Postao/la Dinkic » 14 srp 2011, 23:06
martina mama, bas si me nasmijala i podsjetila na faks, bolje da ne kazem koliko je vec godina proslo otkada sam polagala ova dva predmeta. Bas sam razmisljala sto je teze poloziti ta dva ispita na FERu ili voditi projekte EUa. Mozda bi ti trenutno samo Lidija iz PUZa mogla odgovoriti na ovo pitanje, ja se jos nisam usudila ici na projekte EUa za udruge.
IPA projekti su projekti predpristupnih fondova, a neki od njih se nastavljaju i kada udjemo u EU kao i neki novi nam se otvaraju. Nedavno sam bila na recimo uvodnom predavanju sto to sve postoji i kako se i tko te gdje moze uopce javiti.
EU zemlje se dogovore sto im je bitno za rijesiti i sto su problemi zemalja EUa, starih kao i novih i onda svakih 7 godina definiraju podrucja te se natjecaji za dodjelu sredstava "ponavljaju" svake godine. U tim projektima nekad EU sudjeliuje s 50% ili 75% (ili neko drugi dogovoreni postotak), a ostalo ili treba drzava dodati odnosno udruga, mora imati svoja sredstva. Kod nas i drzava potpomaze jer je vrlo tesko udruzi da ima puno svojih sredstava koje moze uvuci u projekt i odraditi ga do kraja jer dolazak uplata je vrlo rigorozan. Naime moras odraditi aktivnosti, a novce se dobije kasnije osim nekog manjeg pocetnog iznosa. Ja ovo vec imam i na malom projektu grada Zagreba dali su nam 3/4 sredstava, a 1/4 cemo dobiti kada realiziramo projekt i posaljemo im izvjesce, sto znaci da iako se radi o 5.000,00 kn moramo imati ili prikupiti od donacija taj iznos da zavrsimo projekt kako bi naknadno dobili novac. Na EU projektima to je sve puno, puno vise i u EURima.
Znaci kao sto EU ima plan tako i zemlja kandidat odnosno clanica mora imati svoje planove (mjere) pa tako bih rekla i nasa je Vlada u tim okvirima EU fondova definirala gdje bi se i sto moglo ostvariti i realizirati. Potom se to spusta na razine ministarstava te oni onda sudjeluju u pripremama, svatko prema svom podrucju ili ovlastima. Kako sam cesto isla u Ljubljanu svaki put sam gledala kako oni rade ceste uz financiranje EUa, a mi smo sve sami radili i zaduzili se. Nazalost u sadasnjem 7godisnjem planu nema puno infrastrukture i nazalost lose za nas u tom podrucju. Sjecam se i sto je sve Spanjolska napravila dok su bili kandidat, novi vlakovi, prekrasno, na cestama sve potrebne signalizacije, tada je to isto bilo aktualno.
Buduci sam od nedavno pocela proucavati sve fondove, mozda Bosancero moze me malo nadopuniti jer mislim da vise zna nego ja. Naravno da Lidija ima vremena ona bi nam mogla napisati traktate na racun ovih natjecaja, PUZ ima dva projekta.
Mi cemo na nivou cijele EU imati edukaciju od nasih starijih clanica Europske Down sindrom udruge pa cemo se malo uciti uz njih i sudjelovati u projektima s njima jer projekti traze pravi profesionalizam i jako puno dokumentacije i strogog pracenja svega. Mi jos nemamo puno udruga koje imaju stalno zaposlene osobe i koji bi kompetentno mogli voditi ove projekte pa tako sigurno jos dugo necemo sigurno samostalno ici na ove projekte.
Kada RH bude punooravni clan onda ce dosta tesko dobiti projekte ako stvarno nisu fantasticni jer se onda natjecemo za sredstva zajedno sa svim zemljama EUa. Dok ne udjemo sluzbeno novci se alociraju za nasu zemlju i onda je ipak malo lakse uci na listu onih koji bi mogli dobiti sredstva, naravno opet uz vrlo kvalitetne projekte i programe. No slusajuci iskustva na tom predavanju jasno je da se puno napravilo i kako smo mi dosta napravili no rekla bih jako malo se prica o tim dobrim praksama i uspjesima. Opet nas grozni jal.
Ja sam za firmu radila na projektima koji su financirani od Europske banke i to ti je isto vrlo detaljno i vrlo zahtjevno.
A da svi vole kratice bar to znas iz nase struke.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."