Sada je: 06 kol 2026, 16:57.

HM po n-ti put

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

Re: HM po n-ti put

PostPostao/la bubsek » 08 tra 2011, 14:30

kada ste se vec dotakli penzica...

vecina njih mogu ljepo prezivjeti ali nece jer svoju mirovinu pope...99%
evo npr.moj "tata" dobije mirovinu u roku niti tjedan dana ju zapije i onda je "gladan" skuplja flase kopajuci po smecu da "prezivi",takoder to radi i moj svekr i nekolicina penzica koje ja znam... i onda da ih zalim,pa nema te sanse...
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanjabb » 08 tra 2011, 14:35

ne razumijem taj gnjev na ljude u mirovini (svi cemo to ionako jednog dana biti)
Prosječna mirovina (prema ZOMO) iznosi 2.160,86 kn.

Sigruno penzici kupuju sve u 16 i beskonacno ispijaju kave.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la franika » 08 tra 2011, 14:39

ja ih ipak više viđam po kantama za smeće, s vrećama u koje trpaju boce, negl po kafićima, slastičarnama i shopping centrima

Ja ne. :dunno Naravno da vidjam i one sta kopaju po kontejnerima ali toga ljudi ima svugdje!!I ti uglavnom ne izgledaju ko neki prosjecni penzici nego kao beskucnici a puno njih je i pijano pritom! U Americi sam se nagledala stare sirotinje ko nigdje u zivotu...zive na ulici, jedu ostatke iz kanti za smece....i sad bi po tome mogli zaljuciti da je Amerika sirotinjska drzava i da tamo penzioneri gladuju! Naravno da ima kod nas puno siromasnih penzionera ali isto tako znam da velika vecina njih nece kupiti ostatke sa placa, barem ne oni koji kolko tolko drze do svog dostojanstva. Vi vidite one koji to rade, vidim i i ja, i to na svim trznicama, vidjela sam ih i u Koelnu i u Becu....i sta sad!

Moji tata i mama i maju mirovinu svaki oko 2500kn i ne mogu si priustiti turisticka putovnja ko penzioneri u nekim drugim zemljama ali ne nit kopaju po kontejnerima nit kupe ostake sa trznica.....dapace sasvim pristojno zive! Ma dajte molim vas...to radi uglavnom prava sirotinja (koje i opet ponavljam ima svugdje u svijetu!) i alkosi a ne prosjecan hrvatski penzioner.
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Barbi » 08 tra 2011, 14:49

Ja svakodnevno viđam ljude koji kopaju po kantama a koji ne izgledaju ni kao beskućnici, ni kao alkosi, često ni kao umirovljenici. :( Vidjela sam istu ženu dva-tri dana uzastopce, malo je starija od mene, čista i uredna i kopa po kontejnerima. :( Možda ima djecu doma koju treba prehraniti, možda je muž ostavio a ona ostala bez posla, tko zna kakva ju je nužda na to natjerala ali sigurno to iz zabave ne čini. :/

Htjeli to priznati ili ne, naša realnost je sve veće siromaštvo i sve dublje zaduživanje.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la danijela81 » 08 tra 2011, 14:55

tanjabb je napisao/la:ne razumijem taj gnjev na ljude u mirovini (svi cemo to ionako jednog dana biti)

Sigruno penzici kupuju sve u 16 i beskonacno ispijaju kave.

X
velika većina umirovljenika koje ja znam, a koji nisu alkosi koji su propili sve novce, niti beskućnici koji nikada nisu radili i zaradili, nego ljudi koji su odradili puni radni staž, i ispunili su starosni uvjet, a izračunata mirovina im je manja od 2000kn
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la franika » 08 tra 2011, 14:58

Ja svakodnevno viđam ljude koji kopaju po kantama a koji ne izgledaju ni kao beskućnici, ni kao alkosi, često ni kao umirovljenici. Vidjela sam istu ženu dva-tri dana uzastopce, malo je starija od mene, čista i uredna i kopa po kontejnerima. Možda ima djecu doma koju treba prehraniti, možda je muž ostavio a ona ostala bez posla, tko zna kakva ju je nužda na to natjerala ali sigurno to iz zabave ne čini.

Htjeli to priznati ili ne, naša realnost je sve veće siromaštvo i sve dublje zaduživanje.

Evo to je ta jedna koju si vidla! I ne mozemo zato sada na temelju te jedne zakljuciti da kod nas gladne majke kopaju po kantama za smece jer nemaju od cega ljudi tu zivjeti! Isto takvu zenu si mogla vidjeti i na ulicama bilo kojeg drugog grada,
Možda ima djecu doma koju treba prehraniti, možda je muž ostavio a ona ostala bez posla, tko zna kakva ju je nužda na to natjerala ali sigurno to iz zabave ne čini.

Tocno, MOZDA! Ne znamo nista o njoj i zasto to radi!
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la boysmama » 08 tra 2011, 15:00

još ćemo uskoro početi okretati glavu od tih ljudi koji kopaju po kontejnerima, a nisu ni pijanci ni beskućnici (a već i okrećemo) jer nam se ne uklapaju u našu fensi-šmensi viziju kako bi trebao izgledati trg ili cvjetno kad budemo izlazili punih vrećica iz dućana :ne

danijela81 je napisao/la:velika većina umirovljenika koje ja znam, a koji nisu alkosi koji su propili sve novce, niti beskućnici koji nikada nisu radili i zaradili, nego ljudi koji su odradili puni radni staž, i ispunili su starosni uvjet, a izračunata mirovina im je manja od 2000kn

x

i onda oni mogu sebi priuštiti kavicu i slatkač na špici, moš mislit'...
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la boysmama » 08 tra 2011, 15:01

franika je napisao/la:
Ja svakodnevno viđam ljude koji kopaju po kantama a koji ne izgledaju ni kao beskućnici, ni kao alkosi, često ni kao umirovljenici. Vidjela sam istu ženu dva-tri dana uzastopce, malo je starija od mene, čista i uredna i kopa po kontejnerima. Možda ima djecu doma koju treba prehraniti, možda je muž ostavio a ona ostala bez posla, tko zna kakva ju je nužda na to natjerala ali sigurno to iz zabave ne čini.

Evo to je ta jedna koju si vidla! I ne mozemo zato sada na temelju te jedne zakljuciti da kod nas gladne majke kopaju po kantama za smece jer nemaju od cega ljudi tu zivjeti! Isto takvu zenu si mogla vidjeti i na ulicama bilo kojeg drugog grada,
Možda ima djecu doma koju treba prehraniti, možda je muž ostavio a ona ostala bez posla, tko zna kakva ju je nužda na to natjerala ali sigurno to iz zabave ne čini.

Tocno, MOZDA! Ne znamo nista o njoj i zasto to radi!

nije jedna, vjeruj mi, ima ih puno više nego što misliš... roza naočale su ove sezonu u modi jaaaako :cool

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la franika » 08 tra 2011, 15:02

velika većina umirovljenika koje ja znam, a koji nisu alkosi koji su propili sve novce, niti beskućnici koji nikada nisu radili i zaradili, nego ljudi koji su odradili puni radni staž, i ispunili su starosni uvjet, a izračunata mirovina im je manja od 2000kn

Oni SVI kopaju po kontejnerima ili?

Ma da se razumijemo, ja ne tvrdim da nasi penzici ne zive tesko u smislu da si ne mogu priustiti neko putovanje ili tako nesto ali da sad svi masovno kopaju po kontejnerima i skupljaju ostatke sa placa...to mi je ipak pretjerivanje!
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la medo14 » 08 tra 2011, 15:03

ovo je podatak koji jako puno govori
Franika, možda tvoji sad mogu i recimo pristojno živjeti jer žive od dvije mirovine u zajedničkom kućanstvu
najčešće problemi nastaju kad ostane samo jedan sa jednom penzijom
mislim da ima jako puno penzića koji žive ispod svakog minimuma i dostojanstva
treba samo malo prošetati izvan strogog centra Zagreba
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la tanjabb » 08 tra 2011, 15:03

Ne vidim da je itko spomenuo kako je siromastvo ekskluziva ove drzave.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la franika » 08 tra 2011, 15:04

nije jedna, vjeruj mi, ima ih puno više nego što misliš... roza naočale su ove sezonu u modi jaaaako

Al nije ni u vecini...i jako zatamnjena stakla suncanih su zadnjih godina jako IN! ;)
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la danijela81 » 08 tra 2011, 15:05

franika je napisao/la:

Oni SVI kopaju po kontejnerima ili?

ne kopaju po kontenerima, ali se ne sjećaju kada su si zadnji puta priuštili sladoled u slastičarnici, ne znam koji to penzići onda pune slastičarnice i kafiće, i trgaju se kako bi šopingirali po H&Mu
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la palunkica » 08 tra 2011, 15:07

U jednoj prestrašnoj emisiji na HTV-u (B. Bilić ne znam kako se zove, ponedjeljkom umjesto Latinice) je bio prikazan filmić o jednoj obitelji, ja sam došla na pola pa ne znam točno početak, ali definitivno žena ne radi (za muža ne znam). Vrlo su direktno pitali nju i njenu djecu što to znači biti siromašan. Jedna kćer se rasplakala, a ona je pričala priču kako ju je kontrolorka ulovila u tramvaju i pustila jer je u džepu imala 7 kuna, i mogla je birati hoće li za to kupiti griz ili eventualno platiti kartu za tramvaj.

Natjerala sam svoje dijete da to gleda kako bi spoznao gdje živi. Jer je to slika jednog velikog broja ljudi u Hrvatskoj.

Na žalost, ono malo što u Hrvatskoj zarađuje u 90% slučajeva zarađuje ispod 6000 kuna, evo mali izvadak iz statističkog ljetopisa za 2010. godinu

neto do 1900 kn --> 10.650 (1,00 %)
1901 – 2200 kn --> 51.122 (4,80 %)
2201 – 2500 kn --> 57.512 (5,40 %)
2501 – 2800 kn --> 62.837 (5,90 %)
2801 – 3100 kn --> 71.357 (6,70 %)
3101 – 3400 kn --> 64.967 (6,10 %)
3401 – 3700 kn --> 62.837 (5,90 %)
3701 – 4000 kn --> 58.577 (5,50 %)
4001 – 4500 kn --> 102.243 (9,60 %)
4501 – 5000 kn --> 88.398 (8,30 %)
5001 – 6000 kn --> 158.690 (14,90 %)
6001 – 8000 kn --> 167.210 (15,70%)
neto iznad 8001 kn --> 108.634 (10,20%)

I ja se opet pitam, tko to stoji u redu za H&M? I s čime
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la franika » 08 tra 2011, 15:08

ne znam koji to penzići onda pune slastičarnice i kafiće,

Ne znam ni ja, al ih vidim...svakodnevno...da ih pitamo? ;)
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamainana » 08 tra 2011, 15:10

mislim da trenutno ima puno više onih koji nemaju nego onih koji imaju

sve više je onih koji mole za malo hrane dok izlaziš iz dućana i stvarno su sretni s litrom mlijeka i nekom sitnicom i ne traže novac

moj svekar je od onih penzića koji svaki dan popiju jednu kavu u kafiću sa svojim frendovima (i naravno da sjede tamo 2 sata) i to mu je jedina razonoda, to što neće imati za benzin, robu ili bilo što drugo mu ne smeta (pa zato ima svoju djecu), on ne pije (i zapravo ne znam puno penzionera koji piju :dunno ), ali ima zato svoj gušt druženja makar ih većina ne može više niti to.

definitivno situacija nije bajna, a ovakve navale na shoping centar apsolutno ništa ne dokazuju

mala notica
dijete me je pitalo jel smije u H&M danas jer se dogovaraju sve cure iz razreda da ide, znači od njih 10-tak možda (i to debelo možda) će samo jedna nešto kupiti i eto već gužve i navale
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la boysmama » 08 tra 2011, 15:11

franika je napisao/la:
ne znam koji to penzići onda pune slastičarnice i kafiće,

Ne znam ni ja, al ih vidim...svakodnevno...da ih pitamo? ;)

znam ja, oni koji će kupiti sunčane naočale i tenisice po 2000 kn/kom samo da bi bili IN, a onda će tim istim penzićima dovesti djecu na čuvanje i prehranu i kukati kako nemaju za režije i za poslati dijete u vrtić... znam ih nemali broj takvih :roll

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la franika » 08 tra 2011, 15:13

moj svekar je od onih penzića koji svaki dan popiju jednu kavu u kafiću sa svojim frendovima (i naravno da sjede tamo 2 sata) i to mu je jedina razonoda, to što neće imati za benzin, robu ili bilo što drugo mu ne smeta (pa zato ima svoju djecu), on ne pije (i zapravo ne znam puno penzionera koji piju ), ali ima zato svoj gušt druženja

Ovako nekako si to i ja tumacim.

U vezi H&M-a: guzva je tamo prvenstveno iz znatizelje...ne kupuje se uopce masovno, ali svi hoce vidjeti taj H&M o kojem se tolko prica!
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la franika » 08 tra 2011, 15:15

znam ja, oni koji će kupiti sunčane naočale i tenisice po 2000 kn/kom samo da bi bili IN, a onda će tim istim penzićima dovesti djecu na čuvanje i prehranu i kukati kako nemaju za režije i za poslati dijete u vrtić... znam ih nemali broj takvih

To ce penzici kupiti...ne kuzim poantu? Pricamo o PENZICIMA po kaficima i slasticarnama!
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamainana » 08 tra 2011, 15:16

samo mala napomena

svekar je u onoj povlaštnoj skupini penzionera koji ima malo više od prosječne penzije, a bogme takvi su rijetki
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rimaithor » 08 tra 2011, 15:29

Stvarno mi nije u redu to tako s visine komentirati, posebno ako imaš sreće pa ti klinci imaju i ptičjeg mlijeka :whew
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la PixyDust » 08 tra 2011, 16:14

Valjda ja idem po krivim kafićima u kojima ne viđam penziće. :dunno Pa čak i da su kafići puni penzića koji nad jednom kavicom lamentiraju o boleštinama s vršnjacima to bi mi bilo puno razumljivije od prizora koji ja uglavnom po kafićima vidim: hrpa mladih ljudi (a nemoguće je da su svi studenti i osobe s fleksibilnim radnim vremenom ili poslom u smjenama) kojih su terase kafića radnim danom pune u svako doba dana. Tko onda radi? Možda se netko isto i za mene pita dok promatram te iste u kafićima, ali ne vjerujem baš da ima toliko profesora sa dobro složenim rasporedom po gradu.

Moja je mama provela cijeli svoj radni vijek obavljajući loše plaćeni teški fizički posao, nije puno uštedjela, ali ne zato što je trošila za alkohol i kavice, već zato što joj je prioritet bio da brat i ja uspijemo završiti fakultet i živjeti kao i većina naših vršnjaka. Danas zato ima jako narušeno zdravlje, tri operacije kuka iza sebe i punih 900 kuna hrvatske prijevremene invalidske mirovine. Ima i svoj ponos zbog kojeg nikako ne može prihvatiti da ju financijski moraju potpomagati njena djeca. Ima i oči pune suza svaki pun kad vidi kakve poklone moje dijete dobiva od druge bake, a kakve od nje. :place

Zato sam malo patetična i pristrana kad se tvrdi da su svi koji kopaju po kantama za smeće i čeprkaju po otpacima kad se svi pokupe sa tržnice sami krivi za svoje stanje i nisu dovoljno i na vrijeme mislili o starosti. I, btw, ovo je polako postala tema za VT.
slika slika
PixyDust
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la skorpionka » 08 tra 2011, 16:38

Valjda ja idem po krivim kafićima u kojima ne viđam penziće. Pa čak i da su kafići puni penzića koji nad jednom kavicom lamentiraju o boleštinama s vršnjacima to bi mi bilo puno razumljivije od prizora koji ja uglavnom po kafićima vidim: hrpa mladih ljudi (a nemoguće je da su svi studenti i osobe s fleksibilnim radnim vremenom ili poslom u smjenama) kojih su terase kafića radnim danom pune u svako doba dana.

Potpis od riječi do riječi. Al sad smo zabrazdili u drugu temu.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la nadicab » 08 tra 2011, 16:39

ja se sjećam sebe i mm-a kao studenata koji smo do savršenstva razvili mogućnost ispijanja jedne kave po 1 sat u kafiću jer love za drugu nismo imali :lol (ali smo imali puno ljubavi :luv )
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Sreca najveca » 08 tra 2011, 16:39

moj pokojni tata koji je imao tu "nesrecu" pa je cijeli svoj radni vijek radio kao kuhar i naravno na mnogo mjesta ne bio prijavljen (sve sezone, svi brodovi i sl.). tako da mu je penzija iznosila punih 900 kn.
mama, koja je ove godine napunila 35 godina radnog staza, htjela je u mirovinu. iznos koji su joj na mirovinskom izracunali glasio je: 1800 kn. kako su joj mjesecne rezije oko 900 kn, nema sanse da ide. a iskreno, da je tata ziv, tek onda ne bi mogla.
a znam jos dosta takvih blizih primjera. tako da sam sigurna da su oni s 2500 kn (i vise) mirovine ipak rijedji slucajevi.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la Novamama » 08 tra 2011, 16:47

pa 2.500 kn ima profesor u mirovini. :roll pa ako živi sam i ima nedajbože možda neki kreditić nasljeđen ostane mu taman za kavicu na cvjetnom.

a za hm se slažem da su gužvu napravile srednjoškolke. ako ima neki popust i ako imaju 100 kn za majicu naravno da će stati u red i probati proći povoljnije. to čak i razumijem i ne vidim da je to toliko strašno što se napravio red. mislim strašnije mi je da se takva ista gužva radi vikendima u mariboru i grazu i da su to mahom hrvati.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mirbi » 08 tra 2011, 17:11

nadicab je napisao/la:ja se sjećam sebe i mm-a kao studenata koji smo do savršenstva razvili mogućnost ispijanja jedne kave po 1 sat u kafiću jer love za drugu nismo imali :lol (ali smo imali puno ljubavi :luv )

1 sat je pijem danas. Rekord mi je bio, tamo 1991., ravno 5 sati. Jedan čaj. :/
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la mirbi » 08 tra 2011, 17:13

Franika, zar ti zbilja misliš da ljudi od gušta kopaju po kontejnerima?
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la ivana7997 » 08 tra 2011, 17:17

http://danas.net.hr/hrvatska/vbulic/page/2011/04/08/0047006.html?pos=n0

Hrvati si još mogu priuštiti H&M. Samo, do kada?

Piše Vlado Bulić

Ljudi koji proizvode H&M-ove majice ne mogu si ih kupiti. Na zidu tvorničke hale u Bangladešu stoji velika brojka 250, koja ima motivirajuće djelovati na radnike. 250 označava poželjan broj proizvedenih majica u jednom satu.

H&M stigao i u Hrvatsku. Preciznije, otvara nekoliko dućana. Pa su se na VIP partyju povodom otvorenja jednog od njih okupile jake hrvatske celebrity snage, pozdravile dolazak ove "kvalitetne & jeftine" modne marke u naše krajeve, a posebno je inspiriran bio Marko Grubnić aka Modni Mačak, koji je tom prigodom izjavio: "Ljudi su nezadovoljni, cijelo vrijeme mediji donose vijesti o prosvjedima, dobro je da konačno ima i neka dobra vijest" i tako, a da toga vjerojatno nije ni svjestan, izgovorio istinu globalnih dimenzija.

Globus je, na najavu ovih otvaranja, pokušao odgovoriti na pitanje kako su H&M-ovi proizvodi tako jeftini, ali to nije otišlo dalje od uvijek istog palamuđenja o štedljivosti i "dobrom gospodarenju" – u H&M-u uposlenici nemaju službene mobitele, nema razbacivanja luksuznim cateringom ni skupocjenim pićima, a čak se i gazda Karl-Johan Persson vozi u ekonomskoj klasi. Toliko je, naime, skroman da se uposlenicima koje sretne u liftu uvik lipo javi.

Njemački Die Zeit je prije nekoliko mjeseci objavio tekst veličine omanjeg lancuna, odgovarajući u njemu na isto pitanje kao i Globus, ali je, nekim čudom, došao do drugačijih odgovora.

Subvencije države, minimalci sirotinji

Priča počinje u Teksasu, u gradiću Lubbock, u kojem živi 225.000 stanovnika, uglavnom od uzgoja pamuka, od kojeg dobar dio završi u pogonima H&M-a. Poljoprivrednici o kojima je ovdje riječ imaju najmodernije strojeve, strojeve koji zamjenjuju i do 300 radnika, ali im ipak država mora uskočiti sa subvencijama.

Tako je Amerika u zadnjih deset godina svojih 19.000 proizvođača pamuka subvencionirala s 25 milijardi dolara, subvencionirajući posredno i H&M, a na koncu i oduševljenje Marka Grubnića cijenom njihove majice. (Sjetite se ovog kad se sljedeći put povede polemika o tome treba li subvencionirati brodogradnju i poljoprivredu u Hrvata ili je prepustiti otvorenom tržištu.)

Potraga za odgovorom na pitanje o cijeni H&M-ovih proizvoda iz Amerike ide u Dhaku, glavni grad Bangladeša, u kojem su tvornice tvrtke Dulal Brothers Unlimited, koja na dan obradi 50 tona američkog pamuka, što je ekvivalent od 125.000 majica, od čega pola prodaju H&M-u. U proizvodnim halama tvornice, na zidu stoji velika brojka 250, koja ima motivirajuće djelovati na radnike, a označava poželjan broj proizvedenih majica u jednom satu.

Plaće su, naravno, zakonom propisani minimalac i iznose 36 eura mjesečno, a nakon prosvjeda tekstilnih radnika i brutalnih sukoba s policijom, Vlada je taj minimalac podigla, pa sada iznosi 53 eura, na opće oduševljenje radnika, koji sada, eto, mogu financijski pomagati i obitelji.

Globalna potrošačka klasa

Sve to skupa, cijela ta priča o H&M-u i njegovim popularnim cijenama, nije ništa novo i ne razlikuje se puno od priča Nikea, Adidasa, Benettona i još gomile multinacionalnih kompanija. Novac vlada svijetom, tako je raspoređen kapital na planetu i sutra će vjerojatno padati kiša.

Ljudi koji proizvode H&M-ove majice njih ne mogu kupiti. Njih može kupiti 20% svjetskog stanovništva, oko 1,5 milijardi stanovnika planeta, koji tvore ono što sociolozi nazivaju globalna potrošačka klasa.

Tako dolazimo do Marka Grubnića i njegove izjave s početka teksta: "Ljudi su nezadovoljni, cijelo vrijeme mediji donose vijesti o prosvjedima, dobro je da konačno ima i neka dobra vijest."

Dobra vijest je da H&M u Hrvatskoj otvara dućane, a ne tvornice. To znači da još uvijek spadamo u onih 20% svjetskog stanovništva koji si proizvode H&M-a mogu priuštiti. Pitanje samo – do kada?
Vlado Bulić
08.04.2011.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Krumpirić » 08 tra 2011, 17:28

:klanja
Krumpirić
Cobra 11

PrethodnaSljedeća

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži