija asistenta preko student servisa, vec samo preko ugovora, ovako kao sto ima nadicin Denis.
Dakle, u obzir dolaze samo osobe koje su diplomirale neki neki od studija pedagoskog, psiholoskog ili reh. usmjerenja, i na burzi su.
Placa je 1300 kn kao sto je nadica navela, placeno je socijalno i mirovinsko, i to vrijeme im ide u staz.
To je u okviru ovog nekog programa poticajnog zaposljavanja HZZ-a.
a zakaj
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la flipper » 06 srp 2011, 23:27

Ako je u okviru programa poticajnog zapošljavanja HZZ-a na koliko dugo zapošljavaju asistenta?
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la a zakaj » 07 srp 2011, 08:52

poslije sam malo bolje proucavala o cemu se radi - nije poticajno zaposljavanje, nego mjera koja se zove 'strucno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa'. Namijenjeno je tome da mladi ljudi s 0 ili max. 6 mj. iskustva koji rade u zanimanjima u kojima trebaju imati godinu dana staza za polaganje drzavnog ispita mogu na taj nacin odraditi staz. Takav odnos traje max. godinu dana (nakon toga moraju poloziti ispit), s tim da oni mogu otici i ranije ako nadju neki drugi posao.

Ne znam, ja sam se valjda propustila informirati na vriujeme pa me je ovo iznenadilo.
a zakaj
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 07 srp 2011, 13:07

da, ali to vrijedi (tako mi je rečeno) samo za buduće nastavnike, pa takav način se onda po novome primjenjuje samo za niže razrede OŠ
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la a zakaj » 07 srp 2011, 15:03

nas su jucer ujutro zvali iz skole, i rekli da su im to prekjucer javili iz gradskog ureda.

i da se radi o svim profilima koji mogu biti zaposleni u skoli - bilo kao ucitelji razredne, bilo predmetne nastave, bilo kao strucne sluzbe. Dakle, to je prilicno sirok spektar zanimanja. I definitivno vrijedi i za vise razrede, antun ce sad biti peti.
(bar ako je vjerovati informacijama koje smo dobili od ravnatelja i pedagogice)

gledala sam na stranicama burze, ima dosta natjecaja objavljenih ovih dana bas za asistente, i svi su kratkotrajni (otprilike od jucer do kraja ovog tjedna), ne kuzim zasto se sve mora raditi tako na horuk.
Ono sto mene brine je da je to jako mala placa, i da je velika vjerojatnost da ti ljudi nece ostajati citavu godinu, nego ce otici cim im se pruzi imalo bolja prilika.

Druga stvar koja me muci je da skola to sad opet vodi skroz mimo nas, i da jedva ispipavamo informacije iz njih. Jucer sam shvatila da oni vec imaju nekakve kandidate i da su danas vec trebali odraditi razgovore s njima, a kao tek su prekjucer saznali za tu odluku?
a zakaj
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la flipper » 08 srp 2011, 07:08

a zakaj je napisao/la:i da se radi o svim profilima koji mogu biti zaposleni u skoli - bilo kao ucitelji razredne, bilo predmetne nastave, bilo kao strucne sluzbe. Dakle, to je prilicno sirok spektar zanimanja.

Pa to je super, to se odnosi na cijelu državu? Danas ću nazvati naš HZZ i pitati.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la a zakaj » 08 srp 2011, 08:45

to opet ne znam, bilo bi dobro da je za cijelu drzavu.

za sam zg, mislim da to i nije najsretnije rjesenje.
U gradu zg ima trenutno oko 200 asistenata - to znaci da bi oni u ovom trenutku trebali na burzi (u otprilike tjedan dana) naci 200 diplomiranih ljudi pedagoskih profila bez radnog iskustva spremnih raditi za 1300 kn. Moja procjena je da to nije moguce.
a zakaj
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dinkic » 08 srp 2011, 11:25

Cinjenica je da su u zg dopis dobili prosli tjedan (negdje preda kraj) i da je bio sastanak u Uredu u ponedjeljak za objasnjenja.
U dopisu od Ureda je bilo da skola treba do 7.7.2011. poslati na HZZ zahtjeve za pomocnika u nastavi i navesti koji profil treba. navedeni profili u dopisu od Ureda su bili: ucitelji razredne i predmetne nastave, pedagozi i psiholozi te edukacijsko-rehabilitacijski. Skola je mogla staviti svoj prvi izbor, a ako toga nema na HZZ onda sto bi jos doslo u obzir.

Moramo znati da skole imaju "kolektivni GO" od 11.7 - do negdje 2x.08.2011." i nije ni cudo sto su trazili da se to obavi ovaj tjedna i ima puno zahtjeva ovaj tjedan jer nema tko obaviti razgovarati s kandidatima u periodu kolektivnog GO (naravno ako se drucije ne organiziraju).

Ova mjera Vlade se odnosi na cijelu RH pa koliko tko se potrudi (tako ispada). Ja znam da su u Istri isto krenuli no nazalost na HZZ nije bilo kandidata navedenih profila.

Ono sto je bitno jos naglasiti skola bi trebala imati i mentora za navedeni profil kojeg trazi, nije jasno da li ga moze i zatraziti izvan skole ako nema svojeg. Onda dolazi do problema tko ce biti s ucenikom dok je njegov pomocnik na mislim 30 sati kod svog mentora i jos 20 sati on treba odrzati predavanja. Ono sto se namece je da je naprimjer pomocnik 25 ili 30 sati s ucenikom, a da ostale svoje radno vrijeme treba raditi poslove koje se traze prema planu za osposobljavanje.

Koliko sam ja cula HZZ placa osobi 1600 kuna, a skoli se uplacuje iznos za mirovinsko koje onda skola placa osobi. Osoba koja ulazi u skolu se ne zaposljava nego je kroz ovaj program Vlade u statusu strucnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa i nakon godine dane polaze svoj strucni ispit te tako postaje konkurentnija na trzistu rada.

Ako malo pogledate po forumima ovo vec koriste pravnici da odrade potrebno vrijeme u odvjetnickim uredima i poloze svoj strucni spit.

Koliko sam pricala s Irenom i oni kao lijecnici su slicno odradjivali taj pocetni dio do polaganja ispita, nekima se placalo minimalno samo prijevoz (sretan si da to mozes odraditi-moja prijateljica je tako godinu dana radila u nasem DZ) ili neki minimalni iznos tako da bi rekla da se samo taj model siri posebno za zvanja u kojima se traze strucni ispiti. Kod nas u industriji toga nema, mi imamo samo pripravnicki staz i placa je manja no ipak visa nego ova i nekih drugih zvanja.

Svakako se postavlja jako puno pitanja kao npr. sto ako skola ne dobije ili kandidati ili nezadovolje sto skola trazi da li ce ZG i dalje prihvacati opciju sutedenata-apslovenata i placanja kao sto je bilo do sada ili ne.

Tko ce i kako educirati odabrane kandidate jer nazalost ucitelji niti predmentne niti razredne nastave na svojim fakultetima ne uce skoro nista o djeci s teskocama s kojima bi sada trebali raditi.

Cinjenica je da je inicijativa dobra i da sigurno moze pomoc mladom covjeku i da uz nasu djecu (a vjerujem i nas) mogu jako puno nauciti kako i na koji nacin uce nasa djeca i kako s njima treba raditi. To iskustvo ce im biti neizmjerno vrijedno kada i sami pocmu raditi, a mislim da ce oni mozda biti i zalog lakseg prihvacanja u skolama djece s teskocama. Naravno sve je individualno no veliki bi bio pomak.

Ono sto je stvarno realno u vremenima koja dolaze da bi pomocnici u skolama za djecu s teskocama bile osobe sa srednjom strucnom spremom. Ovo mi je jako dobro znamo iz iskustva u UK. Postoji i film naseg Centra u UK o ukljucivanju nase djece u skole i njihovi pomocnici. Naravno da je sve indivudualno, neki ce prihavatiti ovaj posao jer nemaju drugu opciju ili posao im jako treba, a neki ce zaista uzivati u njemu i u djeci koju imaju. Kod njih je pomocnik zaposlen puno radno vrijeme i dio vremena je na nastavi s ucenikom, a ostalo vrijeme priprema materijale ima sastanke s koordinatorom s uciteljima s roditeljima. Kod njih u visim razredima npr. imaju i opcije pomocnika po pojedinom predmetu kako bi se sto bolje osoba pripremila i pomogla uceniku u svladavanju nove nastavne jedinice koristeci sve materijale i nacine kako ucenik najbolje uci.

Sorry odoh ja u detalje no ova ideja je dobra no sigurno ce biti puno teskoca, no bolja je za nasu djecu i nas jer je ipak na godinu dana, a ne javni radovi od 6 mjeseci i profili koji nazalost nikako ne odgovaraju za nasu djecu (cast svakome i svakom zvanju ima izuzetaka no cesto se nije na to gledalo). Sto se tice da netko ode kada nesto bolje nadje, to se vec dogadjalo i sa studentima, ili nisu mogli ili su nasli bolji posao ili ....

Sto se tice ukljucenja roditelja u cijeli odabir i sto se sve dogadja jako ovisi od skole do skole i kako roditelji i koliko su ukljuceni i kako je skola do sada to odradjivala. Moji neki roditelji nisu znali nista ni ove cetiri godine i sve su dobivali na pladnju i nisu imali pojma koliko je muke i truda ulozeno od strane roditelja, skole, ucitelja i drugog osoblja u skoli kao i u Uredu da bi njihovo dijete imalo pomocnika u nastavi.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

PostPostao/la a zakaj » 08 srp 2011, 11:46

Dinkic, puno puno hvala na ovako opsirnom odgovoru!

I meni se cini da je dugorocno to dobra opcija, ali me plasi ovo sto se tako na brzinu provodi. I kako se provodi.
a zakaj
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la flipper » 08 srp 2011, 13:13

Dinkić pomagaj!
Gdje mogu naći službeni podatak o tome?
HZZ Bjelovar ne zna ništa o ovome, da li je moguće da se to samo negdje provodi???
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.