Sada je: 07 kol 2026, 15:57.

Gastro Uskrs

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Gastro Uskrs

PostPostao/la sandram » 24 ožu 2012, 12:09

Jos nema topica :basnecu
Ajmo, ideje na sunce.
Ja ove godine imam goste na dorucku i rucku. I veceri, al to planiram posluziti ostatke dorucka i rucka :p Sveukupno 8 odraslih i 2 djece. I jos poneko letece dijete tih dana.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

Re: Gastro Uskrs

PostPostao/la mrs. eastwood » 24 ožu 2012, 14:44

biljezim se.

mi u firmi dobijemo umjesto Uskrsnice pojednu rolanu i dimljenu šunku (i mm i ja :nesvist )
pa sad vec gledam sto bih s tim
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la mazilica » 24 ožu 2012, 15:05

bilježim se. ja već tradicionalno imam punu kuću gostiju popodne /na večeri na uskrs i još ponekog na ručku u ponedjeljak.
smišljam pomalo što ćemo i kako, ali mislim da prvo moram smislit kako da se organiziram, jer će mi djeca biti doma (inače nisu) tjedan prije uskrsa i s obzirom na trenutno stanje.

ja rolanu šunku skuham, dimljenu ispečem u kruhu. i onda ju, kad nam dojadi tako vulgaris trpam u razne salate s povrćem, jajima, tijestom, u omlete, španjolsku pitu...
za ručak su naručili kunića, vjerojatno će biti i patkica, salata nekoliko, mlinci i krumpir s peršinom.

kolači me pate ove godine. ne paše mi ništa slatko, pa mi ni inspiracija nije neka - ja ne bi ništa jela.
vjerojatno će biti torta od naranče, pita od limuna, nešto s jagodama. bajadera i nešto s orasima. i keksi koje će dečki napraviti.
svi su mi gosti slatkorani, pa moram malo više toga.
pincu, kukuruzni kruh i mala peciva radim bez iznimke.
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrava » 24 ožu 2012, 15:18

Ja ću kuhati šunku, jaja, uz to mladi luk, svježi sir i vrhnje. Nosim to i na blagoslov :dada

Od kolača još ne znam: nešto će biti čokoladno i uz to nešto s kokosom, možda ispečem mami i svekrvi svakoj kuglof.
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la zubić vila » 24 ožu 2012, 15:28

Ja ću napraviti makovnjaču (nije baš za Uskrs ali je fina)
i kao i ostali šunka, malo pršuta, sira, mladi luk, šopska
a od mesa nemam pojma još što će biti (ja bi najradije janje)
da naravno jaja
zubić vila
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la i_ja_sam_mama » 24 ožu 2012, 19:35

zubić vila - odlično si me sjetila za ovu šopsku pa ću ti ukrasti ideju :p , za kolače još smišljam ali već neko vrijeme mi se jede rafaelo pa mislim da će to iči i još bi neki čoko i to neki što ne zahtjeva stalni boravak u frižideru pa ako imate prijedlog dajte ga! :gladan
slika
i_ja_sam_mama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Stefanova_mama » 24 ožu 2012, 22:19

Pratim.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la adry » 24 ožu 2012, 22:59

Mi smo kod mojih na Uskrsu :dada što znači čista uživancija.
Klasika kod mojih je šunka, sir, mladi luk, bojanje jaja, keks torta i baklava. Prošle godine je bila patka a ove ćemo vidjeti.

Ja bi sad malo promijenila kolače
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la beammama » 25 ožu 2012, 08:45

mrs. eastwood je napisao/la:biljezim se.

mi u firmi dobijemo umjesto Uskrsnice pojednu rolanu i dimljenu šunku (i mm i ja :nesvist )

Ja čitam pojedenu i gledam i ne vjerujem i mislim kakva pojedena rolana i dimljena šunka. :ajme :hahaha Glava me rastura, idem nazad leć.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Anamija » 25 ožu 2012, 10:56

Mi smo kod mojih, tako da cu ja ove godine biti klasicno zaduzena za pincu i nesto slatko. Jos nisam smislila sto, ali sigurno ce biti nesto cokoladno i nesto vocno.
Maratonka 2003
Jesenkica 2007
Anamija
oprezno optimistična

PostPostao/la sandram » 25 ožu 2012, 16:15

Manje vise sam smislila. Odmah mi je lakse :lol
Za dorucak klasika, sunka, kuhana jaja, jaja koja mi zovemo ruska (kuhana jaja presjecena na pola i zalivena umakom majoneze i vrhnje), rotkvica, mladi luk, hren.
Za rucak juha, sos i kuhano iz juhe, pecenje sa krumpirom okolo, pohano bijelo meso, zapecene prokulice, riza, francuska i zelena salata.
Od kolaca nista fensi smensi. Krancle, cupavci, madJarice (njih cu jedino kupiti jer prvorodjena samo te jedne jedine jede) i jogurt pita.
U ponedjeljak ce vjerojatno biti kojekakvih ostataka, to cu vidjeti u datom trenutku hocu jos nesto trebti dokuhati
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la pinky » 25 ožu 2012, 16:38

ja nemam tih muka. Mi vec 15ak godina idemo na uskrsnji izlet. Nas tridesetak, sad vec i hrpa dicurlije. To mi je najdrazi dan u godini.
Svak ponese nesto sitno od doma, uglavnom po kolac, a kupimo meso i pice pa gradelamo i krckamo vinski gulas. Muskarci kuzinaju, mi zene lezuckamo okolo i drzimo dicu na oku.
Cjelodnevna gustancija.
Ponit cu dvi ogradice, u svaku ubacit po bebu i zavalit se na travu sa slamkom medju zubima, okruzena jaglacima, sa hladnom pivom u ruci.
Ahhhh
koje sam srice, padat ce kisa...
dvije ICSI divote...
slika
pinky
rodila 6.5kg i metar djece

PostPostao/la Cathy » 26 ožu 2012, 08:30

beammama je napisao/la:
mrs. eastwood je napisao/la:biljezim se.

Ja čitam pojedenu i gledam i ne vjerujem i mislim kakva pojedena rolana i dimljena šunka. :ajme :hahaha Glava me rastura, idem nazad leć.

Ja sam to isto, iz prve pročitala. :ajme
2000
2002
2007
2016
Cathy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Stefanova_mama » 26 ožu 2012, 09:02

Sandram kakao pravis zapecene prokulice i sta je jogurt pita?
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la teutonija » 26 ožu 2012, 11:45

Moj meni ovisi hoće li mi djeca bit doma ili na moru s bakom i dedom. No u svakom slučaju niš previše ,šunke ,francuska ,ladi luk ,hren ,jaja....od kolača :dunno
Baš sam se pripremila. :ajme
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Solea » 26 ožu 2012, 12:24

mi ćemo kod mojih, znači, na najdivniju maminu kuhinju :)
doručak, najvažniji dio gastro uskrsa, bit će klasični, ono, kuhana šunka, kuhani kulin, jaja, luk, rotkvice i dr. sezonske salatice, hren + domaći kruh. kruh možda ja napravim, neki novi, da ne bude sve klasika ;)
nakon takvog fruštuka ručak ni ne treba :lol al vjerojatno pečena janjetina s prilozima. bumo vidli.
ja ću sigurno odavde nositi tortu a vjerojatno i jednu tamo napraviti (bit će nas dosta :luv )
Solea
Sveta krava

PostPostao/la beammama » 26 ožu 2012, 12:40

Mi smo kod svekrve. Moja sestra se malo funji, veli da smo kod sveki bili za Božić, ali sveki mi je dvije ulice dalje, a seka u drugom gradu.
Sveki žica mm-a da joj speče kruh a mene za orehnjaču, ali ako budemo išli po Benedikta u subotu, a ne u petak onda vjerojatno nebudemo ništa mi radili.
Kod moje sveki je uvijek za blagdane odojak, a jedino što je na Uskrs drugačije je da ima kuhane šunke, kobasa i pisanica.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Bubidea » 26 ožu 2012, 22:51

sole, kuhani kulin :da?
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la mrava » 27 ožu 2012, 07:52

Bubidea je napisao/la:sole, kuhani kulin :da?

To se i kod nas radi s kulenovom sekom (Slavonija) na Uskrs
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la Solea » 27 ožu 2012, 08:35

mrava :dada

bubi, to ti je preprefino!
šunka se kuha dugo a pred sam kraj kuhanja na vrh se stavi kulin (ili seka al onda još kraće. odlično je i jedno i drugo ali kuhani kulin je puno sočniji od seke). to se, tradicionalno, radi samo za uskrs. bar nikada nisam čula da netko skuha kulin onako, posebnost je i u tom kuhanju skupa sa šunkom.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Bellina » 27 ožu 2012, 10:52

Ja bi ove godine, za Uskrs, kuhala šunku, odnosno pekla je u kruhu. Na ručku ću biti kod mojih, ali bi doručak i eventualno neku mezu u predvečernjim satima napravila doma. Bojat ću jaja, ispeći ću pogače, možda čak i pokušam s hrenom (dugo ga nisam jela, kušala kao dijete, bio mi je preljut, možda će mi sada pasati), kapulica, rotkvice, francuska salata.
E ono u čemu je problem je upravo ta šunka. Moja majka to nikad nije spremala već baka, a kad bi došli kod bake ta šunka bi uvijek bila već gotova tako da nikad nisam sudjelovala u postupku pripreme.
Pa bi moje pitanje bilo sljedeće: tips and tricks za kuhanu/pečenu šunku (u kruhu), od dolaska u dućan i odabira šunke za tu namjenu (ja uopće ne znam što trebam kupiti :plavusa ) pa do kuhanja i pečenja.
Recepata je mali milijun, tražim provjereno fino i ukusno, da imam pravi uskršnji doručak kad seustanem u to jutro :mrgreen
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Natasa36 » 27 ožu 2012, 15:20

Ovako mi radimo:

Kuhanje: 1 sat po kg šunke.
Moraš probati saznat je li jako slana, ako je, onda ju možeš ostaviti jedan dan (prije kuhanja) u vodi, malo mijenjati vodu - da izađe eventualni višak soli.
Kad ju skuhaš, ostaviš ju da se hladi u vodi u kojoj se kuhala. Kad se sve skupa ohladi, vadiš šunku van. Tako ostane sočna.

Kruh: ja napravim svoje uobičajeno tijesto za kruh, stavim kuhanu šunku unutra (u tom slučaju može biti topla, ne treba ju hladiti), pečem dok tijesto nije pečeno.
Obično nam nisu sunke jako masne, pa je taj kruh za poludit dobar...

Inače, mi smo čak i Pikovu šunku (Finu - jedan komad) jednom ispekli u kruhu i bila je odlična.

Htjedoh dodat da nećemo pretjerivati, šunka - skroz mala ili samo komad, jaja, francuska (s domaćom majonezom, radim ju sama), farbana jaja, luk, rotkvice i domaći kruh.
Na sam Uskrs, ako bude janjetine, mladi luk i to je to.
Večiki petak: oslić ala bakalar.
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la Bellina » 27 ožu 2012, 15:27

Cijelo jutro "stražarim" na ovom topicu :mrgreen
Hvala Natasa36 :kiss
A koju da uzmem za prvi put? Je li pod to prolaze oni komadi što se kupuju vakumirani pa su još i u mrežici? Rolane lopatice? Ili baš postoji šunka?
Meni ne treba velika količina, tek toliko...
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la viki » 27 ožu 2012, 15:31

Natasa36 je napisao/la:Kruh: ja napravim svoje uobičajeno tijesto za kruh, stavim kuhanu šunku unutra (u tom slučaju može biti topla, ne treba ju hladiti), pečem dok tijesto nije pečeno.

- a ja bih recept za ovo, ono ko za totalne neznalice :plavusa :oops:
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Natasa36 » 28 ožu 2012, 11:53

Ma uobičajene su te "rolane šunke", samo, one znaju biti premasne iznutra i nama budu prevelike. Nama to hoda i sa komadom šunke, biramo (tj. MM bira) po principu dobro izgleda, dobro miriše... kažem, pekli smo i Pik-ovu, bila je odlična, bolja nego nepečena. Dobro je da ima malo masnog, ali zbilja malo...

Viki, tijesto radim u pekaču (i inače za kruh, pustim stroj da zamijesi i digne tijesto, onda ja premijesim, još jednom pustim da se digne i pečem u pećnici).
Vjerujem da se tijesto može napraviti i na ruke, bude malo mekanije, a u njega ide:
- 3 dl vode (mlake)
- 500 gr brašna, ja miješam glatko i ošto, znam dodati pirovo, kukuruzno, već po inspiraciji
- 1 žlica šećera
- 2 čajne žličice soli
- 2 čajne žl. suhog kvasca
- 2 žlice ulja.

Ovisno o težini šunke odrediš si vrijeme, nju možeš kuhati dok radiš tijesto, ionako ti se treba dizati, taman je vremena.
Kad je tijesto spremno, šunka kuhana, izvadiš ju iz vode, ocijediš (ja ju i obrišem), položiš na tijesto (ja ne valjam nego ga rastežem rukama) koje je dolje malo deblje jer na njega dolazi težina šunke, omotaš tijesto, staviš na lim, malo namašten i posut brašnom i u pećnicu, na ca. 180. Kad je kruh pečen - gotovo je. A to traje ca. 40-tak minuta, ovisno o pećnici.

Tako ja radim, imaju cure sigurno i svoje tips & tricks :)
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la dodoli » 06 tra 2012, 09:08

Mi smo tradicionalno na objedu kod mojih, ali i ja pripomognem nešto.
Kuham šunku koju onda poslužujemo sa hrenom, vrhnjem i mladim lukom. Pravim o rotkvice s vrhnjem i koprom, jaja u hrenu, a ja napravim i rolatu sa šparogama (jako jednostavno i fino). Poslije ide juha, pa pečena janjetina s patatama.Mljac.
Za dezert još ne znam što ćemo ;) , običavala sam raditi onaj kolač s marelicama tzv. jaja na oko.
DORA-18.06.2000.
LUNA-05.09.2005.
dodoli
bravo kralju

PostPostao/la TmamaKiN2 » 06 tra 2012, 09:14

vidim da je osvanuo recept za sunku u kruhu. ja sam upravo dosla pitat SOLEUU za recept, ona je pred koju godinu pekla po j.oliver receptu, jel se jos sjecas??

odlicno mi je uspjelo, radila sam isto po baznom receptu j. olivera
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la dodoli » 06 tra 2012, 09:19

Ja sam ove godine uzela Gavrilovićkinu šunkicu.
Obzirom da je kuham tek zadnjih par godina ( u Dalmaciji to nije običaj, to sam skupila iz Zagreba ;) ) upozorili su me da je najvažnije nakon kuhanja je ostaviti da se hladi u vlastitom soku inače će biti presuha.
Što vi dodavate u vodu za kuhanje šunkice i da li uopće išta dodavate?
DORA-18.06.2000.
LUNA-05.09.2005.
dodoli
bravo kralju

PostPostao/la ivana7997 » 06 tra 2012, 09:21

moj tata stavlja med, lovorov list, i ne znam sto jos
ivana7997
Abundija

PostPostao/la viki » 06 tra 2012, 09:26

Nata - hvala! :kiss