Sada je: 10 kol 2026, 21:08.

Kada prvi put pustiti dijete samo...

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Kada prvi put pustiti dijete samo...

PostPostao/la Duga » 25 kol 2011, 10:26

Ovo me podsjetilo kako su se snaše na pijaci sažaljevale nad mojom klinkom (tada je imala nekih 9-10 mjeseci), jer sam ju vukla prije sedam ujutro između štandova, u kolicima.
Kako da im objasnim da je majku obuzela manija dohrane zdravom domaćom korabicom, a dijete ionako budno već od pola šest pa nam to čisto lijepa jutarnja šetnja prije vrućine :mrgreen.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la † Volvo » 25 kol 2011, 10:27

Stvar je organizacije i shvaćanja "što ako nešto bude trebalo" -mislim, pofali li doma kruha, gotovo sigurno imaš neki kreker, ili nešto smrznutog u frizeru (ako nemaš, nek bude ideja ;) )nešto što ga može zamijeniti npr. i po nešto za doručak se ne mora ići prije doručka (pričam iz pozicije ekipe koja obavezno doručkuje i nikad sastojke ne kupuje netom prije ;) ), ne mogu se sjetiti ničeg čega bi mi pofalilo da moram baš hitno van da malo dijete mora ostati (mislim, da ta kupovina ne može pričekati spremanje i neki zajednički izlazak koji bi bio i šetnja) - evo pada mi na pamet neki lijek jedino ali u tom bih slučaju pozvala nekog da ostane s djetetom. Mislim, nismo svi isti (srećom) , različito se organiziramo i različite navike imamo, ali evo svatko može štogod od ideja korisno pokupiti - npr. da marama ili klokanica nisu bacanje novca jer se novac uštedi jednom većom tjednom kupovinom u većem dućanu umjesto svakodnevne kupovine svega u manjem (jer su tamo cijene provjereno više) :mah

Ne radi se o "znanju znanja" nego o tome da razgovaramo i nešto korisno svatko iz razgovora može (ali ne mora) uhvatiti. Čovjek uči dok je živ :dunno
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Tinica » 25 kol 2011, 10:29

Zbilja mi nije jasno kad netko ne može ništa obaviti s djecom.
Bome ni meni ;)
Ja sam malca isto uvijek ali uvijek i svugdje vodila sa sobom.
Sad je sa njim najmanje problema, jer kad dođem doma poslije posla on jedva dočeka da uzme bic i ode sa dečkima u park. Park je udaljen cca. 5 minuta od stana i ja ga naravno ne vidim ali kažem mu da primjerice u 8 sati mora biti doma. I do dan danas nikad me nije iznevjerio :luv
Doma, trenutno niti nema prilike biti sam često, osim kad odem na masažu onda ga pitam dal će biti vani ili u stanu. Park mu je uvijek bila omiljena opcija jer on isto kao i ja, duže bi ostali pod vodom nego doma. :hahaha
Negdje sa 7 godina je prvi put ostao sam doma i odlazio mi u dučan i pekaru. ;)
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Masha » 25 kol 2011, 10:29

moj malac ima 5 godina, ali ja ga još ne puštam samog u dućan, iako nam je jako blizu i ne prelazi cestu već bi išao preko dvorišta naše zgrade.
isto tako, ne ostavljam ga samog kad trebam do dućana. spremim sebe i njega i onda odemo skupa, ako mi baš hitno nešto treba.
Barbi je napisao/la:
Vodila sam ih uvijek svuda sa mnom, ne toliko zato da oni ne naprave neku glupost nego mi je padalo na pamet šta da se meni nešto desi u tih par minuta, nek me auto pregazi na parkingu dok idem u dućan a on/ ona sami u stanu?

X

off topic: moja ljubav, probaj barem interpunkcijske znakove stavljati, jako je teško čitati ovu tvoju "struju svijesti".
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la moja ljubav » 25 kol 2011, 11:14

mmar je napisao/la:Moja ljubav mi se više čini kao da provocira, nego kao da to stvarno radi.
A kad bih znala nekog tko to stvarno radi prijavila bih ga iz istih stopa.

Samo mi se čini da moja ljubav više ne zna ni sama što je napisala, malo skokne deset minuta do dućana, malo dvije, tri minute, malo zatvoreni prozori, malo otvoreni, tako da mi izgleda puno toga izmišljeno. Duboko se nadam da je i ovo ostavljanje djeteta izmišljeno i samo provokacija ovdje da se sjatimo i objašnjavamo.

A to da ti može zatrebati nešto toliko silno da moraš sama do dućana je zapravo glupo objašnjavati i uvjeravati, nema toga od životne važnosti da moraš po to sama, dok se trogodišnjak sam uči preživljavanju doma. Ili nedajbože četverogodišnjak s malom bebom. Ma zato mi sve i zvuči kao navlakuša, sprda se žena iz svih :roll
:dada :dada :dada :dada :yess :yess Bingo malo me pucaju hormoni a nema koga drugog zezati SOOORY :gace :gace :gace
moja ljubav
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama courage » 25 kol 2011, 11:22

radila sam nešto čemu se svaki atom mog bića protivio jer sam znala da radim krivo, ali naprosto neimanje izbora

točno ovako. samo što se, pretpostavljam radilo o krajnjim izuzecima.

mlj, ako znaš konstalaciju koja te očekuje (dijete i beba) i vremenske neprilike (snijeg) - onda su to uvjeti koji su tu svaki dan tj. duži period i koji te nisu iznenadili (tj. ne bi trebali), onda su to uvjeti na koje se možeš, drugačijom organizacijom - pripremiti. kao što netko reče, to što ti treba za doručak, možeš nabaviti i veče prije ili ujutro dok je tm još doma (pretpostavljam da se radi o svježem kruhu).
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la teutonija » 25 kol 2011, 11:38

Il još bolje kupiš pekač . :mrgreen
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la mama courage » 25 kol 2011, 11:41

ili doji tandem :lol
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la medo14 » 25 kol 2011, 11:56

moja ljubav, molim te da staneš na loptu i prestaneš ovdje, na forumu "zezati"
ovo je pdf "roditeljske stojbe" koji je predviđen za razmjenu mišljenja i savjeta vezane za roditeljstvo, a ne mjesto ispucavanja hormona i zezanja

a sad na temu:
ja sam često sa dvoje klinaca bila sama, muž često danima na putu, nekada sam nešto zaboravila kupiti, ali sam se zato sprijateljila sa susjedom - penzinerkom iz zgrade, koju bi zamolila da bude u stanu dok ja skoknem do trgovine,
eto jedna od ideja da klince ne ostavljaš same
:mah
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la moja ljubav » 25 kol 2011, 12:22

Zao mi je sto sam vas isprovocirala necu vise se zezati na takve teme sam me ljutilo sto tu svi zive s "ljubicastim naocalama" pa sam malo preburno reagirala. Necu vise pisat tako nesto ovoj temi da opet ne uzvrijem si strasti :D ISPRICAVAM SE :kiss
Zadnja izmjena: moja ljubav; 25 kol 2011, 13:22; ukupno mijenjano 1 put/a.
moja ljubav
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la patkica » 25 kol 2011, 12:58

Nisu ljubičaste naočale ako smatraš da nešto nije dobro i da se ne bi trebalo raditi. :dunno Činjenica da ima sigurno ljudi koji puštaju i duže malu djecu samu doma ne znači da je to prihvatljivo i normalno. Isto je tako činjenica da masa ljudi vozi djecu bez autosjedalice, nevezane, a to da vidiš djecu na prednjem sicu da i ne spominjem... što ne znači da je to prihvatljivo i da ću to raditi zato što drugi to rade :dunno
Mislim da ti ovdje sve skupa više manje želimo reći da postoje načini i kombinacije da se izbjegne ostavljanje malog djeteta samog, zato što to nije dobro za dijete, ti ćeš raditi kako ti smatraš da trebaš, tvoja stvar, ali ne možeš očekivati da ćeš naići na odobravanje niti se ljutiti na to :dunno
patkica
svizac

PostPostao/la moja ljubav » 25 kol 2011, 13:09

Bilo bi cudno da se to podrzava da djeca budu sama doma. A nazalost imate pravo svaki dan vidjamo djecu na prednjim sjedalima i slicno al kod nas je to ukorjenjeno i nece se lako postupati po zakonima :/
moja ljubav
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † Volvo » 25 kol 2011, 13:17

Tema je krenula s pitanjem kad pustiti dijete samo, za pokupiti savjet i eventualno na odgovor starijima kako smo mi mogli kao djeca...Od tada se štošta u navikama, stilu života, broju ljudi, (ne)poznavanju susjeda, broju auta, ponašanju u prometu, brzinama, i svjesnosti promijenilo. Za autosjedalice (kao i pojas ;) ) pametan zna čemu služi. I nisu ljubičaste naočale niti je moja briga što većina ovako ili onako krši pravila koja zdrav razum podupire, ne samo mogućnost kazne.

Oni će (ili neće :bidan ) platiti kaznu ako ih se u prekršaju uhvati, a svakako me neće navesti da "jer je to kod nas tako" podržim nesigurnu vožnju.

Play by the rules nije tako teško :dunno
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la moja ljubav » 25 kol 2011, 13:21

Moja kuma svoju malu od pocetka vozi iz u krilu u autu al eto ja joj nemogu pomoci koliko god se trudila joj objasniti kak je to opasno(jedino nazvati policiju dati broj tablice) i takvih je na 1000 slucajeva a mi sutimo o tom zato sam burno reagirala jer sve ispada savrseno( to sam misla pod takozvane ljubicaste naocale) i svi smo savrseni roditelji koji radimo sve kak bi trebalo a znamo svi da to nije istina.
moja ljubav
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la danijela81 » 25 kol 2011, 13:25

moja ljubav je napisao/la:Moja kuma svoju malu od pocetka vozi iz u krilu al eto ja joj nemogu pomoci koliko god se trudila joj objasniti kak je to opasno i takvih je na 1000 slucajeva a mi sutimo o tom zato sam burno reagirala jer sve ispada savrseno( to sam misla pod takozvane ljubicaste naocale) i svi smo savrseni roditelji koji radimo sve kak bi trebalo a znamo svi da to nije istina.

ooo, svjesni smo da to nije istina. i baš zato je većina nas otvorena za savjete koji se slažu sa zdravim razumom, pogotovo one koji se tiču sigurnosti naše djece. barem se trudimo, i to je nešto. treba znati stati i promisliti o svojim postupcima, odvagnuti i priznati da si nešto radio krivo, i ubuduće pokušati raditi drugačije. svakome tko to može, tko na taj način napusti liniju manjeg otpora i krene onako kako treba, skidam kapu
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Barbi » 25 kol 2011, 13:31

Tko šuti o tome? Cijele se kampanje organiziraju da se potakne veća briga o sigurnosti u prometu i korištenje autosjedalica, i zakon je izmijenjen pred koju godinu na tu temu. Organiziraju se edukativna predavanja, policajci dežuraju pred vrtićima i opominju roditelje koji se ne pridržavaju zakona.
Stvari se malo pomalo mijenjaju i to mi je drago vidjeti.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la moja ljubav » 25 kol 2011, 13:33

Eto meni ne idu u glavu takvi ljudi koji izlazu riziku djecu i kazu " ma to se drugima dogadja" a svaki dan se druzim s njima, zato i neznamo koliko mama odu kod susjeda na kavicu dok djeca spavaju jer imamo dosta svojih problema da jos razmisljamo o njima a mozda bi se trebalo jer ja to ne podrzavam iskreno. Ja sam u biti mama ko i sve i iritiraju me puno stvari na koje znam da se moze utjecati. Evo neki dan sam se svadjala s MM jer sam sina iz bolnice iznjela samo u onoj vreci ili kak se zove za bebe a imali smo auto-sjedalicu,drzala ga je baka do doma u rukama a sad hocu da se Tina iznese iskljucivo u AS i svi me cudno gledaju kak cu tak malo dijete staviti u to pa na ravnom je ak je u rukama.
moja ljubav
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la fancy » 25 kol 2011, 13:36

Nema sanse da bih ostavila princezu samu tako malu... Sad ima godinu dana, i kao sto neko rece, nije mi jasno kako se nesto ne moze obaviti sa djetetom :conf
Ujutru rano, oko 8 se pokupimo vani, malo na igraliste, malo setnjice, pa do prodavnice po svjeze mlijeko i hljeb, pa kucici. Iskreno, cak mi je i lakse kolicima, imam gdje utrpati kese :mrgreen A na igralistu prozborim koju sa ostalim mamicama, curka brljezga na svom jeziku sa drugarima, lijepo nam svima.
Kad kisa lije, kengur, kisobran, i sto manje kesa iz prodavnice :mrgreen Ako kisa lije danima, kupim sve sto mi treba navece/popodne, a samo ako je neki iznenadni pljusak, a nesto bas treba idem sa njom. Mada, ne znam sta moze tako hitno da zatreba :dunno
Same smo nas dvije, i apsolutno sve radim sa njom, i kod ljekara, i prodavnica, faks, kafa sa prijateljicama...sve...
Sama nije ostala niti jednom, cak ni dok je po cijele dane spavala, sa dva tri mjeseca. I tad je bila cica zima, a ja sam ili cekala seku ili mamu da dodju, ili isla sa njom, utrpanom kao za sjeverni pol.
I won't put my hands up and surrender...
There will be no white flag above my door...
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † Volvo » 25 kol 2011, 13:41

Sorry ja ne znam što je istina kod tebe, ali moj sin nije nikad sam ostao prije 6 godina, našla sam načina (iako nije bio od sretno-van-izlazećih) da ga spakiram i s njim obavljam sve (ok, sportski sam tip, i časkom se mogu pa i njega spremiti) pa bih ga dobila na neki štos i neku akciju i njemu dovoljno zabavnu izmislila ako smo morali izać' - dobro nije to stalno zabavno, smišljati način uvijek, ali nije ni nemoguće. Osim toga, stvar je prioriteta i doživljavanja sebe žrtvom ili ne npr. ako ti je nešto normalno, ne radiš dramu od tog.

Ljudi s kojiima se družim i s kojima puštam dijete u auto voze djecu u sjedalicama (ili s boosterom i uvijek vezane), a umjereno labilne po tom pitanju sam uspjela razgovorom "obratiti" - moguće je da ti tu napisano ispadne neki puta "too good to be true", ali malo tko će ti reći da je savršen ;), ako si pak dobila dojam da jesmo savršene, pridruži se savršenstvu :mah
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la moja ljubav » 25 kol 2011, 13:44

Oprostite to je iz mene govorilo prevec hormona cure koje me poznaju s ovog foruma znaju to da nisam onakva kak sam jucer pisala. Upoznat ce te me i vidjet cete da kad je najteze ja okrenem na salu. Oprostite kaj sam se na vas istresla na ovak ozbiljnoj temi al fakat sam pretjerala :ajme
moja ljubav
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MAJA Skopje » 25 kol 2011, 13:49

Ja sam svoj djete pocela ostavljat samo doma tek ove godine. Napunio je 9 godina. Prvo sam testirala sa obliznjom prodavnicom. Koja je u samoj zgradi u kojoj zivimo. Pustila sam da me gleda kroz prozor kad izadje i da mi mahne. Prvo smo nekoliko puta to obavili nakratko da izadjem i vratim se. Onda je on izjavio da izadje sam u kupovinu u istoj prodavnici. Pustili smo ga stim da je mm trcao iza njega (skrivajuci se da ga ovaj nevidi), a ja visila na prozoru. :shock
I tako je poceo ic sam do prodavnice koja je u nasoj zgradi. To ga jako veseli i raduje se, pa stalno iznalazim da nesto kupi tipa hleb, mleko ,secer, sok i slicno.
Onda sam ga ostavila i pretrcala sama do pijace. Mi zivimu u najprometnijem delu gradu u samom centru i kad sam posla prema pijaci setila se da rekoh nedaj boze meni se nesto desi a dete samo doma. :roll . Bila sam otsutna nekih 20 min. I vratila se. On je zakljucan i ne sme da se odaziva i da neko zvoni na vratima. Ja imam kljuc i samo ja otkljucam. Stim da i on ima kljuc na vratima sa unutrasnje strane. (za nedaj boze situaciju).
Onda je poceo ovog ljeta i sam do bake. Ona zivi preko skolskog dvorista koje razdvaja nasu zgradu i njenu zgradu. I on tako precice , a ja ko manijak ima jedna ulicica okolo pa ga gledam i pratim. :cool . Bitno je za njega da zna da je to sam obavio i jako je ponosan. Ono sto je mene strah da ne naleti neki pas, ili cigani jer ima ih sada nesto puno se muvaju tu u centru pa su jako napadni i on se boji njih. Ono dodje ti dete pa trazi ti novac, pa dovoljno da ga pipne i mislim da ce on odma poceti da vristi. Eto mene je tih stvari strah. Inace kako je bilo u nase vreme u tom istom kvartu sam i ja odrasla je neuporedljivo sa nekim davnim vremenima. A i sve zavisi od karaktera djeteta. Moj je jako plasljiv ( i ja sam bila) i treba mu puno vremena da se okurazi.
Zadnja izmjena: MAJA Skopje; 25 kol 2011, 13:55; ukupno mijenjano 1 put/a.
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la SanjaMK » 25 kol 2011, 13:51

Teo, u junu napunio 9 ovog ljeta je poceo ostajati sam doma, dok smo svi na poslu. Znaci vise od 7 sati. Ja smatram da je itekako spreman i on uziva sto je sam doma. Dobro, ponekad zna malo rasturiti dnevnu, dok se igra jastucima, ali nista znacajno. I dok je sam doma ne sme izaci vani, nit da itko dodje.
Pre nekog vremena je poceo ici u skolu sam, ali samo do i od moje mame. Do nas ima malo veca cesta, bez semafora, pa me malo frka. I mislim da nije bas spreman da ide sam i da prelazi tu cestu.
Hocu reci, valjda svaka majka za svoje (skolsko) djete moze reci za sta je spreman ili ne. A Janu jos uvijek nisam ostavila sama u nekoj sobi da se igra. Mozda preterujem, ali kad mislim da sam na sve mislila i da je apsolutno sigurna i da se moze sama igrati, prodje mi kroz mozak neko crno scenario i dovucem je do sebe, ili ja do nju.
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la Kris2 » 25 kol 2011, 13:52

Ja svoje nikad nisam ostavljala same kad su bili mali. To znači da ih nisam ostavljala same ni bez nadzora ni u stanu. Dakle nisam se zatvorila u kupaonicu i tuširala ako sam bila sama s njima, nisam kuhala i zatvorila ih u njihovu sobu, ako bi ih čula da su pretihi uvijek sam išla pogledati što rade ...
Negdje od 7 godina ih ponekad ostavimo same na kratko. Curka ne voli biti sama, jednom ju je MM ostavio malo dulje (inače je sve bilo na par minuta)kad je vodio sina u glazbenu (pola sata - ona je gledala film). Nakon 30 minuta, taman su se spremali natrag nazvala je da si je izbila zub :ajme. Kako, zašto ? Tražila je nešto po ormaru i poskliznula se ...
Inače je jako odgovoprna i pažljiva ...(i zapravo je i super reagirala ,ali ...)
Kris2
Danadadila

PostPostao/la moja ljubav » 25 kol 2011, 13:58

Ja se sjecam da sam s 8 godina sama morala ici u skolu koja je bila udaljena 5-6 stanica zetovim busom i prelazila sam 3 velika raskrizja i iskreno neznam dal bi pustila svoju djecu same al moji nisu imali druge mogucnosti a poslje s 10 godina sam isla s ferencsice do savskog mosta sama s tramvajem isto vjerujem da mojima nije bilo lako bilo me pustiti ici s 2 tramvaja tak daleko al me nisu htjeli prebacivati u polugodistu u skolu blize. Ne kazem da sam samostalnija radi toga vise uplasenija i po noci me nebudete poslje 10 sati vidli samu vani
moja ljubav
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MAJA Skopje » 25 kol 2011, 13:58

Sanja, a sta Teo radi 7 sati sam doma?? Iskreno meni je to previse da dete bude samo nezavisno od godina. Mislim ne da ucini neku stetu ili nesto nego zar mu nije dosadno?????
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Barbi » 25 kol 2011, 14:12

Ja sam za svog sina točno osjetila neki klik kad je bio spreman ostati sam doma i jednostavno je to i meni postalo ok.
Sad bih ga ostavila cijeli dan dok sam na poslu bez ikakvog problema i bojazni, mene priječe stvari tehničke prirode što si on ne znam skuhati ručak (makar mislim početi ga malo trenirati npr. da si špagete skuha), morala bih mu nešto ostaviti da si samo podgrije - stvari tog tipa.
Šta bi radio to znam - gledao tv, igrao psp, igrao igrice na laptopu :ajme zato i izbjegavam da je sam doma dok god ima mogućnost produženog boravka u školi.
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la MAJA Skopje » 25 kol 2011, 14:33

Ma dobro Barbi moze poigrat na kompjuteru i procitat lektiru i pogledat TV, al ipak su u pitanju 7 sati. Mislim ako 7 sati bulji u tv ili kompjuter???? :conf
A upravo i ovo sto si napisala u vezi hrane. Ajd moze si uzet iz friza. Al ja ne bih da sam podgrije rucak ili nesto da ukljuculje ringlu. :roll
A jel Vasi mogu sami izrezat kruh i napravit si sendvic potpuno sami. ???? Ja mu to jos nisam pokazala niti ga naucila. :oops: To neznaci da nemoze nego jednostavno mi nije palo na pamet da mu dam da si to sam napravi.
I htela sam jos nesto da nadopunim u vezi ove teme. Neki kazu da su od 5-6 godina sami radili ovo ili ono. Ja sam prilicno kasno pustena da prelazim ulicu, jer sam imala baku doma i nisu me pustali. Iskreno nemam nikakve traume tek sam u 5 razredu pustena sama da idem na engleski kurs koji je bio punoooo daleko od moje zgrade i trebalo je ici autobusom sama 4 stanice. Hocu reci da nema veze neki se osamostale ranije neki kasnije sve je to tako individualno , a nekad i situacije nas prinude na nesto na koje nismo spremni pa se moramo prilagoditi. :dada
Zadnja izmjena: MAJA Skopje; 25 kol 2011, 14:42; ukupno mijenjano 2 put/a.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Barbi » 25 kol 2011, 14:34

Je, zato i kažem da je dobro za mog da nije toliko sam doma jer on ima crve u guzici i pošizio bi od dosade.
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la SanjaMK » 25 kol 2011, 14:40

najnormalnije si spremi sendvic. Gleda Tv, cita, igra se jasticima, lego kocke, gradi kao nesto i spava, prica telefonom... Znaci mi izadjemo oko 8 od doma, a on ustane oko 10.30. Oko 15.30 smo doma.
I mislim da mu uopce nije dosadno, vec uziva.
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la mamainana » 25 kol 2011, 14:44

S devet su si i jedan i drugi znali sami uzeti jesti
znači zagrabiti u skuhani ručak i podgrijati ga u mikrovalnoj
narezati kruh im već s 8 nije bio problem
(i najmanja bi ga rezala da joj dopustim, ali mislim da ipak trebaju ići u školu)
raditi sendviče nije nikakav bauk
čokolino si rade tako da zagriju mlijeko u mikrovalnoj i nema beda
s 12 moje je najstarije dijete napravilo svoj prvi ručak
a sin s 10 si je sam uzeo krumpir ogulio ga i napravio pomfit dok nas nije bilo doma i to si redovito radi
tako da što se tiče hrane nije nikakav bauk
ja im se trudim osmisliti vrijeme
znači dogovorim i igru s drugom djecom
dobiju dnevne zadatke u kući
i pronađem im gdje imaju kakvu aktivnost da mogu otići
Tu mi je MUO zakon, a sad imaju super likovne radionice na Štrosu, bitno je njih zainteresirati za tako nešto.
Znači kćer je već s 11 išla dirigirano okolo, a sin s 9 uz pratnju sestre
I da treba ih pustiti i da im ponekad bude dosadno :mrgreen
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.