Sada je: 08 kol 2026, 07:00.

Farbanje jaja for dummies!

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Farbanje jaja for dummies!

PostPostao/la Jullishka » 18 tra 2011, 11:06

Ajde, svi lepo na sunce kako to radite! Znaci, gotove boje, prirodne zezalice, kako ih stavljate da se suse a da se boja "ne obrise" (ne zajebavam se, to mi nije jasno)..ma sve sto vam padne na pamet :dada
Jedino sto imam za sada su neki kristali, o kojima pise (koliko sam uspela sa bugarskog da prevedem) da se stavljaju 3min ranije u vodu za kuvanje,pa se stave jaja i kuvaju,pa se ostave da se ohlade u toj vodi, a onda kad se izvade, farbaju se po zelji. Naravno da mi nije jasno, posebno ovo zadnje :ajme
Pretpostavljate popitanju da cu ove godine to da radim po prvi put, zar ne? :bis
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

Re: Farbanje jaja for dummies!

PostPostao/la boysmama » 18 tra 2011, 11:22

ja sam već ima par godina odustala od tih tradicionalnih metoda farbanja jaja... ja fino kupim plastična jaja (koja su još jeftinija od običnih) i akrilni lak pa farbam trajno jaja, lijepim sve i svašta na njih, od prirodnih sjemenki do šljokica i trakica, a i mogu ih koristiti i više godina zaredom... sad već imam finu garnituru jaja u više osnovnih nijansi i mogu kombinirati koja će mi biti "tema" ove godine... ove godine ih neću ni farbati...

vidi ova moja od prošle godine: akrilna jaja

a što se tiče tih tradicionalnih boja, one se u pravilu ne brišu s jaja kad se jaje vadi iz boje, a za postojanost boje se doda kap-dva octa u vruću tekuću otopinu boje... ja sam ih vadila drvenom kuhačom kad postignu željeni intenzitet boje i stavljala ih na salvetu da se osuše... ili na onaj kartonski uložak od jaja (u kojem se jaja na placu kupe)... onda se premažu vatom sa malo ulja da budu sjajna i to je to, mogu se prije toga pokeljiti svakakve sličice, one se obično otope u vodi da se odlijepe od podloge i onako mokre samo horizontalno translatiraju prstom na jaje...

sad imaš raznih vrsta boja za kupiti, od onih koje se vruće moraju farbati, pa ima i onih za u hladnu vodu ili onih uljanih boja koje se miješaju prolaskom jaja po površini vode pa dobiješ valove raznih boja... ma, ima svašta...

od domaćih pripravaka boje najpoznatiji su crveni luk tj. kora skuhana u vodi (boja je smeđa) ili zelenje (špinat, blitva-boja je zelena, naravno), a postoje i one metode oslikavanja pravih listova i bilja na jaju... željeni listić se prisloni na kuhano jaje i uveže u najlonsku čarapu, čvrsto stisne i uroni u boju pa se taj dio koji prekriva listić ne oboja i ostane otisak...

za te kristale o kojima pričaš nisam još čula, čemu služe :dunno

mene najviše fasciniraju one tradicionalne metode farbanja jaja s voskom... pa te sitne alatke u koje se pčelinji vosak kapa, preciznost starih majstorica i njihovi tradicionalni uzorci :le to je po meni umjetnost
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Jullishka » 18 tra 2011, 11:43

moracu da prosetam da pogledam te boje, nista ja to ne znam.
a kristali su...ma bukvalno neki kristalcici koji daju poseban neki smek jajima, boje izgledaju kao duga na njima, ali ima vise vrsta njih, meni ovakve poslali koje imam.
necu plasticna da kupujem :) posto hocu da ispunim vanjinu zelju da farbamo jaja i da ih zajedno lomimo :dada
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la Kris2 » 18 tra 2011, 11:44

Ja uvijek obavezno farbam s lukom - skupljam jedno vrijeme kore od luka - crvenog, a ako nađeš super je i ljubičasti - budu jaja još intenzivnije, tamnije boje.
Znači tako skupljene ljuske stavim na dno lonca, na to poslažem u komad najlon čarape zamotano jaje na koje sam prethodno prislonila neki dekorativni list (peršin jako lijepo ispadne), znači taj dio s listom na njega prisloniš čarapu da se list ne zgužva i onda napraviš čvorove na čarapi da se to drži. Da lakše namjestiš listiće dobro ih je namočiti prije :).
I tako naslažeš ta jaja u čarapi staviš vode i kuhaš (ja bar pola sata :)) - pazi da ti ne bude prejaka vatra da se jaja ne slome :).
Ponekad stavim jaja bez listića, pa ih onda ovako obojana lukom ukrasim grebuckanjem nekim oštim predmetom - meni su ovako krasno ispadala, ali je prilično zahtjevno, sad više ne stignem:).
Voljela bi isto pokušati voskom
Kris2
Danadadila

PostPostao/la olja » 18 tra 2011, 15:00

Kris2 je napisao/la:znači taj dio s listom na njega prisloniš čarapu da se list ne zgužva i onda napraviš čvorove na čarapi da se to drži.

samo da znas da nije tako jednostavno kako zvuci :)
ili sam ja previse smotana za takve akrobacije.
u svakom slucaju, dobro smo prosle godine uopce imali jaja kad sam ih ja farbala - doslo mi je bilo da ih polupam sve o zid :ajme
julls, sretno i dobro se zabavite :mah
ko sto se da vidjeti iz gore recenog, nemam ti bas neki pametan savjet :lol
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la folne » 18 tra 2011, 15:03

Julls, ako ćete razbijati jaja i jesti ih ja bi ih onda ipak bojala prirodnim bojama, a ne kristalima i umjetnim bojama. :dunno
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Kris2 » 18 tra 2011, 15:05

Ma nije ni tako komplicirano - odreežeš komad čarape, svešež na jednom kraju, prikeljiš listić prstima i tako ga držiš i tu stranu prisloniš u čarapu i onda ostatak zategneš oko te slike da ti se ne miče i zavežeš (ovo ako ti malo ostane negdje šareno ne smeta :))

I ja se slažem s Folne ako ih mislite jesti bolje su prirodne boje .
Kris2
Danadadila

PostPostao/la snowwhite » 18 tra 2011, 15:23

nije ni s voskom neka mudrost osim ako želiš imati jaja za izložbu :mrgreen
za svoju i djetetovu zabavu ako želiš vosak zapali malu svjećicu najbolje onu lučicu, ovo:
slika i u otopljeni vosak umočiš drveni štapić za ražnjiće s kojim crtaš po jaju. jaje onda ubaciš u boju. mi normalno koristimo ove umjetne boje. one i jesu napravljene za bojanje uskršnjih jaja, i jedemo ih.
kad se posuši, noktom ili nožićem postružeš vosak.
mi jaja ne mažemo uljem već komadićem slanine.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Arkana10 » 18 tra 2011, 21:15

folne je napisao/la:Julls, ako ćete razbijati jaja i jesti ih ja bi ih onda ipak bojala prirodnim bojama, a ne kristalima i umjetnim bojama. :dunno

:dada
farbam samo lukom, onako kako je Kris napisala, samo nakon vadjenja prebrisem ih jestivim uljem.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Gloria's Mum » 18 tra 2011, 21:49

Kris2 je napisao/la:I tako naslažeš ta jaja u čarapi staviš vode i kuhaš (ja bar pola sata :)) - pazi da ti ne bude prejaka vatra da se jaja ne slome :).

Jel mi stvarno nece popucati nakon pola sata? :conf

boysmama je napisao/la:

:klanja Svaka ti cast!
Gloria-28.01.2005
Laura-26.12.2007
Nella-11.09.2011
Gloria's Mum
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la boysmama » 20 tra 2011, 09:27

Gloria's Mum je napisao/la:
boysmama je napisao/la:

:klanja Svaka ti cast!

hvala :kiss

olja je napisao/la: Kris2 je napisao/la:znači taj dio s listom na njega prisloniš čarapu da se list ne zgužva i onda napraviš čvorove na čarapi da se to drži.

samo da znas da nije tako jednostavno kako zvuci :)
ili sam ja previse smotana za takve akrobacije.

nisi, nisi, stvarno nije tako jednostavno... list mora ostati ispravljen u svom originalnom obliku, čvrsto priljubljen uz jaje da se ne bi ofarbala i površina ispod lista i da ne bi izgubio formu, a istovremeno ne smije čarapa biti jaako zategnuta jer će ti na mjestu čvora čarape ostati isto bijelo :ajme

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la boysmama » 20 tra 2011, 10:56

mmar je napisao/la:Mama je dok smo bile male ukrašavala jaja voskom, ali imala je neki "čarobni štapić" za to, nešto kao nalivpero ali drveno, i koristila je nekakav drugačiji vosak. I to su bila prava remek djela. Ne radi to već godinama jer ne vidi više tako dobro, pa ima problema s kralježnicom i onda joj je teško sjedit nad tim, sjećam se da je to bio spor posao, ali izgledalo je divno :luv

znam točno o čemu pričaš, moja sveki isto tako farba jaja na tradicionalan način, koristi tu napravicu i pčelinji vosak... ja sam probala sa ovim običnim voskom iz svjećica i nije to to, on se puno brže hladi i teže je s njim raditi, a i u farbanju se događa da se otopi pa ne dobiješ nikakav uzorak :lol zato moraš raditi s bojama koje se farbaju na hladno...

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la ZacKa » 20 tra 2011, 11:50

ja kupujem prehrambene boje za jaja koja papamo, farbam isto u luku,
a ona koja na papamo, crtamo ih flomasterima, ljepimo naljke,
moja kći voli crtati :mrgreen
Sad ću isto prehr. boje, pa ću ovo s peršinom i voskom možda, +
sam kupila neke šablone.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la snowwhite » 20 tra 2011, 11:50

mmar kao što sam napisala jaja ne budu za izložbu ali djeci za gušt bude sasvim dovoljno. meni je bilo :)

crta se po kuhanim, ohlađenim jajima (vosak bi se otopio kad bi kasnije kuhala) ;)
nikad mi se u boji nije otopio vosak, ali naravno nemoj staviti u kipuću vodu.
istina vosak se brzo suši i ne možeš ga puno zagrabiti ali još jednom napominjem, da me ne bi poslije napadali, ne budu to umjetnička djela.
mi smo ispisvali svoja imena, crtali cvjetiće, leptiriće, šarali šare bez veze. ono tipično dječji :mrgreen
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la mrs. eastwood » 20 tra 2011, 15:12

mene interesira je li tko probao dobiti zelena jaja kuhanjem sa špinatom?
isti princip ko s korama luka.. tako sam čula... samo što kod moje matere to nikad nije prošlo jer bi to bilo bacanje hrane (je l špinata)
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la boysmama » 20 tra 2011, 15:16

mrs. eastwood, moja mama je to radila sa običnom travom koju bi nabrala ispred kuće... nije hrana pa nije grijeh :dada iako mislim da boja ne ispadne jako primamljiva, onako više tamno-zeleno-smeđa, podsjeća me na nešto ne baš fino :lol

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la IINA » 20 tra 2011, 15:36

Nejde sa špinatom.
ali ide sa crvenim zeljem :dada
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Masha » 20 tra 2011, 17:21

meni je SF bio kako skuhati jaja da ne popucaju i da budu zbilja skuhana.

- prije kuhanja ih ostaviti obavezno neko vrijeme na sobnoj temperaturi.
- a ovo sam našla na coolinarici:
Jaja staviti u hladnu vodu pa ih polako okretati kašikom dok ne provre, i kuvati ih samo dva minuta, a onda isključiti, skloniti sa ringle i pokriti šerpicu sa poklopcem i ostaviti da stoje u toj toploj vodi 25 minuta, ovim okretanjem jaja postiže se da zumanca budu na sredini jajeta a stajanjem u vreloj vodi ćete dobiti perfektno kuvana jaja.

Isipati vruću vodu pa ih naliti hladnom vodom i polako ih ljuštiti, pazeći da ih ne oštetite.

na ovaj način se savršeno skuhaju jajca ako ih planirate puniti, da žumanjak ostane na sredini.
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la mrs. eastwood » 20 tra 2011, 21:15

a koje boje budu od crvenog zelja :ajme

crvene?

dodano: evo zgodan pdf Easter eggs - kaže da plava dobije s borovnicama, a crvene sa ciklom... ovi žuti su mi tako - tako...
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Gloria's Mum » 21 tra 2011, 06:19

mrs. eastwood je napisao/la:dodano: evo zgodan pdf Easter eggs - kaže da plava dobije s borovnicama, a crvene sa ciklom... ovi žuti su mi tako - tako...

Oj koji zgodni link!Pa tu sve ima! :1
Gloria-28.01.2005
Laura-26.12.2007
Nella-11.09.2011
Gloria's Mum
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sj » 21 tra 2011, 08:12

Ipak najljepše ispadnu jaja sa kapulom/lukom. Može se dodat i po koja kesica indijskog čaja, da se boja bude intezivnija. Nakon kuhanja možete još neko vrijeme ostavit jaja u toj vodi, a onda skinut čarapu i premazati ih ili sa uljem ili sa slaninom :dada
sj
Parkovi i nasadi

PostPostao/la IINA » 21 tra 2011, 10:14

Recept za razne nijanse prirodno bojanih jaja.
http://www.pjesmicezadjecu.com/index.ph ... Itemid=270
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la ivanche4 » 21 tra 2011, 10:19

Mi ćemo probati s koprivama ove godine. Prošle godine smo probali špinat, ali ispala su žuta :dunno
'04 '06 '08 '11 '16
ivanche4
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrs. eastwood » 21 tra 2011, 13:33

a čitam sad na linku od IINAe

jesu li onda jestiva ta jaja kuhana sa octom?
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la mrs. eastwood » 21 tra 2011, 14:03

alkoholni!
ne jabučni, ne vinski - taj je crven... nego ovaj kojeg ja stavljam u perilicu s rubljeem :oops:

sjećam se nekog pokusa gdje ako kuhaš u octu jaaje - bude mekano i ne da se slomit - :D
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Jullishka » 23 tra 2011, 07:13

moja jaja su anemicno-bledo-ruzna! al detetu sam radosti priredila nevidjeno :dada
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la beammama » 23 tra 2011, 07:21

Ja ću sa salvetama, koja ljepim na jaja bjelanjkom od jajeta. I to namjerno ljepim veće komade salveta da budu nagužvane i fora ispadne.
Zelena jaja (nekakva maslinasta otprilike) ispadnu kad se kuhaju u čaju od hibiskusa. Ja sam jedne godine htjela roza i dobila iznenađenje :lol
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Madir » 23 tra 2011, 07:49

http://www.marthastewart.com/article/lace-eggs?backto=true&backtourl=/photogallery/easter-eggs#slide_1
Meni se sviđaju ovakva jajca, ova tehnika sa čipkom.
Obratite pozornost kako ih suši, da ne ostanu one ružne flekice.
Napravili smo plastična za podijelit, a danas ću bojat u kapulu i ciklu, znam da će biti anemična kako kaže Jullishka :/
Evo jedno plastično, možda neko dobije ideju.
slika
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la Crazy Daisy » 23 tra 2011, 08:10

juliška probala sam više manje sve prirodne tehnike bojanja i uvijek mi je bilo bljedunjavo osim sa lukom i indijskim čajem.
indijski čaj daje bljakastu boju pa se držim luka. evo moje ovogodišnje:

slika
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la Potica » 23 tra 2011, 08:16

Odlična ideja je ovaj stalak sa stiroporom i špendalima za sušenje, mislim da ću to odmah danas upotrijebiti. :yess
A ovo sa čipkom sam radila pred 15 godina i zaboravila, Madir baš ti hvala što si me podsjetila. :kiss
Potica
No. 1 baka

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.