Sada je: 07 kol 2026, 11:46.

Žitarice, one malo neuobičajene

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Žitarice, one malo neuobičajene

PostPostao/la Dudley » 19 vel 2012, 00:17

Tipa quinoa, amaranth, bulgur...zapravo sve se više čuje za njih ali još uvijek su malo "čudne".

Najčešće kupujem quinou i koristim je kao prilog mesu i povrću, jako mi je fina iako moji baš ne vole. Ovih dana sam kupila i amaranth, bulgur i cous-cous pa tražim po forumu kako bi ih najbolje mogla pripremiti.
Najviše se spominju na dohrani...mene zanima kako ih spremate i kombinirate :gladan
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

Re: Žitarice, one malo neuobičajene

PostPostao/la Solea » 19 vel 2012, 01:10

od ovih koje si spomenula ja najviše, najčešće, koristim bulgur. sada trošim puno manje bijele riže jer ga najčešće stavljam tamo gdje sam ranije koristila rižu (osim u kremastim rižotima ;)).

http://cookam.blogspot.com/2012/02/gust ... gurom.html
http://cookam.blogspot.com/2012/01/sarma.html?z
http://cookam.blogspot.com/2011/11/sala ... rahom.html

amarant i quinou probaj za početak dodavati jelima u manjim količinama, recimo samo za zgušnjavanje npr. variva. vidjet ćeš već hoće li vam se svidjeti i u kojim kombinacijama.
ili amarant u nekim slatkim varijantama.

ječam je isto dobar, njega svi volimo pa ga češće koristim nego ovo dvoje gore. (na kašu, na salatu, kao rižoto).
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Stefanova_mama » 19 vel 2012, 08:28

Mi smo prosle godine otkrili heljdu i proso i moji ih najvise vole kao prilog (bilo u pecnici, bilo u tiganju pripremano), obare se po uputama sa pakovanja, ocede, prodinstam luk i gljive npr. na malo maslinovog ulja i dodam heljdu ili proso. Heljda ima sopstveni smek i klinci je nisu bas prihvatili svaki put, ali proso je neutralnog ukusa i tu nisu pravili problem.

Bulgur i cous cous su mi presuhi i zahtevaju neki sos preko ili saft.

Sole svidja mi se ova corbica, bas cu napraviti klincima. Za sarmu nemamo materijala (kiseo kupus).
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Dudley » 19 vel 2012, 09:09

Sole, hvala, juhica mi izgleda posnebno dobro..skroz zaboravila na tvoj blog a nije da mi nije nekad nadahnuće :)
SM :mah heljdu smo dosta jedno vrijeme koristili...proso nikad. Moram probati.
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrvica19 » 19 vel 2012, 09:20

Ja ne koristim te žitarice baš za nas...nekako mi ne sjedaju....Ili nemam dostupne recepte morat ću probat nešto od ovih ovdje..Ali evo Fran papa amaranth,proso,palentu,cous-cous najčešće za doručak s jogurtom ili voćem...Sad kad već spominjem,da li je to njemu dobar doručak?Inače obožava te žitarice u takvim kombinacijama...Ali ono svi mi se čude jer ih pola ovdje nije ni čulo za te žitarice... :ajme
mrvica19
Ulizica sa slatkišima

PostPostao/la Solea » 19 vel 2012, 09:26

e, a imaš krasnih ideja i recepata sa fotkicama ovdje, na našoj igrici, kada je bila vege-tema ;)

viewtopic.php?f=64&t=67064

inino varivo s orzom, mirčina musaka s prosom, polpeti s zobenim pahuljicama, burgeri s bulgurom, pečena paprika s bulgurom, varivo s gljivama i prosom, šampinjoni s ječmom...
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 19 vel 2012, 09:28

Naravno da je dobar
salata od ječma, bulgura, kvinoje, pomješana sa rikulom, jajima, fetom, paprikom...za ponijet na posao :buket
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mrvica19 » 19 vel 2012, 09:33

Joj hvala vam curke!!Ovi receptići zaista izgledaju fiiiiiino...Morat ću probati što prije... :kino
mrvica19
Ulizica sa slatkišima

PostPostao/la olja » 19 vel 2012, 11:29

Evo dva stara, a dobra topica:
cous-cous
quinoa
Jedan isprobani recept:
proso sa blitvom
Amaranth sam samo jednom spremala u slatkoj nekoj varijanti s jabukom i nije imao prodju kod ukucana tako da mu nisam niti pruzila drugu sansu.
Bulgur nekako rijetko pronalazim, a mnogo ga vise volim od rize i spremam jednako kao i rizu.
Heljdu nikako da se usudim isprobati :dunno

Inace, mm do nedavno nije ni cuo za quinou i proso niti je znao da je to vec xy puta jeo :)
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Solea » 19 vel 2012, 13:20

digla sam i stari vege topik

evo i tu
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... 63&t=48954
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Dudley » 20 vel 2012, 10:02

Ja krenula s bulgurom. Sa komadićima piletine, paprikom, lukom, zelenom salatom i dosta kajenskog papra, kurkume, curry-ija...danas za gablec, mljac.
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la latica » 20 vel 2012, 12:04

mi jedemo sve to, osim bulgura, nekako u dohrani nije došao na red, a onda ni nama nije došao na red, sad bi to mogli promijeniti :mrgreen

amarant i quinou često stavim u rižoto u manjim omjerima nego riža, bude jako fino - malo toga među rižom.
a zasebno - amarant znam skuhati na slatko - npr. sinoć za užinu - u zobenom mlijeku s dodatmo suhih marelica i žlicom pekmeza na kraju, a quinoa mi je super za salatu, a imam i neki recept za punjene tikvice.
od prosa barem jednom tjedno pravim popečke s bundevom i kukuruzom ili knedle s karfiolom, to mi jako volimo, a mali se najede povrća u tome. često ga stavljam da malo zgusne varivo - npr. u mahune i sl.

trudim se što više tih žitarica ubaciti u meni, pomalo smo ih počeli uvoditi i sada imamo ta neka jela u kojima ih redovito jedemo i mislim da je to ipak zdravija varijanta od nekih uobičajenih kombinacija ...
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la corazon » 21 vel 2012, 23:14

ja doma imam proso, pir, bulgur, ječam, zob... pokušavam ih što ćešće koristiti
proso, bulgur i kuskus dodajem mljevenom mesu (musaka, lazanje)
često radim kao rižoto od riže (integralne), ječma i pira kao prilog (sa povrćem koje imam)
polpete od zobenih isto često

od prosa barem jednom tjedno pravim popečke s bundevom i kukuruzom ili knedle s karfiolom,

latice, ajd daj recepte na sunce ;)

dudley odlična slata :5
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la Ina66 » 22 vel 2012, 08:29

prekjučer sam radila složenac od prosa, brokule i jaja
nas je 5 i ovo je bilo količinski dovoljno za ručak

zdjelica prosa (rekla bih da je otišlo malo manje od pola vrećice prosa, pakiranje od 500gr)
zdjelica brokule
2-3 češnjaka
maslinovo ulje
5 tvrdo kuhanih jaja
malo sira za ribanje (ja imala gaudu)
par žlica kiselog vrhnja

proso se kuha 10 minuta, isključi se ploča i ostavi stajati poklopljeno dok se ostalo priprema
cvjetići brokule se prokuhaju 1 minutu u posoljenoj vodi, ocijede i bace na mslinovo ulje s nasjeckanim češnjakom. propirja se još jednu minutu, makne sa strane
jaja se skuhaju utvrdo i narežu na ploške

sada se pomiješa brokula s prosom, doda se kiselo vrhnje (može i mileram) i stavi se u vatrostalnu zdjelu. na vrh se slože jaja, po njima se nariba sir i stavi se zapeći 10-ak minuta na 200 stupnjeva
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la dunja » 22 vel 2012, 16:36

ina zvuči baš dobro
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one.”
Tom Hiddleston
dunja
most

PostPostao/la latica » 23 vel 2012, 10:32

corazon, evo receptića - to je iz onih malih kuharica iz makronove,a li ja sam ih prilagodila nemakrobiotičarima:

knedle od karfiola i prosa
1 šalica prosa
1 šalica cvjetića karfiola
3 šalice vode
- proso oprati i staviti kuhati zajedno s vodom i karfiolom i kad zakuha posoliti i na lagano kuhati poklopljeno 20 minuta. u još toplu smjesu, dodati kockicu maslaca i malo naribanog sira (ili tofua) i promiješati. kad se još malo ohladi oblikovati knedle i uvaljati ih u krušne mrvice popržene na maslacu ili ulju.
- ja nekad popržim i malo slanine na kockice pa dodam u smjesu, a u brzoj varijanti se jelo može samo posuti mrvicama, ali ljepše je kad su oblikovane knedle.

popečci od budeve i prosa
1 šalica prosa
2 šalice bundeve na kockice
3 šalice vode
- proso se opere i stavi kuhati zajedno s bundevom, kad zakuha posoli se i kuha se oko 20 minuta
- pred kraj dodati šalicu kukuruza
- zatim u smjesu dodati nasjeckani mladi luk (2 komada), 1 režanj češnjaka, 1 žlicu nasjeckanog kopra (od ostalih začina u originalnoj verziji ide i žličica gorušice, žlica majoneze i žličica umeboshi začina - ja stavim ako imam, ako ne - ne fali mi)
- sve promiješati i oblikovati male popečke, uvaljati ih u sezamove sjemenke i popržiti

dobar tek :D

ina - i meni složenac zvuči super, mogla bi baš probati
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la Adorabla » 24 vel 2012, 11:11

Latice kuhamo po istim kuharicama :up
I ja posebno hvalitm popečke od bundeve i prosa sa sjemenkama sezama. Djeca su ih rado jela.
Adorabla
Medena

PostPostao/la TmamaKiN2 » 24 vel 2012, 14:43

BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la corazon » 20 ožu 2012, 10:51

danas sam se sjetila ovih popečaka :D
hvala ti latice na receptu, danas ih radim
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la Dudley » 22 ožu 2012, 22:29

Ja ovih dana najviše koristim bulgur.
Danas sam si ga za posao skuhala, dodala puno salate i malo fete i gablec ko bog :)
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.