Sada je: 31 srp 2026, 20:19.

jasličari - kako ide adaptacija

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: jasličari - kako ide adaptacija

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 22 ruj 2012, 08:34

Kod nas je sve sušper.
Ja sam u petak išla vidjeti kaj je sa Li i tom tetom i pokazati i svoju njušku tamo a ne samo muž.
Ispada da je Li sada naj u grupi, odlično sve podnosi, pametnica je i nježnica. Voli ono kaj sam ja rekla i počela je puzati i diže se non stop uz namještaj. Ispada da se ona samo prilagođavala i promatrala.
:hahaha
Ma da!!Šta stvarno?? Nisam znala, molim te uputi me.
Uglavnom izgleda da se opaka teta smekšala ili ju je li smekšala i sad su si frendice. ja mogu mirna na posao i super
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 23 ruj 2012, 22:31

što dati djetetu za doručak prije jaslica:
jedu tek u 8 i 30 prvi puta a ona se budi u 6.

Uvjet je da bude jednostavno, ne stigne se hraniti na žličicu i sjediti kraj nje jer ju sprema tata i jako se žuri na posao.
Dok sama ne bude mogla nešto konkretnije jesti, trebam neko prijelazno rješenje.
Po mogućnosti da nije čokolino na bocu ili kinder pingvi.
Nešto korisno, bar integralni keks ili nešto još hranjivije.

Tko ima kakvu ideju?
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la ciklama24 » 24 ruj 2012, 08:30

Ne znam koliko je to moguće ali ja bih probala ustati malo ranije, spremiti sebe pa onda nju. Tako da joj imam vremena dati nešto. Osim toga možda neko integralno pecivo po putu. Ne znam jede li sve ili je izbirljiva? U svakom slučaju probala bih joj u miru dati doručak doma kao i inače. Nikakva lina, a kamoli na bocu kao prvi obrok.
slika
ciklama24
iš iš iš FP

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 24 ruj 2012, 08:39

Integralno je ok.
Pa ja idem najranije u kući jer dugo traje vožnja.
Budim se od 5 i po do 5 i 45. Spremam se svega 15 min i odmah krećem. U protivnom se moram i ja dulje spremati i nju spremati , to je njoj jako rano. Ona može spavati do 6 i 15 sa mužem.
Ja ne mogu npr. ostati pet min dulje zbog toga kaj joj nisam promijenila pelenu jer ne vozim sama imam kolege pa se žurimo.

Uglavnom, to otežava da ju ja spremam.

Pecivo je ok. Keks, mogu joj namazati na raženi kruh malo ABC sira, pa joj muž da dok ju sprema.
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la ciklama24 » 24 ruj 2012, 08:41

Pa ako jede okej možeš tako sve što ide s pecivima kombinirati. Ili malo pahuljica nekakvih u jogurtu na gusto. Isto to hranjenje sa žlicom neće trajati duže od 10minuta.
slika
ciklama24
iš iš iš FP

PostPostao/la mrs. eastwood » 24 ruj 2012, 08:52

moja slisti bananu, nekad cak i javbuku. iako se mi dižemo u 7 i u vrticu smo do osam kad je i dorucak, moja zvjerka ne može čekati.

inace da se pohvalimo pu pu pu - danas smo dohodali do vrtica, pjevali i usli bez plakanja. tako i ostali. iako sam čula onaj duboku uzdah... mali frend ju je dozivao dok je oblacila papuce :luv

za jedan ponedjeljak - fantasticno
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la ciklama24 » 24 ruj 2012, 08:55

Super za miss E. :joy
Mi danas isto bez problema! Ušla se igrati i sve okej :mah
slika
ciklama24
iš iš iš FP

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 24 ruj 2012, 08:56

joj ciklama mi smo ti u fazi : sam ću jesti, daj sve žlice i ja ću sama grabiti i gurati u usta i prljati.

a i muž ne bi imao živca.

cica i pecivo. to je sigurna kombinacija. i naravno sa vremenom se organizma navikne na kasniji doručak.

ja sam relativno zadovolja sa hranom koju jedu u jaslicama ali mi je neki dan imala njena stolica miris na čokoladu. baš nisam vidla u meniju da su imali čokolino. hma!!!
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la Diami » 24 ruj 2012, 09:23

Možda su imali kakav puding ili slično?

Mi smo danas ostali bez plakanja - :joy iako je ponedjeljak! Spomenula je par puta da neće, ali je bez problema otišla teti i nije se rasplakala, a čak je danas i pogledala još jednom prema meni. Išla sam ostaviti Karla, pa na povratku još jednom škicnula i nije plakala, bila je uz tetu i gledala što rade. :yess

Olakšavajuća okolnost je da je bilo tek 4 djece, nitko se nije plakao, teta ju je mogla primit prvih par minuta, pa je i taj proces cijeli onda lakši...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la boysmama » 24 ruj 2012, 10:33

I mi danas prvi dan ostali bez plakanja :joy čak se nasmijao kad je vidio tetu :yess

a danas prvi put ostaje do kraja (pola 4), nakon tri tjedna adaptacije... vidit ćemo kako će to ići... spavanje smo super usvojili prošli tjedan, toga me bilo najviše strah jer on doma zaspi dojeći, ali dobro je prošlo, ipak se oni umore do 11 kad su tako mali :hug
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Diami » 24 ruj 2012, 11:21

Da, M isto zaspi bez problema. A doma uz dojenje. Tamo veli tet da je baš slatka kako se namjesti i začas zaspi.

Bravo za ostanak bez suza!
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mrs. eastwood » 24 ruj 2012, 11:26

Diami je napisao/la:Da, M isto zaspi bez problema. A doma uz dojenje. Tamo veli tet da je baš slatka kako se namjesti i začas zaspi.

ma da, uopće mi je glupo što nas opterecuju s tim. meni su isto bili govorili da ju probam uspavljivat bez cicanja - samo učinili da se loše osjecam po tom pitanju - a u stvari nikakve veze nema s time kako će ono spavati u vrtiću ili kad smo kod toga - kod bake ili kad ju netko drugi, treci uspavljuje.

bravo svima za ponedjeljak bez suza :joy :joy :joy
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la snowwhite » 24 ruj 2012, 21:55

naš ponedjeljak nije bio bez suza čak je danas i na samom ulazu govorio da neće ići ali bila je to mala suzica i kako ga je teta primila i pokazala mu doručak odmah je krenuo i nije se ni okrenuo.
ali zato je popodne bio dobre volje i vraćao se nazad unutra po vode pa po štapić, mahao teti, slao puse. bit će to sve gut
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Diami » 25 ruj 2012, 09:44

Evo i danas bez suza! Sad nosi svog plišanog medvjedića mazilicu sa sobom. A veli teta da je jučer bila sjajne volje, puno se smijala, čak se na krevetiću igrala skrivača s njima, skrivala se iza svojih ručica... :luv

Snow bit će to ok! :hug

I koja u autu još veli da neće ići... Al je izgleda shvatila da mora i da nema popuštanja...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la boysmama » 25 ruj 2012, 09:55

snow, evo se i mi jutros poistovjetili s vama :hug kad smo ušli u sobu, neka curica je užasno vrištala, a jutros mu nema njegove tete nego je zamjena pa su automatski i njemu suze krenule... ma, bude se on smirio, što je tu je :mrgreen

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la ciklama24 » 25 ruj 2012, 09:56

Snow drž te se! Ipak je kod vas specifična situacija :hug
Mi danas još bolje, samo je mahnula i krenula se igrati. Ni duda, ni igračka za tješenje, sve 5!
slika
ciklama24
iš iš iš FP

PostPostao/la snowwhite » 25 ruj 2012, 10:32

Danas bez suza uz pokoje ne ne prije ulaska :joy
Definitivno nam je pomogao prijatelj koji je doslovce dotrcao do vrata i zagrlio ga :luv
A i bila je teta koja puno bolje odradi docekivanje malisana. Svakom se posveti, uzme, zqgrli, po potrebi dok druga bas i ne :/
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 04 lis 2012, 11:51

Vidim da ide... svi ste prilagođeni
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la boysmama » 04 lis 2012, 12:09

:lol

ma, mi još tu i tamo pustimo suzu prije ulaska, ali uglavnom je to to :zivili

M. ima u grupi nekog malenog koji stalno (valjda cijelo jutro) visi na vratima i plače, doziva mamu, miš mali... pa mu se onda on pridruži malo čim otvorimo vrata u jecaju, ali sve prođe kad ga teta primi i pomazi

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 04 lis 2012, 14:26

offtopic
boys sori kaj još nisam posla fotku. budem kad stignem. imam na umu. :)

mi smo super. tete ju jako vole. ona malo teža teta se rastopila i sad je super.

Bila sam neki dan a ona se igrala u "kuharskom kutku" i jaaako pravila važna kako ona kuha i miješa. JOj prefora je.
Imali smo jučer roditeljski i rekla je teta da je Li već sdrugi dan igrala neku brojalicu (a nije ni 12 mj prešla žešće tada) i prckala nešto po dlanu ko oni. Rastopila sam se. :srca
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la snowwhite » 04 lis 2012, 16:49

Mi smo se skroz adaptirali. Danas mi je rekao mama ti nejdes i sam usao unutra :luv
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Jullishka » 16 stu 2012, 12:34

danas je sofija otišla u jaslice nakon mesec i po dana. plakala je kad sam je ostavila, ali je vaspitačica rekla (čule smo se) da je relativno ok,da povremeno zaplače, ali se i zaigra...pa da je jela i doručak dobro i užinu i da sada spava :luv
sada nam je tiho doma,ja i vanja sami, ne jurca niko za sofkom :lol
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la Lorena82 » 27 ožu 2013, 08:50

podižem temu jer imamo problem s tetom i adaptacijom
M mi je 1.03. krenuo u jaslice. bit će u jaslicama do 9 mjeseca kad seli u vrtićku grupu. nema još pune 3 godine (puni sljedeći mjesec) pa su ga zato stavili među jasličare. meni ne smeta, smatram da će se bolje priviknuti jer je u grupi sa samo 8 djece i 2 tete. adaptacija ide relativno dobro, jede, spava, traži na wc, plače samo ujutro dok ga ostavljamo. jedna teta je starija a jedna mlađa, po meni obje jako dobre.
problem je u tome što nikako ne voli niti ne prihvaća mlađu tetu. govori da je ona zločesta, da ju ne voli, da ona njega ne voli, da je vikala na djecu. dok ga vodimo u vrtić i ona ga preuzima ima ispade jakog plača, a dok ga preuzima starija teta sve je ok, bez suza, zagli je i da joj pusu. doma me stalno kroz suze ispituje dali će biti mlađa teta u vrtiću i da mu obećam da će doći starija teta.
ne znam šta se događa, dali se što dogodilo ali i na sam spomen mlađe tete brizne u plač i govori kako ju ne voli. rekao je da je teta vikala na jednog dečka jer je ugrizao drugoga. od tog dana on govori kako je ona zločesta. jel moguće da mu se tako zamjerila kod tog incidenta da su sad takvi problemi?
šta da radim? da popričam s tetom? ne vjerujem da je loša i sklonija sam razmišljanju da ga starija jako mazi (znamo se od prije) pa da zbog toga nju više voli.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrs. eastwood » 27 ožu 2013, 09:05

definitivno pričati s tetom. :dada

sigurno je ta situacija koju prepricava izazvala takve reakcije prema teti. Oni nekada (doduše mlađi od njega) znaju složiti sebi u glavi priču od nekoliko situacija, pa to ispadne da je "lik iz priče došao teti koja donosi doručak u park na ljuljacku..." Ali ovo što priča zvuči realno i vrlo vjerojatno.
Sad je pitanje kako "prijeci preko te priče", odnosno kako približiti tetu iznova. Osim što biste se trebali s objema tetama savjetovati, milism da biste trebali početi afirmativno pričati o toj teti.

Primjerice komentirati kako je danas ta teta bila lijepa ili imala krasnu haljinu. To ne moraš s njim, dovoljno je da čuje kako govoriš prijateljici ili sl. Ili da je ispričala lijepu priču... pa polako.

također i tu situaciju prepričavati - kada se učini nešto loše - kao što je taj dječak ugrizao, da to nije dobro i da onda teta mora uvesti red. i da je to tako. tipa ... "sigurno će baka vikati na nas, ako vidi da smo joj pošarali časopis". jer odrasli nekada viču :dunno

inače. moja je u starijoj jasličkoj grupi i svi su 2010 gosište i vec su neki napunili tri godine. tako da je to mislim skroz ok.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Lorena82 » 27 ožu 2013, 10:06

popričat ćemo s obje tete.
taj incident s vikanjem se desio u isto vrijeme kad i njegov povratak u jaslice nakon bolesti kada je i počela kriza u jaslicama. tako da se očito sve na nesreću poklopilo jedno s drugim. prekjučer dok sam išla po njega bila je mlađa teta i jako su se lijepo pozdravili i dali si puse. ali on doma dok prolazi svoj "ritual tješenja" u kojem priča šta će sve raditi u vrtiću prije nego ja dođem po njega, u priči je uvijek starija teta i nikako ne želi prihvatiti niti čuti za mlađu.
ja sam mu već pričala o tome kako je teta morala vikati jer je ružno to što je dečko ugrizao svog prijatelja i da je teta dobra, da ga voli, da lijepo pleše...bla bla bla. pričala sam njemu, sad ću probat pričat o tome mužu jer mali ionako sve prisluškuje.
vjerujem da je to isključivo zbog tog događaja, ne mislim da je teta loša, ali moj mali je jako veliko zlopamtilo i jako je potkupljiv. on pamti "ono što ja njemu nisam dala i zbog čega sam vikala a tata mu je onda dao" a to se desilo prije pola godine :shock nekad me ostavi u transu dok skužim šta sve pamti.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 28 ožu 2013, 14:00

ovo nema veze sa Loreninim problemom, samo me interesira.

moja curica (18 mj) i najmanji dečko u grupi (19) su stalno u nekom rivalstvu.
ona ga je ugrizla za nos kada ju je htio na silu poljubiti i od tada se čupaju. Kaže teta da ga ona baš vreba.
I kad sam ju ujutro ostavljala on ju je čupao i lupao po licu (nije jako).
No kad sam po nju dolažila on je bio teti u krilu jer ga je Lidia stalno vrebala.

Nije inače agresivna ali se zna izboriti za sebe.
Zašto se stalno svađaju?
Kaže teta da ih oni uče da se maze i vole i da je tu to krenulo jer ju je on htio stalno maziti ili što već.
Nije mi bilo ugodno kad ju je čupao i tukao. Pa vjerujem da nije ni njegovima kad ga je ugrizla :(
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la mrs. eastwood » 28 ožu 2013, 14:33

ja nekako te njihove međusobne odnose ostavljam tetama da razrješavaju. naravno kad je nesto vrijedno spomena one nama prenesu - kao kad se ugrize ili sl.

sigurna sam da se ne čupaju svo vrijeme dok su tamo. nadam se da je faza, koja ce mozda i sad kad je produženi vikend i proci i budu zaboravili oko čega se već čupaju.

moja isto ima jednog frenda, kaže teta da se ili tuku ili obožavaju :dunno
a što ja tu mogu.

naraavno, pričamo stalno o tome što se grize - grize se jabuka, kolači...kruške, a ne grizu se druga djeca, igračke itd... to nam je svako malo na repertoaru :roll
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Lorena82 » 22 lip 2013, 07:56

:mah malo podižem
ne tiče se više adaptacije (problem sa tetom koji smo imali na početku smo uspješno riješili) ali se tiče jaslica.
mislim da nam je adaptacija prošla relativno brzo i bezbolno.
novi problem nam je taj što mi je mali prije kojih 3 tjedna svaki dan dok sam došla po njega u vrtić govorio da ga je jedan dječak (uvijek isti) tukao, grizao, čupao, govorio mu ružne stvari. nakon tjedan dana iste priče pitala sam tetu u vrtiću jel to istina, ona je rekla da nije i da su mirna grupa bez incidenata i konflikata. rekla je da su se možda on i taj dječak nešto zakačili pa si je moj to jako uzeo k srcu ali da nije bilo tuče.
moj mali je priču nastavio i svaki dan mi priča isto. :shock to sam shvatila kao nešto s čim mi želi privuči pažnju dok dođem po njega u vrtić.
no jučer se desilo to da je navečer išao kod bake i krenuli su na igralište, dok su došli (dok je vidio djecu) rekao je da ne želi na igralište jer su tamo druga djeca koja će ga gristi i čupati. :shock :(
sad mi više ništa nije jasno i ne znam šta se događa ali ne sviđa mi se pomisao da se boji i izbjegava djecu. nikad nije prvi prilazio djeci ali nije ih se niti bojao.
moj dečkić je dosta plašljiv (boji se stvari tipa vožnja bicikla, trompolin), motorički je nespretan i dosta introvertiran.
ovaj drugi dječak je po pričama njegove mame dosta otvoren i aktivan (suprotnost mojemu).
ali opet ono što mi je zanimljivo da dok ga pitam tko mu je najbolji prijatelj odmah veli da je taj dječak :conf
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrs. eastwood » 22 lip 2013, 15:48

ovo za pricu mogu reci da moja vec dva mjeseca prica kako su ona i J. čupale teti cvijece. A pocupale su cvijece jednom tad. tad su dobile bukvicu, a i nama je teta to ispricala kad smo dosli po njih, tako da im je to sigurno ostalo u dobrom sjecanju kao situacija oko koje su se svi uzbudili.
ja sam si to tako objasnila, pa kad hoće od mene "sto stvarno? čupale ste cvijieće!!!!" reakciju, onda mi to isprica :lol

moguće da je je bio jedan takav incident u gupi da je taj djecak potukao i nakon kojeg je tvoj možda završio u narucju teti ili su ga posebno pazile, pa sad priziva takvu situaciju, kao nekakavu sigurnost? to bi bila moja paralela s našim cvijećem?
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Lorena82 » 23 lip 2013, 17:49

mrs. eastwood je napisao/la:moguće da je je bio jedan takav incident u gupi da je taj djecak potukao i nakon kojeg je tvoj možda završio u narucju teti ili su ga posebno pazile, pa sad priziva takvu situaciju, kao nekakavu sigurnost? to bi bila moja paralela s našim cvijećem?

:dada
ja isto mislim da je to na stvari jer smo ga mi napočetku (dok još nisam pitala tetu jel to istina) nakon ispričane priče mazili, tješili, tetošili, raspitivali se o situaciji.
e sad on to priča svaki dan a ja znam da to nije istina.
šta da napravim sad s tom pričom? ignoriram, tješim ga, da mu kažem da ne izmišljava? :dunno
čini mi se da jako voli društvo tog dječaka jer se jako puno priča iz vrtića vrti oko njega.
jedino se bojim da će zbog svog karaktera i plašljivosti spasti u grupu potlačene djece i da će se bojat dominantnije i otvorenije djece.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.