Sada je: 04 kol 2026, 00:18.

Sve o ekspres loncima i pokoji recept :lol

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la Duga » 23 stu 2011, 10:01

:lol
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Bellina » 23 stu 2011, 10:03

Nemojte tako, ja sam stavila na početku tri ili četiri recepta :mrgreen
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la beammama » 23 stu 2011, 10:04

Bellina je napisao/la:Nemojte tako, ja sam stavila na početku tri ili četiri recepta :mrgreen

Evo je, kak nam upropasti nabrzaka nagradnu igru. :lol
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Bellina » 23 stu 2011, 10:24

beammama je napisao/la:
Bellina je napisao/la:Nemojte tako, ja sam stavila na početku tri ili četiri recepta :mrgreen

Evo je, kak nam upropasti nabrzaka nagradnu igru. :lol

Ma to ja da dam do znanja da je nagrada MOJA :hahaha
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la beammama » 23 stu 2011, 10:28

pa, nisam baš tako zamislila, al' nek ti bude :lol
Trebali su tražiti oni koji nisu stavili recepte ;)
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Bellina » 23 stu 2011, 10:30

A što'š kad ja volem nagrade :1
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Duga » 23 stu 2011, 10:36

Uh, kad bih se bar ja odvažila napraviti pašticadu!
Muči me ovaj vinski ocat ( je l' doslovno meso mora biti preko noći potopljeno u njemu?) i prošek ( je l' može šta umjesto njega? :plavusa).
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Bellina » 23 stu 2011, 10:43

To ti uopće nije komplicirano.
Ja ocat razvodnim. Stavim recimo dvije čaše octa i ostatak vodu. Taj ocat daje poseban šmek mesu. Ja ne dodajem prošek u pašticadu nego crno vino. Potrebnu slatkoću jela postižem suhim šljivama, polovicom jabuke, mrkvama i s dosta kapule.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lena » 23 stu 2011, 10:47

duga, zašto te muči vinski ocat? on se stavlja samo zato da meso omekša i kasnije se kuhanjem skroz izgubi. :dunno

imam express lonac, komada dva i moram priznati da sad prvi put čujem da postoje lonci i lonci :oops: . meni je express lonac - express lonac. imam lagostinine, vrlo slične ovima sa slike gore, nema gume na poklopcu i sve perem u suđerici. jedan poklopac sam uspjela razvaliti, svojoj glupošću, ali zato je dobro što njihovi poklopci pašu na sve litraže pa sad mijenjam s drugim.

zakon mi je za pašticadu, juneće šnicle (još da smisle gusani express lonac, ali znam da previše tražim :p ), grahorice, juhe, variva.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 23 stu 2011, 10:58

Srce si, Bellina! :kiss
Na linku još piše da ga u express loncu kuha 2-3 sata...šta misliš nije li to malo predugo :conf ?

Duga, zašto te muči vinski ocat? on se stavlja samo zato da meso omekša i kasnije se kuhanjem skroz izgubi. :dunno

Muči me u smislu, trebam li uzeti 2-3 kile mesa i potopiti ga u 2l vinskog octa :oops: ili ovako kako mi je Bellina objasnila ( 2 čaše octa + nadodati vodu da prekrije meso i staviti da odstoji preko noći).

Pašticadu sam jela samo kad mi je jedna bolnička frendica :luv iz Splita donosila i bila je zaista fantastična.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Adorabla » 23 stu 2011, 11:01

titirlica je napisao/la:
Nana1971 je napisao/la:jos si mlada i neuka, nemas ni godinu staza na forumu pa ce ti mozda oprostiti :hahaha

:hahaha :hahaha :hahaha ooooo pa davno sam ja skužila koji je ovdje sistem , al nedam se ja smesti :lol

viđe nje šta se prpoši :kino
:lol
Adorabla
Medena

PostPostao/la Ina66 » 23 stu 2011, 11:02

priključujem se kao ona koja voli svoj express lonac već 9 godina :luv
arambašiće (sarmu :p) nisam nikad kuhala u njemu, ja volim kad mi kiseli kupus zasmrducka cijelu kuću :mrgreen
ali juhe, variva, točeve - sve kuham u njemu :dada

jedino što ću morati nabaviti veći jer nam ovaj lagano postaje mali
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Bellina » 23 stu 2011, 11:04

U ovom mom loncu, kako god da mu je ime :mrgreen , pašticadu kuham sat vremena, to je junetina i meni je to sasvim dovoljno, pogotovo što se kuha u komadu i poslije ga narežeš na šniclice i još malo kuhaš u umaku koji dobiješ miksanjem svog tog povrća i začina.
Ja kad to spremam, meso našpikam, stavim u jedan lonac, nalijem octa onako od oka, procijenim otprilike ovisno o komadu mesa i ostatak dolijem vode. Do sada mi je uvijek dobro uspijevalo. Nakon što je odstajalo preko noći tako, sutradan taj komad mesa u ekspresu propržim sa svih strana na malo ulja i onda doajem dalje sve što ide.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrs. eastwood » 23 stu 2011, 11:04

imamo WMF, dvalonca s jednim poklopcem u kompletu. rucka se skine i onda sve ide u suđericu.

kuham sve - od samog povrca: krompir u kori za na salatu. onda i ono koje se inace brzo skuha brokule, karfiol... (tri minute)... da mi ne dimi okolo i ne usmrdi cijelu kuhinju!?

variva... sve dinstam normalno otvoreno, pa onda 5-6 minuta, grah, poriluk, lecu, slanutak... you name it

pašticadu, šnicele u tocu...

juhee...

nemam nekog posebnog recepta, nego mi uglavnom sluzi za ubrzavanje kuhanja. jedino se jos nisam usudila s manje vode raditi... 2,5dl mi je min. koje moram stavit
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 23 stu 2011, 11:15

komada dva i moram priznati da sad prvi put čujem da postoje lonci i lonci :oops: . meni je express lonac - express lonac.

moj prvi lonac je ovaj Lagostinin i vjeruj mi ima velikih razlika od ovog drugoj koji sam kupila kad sam se udala na nagovor sogorice.
I jedan i drugi imaju svoje prednosti i mane. Ovi Lagostinini zviždavci su totalno jednostavni za baratanje i nema zeza. Kod ovog drugog već moraš mozak uključiti pa dežurati kad se gumb diže itd ali garantiram da je kuhanje u njima puno kraće.
Jako puno naravno ima i navika u svemu. Kako sam ja počela s Lagostininim vulgaris loncima onda sam se navikla na njihov jednostavan način funkcioniranja - zviždim = smanji , otvaraj me da prebaciš ručku.
I još što se meni osobno čini je da se Lagostina puno brže hladi od ovog s ringovima. Ja Lagostinu otvaram čim prestane fućkati a ovaj s ringovima čekam dobrih 20 minuta da se tlak izjednači da bih ga uopće mogla otvoriti.
Jednom sam recimo išla poslušati savjet pa hladiti pod mlazom vode :whew pištala hrana na sve strane :whew To se recimo kod Lagostine ne događa.

Recepti - nema tu nikakve filozofije strap nutra i kuhaš a koliko kuhaš ovisi o loncu kaj ti piše :mrgreen
Npr ja stavim za običnu mesnu juhu pol kile govedine s kosti, četvrt cvjetače, tri mrkve, peršin, celer, pola poriluka, glavicu luka, maksimalno vode (cca 3 L) soli i bibera. Kad se ringovi dignu kuham s oba dignuta ringa minuta. U Lagostini nakon što počne zviždati kuham cca 35 minuta.
Sarme - identično kao i klasični recept samo se odmah doda sva tekućina koju se planiralo uliti. Znači zaboraviš na nadoljevanje
Japrak - odličan ali bolji recimo za Lagostinu odnosno za lonce koji nemaju plastične ručke. Ja ga radim s raštikom i zalijem samo s prstom vode i vrlo kratko kuham jer koristim teletinu za japrak. U Lagostini cca 20 minuta. Kad se ohladi izlijem ostatak vode ako sam pretjerala i zalijem s vrhnjem i zapečem u rerni.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 23 stu 2011, 11:19

u takmičarskom orijentalne kuhinje imate recept za sarmu i japrak a ovaj recept je baš za express lonac sa svim detaljima kuhanja

Europski, brzinski biryani

pet pilecih malih bataka (oguliti kozu i oprati)
1 cesnjak
1 kom djumbira cca 2 cm
1 casica obicnog jogurta
po 1 cajna zlicica garam masale, chilija i soli
3 mlada luka
zelenilo korijandera ili persina
1 cajna zlica kima
2 zlice soka od limuna
Za rizu:
8 Kardamom kapsula (onih nesamljevenih cvjetova)
1 list lovora
1 stanga cimeta
350 grama basmati rize

Oguljene i dobro oprane i posusene pilece batake ostaviti minimalno 6 sati u marinadi (pomijesati jogurt, naribani djumbir, sitno nasjeckan cesnjak, garam masalu, sol, chili koliko kome pase).
U loncu zakuhati 7,5 dcl vode sa zacinima (kardamom, lovor, cimet) i pustiti, zaklopljeno da kuha 10 minuta. Nakon 10 minuta izvaditi zacine iz vode i u tu vodu ukuhati opranu basmati rizu. Zakuhati je samo do pola cca 2 minute da prokuha. Rizu procijediti ali tako da ostane cca 1 dcl vode u kojoj se kuhala.
Mladi luk narezati na tanke ploske i dobro preprziti na maslacu. Paziti da ne zagori. U luk umijesati kim i sok od limuna te sitno narezano lisce korijandera ili persina.
U ekspres lonac staviti pilece batake na to rizu i luk sa zacinima te ponovno marinadu pa red rize i na kraju ostatak luka sa zacinima. Zagrijati ekspres lonac i kuhati 10 minuta na broju 2 (ring 2 na Fissleru ili WMF-u).
Dobar tek!
Adorabla
Medena

PostPostao/la Duga » 23 stu 2011, 11:28

Bellina je napisao/la:U ovom mom loncu, kako god da mu je ime :mrgreen , pašticadu kuham sat vremena, to je junetina i meni je to sasvim dovoljno, pogotovo što se kuha u komadu i poslije ga narežeš na šniclice i još malo kuhaš u umaku koji dobiješ miksanjem svog tog povrća i začina.
Ja kad to spremam, meso našpikam, stavim u jedan lonac, nalijem octa onako od oka, procijenim otprilike ovisno o komadu mesa i ostatak dolijem vode. Do sada mi je uvijek dobro uspijevalo. Nakon što je odstajalo preko noći tako, sutradan taj komad mesa u ekspresu propržim sa svih strana na malo ulja i onda doajem dalje sve što ide.

Ajd, pliz :kiss , napiši mi sve po redu kako radiš pašticadu u tvom loncu da imam sve na jednom mjestu (a trebat će i Tinici :lol ).
Dakle, odeš u mesnicu i kupiš...
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la titirlica » 23 stu 2011, 11:29

ajme gladna sam , otvorilo mi ovo apetit do bola :gladan ovaj japrak mi dooobro zvuči , nikad nisam to pravila ...može li konačno neki recept ovdje :mrgreen
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tinica » 23 stu 2011, 11:33

još da smisle gusani express lonac
sve si mislim da ovo nije tema za mene :hahaha
Dakle, odeš u mesnicu i kupiš...
:yess :yess :yess Pašticada se jede sa njokima jel tak :liza
Ja znam recept kako skuhati njoke u par minuta :yess
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Miki » 23 stu 2011, 11:36

tefterim se sa štovanjem :mah

i prijavljujem nonejm lonac bez gumice koji koristim prerijetko (uglavnom za skuhati slanutak, grah za salate i smeđu rižu)

juha mi je nekako finija kad se kuha 3 sata :mrgreen
ali morat ću ipak upogoniti svoj lonac jer jedemo premalo kuhanog (čitaj: dođem kući u 5, nabrzaka nešto čalabrcnemo jer nemam ništa skuhano i idemo dalje na raznorazne aktivnosti, vrijeme kad bi mogla nešto skuhati je iza 9 naveče pa mi se ni ne da)
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la titirlica » 23 stu 2011, 11:38

evo moje pašticade iz expresa bez gumice :mrgreen : koliko mesa, toliko luka (kilu mesa, kilu luka) luk i meso kratko prodinstam , stavim vegetu, crvenu papriku, biber, dodam par sitno narezanih kiselih krastavaca, par suhih šljiva, ako imam domaće rajčice (sos) , ako ne onda ili koncentrat rajčicu, dodam vode i 1 dcl crnog vina . Zatvorim lonac i kuham 30-40 minuta i serviram uz domaće njoke
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bellina » 23 stu 2011, 12:01

Evo i moje pašticade, od odlaska u mesnicu :mrgreen
Dođem u mesnicu i tražim komad junećeg buta, od jednog ili dva kilograma, ovisno za koliko ljudi spremam.
Dođem kući, operem tu komadinu mesa i nožem bušim rupe u komadu, onako nasumično, i u te rupe guram češnjak narezan na štapiće, po dužini, skupa sa štapićima pancete. Mrkvu ne stavljam u meso, kako piše na onom linku sa Coolinarike.
Onda taj komad mesa stavljam u lonac i nalijevam kvasine (vinskog octa) onako, da mi pokrije dno lonca i donji dio mesa. Ostatak nalijem vodu da bude sve preko mesa, malo protresem lonac da se to sve pomiješa, poklopim i ostavim do sutradan.
Sutradan izlijevam tu kvasinu i vodu, meso izvadim i na malo maslinovog ulja koje nalijem u ekspres, popržim meso sa svih strana, koliko je moguće s obzirom na njegovu veličinu i kako mi leži u loncu. Onda ubacujem kapulu, dosta kapule, sigurno jedan kilogram, onako ugrubo narezane, nekoliko mrkvi (cijelih), tri-četiri suhe šljive, pola jabuke (oguljene) ili čitavu ako je mala, par češnja češnjaka (u komadu), sjeckanog peršina, komadić celera (ako imam), Vegete, soli, papra, malo chillija (može i ne mora), dvije do tri žlice slatke crvene paprike, mrvicu cimeta, par klinčića, list lovora, malo muškatnog orašćića. Ne dodajem rajčicu u nikakvom obliku.
Onda zalijem to sa crnim vinom, recimo da izlijem cijelo "grlo" boce i još malo od boce (pa sad ti procijeni koliko je to u dcl, ja to tako :mrgreen ), dolijem još vode, onako, da to sve skupa bude pokriveno, zatvaram lončinu i kad zapišti kuham sat vremena.
Nakon sat vremena, otvaram lonac, vadim komadinu mesa na dasku i pokušavam isjeći tanke šnicle. Iz umaka izvadim lovorov list i klinčiča koliko pohvatam, ovo sve ostalo miksam štapnim mikserom i izlijevam u normalni lonac. Kušam, dodam soli ili papra ako mislim da treba, ako je prerijetko dodam malo krušnih mrvica da zagustim i u to ubacujem šnicle koje prokuham u tom umaku još jedno pola sata, na lagano.
Uz to služim njoke, domaće, ako sam imala volje, ako ne, onda kupim one Marex gela, jer su mi te najsličnije domaćima. Ali može se služiti i uz pire ili tjesteninu.

Edit: tipfeleri :ajme
Edit 2: dopunila zbog crvene paprike i rajčice
Zadnja izmjena: Bellina; 23 stu 2011, 12:12; ukupno mijenjano 2 put/a.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la saptacica » 23 stu 2011, 12:04

Astigospe, riješiš jedan zadatak za prvi srednje i već te proglase fizičarem :lol .

Ja, nije potlak, nego je pretlak ilitiga "nadtlak" što kaže Duga.

Oooo, možda padne moja prva pašticada kad ga kupim, pa neka moj mužić plače za maminom mu koju ona trese 6 sati, ja vala neću :mrgreen .
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la JiA » 23 stu 2011, 12:06

wooow, bellina, thnx! ovo je prvi recept za pasticadu koji razumijem od prve do zadnje :5
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Miki » 23 stu 2011, 12:06

eh da, apropo ovog pretis-ekspres ;)

moje mišljenje je da je to jedno te isto, odnosno ne slažem se s Adorablinim objašnjenjem :cool
na mom nonejm (odnosno zaboravilasamnejm) loncu je pisalo ekspres lonac iako nemam fensi-šmensi poklopac :basnecu

zapravo bi objašnjenje bilo da je relacija pretis-ekspres nešto kao kalodont-zubna pasta ili digitron-kalkulator ;)

a evo ova teta se slaže sa mnom :mrgreen

I ona je imala expres lonac ili "pretis" kako smo ga tada zvali jer se proizvodio u "Pretis"-u u Vogošći. Osim toga njoj je bila vrlo važna i jedna tava koju smo isto zvali pretis-tava iako ona nije uopće radila pod tlakom kao lonac. I tava i lonac su se izrađivali od aluminija, odnosno neke Al-legure

http://vrtaljica.blogspot.com/2010/04/pasticada-iz-expres-lonca.html
i moram isprobati ovaj njen recept :dada
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la Duga » 23 stu 2011, 12:11

Bellina, :klanja
Puno hvala!
Uz tvoje pojašnjenje ni pripreme pašticade se više ne bojim :mrgreen !
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Bellina » 23 stu 2011, 12:15

:zivili
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tinica » 23 stu 2011, 12:18

Ajme...koliko informacija ali sad bi to trebalo sve "secirati" :lol Kakvi su to štapići pancete? Misliš češanj češnjaka prepoloviš po dužini pa ga omotaš sa špekom ili? :conf
Dva kilograma junećeg buta mi je dosta za troje ljudi za par dana jel tak ;)
Ok do tud mi je sve jasno :dada
Znaći samo malo octa treba staviti da prekrije dno lonca i donji dio mesa onak 20% ha? A onda gore skroz vode jel? aha to radim dan prije. Za danas sam gotova drugi dan ću ono kad se izvadi meso i stavi na maslinovo :hahaha
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Miki » 23 stu 2011, 12:20

Bellina, sad vidim i tvoj recept, nema mi druge nego postat stručnjak za ekspres-pašticadu (jer za klasičnu nemam živaca)
hvala svima na receptima i lonkovima :klanja

Miki
Samsungova kuharica

PrethodnaSljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.