Sada je: 07 kol 2026, 20:19.

Obiteljski nedjeljni rodjendanski rucak, molim prijedloge

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Obiteljski nedjeljni rodjendanski rucak, molim prijedloge

PostPostao/la Trini » 08 srp 2011, 10:13

mama mi slavi u nedjelju rodjendan pa cu ja kuhati.
kako su klinci na moru, na rucku ce nas biti samo cca desetak.
Dodatni zahtjev je da se moze isto jelo pojesti i u ponedjeljak.

S obzirom da u stvari cesto kuham nedjeljne ruckove na kojima nas bude desetak ili vise, u kuhinju udjem u nedjelju ujutro, oko pola 9, 9, i dok sve zavrsim (juha, glavno jelo, prilog, salata, bla bla) bude 13. Rucak je obicno oko 13.30 i onda jos sredjivanje kuhinje - uglavnom, izadjem iz nje oko 16.
Ljuta i nervozna, i stalno se pitam moze li jednostavnije.

Za ilustraciju, bas sam sad ovu nedjelju kuhala - pohane junece snicle zapecene u pecnici s bijelim vinom, knedle od kruha, djuvec, dvije vrste salate. dok sam sve narezala jer je kolicinski to puno za desetak osoba i skuhala, dok smo pojeli i dok sam zavrsila kuhinju, uz pomoc sina, bilo je 16 h.

Pa sad molim prijedloge - da je fino i u skladu s prigodom, da je jednostavno i brzo gotovo, da ne moram stajati nad tim satima, da bude dosta za desetak osoba, da se moze grijati u ponedjeljak. Za desert cu raditi tortu od sira, to sam vec odlucila, ali ce ona biti gotova u subotu.
Trini
sv. Monika

Re: Obiteljski nedjeljni rodjendanski rucak, molim prijedloge

PostPostao/la IvaV » 08 srp 2011, 11:18

dva pileta sredis (sa zacinima, mislim :lol), strpas ih pecnicu sa krupmirima, mrkvicom, lukom...jos pride napravis mlince (cas posla) i salatu i gotovo. mozes ih i napuniti, to je efektno i fiiiiiino, pa imas jos jedan prilog ekstra.
sve je u pecnici, samo virnes tu i tamo, a kad je gotovo lijepo serviras sa osmijehom na licu ;)
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la mrava » 08 srp 2011, 11:28

X na Ivin prijedlog, ja isto najradije nešto stavim u pećnicu pa se to samo sa sobom zabavlja a ne sa mnom :mrgreen

Veliki komad krmenadla/odojka/janjetine u tepsiju, krumpiri, mrkve, šampinjoni okolo i staviš u rernu, razne salate kao prilog
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la Trini » 08 srp 2011, 12:02

Mtata ne jede piletinu :/

Ali sad ste mi dale ideju :kiss svojevremeno sam radila "punjenje" od starog kruha, jaja, luka, cesnjaka i persina, time se moze puniti perad ili staviti kao prilog uz meso .... nevjerovatno, ali toga se nisam sjetila ima sigurno godina dana!
Trini
sv. Monika

PostPostao/la medo14 » 08 srp 2011, 12:10

ja bi dio jela prebacila da odradim u subotu: juha, prilog, obzirom da je ljeto radila bi hladne priloge sa tjeseninom i rižom koja se može dan ranije skuhati pa se dovrši u nedjelju
meso bi u pećnicu taj dan pekla a večer prije marinirala
salate bi isto pripremila prije (oprala, izrezala)
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Trini » 08 srp 2011, 12:14

salate bi isto pripremila prije (oprala, izrezala)

Kaj se ne osuse, uvenu, izgube svjezinu (makar i u frizideru)? Juhu cu odraditi u subotu, svakako :dada

Ajme, otkako sam otvorila topic i kako spomenete nesto, tako mi pocinju navirati ideje :lol paprike punjene rizom, to sam isto znala raditi kao prilog, ne moram stajati iznad toga, a brzo je gotovo i ne treba velika priprema.

A neko mesno jelo u loncu kao prilog uz to? Osim mesa s povrcem i punjenih paprika, ne znam bas nista sto bi se u velikoj kolicini moglo krckati dva sata u loncu GORE na plinu (u nekom umaku od povrca).
Trini
sv. Monika

PostPostao/la medo14 » 08 srp 2011, 12:21

znam da zelena salata ako se opere i dobro osuši te zatvori u foliju ili vrečicu ne bi trebala biti uvenuta
a za ostalo povrće za salatu, nakon pranja, ako se dobro zatvori u vrečice ili foliju i ostavi u frižideru ne bi mu smetalo sa npr. subote navečer do nedjelje
meni to čišćenje salate i juha puno oduzme vremena i prostora u kuhinji i veliko mi je olakšanje ako to imam već pripremljeno
naravno salatu bi završila neposredno prije (ulje, ocat, sol)
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Potica » 08 srp 2011, 12:24

ja bi ovako nešto i razne priloge tople i hladne. :dada
http://www.coolinarika.com/recept/mirisna-teleca-plecka/

Trini je napisao/la:ne znam bas nista sto bi se u velikoj kolicini moglo krckati dva sata u loncu GORE na plinu (u nekom umaku od povrca

Mene je ovo podsjetilo na nešto što ja davno nisam radila jedino što se ne kuha u loncu nego se peče u pečnici ;) juneće šnicle dobro nalupati, posoliti i popapriti, rauno povrće narezati na trakice ili podjendake kockice i slagati red povrća red mesa, na vrh ide povrće, pokriti sa folijom i peći dok meso nije mekano.
Radila sam razne kombinacije ali obično bi na dno stavila luk, pa meso, pa naribanu mrkvicu, pa meso, pa paradajz, mlado zelje ... složiš ono što familija voli i imaš super ručak. ;) a za ovog mog malog gnjavatora sam znala dio povrća izmiksati i dati mu to kao saft sa mesom. ;)
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Trini » 08 srp 2011, 12:38

Ma imala sam ja vec jedan topic na tu temu, naime, meni svo povrce u kiki loncu zagori, zagori mi cak i ulje na kojem se meso pece ... nakon dosta analize i kojekakvih eksperimenata, shvatili smo da je to problem pecnice - kiki lonac mora ici na najdonju precku koja je jako blizu donjeg grijaca, koji je nov. Ako smanjim temperaturu (a radi se o jednoj staroj obicnoj neventilatorskoj pecnici u kojoj se ne mogu odvajati regulacije grijaca) onda mi losije pece gornji koji je star :roll elem, komad od cca 2 kg mesa bi mi se ili trebao peci dugo na manjoj temperaturi (sto ga onda isusi) ili dobijem ovo sto dobijem, pregoreno ulje, a meso skroz dobro peceno.
Trini
sv. Monika

PostPostao/la Trini » 08 srp 2011, 12:40

A da cca 2 kg junecih snicli tako poslazem u visoki lonac, stavim povrce, zalijem i pustim da krcka na plinu? :conf
Trini
sv. Monika

PostPostao/la Hajdi » 08 srp 2011, 12:41

Sve što je moguće ja bih napravila dan prije. Salata ostane super oprana i ocijeđena u tuperwaru i u frižideru. Juhu dan prije. Šnicle u umaku dan prije. Pohano dan prije.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Potica » 08 srp 2011, 13:17

Trini je napisao/la:A da cca 2 kg junecih snicli tako poslazem u visoki lonac, stavim povrce, zalijem i pustim da krcka na plinu? :conf

Bosanski lonac ;)
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Rimaithor » 08 srp 2011, 13:19

Ma daj, ja bi ispekla veliki komad krmenadla u pećnici i servirala uz rizi-bizi ili pire.
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Trini » 08 srp 2011, 13:20

Bi li bilo gotovo za 2 h?
Trini
sv. Monika

PostPostao/la Trini » 08 srp 2011, 13:21

ja bi ispekla veliki komad krmenadla u pećnici i servirala uz rizi-bizi ili pire

i ja :dada ali to mi je nekako samo nedjeljni rucak ;) , nesto bih sto se rjedje kuha jer je posebna prigoda.
Trini
sv. Monika

PostPostao/la Rimaithor » 08 srp 2011, 13:26

Dan ranije ga nasoliš i začiniš po želji. Puno vas je pa bi bar 4-5kg mesa pekla, možeš uzeti u dva dijela pa peci na limu od pećnice. Trebalo bi bit gotovo za dva sata s tim da nema nikakvog posla oko njega, nakon sat vremena meso okreneš i gotovo. Ja uvijek stavim malo vode u protvan s uljem.
Ako šta ostane :lol sutradan možeš servirati i hladno ili podgrij u loncu na plinu zajedno sa toćem kojeg je meso pustilo.
Ja sam uvijek za najjednostavnije varijante kad ima puno gostiju. Ovo će ti svi jesti ziher. ;)
Možeš skuhati povrća uz to, ako je netko na dijeti :lol
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Potica » 08 srp 2011, 13:32

Evo slična varijanta onog mog recepta ;)
http://www.coolinarika.com/recept/dalmatinske-snicle/

Kremenadl se peče 90 min po kologramu na srednjoj temperaturi.

Edit:
ovim sam osvojila svekrvu :D
http://www.coolinarika.com/recept/pikantni-juneci-savici/

A to isto možeš pripremiti dan ranije pa samo skuhati u nedljelju ujutro.
Zadnja izmjena: Potica; 08 srp 2011, 15:08; ukupno mijenjano 1 put/a.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Madir » 08 srp 2011, 14:06

U ovakvim situacijama ja napravim dan ranije mesne lazanje.
Juhu isto.
Dan D. samo salata. ;)
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la mrava » 08 srp 2011, 14:12

Za 2h možeš skuhati lonac čo(r)banca, a dan prije si narežeš meso na kockice a možeš i izdinstati luk, mrkvu i peršin, usitniti štapnim mikserom i spremiš u hladnjak
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la Trini » 08 srp 2011, 15:04

Ajme, ove dalmatinske snicle su bas odgovor na moje pitanje jel se moze to krckati na plinu :lol Ocigledno moze. Samo jos nikad nisam nista KUHALA u vatrostalnoj zdjeli na plinu :shock
Trini
sv. Monika

PostPostao/la Potica » 08 srp 2011, 15:07

Ma kuhaj u normalnoj, ovo je da se može servirati odmah u tome.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Trini » 08 srp 2011, 15:15

Sad sam ponovno citala recept, pa to meso i povrce se nicim ne zalijeva???? :shock
Trini
sv. Monika

PostPostao/la ZacKa » 08 srp 2011, 22:01

Ja uvijek juhu odradim dan ranije, kao i kolač, meni super jelo (ako ne voli piletinu može li puretina ?)
naslažem puretinu ili teletinu, premažem ju senfom i da malo odstoji, gore sir, vrhnja za kuhanje,
začini, da bude sočno i ispadne saftasto. Možeš i povrče ubacit, npr. cvjetaču.
I to sve u veliki protvan od pečnice.
Pored pire krumpir.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 10 srp 2011, 11:40

a zao mi je sto kasnim ja za takve prilike uvijek radim ono meso na flamanski nacin odnosno ako se radi na plinu onda je neki engleski lonac :mrgreen Uglavnom radi se s koljenicom tako da se koljenica nareze na trakice, umijesa u brasno sa zacinima i onda se malo preprzi u nekoliko rundi na plinu samo da se stvori korica i onda se sve zalije s pivom u kojem je prokuhao secer, doda se hrpa zacina i lagano se dinsta 2 sata u rerni ili poklopljeno na plinu. Bude onak fino pikantno meso a totalno mekano ko putar. Ja uz to uvijek radim knedle od zelji (i ovo je naravno najgori dio posla jer treba svaku zemlju izrezati pa malo u rerni osusiti itd) a mi toga i dosta pojedemo pa na kraju ispadne i po 40 knedli na nas 10. Ali dobra je stvar da se kruh moze narezati i osusiti dan ranije :mrgreen

I sto si na kraju spremila i kakav je rezultat bio :zivili
Adorabla
Medena

PostPostao/la Trini » 11 srp 2011, 13:52

Evo update:

Prvo hvala svima, dobila sam dosta ideja za x narednih ruckova, mi volimo pikantna jela tako da cu neke recepte sigurno isprobati.

Juha i torta su odradjene u subotu.
S obzirom da sam u subotu kasno krenula u shopping vise nije bilo u nasoj lokalnoj mesnici dobrog komada junetine (uvijek kupujem lazni biftek jer on nekako dobro ispadne), tako da sam kupila purece zabatke i marinirala ih u subotu.

U nedjelju sam napravila "punjenje" - tijesto slicno kao za knedle od zemlji (kruh + vruce mlijeko + poprzeni luk, cesnjak i persin + jaja) - to je bio jedna vrsta priloga. Onda sam napunila paprike ribanim krumpirom i mrkvom - to je bio drugi prilog. Oba priloga sam samo ubacila s mesom u kiki lonac (doduse na pola vremena pecenja), i jos sam dodala par mladih krumpira za one koji stalno kompliciraju s hranom :roll Za prilog je bila kupus salata, da, kupus sam isto zbog savjeta s ovog topica ranije naribala i dobro zatvorila, pa sam u nedjelju samo zacinila.

Uglavnom, SVE SE POJELO, i za danas je ostalo samo malo mesa i jedna ta punjena paprika, a krumpir nije nitko niti probao,pa zakljucujem da nije bilo lose.

Osim sto sam u tortu od sira stavila Dukatovo vrhnje za slag, a to necu sigurno ponoviti jer se potpuno ali potpuno spustiom unatoc tri slagfixa-a! :angry

Pusa svima! :kiss
Zadnja izmjena: Trini; 12 srp 2011, 09:52; ukupno mijenjano 1 put/a.
Trini
sv. Monika

PostPostao/la Adorabla » 11 srp 2011, 19:32

:up
Adorabla
Medena

PostPostao/la Trini » 12 srp 2011, 09:53

Edit- vidim da sam napisala da sam kupila pilece zabatke :lol nisam nego purece, Mtata ne jede piletinu (a ni ja nisam neki ljubite). S druge strane, puretina moze proci pod "normalno" meso. Zato sam editirala.
Trini
sv. Monika

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.