Sada je: 27 srp 2026, 04:28.

Može li se izbjeći epiziotomija ?

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Može li se izbjeći epiziotomija ?

PostPostao/la Misericordia » 07 stu 2011, 16:26

Trudna sam po 2. put. Na prvom porodu su mi napravili ogroman (ali - ogroman!) rez međice (epiziotomiju), koji me mučio tjednima...Bilo mi je grozno, nisam mogla sjediti, kad bih kihnula vidjela bih sve zvijezde...Prvih 14 dana je bilo nemoguće. Pekao me, zatezao, bolio...A kad bih išla mokriti - ajme majko ! Stolice sam se bojala ko vraga crnoga. Stoput, ma milijun puta gore od samog poroda...Zbog toga sam i od dojenja odustala, jer sam bila gotovo paralizirana od struka nadolje, pa sam pokušavala dojiti samo ležeći, na boku, i to naravno nije nikako išlo, pa sam po brzom postupku prešla na izdajanje i bočice...Kad se sjetim samog prizora, kad je sestra / primalja uzela one ogromne, ''krojačke'' metalne škare, i krenula rezati k'o da kroji odijelo :place a ne dio ljudskog tijela .... A poslije je i tehničar koji me šivao imao dosta posla...Uglavnom, to mi je najgora, ali najgora trauma, koju bih sada željela pošto-poto izbjeći...I - kako je izbjeći ? Može li se rodilja usprotiviti epiziotomiji ? Mogu li koristiti neka ulja, masti (tijekom zadnjih mjeseci trudnoće) da međica ''omekša''? Čini mi se da sam čula da umasiravanje nekih ulja može itekako pomoći...Ima li itko kakav savjet ? Hvala :mah
Misericordia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Može li se izbjeći epiziotomija ?

PostPostao/la tanjabb » 07 stu 2011, 16:38

Ja sam fajn rezana na prvom porodu. na drugom sam prosla bez epiziotomije, pukla sam malo povrsinski, 3 sava sve skupa. Neusporedivo. Prijepodne rodila, popodne hodala po odjelu kao da rodila nisam. cak sam i po turski sjedila na krevetu.
Masirala sam se s Weledinim Damm oil.
Vidi link:
http://www.weleda.de/Themenwelten/Schwangerschaft/damm-massage-anwendung.html
Zadnja izmjena: tanjabb; 07 stu 2011, 16:43; ukupno mijenjano 1 put/a.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la thalia » 07 stu 2011, 16:40

Misericordia je napisao/la: Može li se rodilja usprotiviti epiziotomiji ?

ja se nisam mazala ničime, nisam baš pretjerano elastična i lijepo sam oba puta zamolila bez rezanja, ako je s bebom i sa mnom sve u redu.
to sam ponovila par puta.

oba puta su mi rekli da slušam primalje, prvi put sam pukla za jedan šav (malo nezgodno), drugi put za dva (nikakav problem)

može se, ovisi o tebi i tome na koga ćeš naići.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la mrs. eastwood » 07 stu 2011, 16:56

mozeš doci i sa svojim planom poroda. ja nisam, ali mi je epiziotomija bila najveci horor - na kraju 11 sati rađanja (od probijanja vodenjaka) bez rezanja!
svi sokirani s tih jedanaest sati - ja sretna bez šavova :nokti
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la aurora81 » 07 stu 2011, 21:27

I ja se jezim epiziotomije. Meni je to bio broj 1 bol na listi bolova iz rodilista. Na to me, nekako niko nije upozorio. Sad sam trudna po drugi put i stvarno se jezim pri samoj pomisli, a imala sam svega dva konca. Te 4 rupice kod sivanja su me napatile vise nego sam porod, a jos mi je ostao i gadan oziljak. Fuj!
aurora81
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la patkica » 07 stu 2011, 21:35

Može se izbjeći. Ne znam od kud se javljaš (koji grad), ovo govorim za Zagreb. Za drugi porod odabrala sam rodilište za koje sam znala (po iskustvima drugih cura) da se trude ne rezati - drugorotkinje su većinom prolazile bez, a i prvorotkinje sve češće. Rodilište gdje sam rodila prvo dijete je praktički difoltno rezalo svaku rodilju. Moje "traume" oko epiziotomije vrlo su slične tvojima, pa mi je to bilo jako važno. Ne znam koliko se praksa promijenila u zadnjih 6 godina (kad sam zadnji put bila u rodilištu ;) ) ali tada je promjena rodilišta donjela dobre rezultate :)
patkica
svizac

PostPostao/la Bubidea » 07 stu 2011, 21:36

krivo otislo
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la patkica » 07 stu 2011, 21:45

AKo to pitaš, onda si sretna žena :lol

Bubi - ja nisam mjesec dana mogla sjesti osim ful na bok, doslovno. Peklo me bolilo, žuljalo. A nisam princeza na zrnu graška. Čak i dugo nakon tih mjesec dana nisam mogla spontano sjesti negdje nego pažljivo i polako. Zaraslo je čudno (jer je čudno sašiveno). Zatezalo me i dalje, nakon što je prvih mjesec dana prošlo. Smetalo me (izrazito dugo) svako mokrenje (peklo me), menstruacija, stolica, sve sve. Peklo me pri promjeni vremena :lol (možda nije to, ali periodički ali često a da nisam znala prepoznati uzrok). One radnje o kojima se ne govori javno na otvorenom :mrgreen bile su bolne i problematične (ne bih sad u detalje, ali bilo je vrlo drugačije nego prije poroda i epi).
Imala sam period nakon poroda (mjesec intenzivno i izrazito bolno, tri otprilike mjeseca vrlo neugodno, a dalje sa smetnjama koje nisu zanemarive) koji je na kraju trajao točno 4 godine.
Nakon 4 godine rodila sam bez epi, puknula malo točno na starom rezu, nisu ništa dirali (šivali), 3 sata nakon poroda sjedila sam na krevetu najnormalnije, i nikad više nisam imala niti jednu smetnju koja me mučila zadnjih 4 godina.
patkica
svizac

PostPostao/la Bubidea » 07 stu 2011, 21:54

moje izbrisano pitanje je glasilo otprilike-a koje su traume oko epi?
pa sam ga izbrisala, jer sam tek nakon sto sam ga postavila, procitala uvodni post, i dobila sam odgovor na pitanje

patkica mi je to jos detaljnije objasnila :zivili

ne, nisam imala gotovo nista od toga, bila sam rezana, 16 savova (jel idu u tri sloja, pa su to onda 4 vanjska, ajmo tako reci :da? )
samo sto sam jedno tjedan dana morala sjediti na poluboku
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Barbi » 07 stu 2011, 21:57

Ja sam na prvom porodu rutinski epiziotomirana, sitnica, tri šava. Međutim, boljelo me tjednima, nisam mogla sjediti normalno, dugo sam osjećala to mjesto kad bih malo više hodala, mislim da sam se ukupno puno duže oporavljala od tog sitnog reza neko od poroda u cjelini.
Drugi porod je bio bez epiziotomije, nisam niti puknula, čim sam došla u sobu nakon poroda sjedila sam normalno i osjećala se skroz dobro - kao da ništa nije bilo.:)
Razlika je ogromna.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Bubidea » 07 stu 2011, 21:59

mozda je caka u tome sto su meni vadili posteljicu pod narkozom, pa sam poslije toga morala dobivati i neke injekcije protiv bolova, izmedju ostalog :da? mozda me zato nije bolilo :dunno
znam da su sve cimerice u sobi jaukale, ja ne
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Mama Mia28 » 07 stu 2011, 22:07

patkice ovo kao da opisuješ mene, imala sam 32 šava, sve skoro identično kao kod tebe. Više od godinu i pol radnje su bile bezuspješne, zapravo samo pokušaji radnji.
Nisam 3 tjedna mogla stajati duže od minute,odlazak na wc-pravo mučenje,sjedenje na boku,kod dojenja me boljelo toliko da sam plakala i dojila. Nisam inače neka cmizdravica, ali kad ne spavaš ni ono malo vremena koje imaš za spavanje moraš plakat ako ništa drugo onda od jada.

Jedino sam sreću imala što me šivala doktorica, majka troje djece,potrudila se oko mene pa sada nemam ožiljak.
Dobila sam injekciju protiv bolova prije šivanja pa ubode igle nisam osjećala samo onu vuču konca.
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bubidea » 07 stu 2011, 23:14

a di vi vidite taj oziljak? :ajme
ja niti toga nemam :ajme
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la boysmama » 08 stu 2011, 08:32

1. porod - popucala skroz + rezana standardno, šivana puno (20 i nešto šavova), šivanje trajalo sat vremena, bolilo sve u 16 (ko sam porod), oporavak tri tjedna do prvog normalnog sjedenja... mislila sam da tako mora boliti (tek kod drugih poroda shvatila da je to bilo vanstandardno)

2. porod - mali rez, par šavova - tjedan dana postrance sjedenja - razlika nevjerojatna

3. porod - bez epiziotomije uz masiranje međice, pukla 1 šav - nebitno spomena, sjedam nakon dva sata ko da nisam rodila, skakutala po sobi od sreće :lol
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la mama njonji » 08 stu 2011, 10:18

moje šivanje na prvom porodu je trajalo dulje nego sam porod, onda ti je sve jasno
na drugom sam odlučila gnjavit i gnjavit pa ma kako dosadno zvučala ali samo da ne režu
napomena: također sam rađala u u zgb rodlištu u kojem sve manje prakticiraju epiziotomiju
i jesam - od kad sam došla u predrađaonu, svakoj sestri, doktoru... svima koji su se nasli u blizini sam zvocala (i izmedju trudova :) ) da ako je moguce da bih izbjegla rezanje, i - udovoljili su mi :mrgreen
babica je masirala medjicu, stvarno se trudila... iskustvo neusporedivo sa prvim porodom, par sati nakon sam sjedila, premještala bebu, dizala se...
moj savjet: samo trazi, gnjavi ako treba...
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mirbi » 08 stu 2011, 11:45

Ja sam dosta šivana prvi put, jer je beba bila velika. Ali osjetila nisam ništa za vrijeme šivanja, a ni kasnije. Koji dan sam osjećala punte, ali ništa strašno. :dunno

Doduše, doktor koji mi je to radio slovi kao vrhunski krojač. ;)
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la škorpijica » 06 sij 2012, 14:34

I prvi i drugi put sam prošla bez rezanja i šivanja, a bebači su bili dosta veliki (prvi 4390g i 54 cm, drugi 4190g i 54cm). Prvi put nisam ništa zahtjevala, a drugi put sam zamolila ako uspiju neka me ne režu jer sam i prvo dijete rodila bez rezanja/šivanja. Mislim da puno ovisi o babici...meni je moja masirala međicu (ja doma nisam) i iako su dr. oba puta rekli nek me malo recne, ona je rekla da nije potrebno, samo neka je slušam kako pravilno tiskati (kad se javi nagon za tiskanje dok traje trud i ne izađe glavica onda svom snagom, a nakon što izađe glavica polako).
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Hajdi » 06 sij 2012, 15:44

Sva četiri puta lijepo sam molila i naglašavala da svakako želim da me ne režu i nisam bila niti jednom rezana. Rodila u LJ. Na prvom porodu dobila par unutarnjih šavova koji me nisu smetali. Nisam ništa sama masirala.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la apeitheia » 11 sij 2012, 22:10

ja ih nista nisam trazila nego su sami zakljucili da me nece biti potrebno rezat(koliko sam shvatila iz razgovora).pravilno sam tiskala i nisam pukla.imala sam par ranica iznutra i mozda koju izvana,ali nikakav rascjep.sve zasluge pripisujem elasticnosti (valjda prirodnoj),sexu i kegleovim vjezbama.masirala se nisam.2 tjedna nakon poroda zapocela sam normalni sexualni zivot bez ikakvih posljedica,sve se oporavilo do tad :dada
slikaslika
slikaslika
apeitheia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la dtmb » 11 sij 2012, 22:30

mene su također izrezali na sve moguće načine i uopće ne znam da li bi u mom slučaju prošlo bez toga.mislim kamo sreće da sam mogla ali mislim da je to zbog moje građe neizvedivo. i ne namjeravam više roditi zbog traumatičnog iskustva tako da ne želim više ni razmišljat o tome,ali znam se noću probuditi vrišteći.znam ženu koja je nakon 2 rezanja zamolila da ju porode bez pa je popucala cijela i rekla da je bilo duplo gore nego dok su je rezali..sretno!!
Brzic 2011
dtmb
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la apeitheia » 11 sij 2012, 22:39

dtmb je napisao/la:mene su također izrezali na sve moguće načine i uopće ne znam da li bi u mom slučaju prošlo bez toga.mislim kamo sreće da sam mogla ali mislim da je to zbog moje građe neizvedivo. i ne namjeravam više roditi zbog traumatičnog iskustva tako da ne želim više ni razmišljat o tome,ali znam se noću probuditi vrišteći.znam ženu koja je nakon 2 rezanja zamolila da ju porode bez pa je popucala cijela i rekla da je bilo duplo gore nego dok su je rezali..sretno!!

????? :conf pa gdje si radala??? nisam ni mislila da iskustva vezana za rezanje mogu biti toliko traumaticna :znoj
slikaslika
slikaslika
apeitheia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la dtmb » 11 sij 2012, 22:47

apeitheia je napisao/la:
dtmb je napisao/la:mene su također izrezali na sve moguće načine i uopće ne znam da li bi u mom slučaju prošlo bez toga.mislim kamo sreće da sam mogla ali mislim da je to zbog moje građe neizvedivo. i ne namjeravam više roditi zbog traumatičnog iskustva tako da ne želim više ni razmišljat o tome,ali znam se noću probuditi vrišteći.znam ženu koja je nakon 2 rezanja zamolila da ju porode bez pa je popucala cijela i rekla da je bilo duplo gore nego dok su je rezali..sretno!!

????? :conf pa gdje si radala??? nisam ni mislila da iskustva vezana za rezanje mogu biti toliko traumaticna :znoj

ne u zg! traumatično iskustvo mi je opčenito cijeli porod,rezanje nisam ni osijetila,šivanje me malo peklo ali narednih 3 tjedna pakao
Brzic 2011
dtmb
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mirnela » 11 sij 2012, 22:56

prilikom prvog poroda bila sam rezana - 6-7 šavova, nakon 10-tak dana se jedan zagnojio pa sam hodala na "toaletu" uz pretpostavku da će me opet morati šivati, ali prošlo je hB bez toga :ajme
drugi porod, veća beba - nit sam bila rezana nit sam pukla :dada
sama sam hodala od rađaone do sobe (nisu me vozili u kolicima kao prvi puta)...

još sad se sjećam kako mi je svekrva prilikom odlaska na porod rekla: pitaj da li može bez rezanja...
u tom trenutku sam si mislila: ah, ti... kak uopće misliš da bi bez toga moglo proći?

koliko vidim i iz drugih postova, lako je moguće na drugom porodu proći bez rezuckanja ;)
sretno!!!
mi žene ponekad i šutimo... no, to nikako ne znači da i onda nemamo kaj za reći... slika
mirnela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Liv Tyler » 12 vel 2012, 16:57

Da li je moguće izbjeći epiziotomiju nakon dva poroda s istom? Ima li nade?
boysice vidim da si uspjela?
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la tratinčica1711 » 22 ožu 2012, 21:46

prvi porod rezana, šivana, nisam sjedila 3 tjedna,boljelo užasno. Ovaj put me bilo više strah toga već poroda. Ali ovaj put nisam rezana, imam jedan šav ali nije vrijedno spomena :yess
F- 2009. :belji
L- 2012. :mali
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la marinela » 22 ožu 2012, 22:33

do sada jedan porod i bez rezanja (mala je imala 3900), zalili nekakvim uljem (zahvalna im na tome) i prošla sa 2 šava od pucanja. 3-i dan sjedila normalno a hodala bez problema odmah poslije poroda

s time da nisam doma niti masirala niti neke vježbe radila
slika
marinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la rusulica » 23 ožu 2012, 10:26

Ja sam isto puno rezana, doktorica rekla ups pobjeglo mi kad me zarezala, bol sam osjetila kao lagano peckanje na tren :roll šivali me skoro sat vremena. 2 tjedna me peklo i sjedila sam na boku, peklo kod mokrenja a kod velike stolice sam brojila zvijezde em zbog toga em zbog unutarnjih hemića koje sam dobila pri samom porodu. Opet mi sve to ne zvuči strašnije nego pucanje pa makar i za jedan šav. Kako boli kad punkneš? Meni je strašno bilo ono rastezanje i čin reza u tom trenu mi je došao kao olakšanje, mogu misliti kako je strašno da se rastežeš do puknuča i još ne znaš gdje ćeš se raspuknuti
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la marinela » 23 ožu 2012, 10:53

pa ustvari ja to pucanje uopće ne bi opisala kao nešto traumatično, ok pukla svega za 2 šava, ali svejedno...
u samom činu tiskanja, osjetila sma pritisak, ali ne neko posebno rastezanje ili bol radi toga, u jednom trenu je kao lagano zapeckalo, ali zbilja jedva osjetno, prvo sam mislila da je radi prolaska glave, ali je nekako kratko trajalo i bilo jedva osjetno pa bi sad rekla da je to bio tren kad je puklo (ili je mozžda ipak bila glava a onda pucanje nisma osjetila.... jer se taman nekako poklopilo jedno s drugim, premali je vremenski razmak bio da bi mogla odvojit jdno od drugog)
slika
marinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la laya » 03 tra 2012, 16:18

Ja sam rezana, babica se jako trudila i masirala ali su me morali malo capnut, tocno tako su mi rekli. Meni je taj rez bio takvo olaksanje jer me masaza uzasno pekla i sve me to dolje uzasno peklo cim su me capnuli N je izletila.
Doktor me super sasio cak nas je i zezao kako moram biti strpljiva jer moj mm ima dva metra i da on nezeli da ga mm poslje trazi ako dolje nije sve ko prije :D
Jos su mi se ispricali zbog epi ali kazu da bi se sva raspukla da me nisu recnuli i da su napravili jako mali rez.
Na kraju me je doktor super sasio sjedila sam vec treci dan bez problema i sve je super zaraslo stvarno mi epi nije bila nikakvo lose iskustvo...
Imala sam stvarno super ekipu na porodu.. :dada
20.06.2009 slika
Nika 18.07.2011 slika
laya
slikofon

PostPostao/la Liv Tyler » 04 tra 2012, 10:40

Eto onda to ulje i masiranje mi je nekakva možebitna nada.
Liv Tyler
idoiti popitu

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju.