Sada je: 18 tra 2026, 16:55.

kombinirani probir / amniocenteza

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

kombinirani probir / amniocenteza

PostPostao/la galicia » 21 kol 2012, 15:00

cure, odlučila sam se bila za amniocentezu prije razgovora s ginekologom i sad mi ona kaže da mi je nitko neće napraviti jer nemam indikacija. šalje me na kombinirani prenatalni probir kod dr. kosa u zagreb pa ćemo onda vidjeti što dalje. imam 33 godine, nemam drugih rizičnih faktora, ali me jako strah i male vjerojatnosti da imam dijete s poteškoćama u razvoju koje su se mogle otkriti u trudnoći i sve to skupa prevenirati.
pitanje je moje je li netko bio na kombiniranom probiru (posebice kod d. kosa)? je li vas to utješilo/umirilo? mene mislim da neće baš jer znam da se ne radi o dijagnostičkoj pretrazi nego o statističkoj vjerojatnosti. i ako je rizik samo 1:10000, netko mora biti taj 1. a meni se od oduvijek odličnog reproduktivnog i ostalog zdravlja dogodila vanmaternična trudnoća i operacija uklanjanja jajovoda. otad sam puno opreznija i želim provjeriti sve što se provjeriti da. :/ što mislite o tome?
što mislite o dr. kosu ako ste bile kod njega? kako je u ginekosu? je li nekoga nagovarao na ili odgovarao od amniocenteze?
hvala svima!! :srca
slika
galicia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: kombinirani probir / amniocenteza

PostPostao/la † Sanika » 21 kol 2012, 15:16

Bila sam kod Kosa na dvije amnio zbog loših prenatalnih testova i uvijek bi išla samo i jedino kod njega. Ti testovi su po meni bzvz. Pričaju o nekoj 85-95 postotnoj točnosti, a osim mene same znam još nekoliko trudnica koje su imale loše testove, a sve je bilo ok. Čista statistika. Dobar UZV dijagnostičar je po meni bolji prije definitivne odluke o amnio.

Zar nije indikacija za amnio dob iznad 30? Ako baš želiš, amnio možeš napraviti privatno kod Kosa (i npr. kod Podobnika). Postoje opcije da se šalje uzorak plodne u Sloveniju pa se manje čeka i skuplje je, ili da se uzorak plodne vode šalje u jednu od naših bolnica pa se čeka dulje i jeftinije je. Nazovi pa pitaj.

Sretno!
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrs. eastwood » 21 kol 2012, 15:17

Nitko te nece umiriti - nego ti sama. Ako nema indikacija za nesto - onda nema. Proucila si brojeve,pa onda znas i rizike koje nosi amino i znas li sto ces s rezultatima te pretrage?. Moderna ginekoloska dijagnostika ide samo do neke granice, ako se previse utopis u njoj, tesoko se izvuci van. Jedna pretraga povlaci drugu...

Ja bih ti savjetovala da uzivas u urednoj trudnoci.

No, s druge strane ne treba nikako zanemariti majcinsku intuiciju!
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la DomiMama » 21 kol 2012, 15:28

galicia je napisao/la:cure, odlučila sam se bila za amniocentezu prije razgovora s ginekologom i sad mi ona kaže da mi je nitko neće napraviti jer nemam indikacija. šalje me na kombinirani prenatalni probir kod dr. kosa u zagreb pa ćemo onda vidjeti što dalje. imam 33 godine, nemam drugih rizičnih faktora, ali me jako strah i male vjerojatnosti da imam dijete s poteškoćama u razvoju koje su se mogle otkriti u trudnoći i sve to skupa prevenirati.

Kos je odlican izbor. preporucam.

nego... apropos ovog gore boldanog...
znas li da postoji jako puno velikih poteskoca u razvoju koje se ne mogu otkriti amnioc.? sto ako ti zdravo dijete jednog dana pokupi neki ludjak na cesti i zavrsi kao dijete s pp?
znas li da je rizik pobacaja nakon amnio cca 1:400, dok je rizik djeteta s Down sindromom (najcesca poteskoca koja se moze ustanoviti amnioc.) u opcoj populaciji 1:600?
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Roza » 21 kol 2012, 15:53

Razumin te ali i Domimama ti pametn piše. Imam sestru koja se rodila prava i zdrava a radi litnjeg virusa je s devet godina zavrsila u invalidskim kolicima... Samo ti ocu rec da s obzirom da nemas nekog specijalnog razloga da sebi ne kompliciras zivot nego uzivas.
slika slika

Neka boli preboljet ću, stiskam zube, izdržat ću...

L. 20.03.2012
Roza
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la galicia » 21 kol 2012, 16:35

hval, cure, na informacijama, brze ste! :)
domimama, sve to znam, znam i previše toga. znam da se ne može sve prevenirati i popraviti, ali ono što znam je da ne želim roditi dijete s kromosomopatijom, a to se vidi amniocentezom. znam rizike, ali ja osobno ću radije riskirati pobačaj od amnio, makar i veći nego od downa, jer znam da mogu zatrudnjeti opet, a dijete s kromosomopatijom ako rodiš nema natrag. prekinula bih trudnoću u slučaju kromosomopatije ili nekog velikog oštećenja (ne npr. zbog zečje usne ili šestog prsta). to je moj osobni stav i poštujem svaku drugačiju odluku i mišljenje svake od vas. smatram da je to u redu - odlučivati o vlastitom tijelu i životu. živim u gradu iz kojeg nismo ni dragi ni ja pa nemamo nikakve rodbine koja bi mogla "uskočiti" i pomoći oko djeteta. i sa zdravim djetetom će nam biti teško. za moguće kasnije bolesti ne mogu znati, naravno, pa o tome sad i ne razmišljam. razmišljam o onome na što MOGU utjecati. :)
hvala još jednom! :buket
slika
galicia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 21 kol 2012, 16:42

Zar nije indikacija za amnio dob iznad 30

35
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Duga » 21 kol 2012, 16:52

Kad sam ja bila trudna dobna granica je bila 38 godina (sjećam se tog podatka zbog razgovora s profesoricom koja mi je vodila trudnoću), ali čini se da se te granice pomiču.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la DomiMama » 21 kol 2012, 16:58

da li ti je vec mjeren nuhalni? ukoliko je on (kod dobrog dijagnosticara, sto Kos jest) ok - najcesce je sve ok...
postoji kao opcija biopsija koronarnih resica, koja je rizicnija, ali se radi puno ranije pa ukoliko i bude kromosomskih problema, mislim da ti je lakse pobaciti u 15-16. tj. nego roditi u 20+ tj.
Srecica Borna 5.3.2004.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ciklama24 » 21 kol 2012, 21:49

Ovaj kombinirani probir je meni uzeo živaca i živaca zbog te izmišljene statistike.
HdB odlučila sam da neću ići na amniocentezu, pa šta bude. Ionako ne bih pobacila. Nalaz mi je bio loš za Down, tipa 1:275 ili tako nešto, na donjoj granici. Ali postotak komplikacija kod amniocenteze je 1:250 tako da je to bilo tu negdje.
I definitivno više neću raditi taj šugavi test.
slika
ciklama24
iš iš iš FP

PostPostao/la galicia » 21 kol 2012, 21:56

domimama, nije mi još mjeren nuhalni nabor, tek sam u 10.tt, za dva tjedna idem kod kosa na anomaly scan, vjerojatno i cijeli kombinirani probir.
ciklama, vjerujem da kombinirani može izludjeti jer se tu samo o statistici radi, ne o dijagnostici. uglavnom idem jer me šalje ginekologinja, a vjerujem joj. a i da ugnjavim kosa s pitanjima. :hahaha ne znam, na kraju možda i ne napravim test krvi nego samo uzv i uštedim tristotinjak kuna. pitat ću ga za amniocentezu bi li mi je on napravio bez indikacija osim paranoje.
slika
galicia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrs. eastwood » 22 kol 2012, 00:34

A na osnovu cega te gin salje na kp i to privatno?
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la DomiMama » 22 kol 2012, 01:14

Duga je napisao/la:Kad sam ja bila trudna dobna granica je bila 38 godina (sjećam se tog podatka zbog razgovora s profesoricom koja mi je vodila trudnoću), ali čini se da se te granice pomiču.

ja sam sa 27 rodila Domija (DS), a sada sa skoro 34 zdravu curku... tako da je ta dobna granica relativna :dunno
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 22 kol 2012, 06:51

domi, pa jasna je stvar da godine ne moraju biti razlog, da nisu jedina indikacija i da zena moze roditi zdravo dijete i s 50.
rijec je o povecanom riziku.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Duga » 22 kol 2012, 08:07

Domi :dunno , upravo ovako kako Šnita piše...

vjerujem joj. a i da ugnjavim kosa s pitanjima. :hahaha ne znam, na kraju možda i ne napravim test krvi nego samo uzv i uštedim tristotinjak kuna. pitat ću ga za amniocentezu bi li mi je on napravio bez indikacija osim paranoje.

Galicia, ti meni od prvog posta i zvučiš kao da bi trebala jedan/dva dobra razgovora s doktorima kojima vjeruješ (ako ih imaš)... ili se odlučiti jednom vjerovati, npr. tom dr Kosu kojeg cure ovdje hvale i otvoreno reći za strahove za koje i sama tvrdiš da nemaju osnovu, ali te muče.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Lorena82 » 22 kol 2012, 09:06

Ja sam u ovoj trudnoći išla na kombinirani probir kod dr. Kosa. on je vrhunski stručnjak i iako se tu radi samo o statistici mene je taj test jako jako smirio jer mi je vjerojatnost i za Down i za Edwards bilo preko 1000. nalaz mi je bio gotov isti dan.
isto tako je možda bitnija i uzv pretraga i mjerenje nuhalnog nabora. za amniocintezu ti je dobna granica 35, mada mislim da ako ti baš jako želiš i inzistiraš a za to nema indikacija da ćeš je privatno moći napraviti. raspitaj se. i za amniocintezu ti preporučam dr. Kosa.
razumijem tvoj strah od rođenja dijeteta sa pp, ali moraš biti svjesna da ti amniocinteza pokazuje samo neke kromosomske abnormalnosti a osobe s pp su strašno širok pojam. nikako te ne želim plašiti ali domimama ti je dobro rekla. osobno znam dijete s pp koje je takvo rođeno greškom dr. na porodu. kod Down sindroma također imaš različite stupnjeve poremećaja u razvoju, što ovisi od dijeteta do dijeteta i to se ne može ni na koji način vidjeti uzv.
probaj se nekako opustiti i uživati u trudnoći, a za uzv i amniocontezu preporučam dr. Kosa.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la galicia » 22 kol 2012, 10:16

duga, dobro ti se čini. ;) problem je što i kad mi objasne eventualni mali rizik, ja znam da je svejedno rizik jer netko mora biti onaj 1 od 1000. a na taj rizik ne želim pristati ako ne moram (ako me od njega dijeli jedna igla u trbuh i par tisuća kuna).

lorena82, savršeno mi je jasno da ima puuuuno poteškoća u razvoju koje veze nemaju s downom, edwardsom i patauom. na poslu imam doticaja sa svakakvim poteškoćama u djece (genetskim, oštećenjima pri porođaju, nedonoščadi s poteškoćama, intrakranijalnim krvarenjima, hidrocefalusom, teškim metaboličkim poremećajima itd.). puno toga amniocentezom ni ičim ne mogu isključiti, znam, ali ono što mogu, želim. ipak, razumijem ako me ne razumijete. :) normalnu osobu bi rizik od 1:1000 umirio, mene, kontrol-frika, teško. jer znam za djecu koja se rode pa ni onda doktori nisu sigurni je li down nego šalju na genetsko testiranje.
slika
galicia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 22 kol 2012, 10:27

Jesi ti fokusirana samo na ono što bi ti amnio mogla pokazati ili si jednako tako fokusirana i na npr. brdo briseva (i rodnice, uostalom i uretre) kako bi (pokušala) prevenirala neku infekciju?!
Jasno je meni da ćeš ti napraviti amnio ako si tako zacrtala, ali me zanima jesi li samo na nju tako fokusirana ili na još tri brda stvari koje je moguće napraviti u smislu prevencije?

Ja mogu razumjeti tvoj strah, iracionalni, mogu vjerovati da si upala u ovo jer teške situacije viđaš svaki dan kroz posao...ma svašta mogu razumjeti i prihvatiti ;) , ali pitanje je dokle ti misliš ići i šta će tebe uopće zadovoljiti jer u životu skoro pa ništa ne možeš kontrolirati.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la galicia » 22 kol 2012, 10:50

duga, brdo jedno briseva (sve što se dalo) sam napravila, papu, testirala se na toksoplazmozu, hepatitise, sifilis, ma sve živo. napravila kks, urinokulturu, čak se testirala na pertusis i atipičnu pneumoniju (zbog kašlja koji se pokazao alergijskim) i sve je uredno. zdrava sam, u dobroj fizičkoj spremi, nemam višak tjelesne težine, tlak ni bilo kakvu kroničnu bolest, trudim se jesti zdravo i uravnoteženo, uzimam folnu. tako da kontroliram sve što je u mojoj moći. znam da ne mogu kontrolirati puno toga, ali znam i da neću biti mirna dok ne iskontroliram što mogu jer ne znam kako bih si oprostila propust. i jasno mi je da zvučim kao ludara, ali da znate mene i moje životne okolnosti bilo bi vam jasnije. oprezna sam postala nakon što mi je prvu trudnoću potpuno neočekivano odnijela voda (vanmaternična, laparoskopija, bez 1 jajovoda). oprezna sam nastavila biti jer imam hematom (koji se smanjuje), a sad i prijetnju od placente previe. dakle, mirujem, ne seksam se otkad sam trudna, ne smijem ni na more ni na sunce, ne smijem ništa što je frustrirajuće jer sam inače dosta fizički aktivna.
slika
galicia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lorena82 » 22 kol 2012, 10:57

pretpostavljam da na poslu viđaš djecu sa različitim oštećenjima i da to nije lako. isto tako pretpostavljam da i dok napraviš amniocintezu (od toga te nitko ne odgovara, ako želiš napravi je) da te ni to neće zadovoljiti jer sa tim nećeš isključiti rođenje dijeteta s pp.
trudnoća traje duuggggiihhhhh 9 mjeseci u kojima sve može biti savršeno kao u knjizi, a mogu se ili na početku ili na sredini ili na kraju desiti stvari katastrofalnih razmjera i posljedica.
na to nitko živ ne može utjecati, ni ti, ni tm, samo dragi Bog. vjerujem da si kontrol-freak i da zbog profesionalne deformacije to želiš imati pod kontrolom ali to ne možeš nikako imati pod kontrolom. to ti je kako ti život da.
ja u bližoj obitelji imam dvoje djece s pp i godinama volontiram sa dubokom mentalnom retardacijom.
probaj biti opuštena i želim ti svu sreću :luv
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la galicia » 22 kol 2012, 11:10

hvala, lorena! pokušavam biti opuštena i uglavnom u tome i uspijevam. ne razmišljam ja o ovome po cijele dane. ;) ali razmišljam kad sam upravo od ginekologa ili se spremam na novi pregled. jučer sam se naručila kod dr. kosa pa sam još pod dojmom i tremom šta će biti. iako već manje nego jučer. ;) prođe mene frka i dvoumljenje kad odlučim. tako mi je par dana bila frka dok sam se informirala uzduž i poprijeko o amniocentezi, ali kad sam je odlučila napraviti sam bila mirna. opet sam uznemirena jer mi je ginkologinja rekla da mi je neće nitko htjeti napraviti. ma, bit će što bude, ali ja ću napraviti sve što mogu da bude što bolje. :)
i, lorena, svaka čast na volontiranju! :)
slika
galicia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 22 kol 2012, 11:12

... i ja sam oprezniji tip :mrgreen i povodim se za svojim "feelingom" pa ću ti, kao i lorena, poželjeti sreću i odjaviti se :mah .
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la galicia » 22 kol 2012, 11:22

hvala, duga! :)
slika
galicia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 22 kol 2012, 11:27

amnio ce ti napraviti privatnik.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la † Sanika » 22 kol 2012, 11:39

Galicia, ja sam se jaaako dvoumila oko svoje druge amniocenteze, doslovno sam došla na naručeni termin kod dr. Kosa i skoro odustala. Dijete se, dok stignu nalazi amniocenteze ( pa i ovi brzi iz Slovenije ) već osjeti, rita se u buši, to je već prava majušna beba i znala sam da u slučaju da ima DS ne bi pobacila. I bojala sam se i rizika koji nosi amniocenteza. I sve mi je to s amnio bilo bzvz.
Indikacija je bila loš kombinirani i 40 godina. Uredan UZV nalaz. Pitala sam Kosa što mi savjetuje. Rekao je da bi je on, bez obzira na uredan UZV, napravio s tim nalazima i svojoj ženi.
Pa sam je odradila.
Mislila sam si, ok, ako nije dobro, neka barem znam, budem spremna.
Srećom, bilo je sve ok.

Iako vidim da si već 99,9 posto odlučila, poslušaj još Kosa i njegovo mišljenje.

A ako je ipak "odradiš", bar dva do tri dana miruj, za svaki slučaj. Moja gin je rekla da su tri tjedna od amniocenteze rizičan period.

Ne znam kakvi su ti drugi nalazi, brisevi i sl., ali ako si imala bilo kakve bakterije, svakako se savjetuj o mogućnosti da dva dana prije i par dana nakon zahvata uzimaš neki antibiotik. Osobno sam morala, jer je zbog česte E. coli rizik od infekcije bio veći.

Eto...sretno!
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la galicia » 22 kol 2012, 20:12

sanika, puno ti hvala na informacijama i podršci! brisevi su mi svi uvijek bili uredni, nemam ni urinoinfekcije ni ništa. vidjet ću s kosom pa ćemo dragi i ja odlučiti. javit ću vam šta je i kako bilo. hvala još jednom! :)
slika
galicia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la galicia » 04 ruj 2012, 20:42

evo da vam se javim. obavila uzv kod kosa. nakon razgovora s doktorom odlučili smo preskočiti probir (vađenje krvi) jer ionako želim na amniocentezu jer me ni najmanji rizik ne bi u potpunosti smirio. znam da riskiram, ali sam odlučila tako (dragi misli kao i ja), a čim nešto odlučim sam zadovoljna i mirna. nadam se da će sve proći super, ali i ako ne prođe, nekako ću preživjeti, kao i sve ružne životne stvari do sad.
btw, na uzv-u je sve ok; i nuhalni nabor i nosna kost i ductus venosus, cijela morfologija (vidljiva u ovoj dobi) i pokreti bebe. lakše mi je kad znam da su organi, ekstremiteti i prsti na broju! :)
pusa svima! :)
slika
galicia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Tinica » 28 ruj 2012, 12:08

Ja u ponedjeljak idem na taj kombinirani test. Imam pregled kod dr. Radončića i oni mi tamo vade krv pa nosim sve to skupa u Vinogradsku ili? :conf
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la galicia » 28 ruj 2012, 12:18

ne znam točno. ja sam bila u ginekosu kod dr. kosa i mislim da oni tamo izvade krv i poslije je pošalju gdje treba. ne znam jer na kraju nisam ni htjela vaditi krv jer sam se odlučila na amniocentezu pa mi čekanje i ovog nalaza uopće nije trebalo.

tebi sretno!! :)
slika
galicia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Tinica » 28 ruj 2012, 12:38

Hvala ti :kiss nema te nešto na proljetnim? ;)
slika
slika
Tinica
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.