Sada je: 01 kol 2026, 21:24.

Začepljeni kanalići?

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Začepljeni kanalići?

PostPostao/la Maja 25 » 04 stu 2011, 02:01

Hello! :mah

Primjetila sam neki dan dok sam ručno izdajala da mi iz jedne cike ide mlijeko iz svih kanalića, onako lijepo, a iz druge samo iz donje polovice bradavice, a gornji dio se malo zacrvenio i mlijeko nikako ne ide - kad moj malac počne sisati tu ciku boli prvih par min - pretpostavljam zbog toga... Da li je netko imao ovakav problem? Da li to znači da su mi se začepili kanalići? Što napraviti??? :dunno

Inače dojim mjesec i 10 dana, malac super napreduje (dobio je 1,5kg i narastao 5cm). Prvo mi je dijete :)

Hvala na savjetima!
Maja 25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Začepljeni kanalići?

PostPostao/la Hajdi » 04 stu 2011, 06:51

Pozdrav!

Javit će ti se još i druge cure, al meni je upalo u oči ovo izdajanje. Ako beba dobro napreduje i lijepo doji bez problema nema potrebe za izdajanjem. Dojiti treba na zahtjev, što kod tako malih znači na svaki kme ponuditi dojku. Okvirno pravilo je da se nudi istu dojku u rasponu 2-3 sata da beba isprazni tzv zadnje masnije mlijeko (sama se nisam držala tog pravila jer sam imala jaku produkciju i previše mlijeka na početku). Ako isprazni jednu u okviru podoja ponudi joj se i druga dojka (u slijedećem podoju se tu dojku ponudi prvu). Produkcija ovisi o ponudi i potražnji pa je najbolje da beba sama regulira onoliko koliko joj treba, a izdajanjem se dojka nepotrebno dodatno stimulira. Osim toga svako "prčkanje" po dojkama može izazvati infekciju (dodirivanje nečistim rukama).

Upaljene i začepljene kanaliće tuširaj toplom (koliko možeš izdržati) vodom, masiraj lagano, a za vrijeme podoja također lagano masiraj da se kanalići oslobode.

Bol u dojci može značiti i gljivice (soor ili mlječac). U bebinim ustima mogu biti bijele naslage koje ne idu dolje ako ih npr prebrišeš gazicom, a beba može imati i crvenu guzu ili osip na guzi. Bradavicu i bebina usta treba mazati Rojazol gelom (dobije se na recept) i treba biti uporan jer su gljivice tvrdokorne.

Inače čestitke na lijepom napretku i uspješnom dojenju, samo tako naprijed!
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Maja 25 » 04 stu 2011, 16:17

Hvala Hajdi na brzom i detaljnom odgovoru! :D

Pročitala sam dosta s ovog foruma o mliječcu (mislim da nemamo problem s tim, kao ni gljiv.infekciji) i bolu u dojci (mene boli samo taj dio bradavice koji se čini mi se začepio, a ne boli me dojka). Bebica nema osip po guzi, al ima po licu, kao male prištiće (rekli su mi da se to čisti od mojih hormona koje dobiva kroz mlijeko?).
Dojim ga na zahtjev, točno tako kako si opisala (divna patronažna sestra mi je sve objasnila i spasila me u prvim danima-bila sam pred upalom i da nije bilo nje bilo bi :ajme )
Izdajala sam se samo par dana jer sam morala na jedan pir (bila sam kuma pa nisam mogla svako malo nestat i dojit), skupila sam oko 300ml mlijeka, no na kraju sam opet trčala svako malo svojoj bebici da ne zaboravi ciku :lol (ali to ne bi baš preporučila, na kraju su mi se cike toliko napunile, jer nisam dojila koliko i inače, da je na kraju mlijeko samo štrcalo na sve strane, bile su mi tvrde kao kamen, bolne...i morala sam usred pira ić izdajat! Tj. prvo sam pokušala dai malome da on to sve izvuče, al nisam ga mogla probudit, već je popapao cijelu bočicu i spavao ko top! :hahaha :hahaha)
(malo sam skrenula s teme, sorry)

Što se tiče mliječnih kanalića - mislila sam da li ima još neki način da se odčepe? Svaki dan se idem pod vrući tuš, masiram cike i praznim ono što je ostalo nakon podoja...dakle ako nema neki drugi način, da nastavim s masiranjem i tuširanjem? Valjda će proraditi...

Pozz svima :mah
Maja 25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Stefanova_mama » 04 stu 2011, 17:36

Obrati paznju na polozaj te bradavice u ustima bebaca. Dakle gledaj da nije samo bradavica u ustima, nego i deo areole (tamniji deo oko bradavice), jer je moze ostetiti i nepravilnim polozajem pri sisanju (jak vakum na sam vrh bradavice).

Promeni par polozaja (u lezecem, u sedecem, polozaj fudbalske lopte kad su mu nozice pod tvojim pazuhom... jer se tako dojka prazni iz vise polozaja, iz vise uglova, mozda pomogne.

Nemoj izdajati, ako bebac normalno siki i imas dovoljno mleka, jer moze biti i do izdajalice.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la sany » 04 stu 2011, 18:06

bravo, koja kilaza za prvi mjesec :5

koliko dana je vec to crvenilo? zacepljenje obicno prestaje u roku par dana
izdajas samo rucno ili i sa izdajalicom? probaj uz sve navedeno, lagano izdajati i staviti topli oblog na to mjesto, ali prije podoja
nakon podoja hladni oblozi na to mjesto, ako se dalje nastavi mozda cak probati i sa listovima kupusa (samo na tom mjestu)
i dojiti prvo na toj strani
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Diami » 04 stu 2011, 23:06

Ja sam dojila klečeći na sve 4 iznad bebe tako da bradica bude okrenuta na tu stranu gdje je začepljenje, jer kad sisaju tamo gdje je bradica najviše vuku. Pogledaj direktno nakon podoja bradavicu i vidi da li ima kakav bijeli mjehurić - možda je blister, to je kanalić začepljen s malo zgusnutog mlijeka ili se prevuklo malo kože preko otvora kanalića, izgleda kao mali bijeli prištić a često se vidi direktno nakon podoja samo, onda se povuče. Ako je - to bi trebalo probušiti (kažu treba ići doktoru da se probuši, ja sam ipak sama doma, sterilizirala iglu, olakšanje osjetila odmah).
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Maja 25 » 05 stu 2011, 20:33

Moguće stvarno da je od izdajalice, jer me bolilo na tom mjestu kad sam počela izdajati iako sam nježno i polako izdajala s aventovom ručnom izdajalicom (izdajala sam i ručno)...nisam primijetila nikakve mjehuriće -samo mi izgleda kao da je napukla :(... (dobila sam vješticu nakon točno 40 dana i sad me još i bole cike :( )
Crvenilo mi je prošlo...a valjda će i ta bol proći...ahh te muke po dojenju...
Probala sam dojiti četeveronoške, zanimljivo :lol Sad ću ga probati okrenuti naglavačke :hahaha (jer mi je baš taj gornji dio problematičan) pa ćemo vidjeti...

Hvala na savjetima :kiss

bravo, koja kilaza za prvi mjesec :5

Hvaaalaaa i ja sam baš ponosna! :yess
Maja 25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Diami » 06 stu 2011, 21:51

Maja ako si vidjela da je napuknuta, onda je to ragada, vjerojatno je u nekom trenutku nezgodno povukao dok je bila još u ustima bradavica ili je položaj bio nezgodan u nekom trenutku pa je pukla na tom mjestu i nastala ranica. To jako boli, ali prođe kako zaraste opet, no ovisno o dubini ranice može potrajati. U tom slučaju možeš mazati lanolinskom masti (purelan, aventova, dm isto ima neku za bradavice) i/ili nakon podoja istisni još par kapi mlijeka, namaži bradavicu i ostavi da se osuši na zraku - meni je to znali jako dobro pomagati u tim slučajevima.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Maja 25 » 11 stu 2011, 13:31

Mažem s purelanom...
Ma pokušala sam sve što ste mi rekli, ne pomaže ništa! Nema više crvenila, ali boli prvi tren kad mali počne sisati (valjda dok ne krene mlijeko). Ma iz te jedne cike mlijeko ide samo iz donje polovice bradavice, iz gornje nikako :( nema mi pomoći...
Maja 25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Stefanova_mama » 11 stu 2011, 14:23

Uvek ima pomoci, samo nam javljaj kako se situacija razvija. Dok je ragada jos otvorena boli tacno dok ne povuce (ja sam svoju prvu dobila kad je S. imao 16 meseci i zvezde sam brojala danima).
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Maja 25 » 11 stu 2011, 14:33

ok! javim... :mah
Maja 25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Cica, boca, žlica