Sada je: 04 kol 2026, 23:23.

vaše kuharice... notesi, knjige bilježnice...

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

vaše kuharice... notesi, knjige bilježnice...

PostPostao/la mrs. eastwood » 02 sij 2012, 10:48

kako čuvate recepte?

pišete li ih random u neku bilježnicu? imate s jedne strane slatke, kad se okrene notes s druge strane - slane?
imate notes kojem se mogu preslagivati stranice? samo hrpu papirica ili... ili to držite na kompu? fora je imati i blog i tipkati na kompu i ubaciti i sliku. ali ja bih radje neki hard copy isto da imam.

jedna od "novogodišnjih" pomisli je da bih morala dovesti u red i češće zapisivati svoja kulinarska ushićenja. privlaci me za kupiti onaj notes od Moleskina koji je kak ti za recepte - ima tabove kao adresar (za skupine jela)
ali smatram da je jedino valjano dugorocno rjesenje ono gdje se mogu listovi preslagivati (Y/N?)- ako zelim da tu bude nekog reda, a ne da listam i listam (kao imat cu jednog dana puuuno recepata :ajme )

sad uglavnom znam gdje su mi neki recepti na netu, pa onda trazim i nađem i nešto modificiram i opet to ne zapišem... ovdje cesto isto svracam na sortirane recepte. ovo je jos uzelo vise maha odkako imam i net na mobu - od tad nisam nista zapisala.

kako u vas?
ajd pohvalite se razinom organizacije :kima
mrs. eastwood
Sveta krava

Re: vaše kuharice... notesi, knjige bilježnice...

PostPostao/la Potica » 02 sij 2012, 11:33

Nemam organizaciju ali imam gomilu recepata i kuharica :D sad kad smo preslagivali ormare natrpala sam jednu ogromnu kutiju kuharicama, isprintanim recepatima, izrezanim recepatima iz raznih časopisa, a imam i bilježnicu sa kolačima u koje sma nekad ja pisala, pa sam malo ljepila recepte, pa sam malo djecu zaposlila da zapisju dok ja radim ...
a u konačnici kad mi treba neki recept googlam ;) a i to mi služi samo za ideju jer nisam u stanju napraviti baš ništa po receptu jer ili mi nešto fali ili mi se ne sviđa baš tako ili sam ja zamislila nešto drugo ... uglavnom improviziram. :D

E kad sam natrpala tu kutijetinu odlučila sam da si nabavim par registratora u koje ću onda posložiti te recepte po nekoj logici na slatke i slane, često upotrebljavane ili nikad otvorene i tako ... jedino još uvijek ne znam kamo ću staviti i tu kutiju i te registratore jer mi čitava kuhinja ima dva metra kvadratna. :ajme
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la badada » 02 sij 2012, 11:36

za sad radim ovako, isprintam par recepata i stavim ih u foliju pa u fascikl
po potrebi kombiniram između sličnih receptića
imam i slane i slatke
ništa ne pišem rukom

moj plan je nabavit si dva fascikla pa podijeliti te slane i slatke svaki u svoj
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mirbi » 02 sij 2012, 11:41

Imam par recepata, skupljenih sa foruma, isprintanih na listovima. Recimo, skupim sve recepte za toćeve, copy/pejstam na jednu stranicu i time se služim. Kad papir isflekam do mjere neprepoznatljivosti, isprintam ponovo. :lol Srećom, malo kuvam, pa papir traje i traje... ponosna sam na očuvanje okoliša. :mrgreen
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la folne » 02 sij 2012, 11:43

Sve skupa imam 3 i pol recepta napisana rukom koja redovito koristim. Ostalo guglam prema potrebi.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la anlan » 02 sij 2012, 11:53

mirbi, stavi papir u foliju koju samo prebrišeš nakon kuhanja.

ja imam registrator u koji stavljam sve isprintano i ponešto izrezano iz novina (podijeljeno na slatko i slano). papiri su u folijama pa izvadiš samo onu koja ti treba, a koja se kasnije samo prebriše.
potice, imaš u mulleru malo ljepših registratora, moj je čak i tematski, sa šarenim čajnicima.

taj registrator je prva stepenica, a imam još i bilježnicu za recepte s rubrikama, iz butlersa. tu planiram, vjerojatno kad odem u penziju, prepisati samo provjerene recepte :kima .
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la milkyway » 02 sij 2012, 11:57

Planiram si nabavit farscikl za recepte, za sad su sa racunima pa mi nesto se ne mili otvarat ih :mrgreen
slika
slika
milkyway
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la giami » 02 sij 2012, 12:16

di me nađe s ovom temom.
Isprobala sam u običnoj bilježnici, pa u kutijici u kojoj su papiri (to sam našla u mileru) ali ni to mi nije idealna opcija iako mi je ideja simpatična.
Za sada imam jednu bilježnicu koja ima onu gumicu s kojom ju mogu zatvoriti (kao što se zatvaraju neki fascikli), dio recepata je napisan rukom a dio isprintan sa slikom i stavljen u bilježnicu pa kada navučem tu gumicu ne ispada ništa, no ni to mi nije idealno rješenje.

Ova fora sam fasciklom je dobra ali mi je to malo preveliko jer ja svoju bilježnicu s receptima volim nositi uokolo kad idem na godišnji :mrgreen

Pratim....
giami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mazilica » 02 sij 2012, 12:30

imam u kuhinji ormarić koji služi samo tome - krcat je kuharicama, časopisima s receptima, izrezanim, isprintanim.... uglavnom, još malo i bit će i ormarić premali. imam i dvije bilježnice koje mi je mama dala kad sam se selila pune recepata i korisnih savjeta koji su me spašavali u početku, a i danasim se vratim. imam i fascikl s pregradama, iz vremena kad nisam imala ormarić.

na kompu imam folder sa valjda 300 strana u koji ljepim sve što izguglam, a učini mi se zgodno, ali od toga slabe vajde, nisam valjda ni 10'% isprobala od sakupljenog.

meni je najveći gušt u sakupljanju. a kuharice su mi skoro ko beletristika, kad dobijem neku novu, čitam ju napeto prije spavanja.
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Masha » 02 sij 2012, 12:33

moji top recepti su mi zapisani u bilježnici, npr. tijesto za pizzu, kruh, pita od jabuka i sira... ručkove uvijek kuham iz glave, osim ako nesto zanimljivo nađem na netu. Kolače izguglam, pa ako mi se svidi isprintam ili sejvam na komp. Imam i ja razne foldere sa sortiranim slatkim, slanim ... Receptima nikad ne dajem drugu priliku, mora me oduseviti da ga napravim opet.
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la mrs. eastwood » 02 sij 2012, 14:06

mazilica je napisao/la:meni je najveći gušt u sakupljanju. a kuharice su mi skoro ko beletristika, kad dobijem neku novu, čitam ju napeto prije spavanja.

ja isto ovako čitam kuharice :D
a i kupujem ih... pocastim se kad u šopingu ne kupim ništa pametnoga s nekom u razredu od - 35-50 kn (tipa 500 juha ili 1000 sladoleda... gdje su dva recepta u vrh glave iskoristiva...) isto - ja volim

da, registratori su mi malo preglomazni, isto bih voljelaneku tekicu s nekim provjerenim stvarima...

na kompu imam tonu pdf kuharica - mogla bi pasti i neka razmjena po tom pitanju? na engleskom su uglavnom - je l.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la MalaSirena » 02 sij 2012, 14:12

U zadnje vrijeme kad nađem dobar i zanimljiv recept odmah ga printam jer u šumi recepata koji se nalaze na folderu RECEPTI podijeljenom na slana i slatka jela ne snalazim se i ne da mi se kopati po tome (planiram to pregledati, urediti i isprintati, ali nikak da nađem vremena).
Desilo se da sam povremeno nešto i uvezala, ali tako mi je nespretnije jer sam uvezivala stihijski pa imam nekoliko tanjih uvezanih knjižica (to mi je nezgodno jer ne mogu slagati prioritete kao npr. u registratorima). Trenutno imam dva uska registratora s mehanizmom na klik (ne mogu se sjetiti prave riječi za to) u koje se ulažu recepti izbušeni sa strane - podijeljeni su na slatka i slana jela; 2 obična kartonska fascikla u koje trpam svašta - isto podijeljeno na slatka i slana jela + prozirnu plastičnu mapu u kojoj držim recepte koje češće radim i ta stoji na mikrovalki da bude na dohvat ruke.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la Liv Tyler » 02 sij 2012, 14:20

Samo provjerene prepišem rukom ako mi netko da recept usmenom predajom u bilježnicu. Ostale imam po kuharicama i skidam s neta pa šaljem sama sebi na mail i printam. Papire opet trpam u istu blježnicu. I ovdje sam pronašla poprilično dobrih recepata.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la snowwhite » 02 sij 2012, 15:13

Imamkupus od recepata sto isprintanih stoe prepisanih na raznim papiricima. Na kompu po svuda da vise ni sama ne znam di mi je sta
Imam jedan rokovnik na roll u koji prepisujem provierene recepte koje cestO radim. Kad nadjem nesto zanimljivo napravim jednom ili dva puta i ako vrijedi ide u rokovnik. I tamo su slatki s jedne strane a slani s druge. Ideja je da ne pretrpavam s recePtima vec da tu budu oni naj naj.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la mrava » 02 sij 2012, 15:19

Imam 3 male bilježnice u koje zapisujem ručno recepte, i slane l slatke, s tim da naslove slanih pišem crvenom kemijskom, a slatke plavom bojom.
Imam i nekoliko knjiga s receptima
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la mama141705 » 02 sij 2012, 15:54

Sad bih ja rekla da je u mene sve složeno ka po špagi ali bi mm rekao da serem...
Imam jednu veliku debelu biljeznicu gde su mi slani s jedne a slatki s druge strane i ta se bilježnica može i preslagivati, i ta je puna.Imam još jednu gdje pišem recepte s foruma i googla i slično.U nju stavim i one recepte koje sam prepisala kod nekog pa nikad da dođu na red da ih prepišem.
mama141705
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama141705 » 02 sij 2012, 15:56

A nađe se i po raznim ladicama recepata koje sam nekad tutnula i zaboravila na njih.Pa imam par i na frižideru i tako svugdje po malo
mama141705
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la fancy » 02 sij 2012, 18:52

Imam veliku svesku debelih korica, sa jedne strane slani, sa druge slatki. Pored onih koje prepisujem, imam i par zalijepljenih, svaki na svojoj strani :D Pored recepata koji su mene i sve koji su probali jelo odusevili stavljam smile, a pored onih koji mi nisu ispali kako treba stavim tuzica :dada Tako da kad hocu da pravim nesto od prije milion godina znam otprilike kaik j isplao, ili kad nekome posudim svesku, a to radim jako, jako rijetkok, ta sve ska mi je kao bukvar, bez nje nigdje ne idem.
U nju zapisujem samo recepte koje sam od nekoga pokupila i planiram praviti uskoro, ili recepte koje sam vec pravila iz glave, pa su mi OK. Recepte a interneta samo slazem na komp, nikad nista da napravim, a kuhare i tako te stvarcice kupujem, prelistam i rijetko koristim...
I won't put my hands up and surrender...
There will be no white flag above my door...
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la pulse » 02 sij 2012, 21:35

fancy je napisao/la:Imam veliku svesku debelih korica, sa jedne strane slani, sa druge slatki. Pored onih koje prepisujem, imam i par zalijepljenih, svaki na svojoj strani :D

ovako sam i ja pocela samo je ta teka sa spiralnim uvezom pa se moze i presalgvati. Uz to imam i registrator, onaj kao torba, sa pregradama u kojima imam isprintane recepte (na tabovima su oznake :D). I jos brdo recepata sejvanih na racunalima raznim :gigl. Ti nisu nimalo organizirani, za razliku od ovih papirnatih :D
pulse
atletičarka

PostPostao/la Krumpirić » 02 sij 2012, 21:47

imam laptop i razmišljam o stalku za njega u kuhinji, zasad dok kuham stoji na radnom stolu pokriven prozirnom folijom :sajko
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la tanjabb » 03 sij 2012, 00:33

Imam tu bijeznicu od Moleskina jer volim pisati rukom. Jedina mana joj je da je pretanka pa recimo pod rubrikom deserti nemam vise mjesta. Imam i u favouritsima na compu folder za recepte pa si stavljam linkove.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la boysmama » 03 sij 2012, 00:53

nemam nikakvu bilježnicu za recepte jer one provjerene recepte koji su me se jako dojmili zapisujem in situ na bilo kakvom komadiću papira i onda to skoro nikad ne prepisujem :ajme zato sad imam posebnu ukrasnu kartonsku kutiju punu papirića raznih dimenzija i boja, neki su čak i masni i prljavi... to će mi biti ogroman posao kad odem u mirovinu :lol

elektronsku arhivu, s druge strane, održavam savršeno, sve je pod svojim rubrikama u posebnim folderima na kompu, u favouritsima su mi recepti zasebni po grupama, tamo mi se nalaze recepti koji su me s nečim privukli i čekaju isprobavanje, a čim ih isprobam i ako zadovolje, idu na komp... ako pak ne zadovolje, odmah ih brišem jer ne želim opet naletiti na taj isti koji me je slikom privukao, a u stvarnosti je nešto sasvim drugo... to mi je najgora nuspojava pretraživanja recepata online :|
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la teutonija » 03 sij 2012, 09:37

Imam brdo kuharica, jednu bilježnicu rukom pisanu u kojoj su recepti za kolače koju sam prepisala od svoje mame ,a ona neke još od svoje bake.
I imam veliki registrator u kojem držim sve ono šta me privuče na netu pa isprinatm ,velika većina je sa Coolinarike. Podijelila sam ih u slane i slatke, ali nisu po abecedi, to je posao koji me čeka, jednom. :mrgreen

Planiram kupiti neki ljepši registrator i folije pa sve posložiti.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Balu » 03 sij 2012, 12:15

Planiram kupiti neki ljepši registrator i folije pa sve posložiti.

i jedno i drugo imam, samo moram jos naci vrijemena da sve poslozim.
slika
Balu
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lena » 03 sij 2012, 12:19

imam bilježnicu u koju pokušavam prepisati neke omiljene recepte jer mi se ne da svaki put otvarati forume i coolinariku. napravila sam kazalo na početku, ne bi li se lakše snalazila no želja mi je registrator/bilježnica/nešto gdje bi mogla svrstavati po grupama. ovi koje sam viđala po dućanima ili knjižarama, a namjenjeni su za recepte, mi nisu praktični jer imaju predefinirani broj stranica za deserte npr. otkud da znam koliko ću čega skuhati i ispeći u budućnosti?
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mazilica » 03 sij 2012, 12:59

ovo je moj ormarić :)

slika
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrs. eastwood » 03 sij 2012, 13:11

sori, moram pitati - jesu li ti i inace ovako hrbati okrenuti ili to samo za ovo fotkanje :)

inace za ormaric :5
ja planiram otvorenu policu za kuharice
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la mirbi » 03 sij 2012, 13:11

To su sve knjige od kuvanja? :shock
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la ivana7997 » 03 sij 2012, 13:14

ja imam jednu, malu, otvorenu policu na kojoj su neke kuharice koje sam dobila, obavezna i nezaobilazna dika i biljeznica u boji ostalih detalja u kuhinji, u koju pisem samo provjerene i drage recepte, uglavnom slatke i nesto malo slanih pogacica i sl
Zadnja izmjena: ivana7997; 03 sij 2012, 13:25; ukupno mijenjano 1 put/a.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la mazilica » 03 sij 2012, 13:15

i inače ovako stoje, drugačije ne stanu. da, sve knjige od kuvanja. i čak nisu sve, neke su na posudbi trenutno.
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.