hej
tajci dobrodosla!
super da ste se izvukli iz klaiceve, stvarno sam cula groznih iskustava od tamo. reci koliko je bebe star? moj ce evo skoro 11 mj.
kao prvo bih ti savjetovala da ne slusas i iskljucis se od savjeta i komentara svih koji nisu tvoj ortoped ili neka druga strucna osoba, pa i pedijatra. ja se dan danas krizam kad se sjetim sto sam sve cula od naseg pedijatra. od toga kako od faksa nije vidio takvu strahotu (misleci pritom na gips, nogice nije ni vidio), da neka se mi trudimo ali da ce dijete biti invalid, da ce uvijek imati problema s kostima i misicima (???), da dobro ako ce moci hodati bez pomagala. nije malog niti pregledavao na sistematskim, samo nam je ispisivao uputnice za specijaliste jer se nije zelio mijesati u nas "posebni" slucaj. tretirao je malog kao da je stephen hawking. ma uzas. i za svaki slucaj mu je pripisao dystoni sindrom, nek se nadje. od toga i tako danas svi pate. joj da, i za natisak od ortoze je ustvrdio da je dekubitus.
pa ce te vjerujem ohrabriti da (kod nas se radilo o pozicijskoj malformaciji, soft-stiff stupnja) moj mali samo sto nije prohodao, cak da i malo obuzdavam jer bih htjela da ga dr. djapic pogleda kako stoji i koraca. meni se to cini sasvim u redu, cak i zbog hiperkorigiranja gazi malo i vise prema van. i trebat ce vjezbat puno, vjezbice kad jos porastu se mogu i kroz igru, romobile, loptom izvoditi. ali stopala su mu identicne duljine, listovi su mu identicne debljine, i nogice su mu potpuno jednake duzine (isljucujuci male asimetrije koje svi imamo). gleznjevi mu jesu tanji od prosjecne bebe, ali i to ce se mislim oporaviti kad skinemo ortoze. a uostalom bas me i briga. tako da nemoj brinuti. da postoje nekakve vidljive asimetrije sigurna sam da bi vam rekli odmah po skidanju gipsica kad se stopalica izravnaju i mogu lijepo usporediti. a ovakve izjave toboze strucnjaka me totalno razbjesne, pa pobogu sta ne mogu rec da se dugo nisu susreli s takvim slucajem i da ce se bolje raspitati da mogu dat konkretnije informacije, a ne lupati nes po sjecanju s faksa iz kojeg su izasli prije 50 godina. tad je i transplantacija srca bila nezamisliva. grrr.

i draga, nemoj izgubiti perspektivu da ono sto je stvarno najnajbitnije u cijeloj prici je da imamo vesele i zdrave bebe.
stovise toliko vesele da ni u snu nema mira. ortozu mu skidam kad posizi, jer dobije napadaje bijesa, pokusavam nadoknaditi s dnevnim spavanjem. a poze u kojima spava su nezamislive, od nogu u zrak, noge za 180 zavrcene od trupa, stalno ga popravljamo i on se stalno vraca u poze koje mu valjda odgovaraju. moj se sam okretao s ledja na trbuh dok je bio manji i prekobicavao, tako da ja bih ga na tvom mjestu pustila da si on sam izabere pozu koja mu najbolje odgovara.
kako su ostali smrdljivi tabani? ima li kakvih novaosti? mi evo idemo krajem mjeseca na pregled.
pusa svima!