Sada je: 01 kol 2026, 18:47.

Bye bye, pelene!

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: Bye bye, pelene!

PostPostao/la kandy » 07 svi 2011, 14:22

I mi imamo malih pomaka.

Kad smo u parkicu, sam se sakrije iza drveta i skine se. Naravno, sav se popiski jer nema pojima kako sam piskiti, ali nema veze. Bitno da on osjeti potrebu da se skine.
A jedan dan se sam skinuo i kuci i sjeo na tutu praveci se vazan. Samo sta je zaboravio stavit si pisulinica u tutu pa se sav popiskio. Joj, kako je plakao! Bio je skroz zalostan!

A nije samo on totalno zbunjen sto se tice drzanja pimpeka dok piski. Prije dva dana u parkicu se skinuo i rekao mi da treba piskiti. Ja sam mu ga uhvatila, ali nisam znala kako ga trebam drzati da se ne popiski. Na kraju je piskio onako, po djevojacki, u cucecem stavu. Moje prijateljice su umirale od smijeha!! :ajme :hahaha
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la penny » 07 svi 2011, 15:44

moj nikako nece na stojecki :ajme

a kod svih pomaci vidim :yess bravo,bravo maleni

kod nas je novo sto se oslobodio-konacno i pokakio se u tutu :joy

meni su te training pants ludnica, bas sam ih i planirala kupit, al tako nam je nekako naglo krenulo sa bezpelenasenjem da sam i zaboravila na njih,..al mislim da cu nabavit koji komad za spavanje, mislim da ce bit odlicne za prijelaz
...always look on the bright side of life...

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la Mama Mia28 » 07 svi 2011, 17:00

kandy je napisao/la:Ja sam mu ga uhvatila, ali nisam znala kako ga trebam drzati da se ne popiski. Na kraju je piskio onako, po djevojacki, u cucecem stavu. Moje prijateljice su umirale od smijeha!!

:hahaha ja se smijem a niš bolja nisam.
Ja sam u javnosti samo jednom probala da piša na stojećki, mislim, letilo je svukud, bila sam i ja zapišana i on. Još me dijete u čudu gledalo što to izvodim s pimpulinom :oops:
Odustala sam, zasad samo na sjedećki, neznam ja to. Kak da ga ućim nečemu kad ni sama neznam kako to točno treba izgledati,kako primiti...ah... to će ga otac naučiti kad potpuno skinemo pelene :mrgreen

Danas smo imali kakanac u gaće, a baš danas je počeo i govoriti da treba kakati, samo što on i za pišanje i za kakanje kaže da treba kakat.

penny :zivili

LTL ovo je stvarno brzo skidanje pelena, cure su stvarno :5
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la danijela81 » 13 svi 2011, 16:40

cure moje, već dugo planiram pridružiti se ovom topicu, al nikako da se okuražim.

pokušavala sam stavljati V. na lonkicu milijun puta, od toliko pokušaja popiškio se možda dva, tri puta, i to nakon par sati sjedenja :ajme
dva puta se pokakio pored lonkice. i to je to.
kad ima pelenu, točno mi zna reći kad piški ili kaki, ali ne kuži što prethodi tom događaju, tj., ne kuži kad mu se javi potreba.

oboružala sam se lonkicama, daskicom za wc, i to sam morala uzeti onu presvučenu, jer obična plastična žulja moju finu malu guzu :ajme
kupila sam gaćice i potkošuljice (imam već cijeli set koji je prerastao :roll nismo ih uspjeli iskoristiti).
i stvorila u glavi cijelu filozofiju kako bi to trebalo ići...

ja sam to zamislila tako da mu jednostavno pelenu skinem, i više ne stavljam. ako se dogodi nezgoda - riješiti ju bez frke i prevelike priče. i stalno nuditi lonkicu.
ali, što onda s noćnom pelenom?
nekako mi se ne sviđa ideja da, kad ju skinemo po danu, da ju opet navlačimo po noći. a s druge strane, njegova noćna je još uvijek prepuna, ponekad i procuri koliko ju napuni, tak da ne znam što napravit.
ok su mi ove gaćice, ali ne djeluju mi poput pelena, ne znam koliko upijaju, pa ne znam koliko bi nam se isplatilo to kupovati, kad će ionako po noći biti mokar.

a sve mi se čini da previše teoretiziram, a još uvijek premalo toga poduzimam. kad mi je tak teško odlučiti se na taj korak, najradije bi čekala da odraste, pa da sam obavi to sve :lol :ajme
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la LucyInTheSky » 13 svi 2011, 19:07

danijela81 je napisao/la:ja sam to zamislila tako da mu jednostavno pelenu skinem, i više ne stavljam. ako se dogodi nezgoda - riješiti ju bez frke i prevelike priče. i stalno nuditi lonkicu.
ali, što onda s noćnom pelenom?
nekako mi se ne sviđa ideja da, kad ju skinemo po danu, da ju opet navlačimo po noći.

Evo ja cu ti napisat moje iskustvo, mozda ti bude od pomoci.
Imam dvije curice, a obje su se rijesile pelena s oko 2,5 godine. Pocele su u proljece a kao enkakav rok sam im dala kraj ljeta i ako do tada ne uspiju mislila sam im vratiti pelenu pa pokusati sljedece godine, ali na svu srecu to nam nije trebalo. Napravila sam tocno ovako kako si napisala - jednostavno smo rekli zbogom peleni i preko dana im nisam vise stavljala. Ako bi se desila koja nezgoda, nisam radila frku nego bi sve mirno pocistila i ukazivala im na to da ce sljedeci put sjesti na tutu (imali smo i tutu i nastavak za skoljku, taj im je kasnije bio drazi). Nakon prvih par dana povremenih nezgoda je pocelo funkcionirati i tako smo se ostavili dnevne pelene. Kad bi izasli negdi u setnju, obavezno bi se prije popiskile kod kuce a ako bi im doslo po putu, onda bi trazile grmice da se sakrijemo :)

Neko vrijeme su drzale nocnu pelenu, i to dok se po danu nisu pocele skroz dobro kontrolirati. Nije nam trebalo dugo, mozda neka 2-3 mj. i skinuli smo i nocnu, s tim da sam se ja ustajala u pocetku dva puta ponoci da se popiske u tutu i to bi obavile spavajuci :), a kasnije jedanput sve dok i to nismo izbacili.

Eto. Sretno :)
slika
LucyInTheSky
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la olja » 13 svi 2011, 19:15

Danci, evo ja kvotam svoj post s prve strane ovog topica:
olja je napisao/la:Dakle, pisem iskljucivo svoje iskustvo:

Nocnu pelenu sam im ispocetka ostavila. Makla sam je nakon sto sam primijetila da je cca 7-10 noci uzastopno bila suha.
Kod starije se to dogodilo 7-10 dana po skidanju dnevne (hocu reci, mogla sam odmah maknuti i nocnu), a kod mladje se to dogodilo tek nakon par mjeseci.
Ne znam je li mladju ta nocna samo zbunjivala, je li bila premala (s 18 mj. je skinula dnevnu), ili je to zbog toga sto je dugo duuuugo cicala po noci :) ali bih u svakom slucaju - iz ciste lijenosti - ostavila nocnu pelenu par dana (tj. noci :) ).
Obavezno ju prije odlaska na spavanje stavi da piski, spomeni nekoliko puta da trazi tutu ako zeli piskiti, pa ako vidis da je pelena suha nakon par dana, probaj bez pelene.

Podsjecaj, pricaj, nudi...
I sretno :)
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la danijela81 » 13 svi 2011, 19:53

hvala vam :kiss
krećemo od sutra :znoj

danas popodne, nakon dva sata trčkaranja u raskopčanom bodiju, se popiškio na parket, u zadnji tren sam odigla tepih :mrgreen
čini mi se da uopće nije znao što se događa, izraz lica mu je bio kao da je u totalnom šoku :lol
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la penny » 13 svi 2011, 22:32

sretno danijela, oboruzaj se zivcima i strpljenjem :hug

mi smo krenuli nekako sramezljivo, nisam mu naglo skinula, u pocetku po pola dana da skuzi da se dogadja promjena...
pa nakon 2 tjedna skinula skroz....
sad je vec proslo valjda malo vise od mjesec dana kako smo preko dana bez pelene i sad je poceo kontrolirat,, ali jos uvijek nezna trazit i na pitanje "oces/trebas li piskiti" odgovor je uvijek "ne,nece/netreba" tako da jos uvijek moram po instinktu i po satu ga stavljat
a na skidanje nocne nije spreman-isto-jos uvijek se zna probudit sav zapisan
a s skidat cemo nocnu( i onu za dnevno spavanje) kad se pocne budit suhe pelene

svakako radi po svom instinktu, ali hrabro :zivili

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la snowwhite » 15 svi 2011, 21:59

evo i nas ovdje :dada
u subotu smo obukli gaće :gace
nakon prvih popišanih gaća je skužio da se nešto događa, nakon 2-3 počeo je prijavljivati da se popiškio :mrgreen
niti jednom nije prijavio prije pišanja. 2x smo mi uspjeli pogoditi tajming pa je obavio na tutu.
popodnevno spavanje i noćno ima pelenu.

danas nedjelja; prijavljuje da mu se piški dok piški u gaće :mrgreen
još uvijek mu fali koji tren prije da prijavi ali ok. nije niti jednom sam prijavio prije događaja :/ a mi smo ulovili opet samo 2x pravi tajming.
ma čudno mi je jer on sjedi na tuti pol sata i ne obavi niš i onda ga obučem i popiški se za 5 minuta :/
a danas nije ni kakao.
danas sam već malo bila skeptična ali sam pročitala topic pa si mislim da je to normalno.
sutra ide u vrtić, pripremila sam 5 presvlaka pa šta bude.

a zapravo sam htjela čekati ljeto ali u vrtiću su klinci polako skidati pelenu. i sad je on skužio što se događa i već par dana žica gaće. pa sam eto uslišila mu želju. nakupovlaa gaća i krenuli.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la danijela81 » 15 svi 2011, 23:23

snowwhite je napisao/la:ma čudno mi je jer on sjedi na tuti pol sata i ne obavi niš i onda ga obučem i popiški se za 5 minuta

V. sjedi i dva sata, pa kad ustane, odmah se popiša :ajme

uopće ne kuži što se događa. jučer je kakao tek navečer, kad smo obukli pelenu.
danas isto kad smo ju obukli za popodnevno spavanje.
dok piški, svaki put ima zbunjenu facu, kao da ne zna što se to događa :ajme kad se popiški, uopće mu ne smeta to što je mokar, mislim da čak uživa u tome, jer i inače uživa kad se polije (stražarimo nad svim pipama u kući)
i tako, dva dana prošlo neslavno. nadam se nekom pomaku barem sutra, barem da zna što radi dok piški, jer je par puta uzviknuo da kaka :ajme
u lonkicu niti jednom :ajme
i tak, došlo mi da stavim još pedesetak ovih smajlića :ajme
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la penny » 17 svi 2011, 10:41

danijela-kod nas je bilo isto isto isto i isto...i isto u pocetku

sjedio bi do besvjesti, ustao se i popiso, i uopce mu nije smetalo,isto su sve pipe u kuci strogo cuvana mjesta, kad bi piso u gace napravio bi zbunjenu facu....i isto je govorio da je kakio i kakio je samo kad bi vratili pelenu (i tih par puta u gace,al kasnije kad nije mogo trpit)

jako sporo je napredovao, ali uspjeli smo....da te malo ohrabrim :zivili

od neki dan se desio i taj klik sto smo cekali i poceo je i kakit( stavimo ga svaki dan u isto vrijeme,damo mu njegov telefon u ruke i pustimo ga samog u kupaonici)i zadrzava piskicu junacki, tako da vec dugo nismo imali nezgode :joy

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la danijela81 » 17 svi 2011, 10:47

malo si me utješila.
još uvijek nema pomaka, već sam mislila odustati i odgoditi do ljetnih vrućina, mama mi već šizi radi parketa i tepiha :roll
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la mrava » 17 svi 2011, 12:19

Još uvijek vas čitam i još uvijek skupljam hrabrost, mislila sam poečti ovaj tjedan :znoj
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la samma » 17 svi 2011, 12:51

mrava :hug zajedno ćemo
slikaslika
samma
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la danijela81 » 17 svi 2011, 13:10

uf, men se čini da će ovo biti duuuugotrajan proces :znoj

mrava, htjela sam napisati da nije to tak strašno i da krenete, al nekak ne mogu složiti rečenicu :lol
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la snowwhite » 18 svi 2011, 10:05

jooj penny daj reci kolko je trajalo dok je počeo prijavljivati prije pišanja.

fakat treba živaca a ja živac kakav jesam ... :znoj
jutros se za početak probudio u 6 i vjerojatno se popisškio u pelenu dok smo ga mi stavili na tutu. odsjedio je nekih 15 min i niš. i onda oko pol 8 prije nego krećemo za vrtić stavila sam ga opet na tutu. sjedio nekih 15-20 minuta i dalje niš. ok spremim sebe, njega, najmanjega i krenemom u vrtić. tek što smo izašli iz dvorišta on se popišao.
i taj dio mi nije jasan, pa do prije minutu si sjedio na tuti!! jel to normalno, normalni slijed događaja??

mene tete u vrtiću uvjeravaju da je dovoljno da prijavljuje da je nekaj napravio i da bude s vremenom i prijavljivo na vrijeme. živi bili pa vidjeli :loce

a inače i nije tako strašno, imamo evo 2 dana za redom, 2 pišanja u gaće, ostalo ulovimo u tutu. i naravno pelena za spavanje i popodnevno i noćno. s tim da mi navečer kad legnemo još pogleda crtić, pročitamo priču, ugasimo svjetlo i onda mi zna reći da se popiškio u pelenu. onda ga još i u mraku presvlačim. :ajme
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la penny » 18 svi 2011, 10:25

snow- jos uvijek ne prijavljuje
dapace, na svako moje pitanje jel treba ic,odgovor je ne
samo sto sad zadrzi i nakon dva sata, nemoram ga stavljat svaki sat, jer uspije istrpit

to piskenje nakon sjedanja je zbilja normalan slijed dogadjaja, i bitno je da kuzi da je nesto napravio

naoruzaj se zivcima, vrijedit ce :hug

i mozda uspori tempo,ja sam ga prvo tjedan dva drzala bez gaca smo pola dana,uglavnom nakon popodnevnog spavanca do vecernjeg
izmedju sam pokusavala skinut,ali kuzilo se da nije skroz spreman,upisavo bi se svakih pola sata, pa sam ga tako postupno skidala, mislila sam da grijesim, da treba odma skinut skroz,al to mi je jos jedan dokaz o tome koliko su razliciti klinci :gace

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la snowwhite » 18 svi 2011, 10:57

meni on zadržava već sad. recimo piški svakih 2h.
i tete me uvjeravaju da smo na dobrom putu :)

a niš, idemo dalje :hrvatska
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la penny » 18 svi 2011, 14:00

svakako ste na dobrom putu ako šiški svaka 2h, bravo bravo :joy

a nezgode mozes i sprijecit tako da kad vise pije, ranije ga stavi da piski

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la mrava » 18 svi 2011, 15:26

Pitanje: moj Hrvoje mora na drugu operaciju preponske kile koja je dogovorena 31.5., jel da probam sutra s odvikavanjem od pelena ili da čekam nakon operacije?
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la penny » 18 svi 2011, 16:04

mrava-ja mislim da te nista ne kosta probat, nekako pomalo, ako ide-ide, ako ne,lako se vrati u pelene
a mravcu malom :kiss da bude jako hrabar

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la snowwhite » 18 svi 2011, 22:02

mrava pokušaj nije tako strašno. nekima ide brže nekima sporije. probaj pa ćeš vidjeti.

kod nas danas samo jedan upišanac :yess i to onaj jutros. poslije sve u tutu, čak i kakanac. on je tak sretan kad to obavi. i općenito je sretan kaj ima gaće da to non stop govori svima :lol
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la danijela81 » 18 svi 2011, 22:04

kod nas nikakvog pomaka. kao malo štene, sve okolo zapišava :ajme
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la mrava » 19 svi 2011, 12:24

Ja sam odučila Hrvoju skinuti pelene. E sad, obukla sam mu jutros gaće, do sada sam ga odmah ujutro stavila na nonu pa je piškio. Nakon toga smo došli kod moje mame pa je jednom piškio na nonu, 2x se upiškio u gaće, jednom je rekao da mora piškiti ali je već piškio u gaće. pa je rekao da kaka, ja sam ga htjela staviti na nonu ali se on jako rasplakao pa nije htio na nonu uopće, obukla sma ga i nije kakao, valjda od straha. Nakon toga se još jednom upiškio u gaće, sad ide spavti pa sma mu stavila pelenu, pa je odmah kakao u nju. Da nastavim?
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la snowwhite » 19 svi 2011, 13:00

ma da da nastavi samo...
meni su rekli da je prvi dan već super što kaže kad se popiškio. a to što ti već piški na tutu je odlično :5
samo tako dalje.
čim se sad probudi opet na tutu
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la danijela81 » 19 svi 2011, 13:04

kad bi barem moj piškio na tutu :ajme
eno ga, sjedi već sat vremena, i super mu je zanimljivo.
tiska kao da kaka i viče "haaaaans", to ga je baka naučila, i baš mu je zabavno.
pa smo pokušavali da piški unutra, tako što smo ga nalijevali vodom dok sjedi gore, i presipavali vodu iz jedne posude u drugu, on to zove "igra visine", jer je silom htio sam presipavat, jedva smo mu objasnili da to netko mora "iz visine". i tak se igramo "visine" i po dva sata. i onda elegantno ustane, popiški se bilo gdje, i čudi, čudi, čudi.
sad je konačno počeo govoriti da se popiškio, onda kad skuži da se popiškio negdje i da je mokro :ajme
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la mrava » 19 svi 2011, 17:34

I dalje piškimo cijeli dan u gaće, jednom u nonu, ma on je uvijek htio u nonu i prije ali nikad kakati E danas sam skužila da svaki puta kad treba piškiti, on kaže: ,,Kakam!'', naišao je na novu situaciju i skužio da se nešto događa. Naravno, dok on kaže da kaka, ja nabržbolje ga stavljam na nonu, ali on već bude sav zapiškan. Ali kad se danas popiškio u nonu, bacali smo zajedno mokraću u wc, on je pustio vodu i mahao pa-pa :yess Ma jako sam ponosna na njega što kuži da se nešto dešava. Nema veze što zapiškava gaće, ja sam se opskrbila njima, ponijela sma kod mame i dosta trenerkica. Po noći ću mu staviti pelenu. Ne znam, danas sam optimistična, vidjet ćemo sutra. :proljece
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la Mama Mia28 » 19 svi 2011, 21:40

Evo da i mi prijavimo (odjavimo se) skidanje pelena :yess
Ovaj puta išlo je kao po špagi, stvarno smo ih brzo skinuli ali nakon 4-5 beuzpješnih pokušaja ovaj puta me stvarno iznenadio.
Ja sam se naoružala strpljenjem,malim gaćicama i praškom a skoro nam nije ni trebalo.
Naše skidanje počelo je 25.4, oko 2 tjedna smo čekali da sam počne govoriti kad treba na wc.

Danas smo čak i piškili u javnosti ("upišali smo drvo" :lol ).

mrava, danijela,snowwhite samo hrabro, :cheer (valjda nisam kog zaboravila ;) )
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrava » 20 svi 2011, 08:51

MamMia, super :joy

Moj je jučer piškio u wc stojećki, ma faca :cool a ja :klanja :joy I jutros opet. :joy Po noći je imao pelenu, sad je išao u trgovinu s bakom u gaćama.
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la danijela81 » 20 svi 2011, 08:54

Mama Mia :joy blago vama

ja sve nekak mislim da prestanem mučiti i sebe i njega, i vratim ga u pelene. ne vidim pomaka, uopće :/ :bidan
možda za mjesec, dva... ne znam ni sama :dunno
danijela81
(pre)fina gospoja

PrethodnaSljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.