Sada je: 06 kol 2026, 08:25.

Ledeni vjetar - dilema :)

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Ledeni vjetar - dilema :)

PostPostao/la boysmama » 06 ožu 2012, 13:07

dične slastičarke, help :alc

trebala bih po želji jedne bake napraviti ledeni vjetar u obliku dječje ticino torte... možda sam ju trebala u startu preusmjeriti na neki drugi izbor jer mi to i nije baš čvrsti kolač za ticino pokrivku i jer mu nije sezona, ali eto nisam :)

sad sam u dilemi... ne znam gdje bih uopće u ovo doba godine mogla nabaviti svježe šumsko voće (naglasak na ribizle, kupine, maline, eventualno jagode) i da li je netko pravio ledeni vjetar sa smrznutim ili konzerviranim voćem i kako to ispadne? kako izbjeći da se sok od takvog voća razlijeva po kremi i radi one ružne crvene mrlje iznutra po kolaču? kako šokirati to voće da ne pušta sok? možda sušenjem sa papirnatim ručnicima, koliko god mi se to nespretno na prvu ruku zvučalo :da? ne bih ga radila sa bananama i kivijem jer mi tako nije fin... a da napravim preljev od miksanog voća umjesto komada voća?

drugo pitanje: budući da torta mora biti dovoljno čvrsta da na nju dođe ticino, da li da slastičarsku žutu kremu od jaja skuham sa malo više gustina i oplemenim slatkim vrhnjem pa da dobijem nešto laganiju parfe varijantu kreme i ujedno zadovoljavajuću čvrstoću ili da ipak filujem posebno i sa slojem slatkog vrhnja preko kreme, ali da onda dodam šlag fixove ili želatinu? jer sve me je strah da šlag sam za sebe neće biti dovoljno čvrst (ne biljni, nego od mliječne masti)...

kako bi vi to rješile :kima
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

Re: Ledeni vjetar - dilema :)

PostPostao/la thalia » 06 ožu 2012, 13:09

boysmama, ja mislim da bi ti to trebala napraviti prvo za probu pa onda poslati meni :mrgreen:

stvarno ne znam, mislim da će ti se ovo voće na sve načine razlijevati :dunno , a friškog sad nema.
jedino da nabaviš onaj stroj za suho smrzavanje :mrgreen:
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la ivana7997 » 06 ožu 2012, 13:09

nista ti ja na znam ni o tortama, ni o vjetru, ni o ticinu. slucajno sam otvorila topic. ali kad sam vec tu, samo da ti kazem da sam jutros na placu vidjela jagode. za podrijetlo, okus itd ne jamcim, ali eto
ivana7997
Abundija

PostPostao/la teutonija » 06 ožu 2012, 13:22

Radila sam ledeni vjetar sa smrznutim šumskim voćem i odmah ti mogu reći da se cijedi taj sok na sve strane :ajme ,znači ne moraš niti isprobavati ovu varijantu. :ajme Nije da nije fino ali smo jeli sa žlicom iz protvana. :lol

Eventualno da to voće otopiš ,izmiksaš i dodaš želatinu pa filaš i kad se ohladi dobiješ žele:beze ,krema ,žele ,beze ,krema, žele....
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la boysmama » 06 ožu 2012, 13:38

teutonija... da, tako sam i ja mislila, kad već ne mogu dobiti svježe, onda ga želiram i pustim da na torti prvo dobije koricu pa onda stavljam sloj kreme... možda radije sa 1 pudingom od jagoda, ha? ili gustinom, dođe na isto...

ivana, gukni, na kojem placu... sad još i da budu ekološke i iz organskog uzgoja, taman posla ;) ionako vjerojatno koštaju ko za lijek... mogla bih ih barem nasumično pobosti po tom voćnom preljevu, čisto da ima komada voća...

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la ivana7997 » 06 ožu 2012, 13:44

na kvatricu. ali za podrijetlo itd fakat ne znam
ivana7997
Abundija

PostPostao/la palunkica » 06 ožu 2012, 13:49

Jagode sam neki dan vidjela u Konzumu na Cvjetnom, a sigurno ima i u drugim supermarketima.

Za ovo ostalo ne znam, ali ja radim ledeni vjetar često s kivijem i ananasom.

I obavezno stavim šlagfix u šlag, pa bude čvrsto, pretpostavljam ne dovoljno čvrsto za ticino ali...
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la mamashnita od noje » 06 ožu 2012, 13:52

jagoda ima posvuda :dada
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la teutonija » 06 ožu 2012, 13:54

Ima Jagoda ,vidla u Konzumu danas, 10 kn neka mala posudica cc 10 dkg, iliti taman za ukras. :lol
Po voćarnama isto ima, al ne znam cijenu, nekak me ne privlače te prve jagode, boju ima, izgled ima, okus i miris nema. :lol
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la beammama » 06 ožu 2012, 13:58

ticino ledeni vjetar :shock Čekam fotke :shock
Što se voća tiče: ušećreno? umočeno u čokoladu pa ohlađeno? tak ti ne bu curio sok po kremi. možda.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Rimaithor » 06 ožu 2012, 14:00

i meni je nespojiv ledeni vjetar s ticinom :ajme

ako se stvarno misliš upustiti u to, najizglednije ti je uzeti kivi i banane, upravo ono što si odmah eliminirala :ajme
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la viki » 06 ožu 2012, 14:02

- kupila ms jagode u voćarni na Ravnicama, bile su skupe i fine :liza
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la danijela81 » 06 ožu 2012, 14:06

našla se ja koja uspijem upropastiti svaki kolač, davati savjete tebi, majstorici :lol
al možda i vrijedi iskustvo nas neiskusnih i nevještih ;) jer ipak, tko je iskusniji u kolačnim katastrofama od svih nas, i pokušavanju izbjegavanja istih :lol

u šlag obavezno stavim šlagfix, bez njega ni ne pomišljam na šlag u torti :lol
smrznuto voće se definitivno cijedi, i ja bih u to malo želatine (možda onog preljeva za torte koji je sličan kao želatina), ali bez pudinga ili gustina, jer ona krema je ionako pudingasta :dunno
konzervirano se isto cijedi, ali ne baš tako kao smrznuto. ali rijetko koje konzervirani je fino. ono u teglicama (tipa višnje) sadrži želatinu, pa ti dođe na isto.
kremu bih na tvom mjestu samo malo popunila s gustinom, da bude čvršća.
a bez šlaga mi ledeni vjetar nije ledeni vjetar :dunno

i da, definitivno prvo isprobati razne varijante, pa pozvati nas na degustaciju :mrgreen
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la boysmama » 06 ožu 2012, 15:14

ajde, bit će nešto od toga svega :lol hvala, curke!

Rima, meni je taj ledeni vjetar sa bananama i kivijem nekako bez ukusa, vodenast... imam averziju prema spoju banana i bijelih krema, njih mogu provariti samo u čokoladnoj kombinaciji u kolaču :dunno

odlučila sam... jagode nabavljam sutra ujutro, pa makar obišla sve konzume i placeve u Zg-u ;) polovice (ili kriške ako su veće) jagoda ću utopiti u tekući žele od propasiranog šumskog voća (voće, želatina, med) kojeg ću onda ohladiti u manjem kalupu da kod slaganja torte ne obuhvati cijeli promjer, nego onako da bude malo kraći za fini presjek... kremu ću raditi ili slastičarsku standardnu ili chilboust (to još moram odlučiti), a šlag ću onda fino pojačati sa šlag fixom (i dodati mu neku aromicu) i moliti dragog boga da mi sve skupa ne potone kad prekrijem tortu :mrgreen beze kore će valjda izdržati taj sklop na jednom mjestu, s tim da će svakako jedna tanka kora ići na vrh ispod ticina, a i radit ću više tanjih slojeva svega toga pa će biti manja debljina krema na svakoj kori (manje opterećenje) :znoj

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la petunia » 06 ožu 2012, 15:18

I ja vidjela jagode u konzumu, a kivija isto ima svugdje. Jagode pretpostavljam da nisu baš najfantastičnijeg okusa, al eto, crvene su pa će u presjeku izledat super :mrgreen
Ja sam jednom radila ledeni vjetar sa breskvama u kompotu, samo sam ih dobro ocjedila. Al možda su malo preslatke za ledeni vjetar... Pojelo se :)
L. 05.04.2010.
slika
petunia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Solea » 06 ožu 2012, 15:23

jagoda ima posvuda, da :lol
a da uzmeš njih pa ih malo poškropiš ekstraktom od jagoda, da ipak imaju bar miris :lol
mislim da sam i maline vidjela nedavno u superkonzumu.

sa smrznutim šumskim voćem nisam nikada pravila baš zato što sam uvjerena da bi se razljevalo.
ja bih radije išla na varijantu banane, kivi, nešto svježe (ili možda iz kompota? breskve? jagode su iz kompota grozne, to je jedna prija jednom pravila, očaj živi :lol ) nego ovo smrznuto.

šlag + fiksator. obavezno.
u slastičarnama, (bar u onoj gdje sam ja jela, a gdje je šnita torte poprilično skupa) stavljaju holu ili tako nešto i stvarno budu čvrste te torte (npr vjerar s kivijem) al meni nisu fine. čokoladni vjetar nisam mogla uopće pojesti, baš mi to nikako, nikako ne paše.

o, kakav izazov, vjetar s ticinom :lol :ajme
Solea
Sveta krava

PostPostao/la boysmama » 06 ožu 2012, 15:37

Solea je napisao/la:a da uzmeš njih pa ih malo poškropiš ekstraktom od jagoda, da ipak imaju bar miris :lol
:lol e, to bih mogla, vidiš :5

da, ja hole isto zaobilazim u širokom luku, ti biljni šlagovi su mi jednostavno bljak i ne mogu si pomoći :D

izazov, baš je... vjerojatno sam zato i pristala na ovu priču ;)

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la zauvijekmama » 06 ožu 2012, 15:38

mi jagode kupujemo u intersparu - 250g/11kn
i nisu uopce lose, miris savrsen - okus malo manje savrsen :mrgreen
zna biti i borovnica i kupina - samo ih moj R. nece, pa ih ni ne gledam
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la danijela81 » 06 ožu 2012, 15:42

zauvijekmama je napisao/la:mi jagode kupujemo u intersparu - 250g/11kn
i nisu uopce lose, miris savrsen - okus malo manje savrsen

da nisu i oni došli na ideju
Solea je napisao/la:a da uzmeš njih pa ih malo poškropiš ekstraktom od jagoda, da ipak imaju bar miris :lol

:lol
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la mrava » 06 ožu 2012, 15:47

Ja sam pravila više puta s ananasom i breskvama iz kompota, večer prije sam narezala voće i stavila da se cijedi u cjediljki preko noći u frižideru, bilo je ok, nije se razljevalo
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la beammama » 06 ožu 2012, 16:09

danijela81 je napisao/la:i da, definitivno prvo isprobati razne varijante, pa pozvati nas na degustaciju :mrgreen

Od svih savjeta meni se ovaj najviše sviđa :1
Ne odbijam ni varijante torte koje se sa žlicom iz kalupa jedu ;)
beammama
burek pod bor

PostPostao/la babalu » 06 ožu 2012, 17:13

nisam sve citala pa ako je netko vec pisao zanemari :mrgreen

ja radim sa zaledjenim sumskim vocem koje odledim i onda stavim na puno papirnatih kuhinjskih rucnika da puste sav tj. vecinu soka!

jest da je pimplavo to podic sa papir. rucnika ali mi se barem ne razlijeva po kolacu,bude minimalno soka :dada
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mirnela » 06 ožu 2012, 20:11

ja sam ledeni do sada radila samo po standardnom receptu (jagode, banana, kivi), tako da ne znam kako bi to moglo ispasti sa smrznutim voćem i eventualnim izljevanjem soka...

no, htjela sam ti reći da sam prošle godine dosta istraživala ticino smjesu i pročitala brdo foruma i na svakom je bilo napomenuto da se ticino masa ne može/ne preporuča stavljati direktno na šlag (a uz to, ledeni se vjetar spominjao kao "nepodoban" jer nema "čvrstu konstrukciju")... više se ne sjećam točno, ali spominjalo se premazivanje torte tzv. buttrino masom prije stavljanja ticino smjese...

najviše savjeta dobila sam ovdje: http://www.forum.hr/showthread.php?t=242908&page=2
sretno s tortom!
mi žene ponekad i šutimo... no, to nikako ne znači da i onda nemamo kaj za reći... slika
mirnela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la boysmama » 06 ožu 2012, 20:18

mirnela, hvala ti na info, ali ja sam te savjete već davno usvojila i primjenjujem ih (pogledaj mi potpis ;) ), buttercream obavezno ide na svaku tortu, o tom u opće nema dileme, nema šanse da u protivnom bude ravna... ali sam se sad odlučila malo istraživati i razvući granice mogućeg pa probati napraviti i ono što se ne smije :D

beammama je napisao/la:
danijela81 je napisao/la:i da, definitivno prvo isprobati razne varijante, pa pozvati nas na degustaciju :mrgreen

Od svih savjeta meni se ovaj najviše sviđa :1
Ne odbijam ni varijante torte koje se sa žlicom iz kalupa jedu ;)

degustaciju ćete dobiti virtualnu, ako mi se dotična smili pa uslika presjek gotove torte, a za probu, nažalost, nemam vremena pa će biti kako bude... čut će se rasplet događaja, kakav god bio :lol

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la giami » 06 ožu 2012, 20:55

mislim da sam i maline vidjela nedavno u superkonzumu.

:dada ja kupila neki dan i baš su jako ukusne.
jagoda sam isto vidjela u konzumu (činimise)

mene ti je nedavno primilo da bi radila neku kombinaciju ledenog vjetra pa sam umjesto svježeg voća skuhala smrznute maline i njih stavila, u tvom slučaju bi još dodala žele da se ne razljevaju, no kad već ima svježeg voća upotrijebi ga.

Osim toga, jedva čekam da čujem kako je išlo pokrivanje ledenog vjetra ticinom (ne bi ti bila u koži).
giami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mirnela » 06 ožu 2012, 21:50

boysmama je napisao/la:mirnela, hvala ti na info, ali ja sam te savjete već davno usvojila i primjenjujem ih (pogledaj mi potpis ;) ), buttercream obavezno ide na svaku tortu, o tom u opće nema dileme, nema šanse da u protivnom bude ravna... ali sam se sad odlučila malo istraživati i razvući granice mogućeg pa probati napraviti i ono što se ne smije :D

uh, tek sad sam ti vidjela potpis - svaka čast ;) držim fige da ti i ova delicija uspije :zivili
mi žene ponekad i šutimo... no, to nikako ne znači da i onda nemamo kaj za reći... slika
mirnela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la teutonija » 07 ožu 2012, 09:27

I ja jedva čekam rasplet. Držim fige da uspije.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la ivanaiv » 07 ožu 2012, 09:49

I ja cekam rasplet :kima
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Balu » 07 ožu 2012, 12:53

Ja sam radila za vikend tortu knjigu, jedan dio ledeni vjetar, druga polovica kinder torta... Posto sam knjigu radila, ispekla sam jos 2 velika biskvita, od jednoga izrezala 2 trake, pa stavila na tortu, premazala sve kremom od torta, gore na to jos cijeli biskvit, da sam dobila izgled knjige (sa podignutim sredinama svake strane otvorene knjige) i onda sve skupa premazala buttercremom a na to ticino. Uopce nije bilo problema, dapace ispalo je odlicno (ako dobim fotke stavim, nisam slikala)
slika
Balu
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mrđi » 07 ožu 2012, 14:33

tip vezano za ovo voće. ja sam ga radila na način da sam ga usula u tećicu i zagrijavala dok se sokovi i voda nisu reducirali i nisam dobila gustu "smjesu" uz ev. dodatak gustina i malo vanilin šećera - čisto da ne bude gorko. nisam nicim gnjecila pa su ostali komadici. efektno i jednostavno, a ukusno.
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.