Sada je: 05 kol 2026, 16:23.

Sve o ekspres loncima i pokoji recept :lol

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: Sve o ekspres loncima i pokoji recept :lol

PostPostao/la beammama » 24 stu 2011, 15:02

Duga je napisao/la:Sinoć, za raniju večeru, napravila rižoto s lignjama u mom loncu ( bea je stavila link za recept) i super je bio. Tinice, toplo preporučam :proljece .
Inače, to radim u zepterovom posuđu, a lonac mi je do sada služio za juhe, sarme, paprike, grah...variva kad mi je stiska s vremenom, činilo se da ga dosta koristim, ali sad tek vidim da je to sve slabo. Idem na kondicijske pripreme za pašticadu :mrgreen.

Da, ja imam Sillit-ov express lonac.

Duga, baš mi je drago da ti je koristilo.
beammama
burek pod bor

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la MalaSirena » 25 stu 2011, 10:40

Bellina je napisao/la:
palunkica je napisao/la:...
Edit - Belina jel se meso u tvom receptu za pašticadu treba pacati ranije ili se samo stavi u ekspres lonac ?

Da, paca se, napisala sam, dan prije u octu i vodi.

Pitanjce - mora li biti baš vinski ocati ili može npr. jabučni?
Hoće li meso biti predugo u tom pacu ako ga stavim već danas, a pripremam u nedjelju?

Špikanje pancetom - je li baš nužno (ne volim pancetu, špek ni slične proizvode)?
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la Lena » 25 stu 2011, 10:53

e sad, ti se spremaš raditi but, a ne pašticadu. :gigl
sirena, ništa nije u hrani nužno, ako tebi okus odgovara. ;)
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Bellina » 25 stu 2011, 11:59

sirena - obično se uvijek stavlja vinski ocat, nisam nikad čula za jabučni niti pokušala pa ne znam koliko on mijenja na stvari.
Za pašticadu, i budući se radi o junetini, pacanje danas do nedjelje je previše.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MalaSirena » 25 stu 2011, 12:32

Lena - but, pašticada... štogod, samo da je fino (''ta što je u imenu....'' :mrgreen ).

Bellina je napisao/la:sirena - obično se uvijek stavlja vinski ocat, nisam nikad čula za jabučni niti pokušala pa ne znam koliko on mijenja na stvari.
Za pašticadu, i budući se radi o junetini, pacanje danas do nedjelje je previše.

Hvala na informaciji... onda će do sutra odležati samo tak kak je, jedino me muči taj ocat, a ne da mi se kupovati vinski kad ga ionako ne koristimo jer imam domaći jabučni.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena

PostPostao/la Bellina » 25 stu 2011, 12:36

Zaista ne znam, jer ipak nisu isti. Šteta bi bilo da zbog octa "upropastiš" dobar komad mesa. Možda da ipak kupiš vinski, pa koristiš ostatak za buduće pašticade ili divljač.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la titirlica » 25 stu 2011, 12:59

sirena- ako te muči alkohol u vinskom octu, ne brigaj , on ishlapi kuhanjem ;) tako da nema traga alkoholu u jelu
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MalaSirena » 25 stu 2011, 13:09

titirlica je napisao/la:sirena- ako te muči alkohol u vinskom octu, ne brigaj , on ishlapi kuhanjem ;) tako da nema traga alkoholu u jelu

Ma, ne muči me alkohol (stavljam ga i inače u hranu bez pol frke), nego jedino to da mi nije fini kupovni vinski, a domaćeg nemam. No, ak baš moram, kupit ću taj vinski (valjda nađem negdje malo pakiranje od pola litre). U ponedjeljak javim kako mi je ispala pašticada :mrgreen
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena

PostPostao/la Bellina » 28 stu 2011, 12:05

I? Je li tko kuhao pašticadu? Dojmovi? :mrgreen
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MalaSirena » 28 stu 2011, 12:13

Bellina je napisao/la:I? Je li tko kuhao pašticadu? Dojmovi? :mrgreen

Ja sam kuhala (stavila sam i slike na ''slane i slatke fotke'' :mrgreen ).
Mislim da sam malo pretjerala sa suhim šljivama jer je bilo dosta slatko, a onda sam ubacila ljutu papričicu pa još dvije tak da je na kraju bilo slatkasto-slano-peckavo za jezik, no kombinacija okusa je bila super, a mi smo svi bili zadovoljni (moj sin je izjavio da mu je to skoro kao špinat i njoki, tako da to smatram velikim komplimentom jer su mu špinat i njoki najnajnajomiljenije jelo :mrgreen ).
Meso je ispalo mekano ko duša, ali sam bome kuhala od 10 - 13.30 sati (zadnjih sat vremena narezano na šnicle). Naravno, ne u ekspres loncu :mrgreen .
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena

PostPostao/la Bellina » 28 stu 2011, 12:16

A koliko si šljiva stavila? Ja obično na punu lončinu 3-4. Drago mi je da vam se svidilo :mrgreen . I da, bez ekspresa to traaaajeeeeee, ali cilj je postignut - mekano meso da ga možeš vilicom lomiti i fini umak.

:5
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bellina » 28 stu 2011, 12:17

Sad sam vidila i fotku. Da, to je taj look. Ovisno o dodanim začinima po vlastitom ukusu, boja umaka varira od svijetlo do tamnosmeđe.
U kojem octu si na kraju pacala meso? Ako si u jabučnom da znamo da se i to može :mrgreen .
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MalaSirena » 28 stu 2011, 12:25

Bellina je napisao/la:Sad sam vidila i fotku. Da, to je taj look. Ovisno o dodanim začinima po vlastitom ukusu, boja umaka varira od svijetlo do tamnosmeđe.
U kojem octu si na kraju pacala meso? Ako si u jabučnom da znamo da se i to može :mrgreen .

Ubacila sam obilato šljiiva, kajaznam, 5-6-7, jednu jabuku, kilu mrkve sigurno, luka oooobilato tak da normalno da je bilo slatkasto :mrgreen
Bilo je cca 2 kg mesa i kuhala sam u lončini od 5 l do vrha punoj (jeli smo jučer nas 4, danas ima za nas 5 osoba i još sam jedan ručak za 5 osoba spremila u škrinju).

Na kraju sam kupila pola litre vinskog octa, ziheraški :mrgreen , a podlijevala sam crnim vinom. Nisam ničime zagustila jer je bio prilično gust, toliko da sam razrjeđivala vodom.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena

PostPostao/la Bellina » 28 stu 2011, 12:36

Dobro, ti si ipak usula unutra puno više mrkve, šljiva i jabuka nego ja pa je ispao pregust. Nekad zna izaći malo rjeđi.
Eto, drago mi je da je sve ok. Jedan dan se namučiš oko kuhanja, ali zato imaš fini ručak/večeru za najmanje tri puta. Meni je još bolja kad malo odstoji pa se podgrije.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lena » 28 stu 2011, 13:57

Mali express lonci (od cca. 3,5L), široki i plitki ili visoki i uski, se mogu kupiti u Coin Casi u West Gate-u.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la titirlica » 28 stu 2011, 13:59

Lena je napisao/la:Mali express lonci (od cca. 3,5L), široki i plitki ili visoki i uski, se mogu kupiti u Coin Casi u West Gate-u.

:shock nemoj zezati :yess jel znaš koliko para ?
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la cleonikky » 28 stu 2011, 14:13

imam fisslerov blue point
uglavnom u njemu radim juhice, corbice, sugo - i to je to. Skuham recimo kukuruz u njemu i tako.
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la Lena » 28 stu 2011, 21:29

titirlica je napisao/la:
Lena je napisao/la:Mali express lonci (od cca. 3,5L), široki i plitki ili visoki i uski, se mogu kupiti u Coin Casi u West Gate-u.

:shock nemoj zezati :yess jel znaš koliko para ?

lagostinin je jedan (ovak plići) i neka talijanska firma za koju nisam nikad prije čula. oba su između 350 i 400kn, ako se ne varam (što je za lagostinu pristojna cijena).
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrs. eastwood » 28 stu 2011, 21:41

ja imam dva: 3,0l i 4,5l i odmah sam požalila što nemam veci.

u ovoga od 4,5l ne može ni pristojno pile se nagurati - može, ali kad ukrcas svo povrce i vode do dozvoljenog raza - velika gužva.
ovaj od 3,0l je ok za kuhati rižu, povrce, šnicle eventualno od mesa...
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Lena » 28 stu 2011, 21:58

meni je ovaj od 3,5L izvrstan za šnicle na saft, a juhe kuham u ovom od 7L i to mi je za nas optimala.
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la titirlica » 28 stu 2011, 23:10

e pa za šnicle, rižu i tako to mi i treba manji(plići) , ovaj od 7 l mi je za juhe, gulaše i sl.
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la giami » 29 stu 2011, 00:04

cure, kaj fi fakat kuhate rižu u e. loncu?
pa riža je bar kuhana za par minuta u običnom loncu.
giami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Miki » 29 stu 2011, 13:40

giami je napisao/la:cure, kaj fi fakat kuhate rižu u e. loncu?

ja u ekspres looncu kuham integralnu rižu redovno, a kad mi se jako žuri i običnu

npr. dođem s posla
-skidam jaknu i cipele, perem ruke i pravac po e-lonac
-stavljam vodu za rižu unutra i stavljam na vatru nepoklopljeno
-vadim iz frižidera porciju safta (koju sam veče prije prebacila iz zamrzivača u običan frižider) i stavljam grijati
-tražim gdje mi je riža, mjerim rižu, operem rižu (ja uvijek perem rižu jer je tako radila moja baka :dunno uopće ne znam jel to treba ili ne), stavljam u lonac, zatvorim lonac
-stavljam na stol tanjure i pribor
-u međuvremenu počinje šištati para na e-loncu pa spuštam pipak da se napravi tlak/podtlak/pretlak/neštotlak
-obavljam brzinsko pospremanje (tipa vadim čisto suđe iz suđerice, kupim suhi veš sa štrika ili pomažem curama da se spreme za aktivnosti)
-nakon cca 5 minuta promiješam saft, gasim e-lonac i stavljam ga pod hladnu vodu
-nakon cca minutu-dvije mogu otvoriti lonac s rižom, saft je zgrijan i sve ide za stol (obično moram još malo ocijediti rižu jer redovno stavim previše vode u strahu da će mi zagoriti)

---> u roku 10-15 min od trenutka kad uđem u stan ručak je na stolu, treba nam još 10-15 da pojedemo i da potrpam prljavo suđe u suđericu i možemo ići dalje

kažem ovo je situacija kad jako žurim i kad mi 10 minuta znači jako puno
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la titirlica » 29 stu 2011, 13:57

giami je napisao/la:cure, kaj fi fakat kuhate rižu u e. loncu?

integralana nije , a bogme ni crvena :cool
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Duga » 29 stu 2011, 14:01

Ne kuham, a neću ni ubuduće jer ja ne dobivam ništa na vremenu u odnosu kad u kipuću vodu u običnom loncu ubacim dvije vrećice riže :mrgreen.
Neki dan sam u njemu pravila rižoto s lignjama jer me privukao receptić koji je bea dala, ali to sam iz čistog gušta radila.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la beammama » 29 stu 2011, 14:05

Samo da se javim da nisam zaboravila obećanje da ću prepisati još recepata, ali nisam stigla ni potražiti knjigu.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la giami » 29 stu 2011, 14:46

aha, integralnu :)

ja kuham običnu :mrgreen
giami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Duga » 01 pro 2011, 08:53

Bellina je napisao/la:I? Je li tko kuhao pašticadu? Dojmovi?

Evo i mene...
Jučer popodne sam ju kuhala. Probala sam fotkati, ali pri umjetnom svjetlu umak ispada crvenkast, a u stvarnosti je smeđe boje (kao karamelizirani šećer) - tako da nisam htjela staviti fotku. Pokušat ću još jednom danas fotkat ako uhvatim pravo svjetlo.

Ovako, držala sam se recepta k'o pijan plota (stavila i celer i mrvičak čilija). Dodatno gustiti nisam uopće imala potrebu.
Umak mi je ispao fantastično (odnosno, meni i mužu se jako svidio; on, doduše, nikad nije jeo pravu pašticadu pa nije ni mjerodavan, a ja se kao sjećam okusa od prije 7 godina :mrgreen).
Ono čime nisam zadovoljna je meso :/ .
Frkala sam se zbog umaka, a na kraju meso nije bilo onako mekano da ga možeš vilicom razdvajati. Ne znam bi li da sam kuhala u expres loncu 2 sata (na laganoj vatri) išta postigla ili mi je mesar dao neku žlondru od buta, a meni možeš prodati šta god hoćeš kad nisam od onih koji znaju probrati meso nego vjerujem mesaru :roll.
Bellina, šta da radim drugi puta jer ja to mislim uskoro ponoviti za društvo :lol.

Manji problemi koje sam imala kao početnik u kuhanju pašticade su sljedeći:
-kad sam kupovala vinski ocat (mi inače koristimo jabučni :p) u trgovini sam se preznojila jer ima i od crnog i bijelog grožđa, pa sam kupila od crnog jer mi je izgledao više dalmatinski
-kupila sam cca 1.30kg mesa i zaglavio mi se komad u loncu kad sam ga trebala prepeći pa sam se sva uspaničila :znoj. ne mrda june ni tamo ni 'vamo!
-kad sam trebala izvaditi 2 lovorova listića i dva klinčića ( vodila sam računa da onoliko koliko ih stavim toliko moram izbaciti van :mrgreen ) - uspjela sam pronaći samo jedan lovorov list, ostatak u toj kalamuzi nisam uspjela pronaći uz sav svoj trud :oops: , a znatno mi je otežavalo što je moj expres lonac crne boje pa što sam više zagledavala manje sam vidjela, a i vruća para mi baš nije olakšavala :plavusa

U konačnici sam jako zadovoljna osim s mesom, a i razbila sam strah od kuhanja pašticade!
Pašticada rules! :1
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Bubidea » 01 pro 2011, 11:25

meni je receno da je najbolje stavljati kvasinu
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la teutonija » 01 pro 2011, 12:27

Bellina kad soliš sve to skupa ? Ide sol na meso skupa s octom ili kasnije, prije zatvaranja lonca?
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PrethodnaSljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.