ja sam već ima par godina odustala od tih tradicionalnih metoda farbanja jaja... ja fino kupim plastična jaja (koja su još jeftinija od običnih) i akrilni lak pa farbam trajno jaja, lijepim sve i svašta na njih, od prirodnih sjemenki do šljokica i trakica, a i mogu ih koristiti i više godina zaredom... sad već imam finu garnituru jaja u više osnovnih nijansi i mogu kombinirati koja će mi biti "tema" ove godine... ove godine ih neću ni farbati...
vidi ova moja od prošle godine:
akrilna jajaa što se tiče tih tradicionalnih boja, one se u pravilu ne brišu s jaja kad se jaje vadi iz boje, a za postojanost boje se doda kap-dva octa u vruću tekuću otopinu boje... ja sam ih vadila drvenom kuhačom kad postignu željeni intenzitet boje i stavljala ih na salvetu da se osuše... ili na onaj kartonski uložak od jaja (u kojem se jaja na placu kupe)... onda se premažu vatom sa malo ulja da budu sjajna i to je to, mogu se prije toga pokeljiti svakakve sličice, one se obično otope u vodi da se odlijepe od podloge i onako mokre samo horizontalno translatiraju prstom na jaje...
sad imaš raznih vrsta boja za kupiti, od onih koje se vruće moraju farbati, pa ima i onih za u hladnu vodu ili onih uljanih boja koje se miješaju prolaskom jaja po površini vode pa dobiješ valove raznih boja... ma, ima svašta...
od domaćih pripravaka boje najpoznatiji su crveni luk tj. kora skuhana u vodi (boja je smeđa) ili zelenje (špinat, blitva-boja je zelena, naravno), a postoje i one metode oslikavanja pravih listova i bilja na jaju... željeni listić se prisloni na kuhano jaje i uveže u najlonsku čarapu, čvrsto stisne i uroni u boju pa se taj dio koji prekriva listić ne oboja i ostane otisak...
za te kristale o kojima pričaš nisam još čula, čemu služe
mene najviše fasciniraju one tradicionalne metode farbanja jaja s voskom... pa te sitne alatke u koje se pčelinji vosak kapa, preciznost starih majstorica i njihovi tradicionalni uzorci

to je po meni umjetnost