Sada je: 27 kol 2026, 10:48.

CIJEPLJENE BEBE OD 6 MJ.- DILEMA?

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

CIJEPLJENE BEBE OD 6 MJ.- DILEMA?

PostPostao/la medena24x » 05 pro 2011, 15:26

Pozdrav!

Znam da vjerojatno ima bezbroj postova na ovu temu,ali nemam vremena sve citati pa vas molim da mi pomognete...

Imam bebicu od 6 mj.,trebala bi se cijepiti uskoro,ali cula sam da jedan djecak u nasoj blizini od tog cjepiva zavrsio u bolnici sa izraslinom na mozgu!Znam da ima puno teorija za i protiv cijepljenja,ali ne bih si mogla oprostiti da joj nesto bude.Ona je zdrava i napredna bebica,nije bila ni prehladjena do sada...Jako bih voljela da takva i ostane...Oprostite na gnjavazi,ali uvukao mi se strah pa bih voljela da se jave mame koje se slicno osjecaju....
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: CIJEPLJENE BEBE OD 6 MJ.- DILEMA?

PostPostao/la IINA » 05 pro 2011, 15:51

A koje cijepljenje trebate obaviti sa šest mjeseci?
Pretpostavljam da vam je to treća doza DTaP-IPV-Hib + hepatitis B
Ako dijete nije imalo do sad nikakvih posljedica zašto misliš da će sad nastat problem?

Apropos cijepljenja i ne cijepljenja pročitajte članak koji je upravo aktualan, a
izrodio se iz kojekavih laičkih promišljanja i samostalnog odlučivanja o nečemu o čemu
u stvari ne znamo dovoljno da bi mogli sami odlučiti..
http://danas.net.hr/svijet/page/2011/12/03/0342006.html

Svako cjepivo nosi određeni postotak nuspojava, no one su neusporedivo manje
vrijedne zabrinutosti naspram posljedica ne cijepljenja.
Pogotovo kad je izgleda pertusis ponovno u malo masovnijoj igri sudeći po broju djece
koju znam da su prošle zime imala hripavac.

Zaključak je cijepi dijete i ne brini toliko, a naročito ne slušaj kojekakve rekla-kazala pričice :)

edit: da dodam link na topic na kojem piše mujica, čovjek od cjepiva, pa pitaj i tamo, on se bolje
kuži u to od mene.

http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... a#p2772637
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la medena24x » 05 pro 2011, 16:09

Nije imala nikakve nuspojave osim blage temperature,ali svasta covjek cuje pa se prepadne..Do sada mi nije palo na pamet da ne cijepim svoje dijete,ali zna se i kako funkcionira farmaceutska industrija i da unosimo u sebe puno stvari koje ne bi trebali..Uz to zivim u dijelu Hrvatske u kojem dobivamo cijepivo tzv. trece vrste,ali mislim da mogu kupiti cijepivo u ljekarni pa cu se jos raspitati.
Znam da teske nuspojave nisu ceste,ali ipak postoje i ne znam kako bi prezivjela da se to desi mojem djetetu...
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 05 pro 2011, 19:03

Činjenica je da je puno veća vjerojatnost problema od eventualnog necijepljenja - evo maleni od poznanice je recimo imao hripavac, pokupio ga prije prvog cijepljenja protiv istog.

Pročitaj i ovdje recimo koji su simptomi, problemi zbog tetanusa, hripavca, difterije, dječja paraliza je isto strašna bolest, a od svega toga dijete ti je zaštićeno redovitim cijepljenjem. A vjerojatnost nuspojave je daleko manja, tim više što ste i do sada dobro podnosili cijepljenje.

Čak ne vjerujem da dobivate cjepivo treće klase, iako ne mogu ništa tvrditi, ne znam gdje živiš, no u Hr se svi sad na trošak HZZO-a cijepe s 5u1.

A što se tiče tog dečka - je li nedvojbeno dokazano da je dobio tu cistu baš od cijepljenja? Možda je samo nezgodna koincidencija. :/
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la titirlica » 05 pro 2011, 22:35

medena 24 ja te potpuno razumijem , na žalost na krivom si mjestu , ovdje nećeš naići na podršku za ne cjepljenje djeteta :znoj
jedino što možeš je cijepiti svoje dijete i moliti Boga da se njemu ništa ne desi ili odbiti cjepljenje i nadati se da neće oboliti :lol
Odluku moraš donjeti sama :dada
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la medena24x » 07 pro 2011, 13:13

Prilicno sam sigurna da dobivamo cjepivo trece klase,zivim u malom gradicu u Slavoniji... :/ Kupila bih cjepivo u ljekarni,ali ne znam dali i nase ljekarne dobivaju cjepivo iste klase.
Koliko sam informirana djecak je bio zdrav dok se nije cjepio..

Titirlice hvala na razumjevanju. ;) Znam da je to jedino sto mi preostaje...Jedino se planiram dobro informirati prije cjepljenja sa godinu dana,jer znam da vecina djece ima nuspojave,neke vise,neki manje..Ali znaju biti ozbiljne...Imam 6 mjeseci,pa cemo vidjeti...
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IINA » 07 pro 2011, 13:33

Umjesto da baratamo ovakvim ishitrenim izjavama:
medena24x je napisao/la:,jer znam da vecina djece ima nuspojave,neke vise,neki manje..Ali znaju biti ozbiljne

Možda da svi zajedno pročitamo službeno izvješće HZJZ za prošlu godinu.
Brojke su zbilja male u odnosu na broj cijepljene djece.
Svračam pozornost na grafikone na kraju dokumenta koji prikazuju kronologije
pojavnosti određenih bolesti u Hrvatskoj prije i nakon uvođenja zakonom obveznog cijepljenja.
Evo link na izvještaj:
http://www.hzjz.hr/epidemiologija/nuspojave2010.pdf
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la medena24x » 07 pro 2011, 13:55

Ne smatram to ishitrenom izjavom.Mislila sam na teperaturu i slicne nuspojave,koje se rijetko dogadjaju kod cjepljenja djece od 2,4,6 mjeseci,a vrlo cesto kod cjepljenja sa godinu dana.Nisam rekla da je to nesto prestrasno,samo da na to cjepivo djeca ocito losije reagiraju.
Citala sam ove sluzbene podatke o nuspojavama,i mislim da nije sve bas tako bajno i da nisu svi slucajevi objavljeni ili prijavljeni...
Uglavnom,mene vise brine klasa cjepiva.Zato sam se i pocela bojati i sve provjeravati.Jer mi nije normalno da u nekim krajevima dolazi cjepivo prve klase,a negdje trece....
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IINA » 07 pro 2011, 14:05

Cijepljenje sa godinu dana vrši se cjepivom Priorix,
a 2010. prijavljeno je slovom i brojem osam (8) nuspojava.
Smatraš li da je temperatura kao nuspojava vrijedna ne cijepljenja djeteta i
ugrožavanja njegovog zdravlja i još gore zdravlja cijele populacije?
IINA
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 07 pro 2011, 14:06

Uglavnom,mene vise brine klasa cjepiva.Zato sam se i pocela bojati i sve provjeravati.Jer mi nije normalno da u nekim krajevima dolazi cjepivo prve klase,a negdje trece....

a koje to "klase" dolaze po pojedinim regijama i di su podaci o tome?
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la medena24x » 07 pro 2011, 18:21

Ako si citala,nigdje nisam napisala da necu cjepiti dijete i da cu ne daj Boze ugroziti "cijelu" populaciju,nego cu se samo malo bolje informirati...Zato sam i postavila temu,da malo olaksam dusu,a ne da netko tako zdusno zagovara cjepljenje,znam i sama citati clanke na netu,hvala...

Mnoge stvari nisu sluzbeno objavljene,ali znamo da u stvari ne funkcioniraju jednako npr. u Zg i u nekim manje razvijenim krajevima Hr.
Ugl.,kao sto rekoh,nisam imalu namjeru otvoriti raspravu o cijepljenju ili necijepljenju,znam i sama rizike,ne zivim u dzungli..Samo razgovarati sa mamama koje imaju iste strahove...
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 07 pro 2011, 19:18

Ja mogu reć samo iz našeg iskustva i ljudi oko mene gdje ni mi ni oni nisu imali nikakvih problema sa cijepljenjem Priorixom (to je cjepivo koje je zamijenilo MoPaRu), iako sam se isto bojala nuspojava.

A čak i da je brojka od samo 8 prijavljenih nuspojava za 2010. premala, pa da je 3 ili 4 puta veća, čini mi se da je to još uvijek malo u odnosu na broj cijepljene djece.

Naravno da je nezgodno ako baš tvoje dijete bude ono s nuspojavama, ali s druge strane - ako dijete tako reagira na cjepivo s oslabljenim uzročnikom, isto se čovjek može zapitati kako bi eventualno reagiralo na samu bolest protiv koje se cijepi - možda još puno gore?

A moram priznati da mi se čini čudno ovo s cjepivima različite klase, nekako želim vjerovati i do sad sam mislila da se ukupni broj potrebnih doza cjepiva naruči i dobije, a onda šalje dalje po ambulantama. Eventualno je kvaka u čuvanju cjepiva (npr. ako treba hlađenje), al i tu postoje stroga pravila...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la skorpionka » 07 pro 2011, 20:28

medena24x je napisao/la:Ako si citala,nigdje nisam napisala da necu cjepiti dijete i da cu ne daj Boze ugroziti "cijelu" populaciju,nego cu se samo malo bolje informirati...Zato sam i postavila temu,da malo olaksam dusu,a ne da netko tako zdusno zagovara cjepljenje,znam i sama citati clanke na netu,hvala...

Mnoge stvari nisu sluzbeno objavljene,ali znamo da u stvari ne funkcioniraju jednako npr. u Zg i u nekim manje razvijenim krajevima Hr.
Ugl.,kao sto rekoh,nisam imalu namjeru otvoriti raspravu o cijepljenju ili necijepljenju,znam i sama rizike,ne zivim u dzungli..Samo razgovarati sa mamama koje imaju iste strahove...

Pa nisam ja tebi ništa imputirala, samo te pitam da malo pojasniš tu priči oko različitih klasa cjepiva u različitim regijama, jer mi je to prvi glas, točnije glasina. A strahove od cijepljenja imamo gotovo svi, rijetki su oni koji vode dijete bez straha i podpitanja :dunno
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la medena24x » 08 pro 2011, 15:47

I ja sam do sada mislila da je svugdje isto,tj. da se samo proslijedjuje po ambulantama.Dosta mama je culo da nisu svugdje cjepiva iste klase.Naravno da su to samo glasine i da to nitko nece javno priznati.Navodno je to krenulo od medicinskog osoblja tako da nije bas zanemariva glasina.

U svakom slucaju,bolest koju moze dobiti ako se ne cijepi je naravno puno gora.Jedino sto mogu uciniti je da molim Boga da nece lose reagirati na to.Svakako cu jos provjeriti jel ima istine u tim glasinama,mogu bar utjecati da dobije najbolje cjepivo.
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dobri andjeo » 08 pro 2011, 20:21

pa kupi sama cjepivo. mi smo uvijek sami kupovali priorix ,i cijepili se u zg privatno u alergoviti , tamo smo ga i kupili jer nas nasa pedijatrica nije htjela s njim cijepiti jer smije samo s moparuom.
preporuca se i sto kasnije cijepiti , bar s 15-16 mj . tako bar sabol preporuca, sto je dijete vece to ga bolje podnese. navodno se vani i cijepe s tim tako kasnije. s cijepljenjem je uvijek bolje kasnije nego ranije kod malih . pogotovo ne dojenih. tako nam je rekao.
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la medena24x » 08 pro 2011, 22:41

Hvala ti puno! ;) Provjerit cu sa pedijatricom dali ona smije sa tim cijepiti.

Koliko kosta cijepivo?
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 09 pro 2011, 12:25

Dobri andjeo - priorix je sada na listi obaveznih cjepiva koje pokriva hzzo, tako da sve pedijatrijske ambulante bebe cijepe njime (drugo su djeca kod polaska u školu, njih još uvijek cijepe s MoPaRu-om ako ne cijepiš prije s priorixom (i platiš to)).

Dakle, sam prirorix za bebe se više ne plaća.

A sad ovo o kvaliteti ne znam, u slučaju sumnje ostaje da sami kupite, al pazite na uvjete čuvanja npr. ako treba biti hlađeno.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la swenova mama » 09 pro 2011, 22:18

Prilicno sam sigurna da dobivamo cjepivo trece klase,zivim u malom gradicu u Slavoniji..

ovo je notorna glupost.
sva djeca u RH cijepe se po planu i programu istim cjepivom.
Druga je stvar sto mnogi misle da su neka druga cjepiva kvalitetnija pa ih sami kupuju, ali ih sami kupuju i u zaseocima Slavonije, i u sredistu Zagreba. Ostatak je isti, onaj koji ide na teret HZZO-a.
A odluku o cijepljenju moras donijeti sama.

Znam da vjerojatno ima bezbroj postova na ovu temu,ali nemam vremena sve citati pa vas molim da mi pomognete...

ima rasprava na tu temu, i ako te to toliko muci, nadji vremena i procitaj.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Mini Me » 09 pro 2011, 22:38

swenova mama je napisao/la:sva djeca u RH cijepe se po planu i programu istim cjepivom.
radim u osječkom zzjz i 100 % sam sigurna da cijepimo djecu istim cijepivom...kojom se cijepe zagrebačka djeca!

medena24x je napisao/la:Navodno je to krenulo od medicinskog osoblja tako da nije bas zanemariva glasina.
glupost!!!
Mrgudica 25.08.2009.
Gregor 03.01.2012.
Mini Me
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la teutonija » 10 pro 2011, 10:09

drugo su djeca kod polaska u školu, njih još uvijek cijepe s MoPaRu
ni to nije istina, sva djeca se sad cjepe Priorixom na teret HZZO-a.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Diami » 10 pro 2011, 14:22

Ozbiljno? Nisam znala, zadnje rasprave koje sam čitala su još bile da se prije škole cijepi MoPaRu. Super da je i to sad Priporix. :dada
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Bubidea » 10 pro 2011, 19:52

iskreno, osjecam se ljuto, razocarano, povrijedjeno, prevareno...jer se stalno nesto mijenja, recimo ovo s cjepivima. znaci li to da su nasu djecu, djeca koja su malo starija, cijepili sa smecem, mozemo li ocekivati neke nus pojave?
sad to ne valja, a prije je valjalo?

ili kozice...cula sam negdje da hipermangan i tekuci puder ne valjaju?
a prije su valjali?

sto smo napravili svojoj djeci s prije koristenim cjepivima ili "krivim" ljecenjem v. kozica?
ili s tko zna cim jos?
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la skorpionka » 10 pro 2011, 19:58

iskreno, osjecam se ljuto, razocarano, povrijedjeno, prevareno...jer se stalno nesto mijenja, recimo ovo s cjepivima. znaci li to da su nasu djecu, djeca koja su malo starija, cijepili sa smecem, mozemo li ocekivati neke nus pojave?
sad to ne valja, a prije je valjalo?

ili kozice...cula sam negdje da hipermangan i tekuci puder ne valjaju?
a prije su valjali?

Jednako tako smo i mi kao djeca i cijepljeni i liječeni potpuno drugačije nego naša djeca :dunno Po meni bi bilo čudnije da je drugačije, da se u dvadeset ili trideset godina ništa ne promijeni, nego obrnuto. :dunno
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 10 pro 2011, 20:37

Medena,
imas na ovom linku dosta dobrih info o cijepljenju, dio postova je pisao čovjek kojemu su cjepiva struka

http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=57&t=45140&st=0&sk=t&sd=a&start=480
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la medena24x » 11 pro 2011, 00:07

Ako nije istina i ako svi dobivamo isto cjepivo,super. Ljudi svasta pricaju,ali ja ne mogu znati sta je istina,ne mogu provjeriti.Isto tako,ne mogu to samo tako odbaciti kao glupost,jer ipak se radi o mojem djetetu.

Skorpionka,hvala na linku. ;)
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.