Sada je: 24 lip 2026, 23:03.

Novi kriteriji za upis u srednju školu-prijedlog/Odluka

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Novi kriteriji za upis u srednju školu-prijedlog/Odluka

PostPostao/la medo14 » 23 stu 2012, 11:09

U tijeku je izrada Nacrta prijedloga Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2013./2014. Javna rasprava se održava od 20.11. do 4.12. 2012.
Navedena Odluka za upis u srednju školu primjenjivala bi se već od slijedeće školske godine.

Ima dosta promjena u uvjetima i kriterijima za upis. Najznačajnije je da bi se gledale ocjene od 5. – 8. razreda, a ne kao do sad samo 7. i 8. razred
Vidim da su promijenili uvjete za dodatne bodove, posebno me vesele dodatni bodovi za baletne i muzičke škole koji će vrijediti samo za upis u srednje glazbene i baletne škole, a ne kako je do sad bilo za upis u sve srednje škole.
Žao mi je da se nigdje ne vrednuje dodatno obrazovanje vezano na strane jezike. Znači što se bodova tiče, ulazi u obzir samo ono što učenik nauči u školi od stranih jezika.
Koliko se sjećam bio je dodatni bod ako se učio 2. strani jezik u školi kao izborni. Sad je svejedno koliko stranih jezika znaš. Naravno, svejedno za upis.

Također je nezgodno da se mijenjaju kriteriji za upis učenicima koji su već završili 5. razred tj. po starom se nisu gledale ocjene a sad ispada da će im biti važne za upis. Teroretski nije korektno mijenjati pravila igre kad je igra već počela.

Sve navedeno se nalazi na stranicama ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=12048&sec=3435
gdje je priložen i Nacrt prijedloga Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2013./2014.

Kako vam se čine novi kriteriji za upis u srednju školu?
medo14
kraljica tablica

Re: Novi kriteriji za upis u srednju školu – prijedlog

PostPostao/la nevenera » 23 stu 2012, 11:13

medo14 je napisao/la:Najznačajnije je da bi se gledale ocjene od 5. – 8. razreda, a ne kao do sad samo 7. i 8. razred
meni se ovo sviđa. ali mislim da je to jako veliki pritisak na dijete. pogotovo što nam je školstvo kakvo je i ima toliko toga, brdo predmeta i svega. imam osjećaj da smo u americi da bi se birali samo oni predmeti koji nose dobre ocjene i bodove.
ne nalazim gledaju li se ocjene svih predmeta od 5-8. ili samo određeni predmeti - hrv, mat,eng ili ide ovisno o tome koja se srednja upisuje
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la medo14 » 23 stu 2012, 11:16

ne nalazim gledaju li se ocjene svih predmeta od 5-8. ili samo određeni predmeti - hrv, mat,eng ili ide ovisno o tome koja se srednja upisuje

kako ja čitam prijedlog odluke gleda se prosjek svih zaključnih ocjena, znači svi predmeti za sve srednje škole
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Potica » 23 stu 2012, 11:22

nevenera je napisao/la:ne nalazim gledaju li se ocjene svih predmeta od 5-8. ili samo određeni predmeti - hrv, mat,eng ili ide ovisno o tome koja se srednja upisuje

Gleda se samo opći uspjeh i mislim da to nije u redu, opet sve svodimo na prosjek. :roll
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la medo14 » 23 stu 2012, 11:23

Meni se čini logičnije da se boduje opći uspjeh (ali na 2 decimale kako su pričali da će se gledati) + npr. ocjene iz 3 predmeta bitna za tu konkretnu školu.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la nevenera » 23 stu 2012, 11:25

Potica je napisao/la:
nevenera je napisao/la:ne nalazim gledaju li se ocjene svih predmeta od 5-8. ili samo određeni predmeti - hrv, mat,eng ili ide ovisno o tome koja se srednja upisuje

Gleda se samo opći uspjeh i mislim da to nije u redu, opet sve svodimo na prosjek. :roll

:ajme slažem se s tobom
mislila sam da će se posebno gledati pojedini predmeti. očito, prosjek opet
koma mi je to jer su me djeca samo u 8-om potezala za rukav da im "fali" za prosjek. :roll :ajme sad će to bit puno kompliciranije.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Mirci » 23 stu 2012, 11:33

Dosad su nam djeca bila pod nevidjenim stresom u 7. i 8. razredu, a sad će biti i u 5. i u 6. razredu. I roditelji, a posebno nastavnici.
Najveci problem dosadašnjeg načina upisa je bio u hiperinflaciji odlikasa. Svima nam je postala važna ocjena, nikome vise nije vazno znanje. Jer je ocjena jedini kriterij. Ovakvim novim kriterijima samo produbljujemo taj problem, nikako ga ne umanjemo. A jedino vazno bi nam trebalo biti znanje naše djece. A to neće biti tako dok znanje ne postane najvažniji element u selekciji djece pri upisu. Dakle ili mala matura ili prijemni ispiti i pritom mislim da je mala matura bolji izbor.
No, bojim se da trenutna vlast nema dovoljno političkog vremena da bi pravu promjenu izvela potpuno i kako treba.
Zato valjda niti nemaju vremena čekati da nova pravila primjene od generacije sadašnjih cetvrtasa, sto bi bilo jedino fer prema djeci, a ne na silu zakaciti s promjenama i djecu koja su pred upisom.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la sandram » 23 stu 2012, 11:34

x na Mirci u slovo.
Meni je ovo koma.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la IINA » 23 stu 2012, 11:37

Iskreno, meni se apsolutno sve sviđa i mislim da je ovo korak naprijed.
I to veliki.
Naročito dio u kojem su se rezultati hrvanja, juda, klavira i baleta računali
kao dodatni bodovi za upis.
Od sveg mi se najviše sviđa što će roditelji definitivno bez čira na želucu moći
uči u upis djeteta u srednju školu, jer će se moći konačno prijaviti na više mjesta.
Koliko sam čula čak na pet škola i deset programa.
Najbolje bi bila da vrate prijemne, no i ovo je bolje od dosadašnjeg. :dunno
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la medo14 » 23 stu 2012, 11:43

Naročito dio u kojem su se rezultati hrvanja, juda, klavira i baleta računali
kao dodatni bodovi za upis.

kako ja tumačim prijedlog odluke, sportski rezultati će i dalje biti dodatni bodovi za sve srednje škole
jedino će se za umjetničke škole (likvne, glazbene i plesne) dobivati dodatni bodovi ako je dijete završilo npr. glazbenu ili baletnu školu.

edit:
da li mi kao roditelji tj. kao grupa građana možemo dati primjedbe na prijedlog odluke?
tu na linku ministarstva je priložen i obrazac za internetsko sudjelovanje
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=12048&sec=3435
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Nanoibeba » 23 stu 2012, 11:47

a prosjek. kako? Znači ulazi i tjelesni, glazbeni, likovni - predmeti za koje treba imati i predispozicije. meni to stvarno nije OK.
Koliko djece ima dvije lijeve, a bome ima profesora koji na tjelesnom ne tolerira dvije lijeve, koliko god se dijete trudilo

Uz to, sada će pritisak trajati 4 godine.

jedino što mi se sviđa je mogućnost upisa u više škola
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 23 stu 2012, 11:49

:/
Nadam se da neće.
S druge strane ne boduju se završeni stupnjevi stranih jezika.
Pa di je tu logika.
Ovo je prijedlog, nadam se da će izaći cjelovito detaljno revidiran, jer
ovaj kaos kakv vlada zadnjih godina je neponošljiv i roditeljima i školama.
I meni je ok dio sa prsjekom sva četiri viša razreda, pogotovo dio
gdje će se uzimati dvije decimale, a ne cijeli broj.
Teško da će biti takav presing na učitelje četiri godine kakav je bio sad u zadnja
dva razreda.
edit: Nanoibebea pa i do sada se uzimao u obzir i prosjek svih predmeta, tu nema velike promjene, osim
što će se razlučiti onak koji je prošao sa vrlodobrim za ušicu igle i onaj koji je prošao
sa istom tom ocjenom ali sa prosjekom od 4,4 :dunno
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la † Volvo » 23 stu 2012, 11:54

Osim što bi prijemni bio možda najpravedniji (ali s 13-14 godina malo isto moguće problematičan u slučaju da netko zablokira pod presingom, mi nismo ali mi smo bili čelične generacije :p ) ipak mi je ovo više ok, tih 5 škola za prijavu, konačno :dada , i nekako naivno vjerujem kako će se nastavnici uspjeti oduprijeti natezanju ocjena kad to bude kroz sve 4 godine: može se u finišu raditi presing, ali teško da će se to moći baš sve 4 godine :mrgreen a ovako to realnije opisuje učeničko znanje i mogućnosti. Nekako ne mogu zamisliti da će sada škole masovno poklanjati ocjene za sve više razrede osnovne škole . Povećanjem broja škola u koje je moguće "predati papire" se također smanjuje presing.

Poštenije mi je ovako da se djeci prati duže razdoblje, ali ako će se bodovati isključivo opći uspjeh, to mi djeluje naopako jer ipak fali bodovanje dodatno po predmetima bitnima za neku srednju školu (onda nitko neće "smjeti" imati npr. slabiju ocjenu iz likovnog, glazbenog i tjelesnog :roll a ako za nešto od toga nema afiniteta ni smisla :conf )
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Mirci » 23 stu 2012, 11:55

Naravno da je odlično da će se napokon moći prijavljivati u vise škola i naravno da je odlično da se napravi reda u dodatnim bodovima sa vanskolskim aktivnostima. To su dva odlična aspeka ovog prijedloga.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la Buhtlica » 23 stu 2012, 12:09

ja bih najradije da se dio bodova dobiva na uspjeh, dio putem prijamnih ispita.
a što se tiče ovih bodova od uspjeha, mislim da bi bilo najpoštenije da se za određene gimnazije gledaju određeni predmeti. za matematičku je bitna matematika, a ne glazbeni ili likovni, za primjenjenu ne bi trebala biti bitna fizika itd.

što se tiče ovih kriterija, sviđa mi se što će se gledati prosjek na dvije decimale, a ne samo opći uspjeh. jer nikako nije isto ako netko prođe s 3,5 ili s 4,4.
sviđa mi se što će se (tako barem kažu) kontrolirati tko dobiva bodove na raznorazne bolesti jer se dosad liječnike opće prakse potezalo za rukav da napišu neku dijagnozu radi dodatnih bodova.

ne sviđa mi se što sad to uvode za sve, odnosno i za one koji su u sedmim i osmim razredima. da su znali za ovo, možda bi se više potrudili oko ocjena u 5. i 6. razredu.
ne sviđa mi se što ukidaju dodatne bodove na glazbene i plesne škole. jer ako dijete uspješno pohađa i općeobrazovnu školu i još jednu školu uz to (a nastavu u tim školama imaju 4 puta tjedno), mislim da se to treba nekako nagraditi.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 23 stu 2012, 12:11

medo14 je napisao/la:kako ja tumačim prijedlog odluke, sportski rezultati će i dalje biti dodatni bodovi za sve srednje škole

ovo mi nikako nije pošteno. zašto je sportski uspjeh vrjedniji od uspjeha u glazbenoj ili plesnoj školi? koliko veze s npr matematičkom gimnazijom ima osnovna glazbena/plesna škola, toliko ima i sport. :dunno
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la medo14 » 23 stu 2012, 12:22

članak 12.
Pravo na dodatne bodove na temelju postignutih rezultata na sportskim natjecanjima
pripadaju kandidatu za upis u sve srednje škole, uključujući i škole s razrednim odjelima za
sportaše.

istina to vrijedi za 1., 2. i 3. mjesto na državnom i za 1. mjesto na županijskom natjecanju

mislim da bi bilo korektno da su sportaše stavili u isti tretman kao i glazbene ili baletne škole
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la † Volvo » 23 stu 2012, 12:24

Meni je do sada izgledalo totalno nezmislivo da je u 7. i 8. razredu sve puno odlikaša pa sam uvjerena da je to bilo lažno stanje u odnosu na stvarno. U nižim razredima osnovne nemaju već sva djeca sve petice - teško je za povjerovati da će do 7. i 8. postati takvi superodlikaši. Utoliko su upisi do sada bili apsurdni. Da je to bilo stvarno stanje, nedopustivo bi bilo da itko od učenika u ijednoj od gimnazija u 1. razredu ode na popravni, osim ako odluči samo šutjeti i ne napisati nijedan odgovor u testu :mrgreen . Mislim, ako im je predznanje iz svega bilo tako izvrsno...Dakle, dosadašnji kriteriji za one koji su igrali pošteno su bili nepravedni.

Ne smeta me gledanje na sve 4 godine, ono, što ako se dijete ponekad malo "opusti" - pa opustit će se svak' od njih u te 4 godine nekad ;) - ako ovo s 4 godine i 5 škola bude konačna verzija, mislim da je odlično. Bodovanje još i pojedinih predmeta bi bio poželjan dodatak i realna šansa da se dijete upiše u srednju šolu za koju misli da ima afiniteta i da će u njoj lakše, bolje i s voljom ići dalje :dada

Sport bih dodala u kategoriju glazbe ;)
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Buhtlica » 23 stu 2012, 12:28

medo14 je napisao/la:članak 12.
Pravo na dodatne bodove na temelju postignutih rezultata na sportskim natjecanjima
pripadaju kandidatu za upis u sve srednje škole, uključujući i škole s razrednim odjelima za
sportaše.

istina to vrijedi za 1., 2. i 3. mjesto na državnom i za 1. mjesto na županijskom natjecanju

mislim da bi bilo korektno da su sportaše stavili u isti tretman kao i glazbene ili baletne škole

s ovim se potpuno slažem.
zašto je sad sport važniji od glazbene/plesne škole?
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la medo14 » 23 stu 2012, 12:30

Meni je do sada izgledalo totalno nezmislivo da je u 7. i 8. razredu sve puno odlikaša pa sam uvjerena da je to bilo lažno stanje u odnosu na stvarno.

do sad se prosjek gledao bez decimala, pa je odlikaš bio onaj s 4.5 i onaj s 5.0 prosjekom, pa je u konačnici bilo puno odlikaša, ne zaboravi da tjelesni, glazbeni, tehnički, likovni i sl. fino podižu prosjek :mrgreen
zato su sad uveli i tu novost da se gleda na dvije decimale (tako je bilo u novinama) makar u ovom prijedlogu odluke u čl. 4 se ne spominju 2 decimale, nego samo piše prosjeci svih zaključnih ocjena, nadam se da je to greška tj. tipfeler :roll
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Buhtlica » 23 stu 2012, 12:31

a što znači ovo:
II. ZAJEDNIČKI, POSEBAN I DODATNI ELEMENT VREDNOVANJA
Zajednički element:
- prosjeci svih zaključnih ocjena nastavnih predmeta u posljednja četiri razreda osnovnoga obrazovanja. Prosjek zaključnih ocjena svakoga razreda može donijeti najviše 15 bodova. Za svaki razred bodovi se izračunavaju tako da se prosjek zaključnih ocjena toga razreda podijeli s najvećom mogućom ocjenom 5 i pomnoži s 15. Ukupno je tako moguće steći najviše 60 bodova.
Poseban element:
- sposobnosti i darovitost;
Dodatni element:
- uspjeh u otežanim uvjetima obrazovanja.

što su ovaj poseban i dodatni element - što to točno znači?
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 23 stu 2012, 12:36

Volvo je napisao/la:Ne smeta me gledanje na sve 4 godine, ono, što ako se dijete ponekad malo "opusti" - pa opustit će se svak' od njih u te 4 godine nekad - ako ovo s 4 godine i 5 škola bude konačna verzija, mislim da je odlično. Bodovanje još i pojedinih predmeta bi bio poželjan dodatak i realna šansa da se dijete upiše u srednju šolu za koju misli da ima afiniteta i da će u njoj lakše, bolje i s voljom ići dalje

Sport bih dodala u kategoriju glazbe

složila bih se s ovim, a sviđa mi se i mogućnost prijave na više škola/programa
iako, i dalje mislim da bi mala matura ili prijemni bili još bolje rješenje

što se sporta i glazbe tiče - glazba je i sada zapostavljena na račun sporta. u mom gradu djeca koja pohađaju glazbenu školu nemaju pravo na popust za đački pokaz dok djeca koja treniraju neki sport to imaju :/
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Buhtlica » 23 stu 2012, 12:36

aha, našla sam ovo, što znači da se glazbena i plesna škola vrednuju samo za upis u umjetničke škole. a sport se vrednuje za upis u bilo koju školu. nepošteno.

Vrednovanje ostalih iznimnih rezultata iz prethodnog obrazovanja
X.
Kandidatima se vrednuju i ostali iznimni rezultati iz prethodnog obrazovanja ako su:
- istodobno završili osnovnu školu i najmanje četiri razreda glazbene ili plesne škole koja ima odobrenje za rad Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, s jednim dodatnim bodom za upis u umjetničke škole;
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 23 stu 2012, 12:58

Znači li to da, ukoliko se usvoji, pod ovim uvjetima se upisuju klinci koji su sad 8. razred?!

edit: pa ako bi se primjenjivao već od 2012/13 ...:bonk, naravno da bi vrijedio.
Zadnja izmjena: Duga; 23 stu 2012, 13:38; ukupno mijenjano 1 put/a.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Nanoibeba » 23 stu 2012, 13:00

možda će se zbog ovoga djeca lakše upisati u glazbenu školu.

U zagrebu je ove godine bio horror na upisu, a kliko čujem djeca ih niti ne završavaju, nego upisuju zbog bodova. naravno ne svi, ali ima dosta takvih slučajeva
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Buhtlica » 23 stu 2012, 13:08

Nanoibeba je napisao/la:možda će se zbog ovoga djeca lakše upisati u glazbenu školu.

U zagrebu je ove godine bio horror na upisu, a kliko čujem djeca ih niti ne završavaju, nego upisuju zbog bodova. naravno ne svi, ali ima dosta takvih slučajeva

u koju glazbenu? osnovnu? ne razumijem baš ovo jer ako je ne završe ni ne dobiju dodatne bodove.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la patkica » 23 stu 2012, 13:17

Dobiju bodove ako završe prva 4. razreda glazbene!
I najčešće upravo toliko i traje glazbena škola mnogima.
patkica
svizac

PostPostao/la † Volvo » 23 stu 2012, 13:22

Gužve su bile na upisu u glazbene jer su pokušavali upisati radi dodatnih bodova mnogi a npr. osnovnu glazbenu završavali bi rjeđi ;) tako da je u startu to bio problem za one koji se nisu uspjeli upisati (radi prebukiranih glazbenih) a moguće bi imali više volje, npr. tražilo se da budu polaznici ranijih glazbenih vrtića i tako nešto. Pa se i teže biralo instrumente i tako to.

Nama se davnih dana glazbena nije bodovala osim za neke smjerove (tada "kulturu", mislim) i to mi je bilo skroz ok, makar sam završila 1. srednje glazbene (nakon toga sam odustala kad je prenaporno postalo gurati 2 srednje, totalno različite) - jer uz prijemni za srednju nešto su bodova nosile i ocjene.
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Nanoibeba » 23 stu 2012, 13:40

Moje dijete je htjelo ići u glazbenu ali ima roditelja hlebinca koji sve to nije znao, pa tako nije niti upala.

ali sam svjedočila nenormalnoj gužvi u glazbenoj gdje je na prijemni došla na red oko 10 navečer, radni dan
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Buhtlica » 23 stu 2012, 13:42

aha, ja naivka to nisam tako shvatila. hvala na pojašnjenju.
žali bože što se upisuju i uzimaju mjesta onima koji su doista za to zainteresirani.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.