Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

CISTE NA FETUSOVOJ GLAVI

31 srp 2011, 09:24

Trebam pomoć!
U 19 tjednu trudnoće sam otišla na ultrazvuk i doktorica je otkrila na bebinoj glavi obostrano ciste pleksus korioideusa i to jedna promjera 10,7x9,4 mm, a druga 8,4x8,0 mm. Rekla je da je beba morfološki sasvim u redu, srce je super, bedrena kost normalna i svi ostali pokazatelji. Čak sam išla i na kombinirani probir za Down sindrom između 9. i 11. tjedna trudnoće i rizik je ispao izrazito mali. Tako da je doktorica rekla da Down nije ali da bi mogla biti greška u kromosomima i postoji mogućnost od mentalne retardacije! Pošto sam išla na UZV privatno, doktorica mi je odmah predložila amniocentezu tako da sam i to u roku tri dana od UZV-a obavila i rekla je da prvi rezultati dođu u roku 48 sati, a oni drugi da se čekaju dva tjedna! Dan nakon (petak) amniocenteze me je nazvao doktor koji mi ju je i obavljao i rekao da su u laboratoriju dva puta ponavljali taj test i da nisu mogli izbrojati komosome i da će probati ponovno u ponedjeljak treći put! Sve bi to bilo dobro da mi doktor nije rekao da inače kod 100% zdrave djece se rezultat odmah vidi...i taka sam ja počela plakati, a on meni onako utješno kaže.... ma nemojte se brinuti, događa se da test uspije tek od treće i da se rodi potpuno zdravo dijete! I kaj da si ja sad mislim... Da li ima netko sličnih iskustava da podijeli sa mnom ili da me barem malo utješi???? :nevi

Re: CISTE NA FETUSOVOJ GLAVI

31 srp 2011, 09:32

u mojoj prvoj trudnoći sam išla na amniocentezu i na UZV pregledu su vidjeli takvu cistu (više se ne sjećam veličine). dr. koji je radio zahvat je rekao da im je to samo dodatna indikacija za napraviti amnio i da se one obično povuku do kraja trudnoće
moj ginekolog, kod kojega sam pratila trudnoću, je na svakom pregledu pratio cistu i do kraja trudnoće je nestala. danas je to jedna vrlo živahna cura od skoro 9 godina

pokušaj se smiriti i tako pričekati nalaz za kojega vibram da bude OK

31 srp 2011, 09:40

I moja prijateljica je imala sličan nalaz u jednoj od trudnoća, dvije ciste u glavi djeteta. Ciste su se povukle do kraja trudnoće, ona nije radila ni amniocentezu koliko se sjećam, danas je to zdrava šestogodišnja cura.
Držim ti fige za dobar nalaz, pokušaj se malo umiriti.:hug

31 srp 2011, 09:45

Hvala vam na utjehi, ja se isto tako nadam da će biti sve ok, pogotovo jer se već puno rita, baš je živahan, to je i doktor potvrdio i bili smo već na 4D ultrazvuk i vidjela sam da je dečko i dobila sam njegovu sliku, tak mi je slatki.... ali unatoč sutrašnjem testu idem kod druge doktorice na mišljenje i čekat ću one nalaze koji dođu za cca 10 dana tak da budem sigurna u sve.... ja bi samo da mi se rodi živ i zdrav...

31 srp 2011, 09:52

jelenko :hug
nadam se da ce sve biti ok. :)
i meni je sa prvim djeteteom dr vidio jednu cistu, ali mi to nije odmah rekao, vec kasnije. kao, ciste vise nema, a ja :shock bila sam jako ljuta, ali me on smirio rekavsi mi da mi nije nista rekao jer je ocekivao da ce se povuci, kao sto to obicno biva. i bi tako, sto i tebi od srca zelim. :hug

31 srp 2011, 10:02

IvaV je napisao/la:on smirio rekavsi mi da mi nije nista rekao jer je ocekivao da ce se povuci, kao sto to obicno biva

ovo je i meni moj rekao i dodao da on to obično ni ne govori trudnicama da ih ne uznemirava

31 srp 2011, 10:43

Meni je jedino koma kaj je dr rekao da kada je samo jedna cista da se najčešće povuče ali kada su one obostrane s jedne i druge polutke mozga, tada to može upućivati na neku kromosomsku grešku pa se zato bojim... inače u obitelji nemamo takav slučaj pa se nadam da je s bebicom sve ok i da je to samo jedna faza razvoja!!! :ajme

31 srp 2011, 11:01

jelenko, vibram da vam nalaz bude uredan i da s deckicem bude sve uredu! :hug
ako zelis, mozes se pridruziti i nasim generacijskim trudnicama...

01 kol 2011, 09:14

meni je u 17. tjednu prve trudnoće dijagnosticiran CPC na obje polutke djetetovog mozga (to je bilo prije pet godina pa se ne sjećam više veličina). radila sam biopsiju korionskih resica i nakon 9 dana dobila uredan ženski kariogram. te ciste su se vidjele još neko vrijeme, negdje do 25. tt. nakon toga su se povukle.

držim fige za uredan nalaz ~~~~~~~~~~~~~~

01 kol 2011, 13:23

Jelenko, CPC (choroid plexus cyst) se pojavljuje u 1-3% fetusa u periodu od 16-23 tjedana trudnoce. Obicno nestaju do treceg tromjesecja.
Nema veze koliko ih ima, niti koje su velicine, ako su izolirane - vjerovatnost da ce beba imati Trisomy 18 je minimalna, nikakva.
Ako pored tog "soft markera" beba ima druge abnormalije na srcu, rukama i nogama onda se vjerovatnost povecava.
Moja S. je imala CPC i jos jedan marker na srcu-IEF. Oba dva su bili soft markeri i kao takvi nisu bili alarmantni.

01 kol 2011, 13:48

JELENKO22 je napisao/la:Meni je jedino koma kaj je dr rekao da kada je samo jedna cista da se najčešće povuče ali kada su one obostrane s jedne i druge polutke mozga, tada to može upućivati na neku kromosomsku grešku pa se zato bojim... inače u obitelji nemamo takav slučaj pa se nadam da je s bebicom sve ok i da je to samo jedna faza razvoja!!! :ajme
sam da ti posaljem :kisichagic :hug i da se sve povuce dok se ne rodi da to brzo zaboravis i uzivas u svojoj bebici

01 kol 2011, 15:47

Hvala prvo svima na utjehama, to mi puno znači! I samo da vam kažem da me je zvao dr prije sat vremena da mi kaže da su oni prvi nalazi amniocenteze gotovi i da su mu svi kromosomi na broju!!!!! :yess Presretna sam.... Za desetak dana ću još dobiti detaljniji nalaz ali je rekao da je ovo sada 95% sigurno da je sve u najboljem redu! Za mjesec dana idem na sljedeći ultrazvuk i dr tada očekuje da se počnu povlačiti! Kao da mi je pala ogromna kamenčuga sa srca :luv

01 kol 2011, 15:54

:joy
odlicno! :D

01 kol 2011, 16:05

Super!!!!

01 kol 2011, 16:39

divno! :yess

01 kol 2011, 16:49

JELENKO22 je napisao/la:Trebam pomoć!
U 19 tjednu trudnoće sam otišla na ultrazvuk i doktorica je otkrila na bebinoj glavi obostrano ciste pleksus korioideusa i to jedna promjera 10,7x9,4 mm, a druga 8,4x8,0 mm. Rekla je da je beba morfološki sasvim u redu, srce je super, bedrena kost normalna i svi ostali pokazatelji. Čak sam išla i na kombinirani probir za Down sindrom između 9. i 11. tjedna trudnoće i rizik je ispao izrazito mali. Tako da je doktorica rekla da Down nije ali da bi mogla biti greška u kromosomima i postoji mogućnost od mentalne retardacije! Pošto sam išla na UZV privatno, doktorica mi je odmah predložila amniocentezu tako da sam i to u roku tri dana od UZV-a obavila i rekla je da prvi rezultati dođu u roku 48 sati, a oni drugi da se čekaju dva tjedna! Dan nakon (petak) amniocenteze me je nazvao doktor koji mi ju je i obavljao i rekao da su u laboratoriju dva puta ponavljali taj test i da nisu mogli izbrojati komosome i da će probati ponovno u ponedjeljak treći put! Sve bi to bilo dobro da mi doktor nije rekao da inače kod 100% zdrave djece se rezultat odmah vidi...i taka sam ja počela plakati, a on meni onako utješno kaže.... ma nemojte se brinuti, događa se da test uspije tek od treće i da se rodi potpuno zdravo dijete! I kaj da si ja sad mislim... Da li ima netko sličnih iskustava da podijeli sa mnom ili da me barem malo utješi???? :nevi

joj, draga, žao mi je...ali koliko god tesko bilo, pokusaj ne misliti na najnegativnije...znam da je lakše reci nego uciniti, ali brigom i stresom neces nista napraviti...sretno i nadam se da ce sve ispasti dobro.....ja znam za dosta slucajeva gdje bi ginekolozi vidjeli nesto sumnjivo na uzv, uplasili majku da ce biti ovo ili ono, a na kraju se rodi skroz normalna i zdrava beba, tako da, nemoj to uzimati odmah zdravo za gotovo.

01 kol 2011, 16:50

JELENKO22 je napisao/la:Hvala prvo svima na utjehama, to mi puno znači! I samo da vam kažem da me je zvao dr prije sat vremena da mi kaže da su oni prvi nalazi amniocenteze gotovi i da su mu svi kromosomi na broju!!!!! :yess Presretna sam.... Za desetak dana ću još dobiti detaljniji nalaz ali je rekao da je ovo sada 95% sigurno da je sve u najboljem redu! Za mjesec dana idem na sljedeći ultrazvuk i dr tada očekuje da se počnu povlačiti! Kao da mi je pala ogromna kamenčuga sa srca :luv

aaaaa tek sam sad ovo procitala, suuuperrrrr!!!! bas mi je drago, a sada nastavi uzivati u trudnoci :luv

16 kol 2011, 19:56

:5

05 ožu 2012, 10:30

Pozdrav svima
Vidim da su poruke dosta stare ali nadam se da ima jos nekog od vas tu... Ja do sada nisam nikad cula da te ciste uopce postoje, na zalost saznala sam to na pregledu prije 2 dana... Inace zıvım u Istanbulu ı ıdem u prıvatnu bolnıcu, ovdje se na svakom pregledu radı ultrazvuk, do sad je doktorıca samo prıcala sve je normalno, sve je dobro, beba je dobro, u 12 tjedana ı 3 dana sam radıla ı double test ı rızık je bıo ıspod mınımuma, doktorıca je rekla da nema rızıka, u ısto vrıjeme je ı radıla ultrazvucnı pregled vıdjela se nosna kost tako da to jos jedan znak da nema rızıka ı zbog toga nısam radıla ostale testove ( nı triple nı amınocıntezu ) , na zadnjem pregledu u 19 tjedana ı 3 dana je rekla da je curıca ı da ıma 304gr da je ok, nakon toga je rekla da trebamo otıcı na 2.duzey ultrasonografı (ne prevodım jer nısam sıgurna kako da to prevedem) kada sam ju pıtala gdje to mozemo uradıtı rekla je da je vazno kakav je taj ultrazvuk ı da je veoma vazan doktor kojı gleda, dala nam je ıme doktorıce u drugoj bolnıcı ı broj telefona, zatım nam je saopstıla kao cısto rutınsku stvar ı samo ız razloga da se ne prepadnemo ako doktorıca na tom pregledu vıdı cıstu na bebınoj glavı, bıla sam u soku, pıtala sam da lı sve bebe to ımaju rekla je da neke ımaju alı da se to vremenom povuce ı da nıje vıdjela nıtı jednu jedınu bebu koja ıma to na rodjenju, rekla je da je dobro da to kazemo doktorıcı na pregledu da bı ona ımala orıjentır sta treba gledatı.... sve sto sam htjela je ızacı ız ordınacıje ı pocetı plakatı, naravno to sam ı uradıla... kasnıje sam na ınternetu pronasla nesto vıse o tım cıstama, zovu se chroıd plexus cysts, moja beba je ıma samo na jednoj stranı, kazu da nestaju do 24, 26 ılı najkasnıje do 32 tjedna trudnoce, ako nema drugıh rızıka onda je nevazan baloncıc kojı je nastao jer se razvıja bebına kıcmena mozdına a ako postojı jos nekı od pokazatelja ( pratı se nosna kost, duzına butne kostı ı rezultatı sa testova ) onda moze znacıtı da beba ıma nekı problem sa hromozomıma .... doktorıca je rekla da ne mıslı da ıma razlog za strah samo da je to sıgnal da se uradı taj dodatnı pregled kasnıje sam procıtala da doktorı kontrolıraju ı rad bebınog srca u tım slucajevıma...
2.duzey ultrasonografı moramo cekatı 10 - 15 dana tako je doktorıca rekla, saznalı smo da se obıcno radı poslje 20. tjedna... zakazalı smo za 14 dana ı sad cekam, amınocıntezu mı nısu nıtı spomenulı a vıdım da neke zene rade, mene je ıskreno jako strah od amınocınteze, ovo mı je prva beba ı u panıcı sam, mıslıla sam ako sa bebom nesto nıje u redu to doktorı kazu na prvım kontrolama ı uradı se abortus sada vıdım da to nıje tako ı sta sad da radım ja ovu bebu volım ı sve sto zelım je da bude zdrava.... puno bı mı pomoglo ako znam da se vasa beba rodıla zdrava... hvala svıma kojı ovo procıtaju ı napısu bılo kakav komentar da ızdrzım ova dva tjedna do kontrole

05 ožu 2012, 11:08

Sreca najveca je napisao/la:meni je u 17. tjednu prve trudnoće dijagnosticiran CPC na obje polutke djetetovog mozga (to je bilo prije pet godina pa se ne sjećam više veličina). radila sam biopsiju korionskih resica i nakon 9 dana dobila uredan ženski kariogram. te ciste su se vidjele još neko vrijeme, negdje do 25. tt. nakon toga su se povukle.

držim fige za uredan nalaz ~~~~~~~~~~~~~~

da se ne ponavljam, ovdje možeš ukratko pročitati naš slučaj.
drži se, znam da nije lako :hug

05 ožu 2012, 12:06

Draga MED,ni u kojem slučaju nemoj razmišljati negativno,po predhodnom postovima vidimo da je sa bebicama kad se rode sve u redu!Želim ti reći,iako znam da je teško,sve će biti u redu s tobom i bebicom,samo hrabro! :kiss

05 ožu 2012, 12:21

evo imas i moj post gore, Stella je imala 2 markera (CPC) i IEF na srcu. Cak i pored ta 2, nama su rekli da je vjerovatnost minimalna. To se cesto vidi ako je beba manja. Ako nema nikakvih drugih pokazatelja ne brini.

06 ožu 2012, 11:51

Hvala vam na odgovorima, stvarno mi puno znaci sto mogu pricati sa vama koje ste prosle kroz ovo kroz sta sad prolazim, cekanje je jako tesko, doktorica je rekla da je double test pokazao odlicne rezultate i da zato nema razloga za strah, da uradimo tu kontrolu i da joj pokazemo rezultate a normalnu redovnu kontrolu da zakazemo kod nje za mjesec dana, MM je pıtao koje jos kontrole cemo raditi ona je rekla samo kontrolu secera u krvi a to nema veze sa ovim, nije rekla ni aminocintezu ni biopsiju korionskih resica, ne znam da li ce za aminocintezu tada biti kasno jer pregled mi je zakazan u 21 tjedan i 3 dana ili je doktorica optimista i 100% sigurna da drugih pokazatelja nema
bebica je zivahna i ako se nasmijem prvom pokretu koji osjetim ona nastavlja kao da me zeli oraspoloziti, kupila sam joj prvu pink minicu, eto hrabra sam i mislim pozitivno, drzite mi fige da rezultati budu uredu
obavezno cu javiti kako je proslo jer je meni puno znacilo kad sam procitala vase poruke, prije toga sam plakala kao da sam izgubila bebu a sad mislim pozitivno

08 ožu 2012, 11:30

Hvala Bogu.

I za druge majke koje muke muče, nema znaju da se to zna i samo od sebe povući do kraja trudnoće.
Ne treba odmah ići na najgore solucije...

Bravo Jelenko, čekamo bebaju sad da se rodi

17 ožu 2012, 21:45

Danas smo bili na kontroli 2.duzey sonografi, danas je 21 tjedan i 3 dana, CISTE VISE NEMA! :D
Nema ni drugih anomalija, sve je u granicama normale, beba ima 375gr ali prema svim tim mjerama koje je doktorica danas mijerila beba je stara 20 tjedana i 6 dana, sto znaci 4 dana mladja ali doktorica jer rekla da termin nebi htjela pomjerati, da ce se vidjeti do kraja trudnoce...
Ne zelim nikome da prozivi ova dva tjedna kao ja dok sam cekala ovu kontrolu, to je uzasno iskustvo, a za one koji se ipak nadju u ovakvoj situaciji zelim da eto procitaju i ovaj slucaj, da vide da ne mora biti sve tako crno kao sto covjek pomisli
Ponovo sam srecna trudnica! :joy

17 ožu 2012, 22:21

Znam kako se osjecas :) sad uzivaj u trudnoci :luv

19 ožu 2012, 00:44

odlično! uživaj sada, lakše se diše :kiss

19 ožu 2012, 09:21

vjerujem da ti je kamen pao sa srca.
Uživaj u ostatku trudnoće!