Sada je: 26 kol 2026, 20:57.

Portalak

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Portalak

PostPostao/la medena24x » 11 sij 2012, 16:51

Imamo problema sa kakanjem od kad smo presli na dohranu pa nam je teta u ljekarni preporucila Portalak.
E sad,ona je rekla da popije cijelu bocicu dok se sve to ne regulira i dok zaboravi na bolove koje je imala sa tvrdom stolicom.
Zanima me jeli netko imao iskustva sa tim sirupom i hoce li jos nasteti ako joj damo cijelu bocicu?
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Portalak

PostPostao/la swenova mama » 11 sij 2012, 23:38

kako mislis bocicu? Daje se jedna zlica navecer ili zlicica,ovisno o dobi, i sve to ide na preporuku pedijatra.
Nije to bas bezazlen sirup.
Od pomocnih sredstava imas sirup od smokve i sljive koji je na prirodnoj bazi.
ne znam koje ti je dobi dijete, ima jos sijaset prirodnih mogucnosti da se regulira stolica od palente preko sokova od sljive i tako jos nekih namirnica. Ne treba odmah posezati za Portalakom.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la plavooka12 » 11 sij 2012, 23:53

kao prvo, izbjegavaj namirnice koje zatvaraju (banana, mrkva, riža, čoko kašice), a djetetu daj šljive, kruške, smokve, žgance, a probaj i s čajem od komorača ;)
a što se tiče davanja sirupa, ja se ne bih oslonila samo na savjete ljekarnika, informiraj se kod pedijatra!
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 12 sij 2012, 12:30

Portalak se daje u dozi koja funkcionira.
Kreneš od žličice, pa svaki dan povećavaš dozu dok stolica ne
postane dovoljno meka da kod brisanja postoji
trag na toaletnom papiru.
Ako dođe do proljeva dozu postupno smanjivati do isto
meke stolice.
I taj sirup nije jednokratna pomoć, ne djeluje odmah. Potrebna je
terapija, dakle da popiti barem bočicu, dvije.
No bit je u uzroku zatvora. Kako do njega dolazi.
Koliko je stara? Što jede? Što znači problem sa kakanjem? Teško, napinje se, bol, krvarenje,
prerijetko kaka....
Portalak joj sigurno neće naškoditi, ali ja bi isto prvo popričala sa pedijatrom.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la musaikarlo » 13 sij 2012, 23:44

Ni ja iskreno nisam odusevljena sirupima za sve moguce i nemoguce...pokusaj prvo davati vise tekucine, vode i caja, i sto vise voca, to nikad nije na odmet...npr.mi u 10 mj svakodnevno imamo stolicu, a ako primjetim da je malo tvrda, odmah mu dajem da jos vise siki i popije caj od kamilice i komoraca, i sve se sredi u kratkom roku.
kad se smijes mili sine smijat ce se s tobom svi, al' kad budes zaplakao plakat cemo ja i ti...
musaikarlo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la medena24x » 14 sij 2012, 16:37

Ona ima 7 i pol mjeseci,i od kada smo presli na kasice ima problema jer jednostavno ne zeli piti ni vodu ni caj,a ni sokove.Htjela je prije,pogotovo caj od komoraca.Inace je 6 mjeseci iskljucivo dojena i jos uvjek dojimo.Zato sam se iznenadila koliko se napinjala i mucila,stolica joj je bila tvrda kao kamen.Mislila sam da nece biti tako jer puno sisa.A davala sam joj kasice od kruske,sljive,sve sto otvara.Pedijatrici sam objasnila sve,a ona mi odmah rekla da joj dam glicerinski cepic!!A zenu u ljekarni poznajem i osobno,iako tamo radi nije luda za lijekovima,sirupima i slicno,sokirala se kad je cula sta mi je ova preporucila.Tako da njoj ipak vise vjerujem,i sama ima dvoje zdrave djecice.I ja bih vise voljela da joj mogu davati tekucine,al je tvrdoglava,nekako joj uspijem dati vode na spricu ili kad je dobre volje na bocicu i to je to.Jel premala za zgance? To jos nisam probala.
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 14 sij 2012, 17:02

Žganci su sasvim za početak dohrane, tako da njih sigurno možete. :)
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Diami » 14 sij 2012, 17:14

Pazi na sastav kašica, u masi njih ima riže unutra jer ona zgušnjava. Ima jako malo kašica kupovnih bez riže, jabuka od hippa i jabuka i kruška od alnature, nekoliko kombiniranih sa žitaricama... Daj joj krušku iz ruke da cucla ako već hoće primati, žgance isto možeš skuhati na gušće i dati joj prutiće i slično. Sad možete i zobene pahučjice skoro, one jako fino otvaraju u pravilu.

Moja je isto htjela piti neku pristojnu količinu tek nakon kojih 9 mjeseci starosti, sad fino hoće piti vode. A sisa i dalje, i to dosta. Dohrana nam nejde...

A ipak nas muči kakanje...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la medena24x » 14 sij 2012, 19:04

Ma nemoguca je,ludila je kad vidi bocicu sa vodom,a sad bjezi od nje kao vrag od tamjana.Ja joj kupujem hipove i fruktalove kasice,jabuka i kruska,kruska sa zitaricama(jedino od nje sam skuzila da kaka kao blesava :D )krusku,,jabuku,sljivu,cini mi se da nema rize,al mozda nisam dobro gledala.Kad nema svjezeg voca sad,a ovo po trgovina je tko zna odakle.Mislila sam da je manja steta kupiti nego da je spricano koje cim,nisam vise pametna...Da je barem proljece,ljeto,mi imamo jako puno svojeg voca i povrca,nikad nista ne bih kupila.Idem joj sad skuhati zgance,mozda upali,ako bude htjela jest uopce.I nama ne ide nikako dohrana,od povrca hoce samo krumpir,a vocne guta...
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la medena24x » 14 sij 2012, 19:05

Jel bi valjalo pomjesati zobene pahuljice sa jogurtom?
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mrs. eastwood » 14 sij 2012, 19:14

premali ste za jogurt. a ako cete zobene - znaci uvodite gluten. ne znam koliko je sad pometno jos opterecivat probavu s tim.
ne znam jeste li probali tikvu kakvu? vidjela sam imam i uvoznih tikvica iz eko uzgoja u bio bio.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la medena24x » 14 sij 2012, 19:25

Cula sam da je tikvica dobra,ali mi ovdje nemamo bio bio,a kupila sam kasicu od krumpira i tikvice,nece ni pomirisat,iskreno i meni je odvratna.
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mrs. eastwood » 14 sij 2012, 19:58

daješ li maslinovog ulja? to, osim sto je jako bitno za rast i razvoj bi moglo pomoci teksturi stolice.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la medena24x » 14 sij 2012, 19:59

Nisam joj davala,a sa cim bi to dobro islo?
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mrs. eastwood » 14 sij 2012, 20:06

sa svim. i vocem i povrcem.
jeste li probali kuhane jabuke? to bi isto moglo otvoriti.

kolike su vam kolicine po obroku i koliko imate obroka uopce sad? kad ste krenuli s dohranom. ajd malo podrobnije nam opiši kako vam izgleda dan.
to sto nece vodu, ako dojite i nije neka tragedija.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la musaikarlo » 14 sij 2012, 22:57

Bas sa i ja htjela pitat za maslinovo ulje...ja Karlu takodjer stavljam barem u povrce, a voce mijesam sa rizinim pah. Osim sto je zdravo, pomoci ce probavi, lakse ce se pokakit. Mozda je suho bez ulja, pa i to stolicu stvrdne...a sto se tice vode...nas je u pocetku dohrane poceo piti, takoder jaaako malo, sad je to puno vise, ali opet ne previse...ali ne brinem jer jos siki pa nadoknadi. Sve manje se opterecujem brojkama...tipa toliko mL je popio, toliko grama pojeo...blabla...ode ja nasiroko :lol :mrgreen ...ugl.pokusaj dodavat ulje...
kad se smijes mili sine smijat ce se s tobom svi, al' kad budes zaplakao plakat cemo ja i ti...
musaikarlo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la musaikarlo » 14 sij 2012, 23:03

:dada jel ima u blizini tema o svekrvama, bas bi mi dooobro dosla :zivili
musaikarlo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 14 sij 2012, 23:08

Imate 7 i pol mjeseci, ako ti je sad rano možeš joj zobene dati za dva tjedna otprilike, mada po nekim preporukama se može dati i nešto prije gluten, al to je druga tema. Jogurt po nekim tablicama isto može već prije, baš je nedavno recimo američka akademija pedijatara mijenjala preporuke i mnoge stvari su pomaknute naprijed u dohrani, i to je opet tvoja odluka kada ćeš dati.

Pogledaj u ovoj "kruška sa žitaricama" kašici sastav i vidi koje su žitarice unutra, možda čak i je zob, naime često je ima u kašicama koje su naznačene sa 6mj starosti i više (vani je ponegdje zob već u tablicama od 6 mjeseci nadalje), tako da ste ih možda već i probali, onda ih možeš i ovako dati.

Osobno mislim da je veća korist i od kupljene jabuke ili kruške nego opasnost od pesticida. Ipak ne daješ tako maloj bebi s korom, nego ju dobro opereš i oguliš, a ta vlakna su ipak drugačija nego u kupovnim kašicama gdje je sve termički poprilično tretirano.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la IINA » 16 sij 2012, 09:13

Probaj zaobći krušku. Nekima ona prouzroči problem.
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la medena24x » 19 sij 2012, 13:47

Ne optrecujem se ni ja sa gramima i ml,al problem je sto nju doslovno moras natjerati da popije kap vode.I ja sam se na pocetku tjesila da to nije problem jer puno sisa,al kod nje ipak jest.Jer sam joj pocela davati kasice,i to ne puno,i 3 dana nije kakala,a kad je pokusala bilo je tvrdo,toliko da bi boljelo odraslu osobu.Onda smo skuzlili kad joj dajemo krusku sa zitaricama i nakon toga nekih 50 ml vode,kaka bez problema.Mi uopce ne bi imali problema,samo da hoce vodu ili caj.
Diami-ima glutena u kruski sa zitaricama,nisam uopce skuzila odmah jer na kasici pise da je za bebu od 5 mj.Ali dobro je ispalo,njoj to ocito najbolje pase. :dada I na ovim drugim vocnim kasicama si u pravu,na svakoj ima rizine sluzi,rizinog griza itd. Jedino sto sam mislila da su to neznatne kolicine,al ipak nisu.Sad sam pazila da uzmem jabuku od Alnature i jos neke u kojima nema uopce rize i mogu ti reci da joj se polako popravlja probava.
Probala sam joj skuhati krumpir i stavila sam malo maslinovog ulja,nece,onda sam dodala malo svog mlijeka i opet nece.Ne mogu ju nikako nagovoriti na povrce.Jel imao tko slicnih problema i kako ste nagovorili bebace na povrce?
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 19 sij 2012, 14:55

To je već za novu temu. Mogla bih komotno osnovati klub beba koje ne vole povrće... :ajme Na žalost moja se opire povrtnim obrocima sa ili bez mesa poprilično, do te mjere da sad mješam i pola-poal s voćem, kako bi pojela nešto mesa odn. povrtnoga. Sad sam našla na netu par recepata za drugačije spremanje povrća (u pećnici), pa ću i to probati jer kuhano ne prolazi, fingerfood 0 bodova za povrće, jedino tako pečene krumpire recimo hoće (s vrlo malo maslinovog ulja ih pečem u pećnici ili ActiFry fritezi), dok kuhani krumpir (slatki ili obični) 0 bodova isto.

Mi smo kakanje donekle doveli u red, dajem joj puno više vode, ali to hoće tek unazad kojih mjesec dana - do tad bi povukla gutljaj, dva i gotovo. Sad baš hoće popiti fino tijekom dana u par navrata, obavezno nakon jela joj paše.

Sad ima od alnature mislim onih "stiropor" krekera od pira, imaju dosta vlakana u sebi, pa sam i to uzela, jer moja to voli grickati al oni gdje ima puno riže opet stežu stolicu iako uzmem one 4korn (i jedni i drugi su bez soli). Pečem i doma kruh u pekaču, i to voli pojesti, pa znam staviti lanene sjemenke unutra recimo, i to potjera.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la medena24x » 19 sij 2012, 16:06

Da,lanene sjemenke i ja planiram nabaviti,znam da su zdrave i jako dobre za probavu.Nadam se da ce htjeti. :)
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la musaikarlo » 21 sij 2012, 22:36

uopce se ne sekiraj...ne tjeraj ju da jede povrce kad nece...bit ce vam samo gore...nama je Karlo dohranu zapoceo povrcem, pa najednom odbijao, sto domace sto u kasicama...i onda odjednom jede sve...krompir, mrkvu, brokulu, cvjetacu, paradajz, mahune....itd. Tako ce biti i vama, vidjet ces...ponudi danas, pa za 3 dana, pa za 5 i samo ces se iznenadit kako ce htjet...a kazem ti, i vodu ce prihvatit, iako u nasem slucaju je vise bio problem iz cega ce prihvatit pit. Sprica, casa, jana junior sa sportskim cepom...sve to pokusaj, pogotovo Janu, pa javi rezultat...bar je nama to pomoglo... :mah
musaikarlo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mama z » 22 sij 2012, 10:03

IINA ima pravo,moja N je imala strašne probleme,ona je imala traume i nije htjela kakati koliko ju je boljelo,bila je stara oko godinu i pol dok su krenuli problemi,sve smo moguće probali,pa smo bili u ZG kod doktorice koja se bavi baš s tim,sad sam ja već zaboravila kako joj je ime :oops: i ona je rekla to isto što je IINA napisala,mi smo stvarno došli do velike doze koju je morala popiti jer inače ništa od kakanja,i postupno smanjivali,ona je dugo pila taj sirup i iz početka smo išli svaki mjesec na kontrolu,pa svakih par mjeseci i tak i sad ima dosta tvrdu stolicu jer veli dok. da ima lijena crijeva ali ne treba joj više sirup to rješi jogurt i mekša hrana
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la medena24x » 22 sij 2012, 18:03

musaikarlo-danas sam joj ponudila juhu koju je zacudo htjela jesti pa sam odlucila svaki dan kuhati jer i to je tekucina! :dada A povrce sam joj mislila davati sa prosom ili lanenim sjemenkama. Dalvali smo joj sad par dana voce sa lanom,jako joj se svidja okus i napunila je pelenu i jucer i danas. :D :D U pravu si ti za povrce i vodu,moja isto prije ludila za cajem i vodom,promjenit ce se i to,samo ne mogu docekati...Jedino nisam probala sa Janom junior,odmah sutra ju kupujem pa javim kako je proslo! ;)

mama z-ja se bas i bojim da joj taj sirup ne ulijeni crijeva ako ga bude dugo koristila...Iako on navodno ne izaziva takvu vrstu ovisnosti.Mi smo sad uspjeli sa lanom,pa ako ostane tako par dana,probati cu je skinuti sa sirupa.Neki dan sam joj dala malo kefira,jer je zijevala dok sam ja jela.Ma sve cu probati samo da se to regulira.
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IINA » 23 sij 2012, 09:34

Sirup ne može ulijeniti crijeva. Ona su takva sama posebi kod nekih osoba.
I ne može se naviknuti na ovaj sirup.
A ukoliko se radi o psihološki uzrokovanom zatvoru, u biti taj sirup niti ne pomaže.
Bit je ignorirati i omekšati stolicu da se otkloni strah koji nastaje od tvrde stolica,
a ona pak nastaje od zadržavanja i toko u krug....
Magnezij omekšava stolicu.
Od priručnih sredstava Donat Mg i opet zbog magnezija. Ukoliko ga dijete želi popiti.
Možda sa time probati.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la medena24x » 23 sij 2012, 16:34

Nije to kod nje psiholoski,mala je jos,ne zadrzava namjerno stolicu.Nego joj bas zna bit tvrda,vristi koliko ju boli,ali ipak kaka.Sad joj je bolje,od kad joj dajemo ove sjemenke.Kakala je vec danas,bez problema,sve mekano.Morala sam ju presvuci i umociti u kadu. :dada Ako ostane tako skidamo se sa sirupa.Bez obzira sto nije opasan,vise bih voljela da ne mora nista koristiti...
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la medena24x » 26 sij 2012, 20:53

musaikarlo -da javim za vodu...Nece ni iz Jane,gospodjica hoce samo na zlicu! :ajme Nadam se da ce ju to proci cim prije,jer ju cijeli dan samo hranim i dajem vodu.
Jedino dobro je sto su nam lanene sjemenke upalile pa sad kakamo bez problema,zasad! :)
Ljubica bubica...
medena24x
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.