Sada je: 08 kol 2026, 20:45.

knjižnice grada zagreba

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

knjižnice grada zagreba

PostPostao/la brigita » 01 ruj 2011, 09:04

Djeca do 14 godina upisuju se isključivo u odjele za djecu i mlade.
Mladi od 15 do 17 godina upisuju se u odjele za odrasle i u odjele za djecu i mlade.
Odrasli korisnici upisuju se u odjele za odrasle. U odjele za djecu i mlade mogu se upisati samo oni odrasli korisnici kojima je knjižnična građa s tih odjela potrebna za stručni i znanstveni rad ili za zadovoljenje osobnih potreba.
U Glazbeni odjel Gradske knjižnice upisuju se samo korisnici stariji od 15 godina.

to je izvađeno iz pravilnika

jel to znači da djeca smiju posuđivati samo dječje knjige, a odrasli samo knjige za odrasle

pitanje je jel se mogu samo ja upisati u knjižnicu i posuđivati knjige za cijelu obitelji.
brigita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: knjižnice grada zagreba

PostPostao/la Potica » 01 ruj 2011, 09:06

brigita je napisao/la:to znači da djeca smiju posuđivati samo dječje knjige, a odrasli samo knjige za odrasle

Ovako su meni rekli u knjižnici :dada
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la folne » 01 ruj 2011, 09:06

Točno tako.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Ina66 » 01 ruj 2011, 09:09

brigita je napisao/la:pitanje je jel se mogu samo ja upisati u knjižnicu i posuđivati knjige za cijelu obitelji.

nije Zagreb već Split, ali ja sam neko vrijeme posuđivala knjige na dječje iskaznice (dvije su upisane u knjižnicu), a onda sam se i ja učlanila
provjeri ima li kod vas obiteljske članarine - kod nas jedan plaća punu cijenu (90kn), ostali manje (40kn)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Barbi » 01 ruj 2011, 09:10

Znači ako želiš posuditi u knjižnici i pročitati neku dječju knjigu moraš imati dijete da ga upišeš u knjižnicu. Wtf??!!?? :bidan
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la † Volvo » 01 ruj 2011, 09:11

I dodatak: ako imaš recimo prvoškolca pričekaj jer upis za njih (a neke godine za svu djecu) u mislim listopadu (kada je mjesec knjige, tako nešto) obično bude besplatan (i ta 1-godišnja članarina). Inače, može se na iskaznicu odraslog povremeno posuditi neka slikovnica, ali za češće posudbe, treba i dijete učlaniti :mah
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la patkica » 01 ruj 2011, 09:18

Kjige o odgoju i roditeljstvu su na djecjem odjelu i mogu se posuditi na odraslu.
Isto tako, M sa svojom djecjom iskaznicom posudi knjige s odjela za mlade, a i ja sam s tog odjela posudjivala. Znaci, nije ful striktno i fiksno, al ne mozes na jednu iskaznicu stalno posudjivati sa svih odjela.
patkica
svizac

PostPostao/la brigita » 01 ruj 2011, 09:21

:strah
strašno

a što je sa predškolskom djecom
jel ona plaćaju upisninu
i jel njima mogu posuđivati lektiru
gledala sam lektiru, pa to su sve knjige koje i inače doma čitamo :dunno
brigita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Potica » 01 ruj 2011, 09:24

Volvo je napisao/la:Inače, može se na iskaznicu odraslog povremeno posuditi neka slikovnica, ali za češće posudbe, treba i dijete učlaniti

Meni su rekli da se to više ne može, a recimo lektiru ni uz vezu ne mogu posuditi na moju iskeznicu nego treba biti djetetova. Do sad sam ja bila učlanjena a posuđivali smo oboje, kod nas ne postoji mogućnost obiteljske iskaznice ni niže članarine. :dunno
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la viki » 01 ruj 2011, 09:27

- ms nisu dali da posuđuje s drugog odjela, a koja im je sve to skupa glupost (npr. ako ja radim u školi s djecom, kaj moram donijet potvrdu, a kaj ako je knjiga za zadovoljenje osobnih potreba?! wtf! :bidan )
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la VIPmama » 01 ruj 2011, 09:28

svašta, do sad sam koristila svoju i u dječjim i u odraslim odjelima.
ali mi smo u prednosti jer najčešće posuđujemo u bibiliobusu a oni nemaju takva pravila :nana
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la † Volvo » 01 ruj 2011, 09:32

Za lektiru mi je jasno jer je deficitarna i stimulira se dječje članstvo, inače, za povremenu posudbu sigurna sam da možeš, samo nađi neku drugu knjižnicu (ja u Preradovićevoj posudila ljetos na sebe jednu dječju encikopediju jer je na djetetovoj bilo više toga posuđeno...) - velim , ne dozvoljavaju stalno (u smislu: trajno) takve posudbe, ali povremeno da, i čekajte mjesec knjige (listopad) s mogućim besplatnim učlanjenjima za djecu. Inače, i mene je najprije naljutilo kad sam morala dijete učlaniti (misleći, ako vrijedi iskaznica za sve KGZ, zašto ne i za dječje) ali sam se ohladila: dijete voli imati svoju iskaznicu i posuđuje i čita. To vrijedi 50kn godišnje :dada
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la brigita » 01 ruj 2011, 09:44

i još jedno pitanje
jel učlanjenje u jednu knjižnicu vrijedi za sve ili se moram učlaniti u svaku iz koje bi posudila knjigu

i koja je najveća (najopskrbljenija) knjižnica na području trešnjevke
brigita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la VIPmama » 01 ruj 2011, 09:45

sigurno vrijedi za sve (ali očito samo dječje)
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la folne » 01 ruj 2011, 09:48

Kad se učlaniš možeš posuđivati u svim knjižnicama u Zagrebu. Najopskrbljenija ti je, ja mislim, Tin Ujević kod trešnjevačkog. Inače, kad tražim neku konkretnu knjigu prvo odem na njihov katalog, nađem gdje je ima i idem ciljano u tu knjižnicu.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Ina66 » 01 ruj 2011, 09:49

brigita je napisao/la:a što je sa predškolskom djecom
jel ona plaćaju upisninu

i oni plaćaju upisninu
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la folne » 01 ruj 2011, 09:52

Svi, osim ako imaš prvašića onda pričekaj, jer su umjesto akcije da jednom godišnje možeš vratiti knjigu bez zakasnine uveli besplatan upis prvašića. Vjerojatno će biti isto i ove godine.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la patkica » 01 ruj 2011, 10:19

Brigit, ne razumijem šta je tu baš tako strašno.
Upisnina je 50 kn godišnje, jedna pristojna slikovnica u knjižarama košta više od toga.
S članskom iskaznicom dijete ti može "koristiti" sadržaje koje knjižnica pruža djeci (u obje moje kvartovske u koje idemo ima igraonica, u jednoj ima i par radionica tipa crtanje, pričanje priča i sl.).
patkica
svizac

PostPostao/la brigita » 01 ruj 2011, 10:25

patkica je napisao/la:Brigit, ne razumijem šta je tu baš tako strašno.
Upisnina je 50 kn godišnje, jedna pristojna slikovnica u knjižarama košta više od toga.
S članskom iskaznicom dijete ti može "koristiti" sadržaje koje knjižnica pruža djeci (u obje moje kvartovske u koje idemo ima igraonica, u jednoj ima i par radionica tipa crtanje, pričanje priča i sl.).

pa čudno mi je da ne mogu posuditi knjigu koju hoću :dunno

Kad se učlaniš možeš posuđivati u svim knjižnicama u Zagrebu. Najopskrbljenija ti je, ja mislim, Tin Ujević kod trešnjevačkog. Inače, kad tražim neku konkretnu knjigu prvo odem na njihov katalog, nađem gdje je ima i idem ciljano u tu knjižnicu.

imaš neki link za to

hvala
brigita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la patkica » 01 ruj 2011, 10:32

Uguglaj samo KGZ, izaći će ti.
patkica
svizac

PostPostao/la folne » 01 ruj 2011, 10:36

http://www.kgz.hr/

ovo su službene stranice, a u stupcu desno imaš link na katalog.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la brigita » 01 ruj 2011, 10:56

hvala
brigita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la yoda » 02 ruj 2011, 11:27

Nisu jako rigorozni po pitanju razdvajanja dječjih knjiga i knjiga za odrasle - posebno kad si dugogodišnji član knjižnice. Objasnili su mi da u stvari pokušavaju spriječiti da djeca čitaju za njih neprikladnu literaturu. Ne znam da li znate - knjige s popisa lektire se ne mogu produžiti!
yoda
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la † Volvo » 02 ruj 2011, 11:36

Ma ipak bi bila riječ o 50kn više a ne o neprikladnoj literaturi ;) jer u mom konkretnom slučaju dugogodišnje članice (mene, stare, prastare) teško da je posudba slikovnica postala neprikladna ali opet velim, nije mi žao što je dijete učlanjeno, ima to svoju dobru stranu, taj osjećaj da ima dokument svoj, da samo sebi bira (veliko je ;) ) da ima naviku odlaksa u knjižnicu, da ima potrebu čitati, nastavi niz...
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la brigita » 04 lis 2011, 12:56

što je sa upisima, jesu ovaj mjesec besplatini, povoljniji, netko je to spominnjao
brigita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mirbi » 04 lis 2011, 12:58

Mi još uvijek dižemo sve na jednu. :dunno

Kroz godine S i ja smo ponekad imale iskaznice, ponekad ne, jedino MM ima uvik. Nismo dosad imali problema.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la skorpionka » 04 lis 2011, 14:34

patkica je napisao/la:Brigit, ne razumijem šta je tu baš tako strašno.

XX

Moja vrtićanka kad ide u knjižnicu obavezno ponosno nosi svoju iskaznicu :lol
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la beammama » 04 lis 2011, 15:27

Ja sam također razočarana što su stavili ograničenja. Meni osobno je bilo jednostavnije kad sam ja dizala lektiru za obojicu jer sam znala telefonski pitati za knjige koje nisu mogli dobiti u školskoj knjižnici i kad idem s posla posuditi u knjižnicama bilo gdje po gradu. Njih eventualno mogu poslati u lokalnu knjižnicu ili moram ići s njima, a to znači dodatno gubljenje vremena, a do sada sam to obavljala u pravilu po knjižnicama koje su mi na putu prema doma (takvih je jedno 3-4 zavisno kojim putem idem).
Ja za sebe, za sada imam dovoljno knjiga za čitati i bez knjižnice. Imam oko sebe na poslu dosta kolegica koje kupuju pristojnu količinu knjiga, nešto posudim od onih knjiga što predstavljamo u emisiji i za moje slobodno vrijeme to je više nego dovoljno literature.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la skorpionka » 04 lis 2011, 17:13

Meni osobno je bilo jednostavnije kad sam ja dizala lektiru za obojicu jer sam znala telefonski pitati za knjige koje nisu mogli dobiti u školskoj knjižnici i kad idem s posla posuditi u knjižnicama bilo gdje po gradu.

Meni nisu do sada radili probleme, odnosno MM je ljetos dok su klinci bili na moru uredno mijenjao dječje posudbe s njihovim iskaznicama.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 04 lis 2011, 17:15

Volvo je napisao/la:Ma ipak bi bila riječ o 50kn više a ne o neprikladnoj literaturi ;) jer u mom konkretnom slučaju dugogodišnje članice (mene, stare, prastare) teško da je posudba slikovnica postala neprikladna ali opet velim, nije mi žao što je dijete učlanjeno, ima to svoju dobru stranu, taj osjećaj da ima dokument svoj, da samo sebi bira (veliko je ;) ) da ima naviku odlaksa u knjižnicu, da ima potrebu čitati, nastavi niz...

Ovako sam i ja shvatila tu uredbu, novac je glavni pokretač, ali ja sam ionako iz razloga koje je Volvo gore nabrojala klincima napravila vlastite iskaznice.
skorpionka
kimera a la vache

Sljedeća

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.