Sada je: 24 lip 2026, 23:13.

Novi kriteriji za upis u srednju školu-prijedlog/Odluka

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Novi kriteriji za upis u srednju školu – prijedlog

PostPostao/la Neda3kids » 26 stu 2012, 09:29

Sad ste me sjetile kad pricate o medjunarodnim iskustvima. MM je isao u Svicu u osnovnu. Onda su se vratili natrag, valjda zato jer je sudbinski bilo zapisano da ce mene ozenit. Tesko bi me u Svici pronasao :nata
Dakle, tamo je osnovno obrazovanje 9 godisnje. Nakon 6 razreda, ide selekcija. Formira se razred od nekih 15-20 ucenika koji idu u gimnazijski program. Oni imaju drugaciji program, "pojacani" i pripremaju se za gimnaziju. Ostali idu u skolu i mogu upisati neku drugu srednju skolu. To su djeca koja imaju odlicne ocjene. I tamo nema superodlikasa, da imaju sve petice. Barem MM tvrdi da takvih nije bilo. Ocjene su realne, al je i gradivo normalno. Iako je to bilo davno, on pamti taj sustav kao izuzetno pravedan i ucinkovit - ucinkovit u smislu onoga sto mu je ostalo u glavi.
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 26 stu 2012, 09:35

ono što se meni osobno najviše sviđa je finski obrazovni sustav, ali mi smo ne miljama nego svjetlosnim godinama udaljeni od toga
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la skorpionka » 26 stu 2012, 10:39

Što se tiče dodatnih bodova ovako nekako bi i ja sažela svoje mišljenje

dakle, ne bih nikakve bodove koji nemaju veze sa školom - za jezičnu, neka se boduju jezici; za umjetničku (glazbena, likovna, plesna, primjenjena) ionako postoje njihova pravila upisa
od sportove bih bodovala samo vrhunska postignuća

S time da bi ja i sportska i glazbena vrhunska postignuća nagradila jednako, neovisno o školi koju upisuješ, ali broj djece s takvim bodovima bi bio zanemariv.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 26 stu 2012, 10:59

Usporedo s tim, dijete koje je izabrano u školsku košarkašku ekipu koja je pobijedila na županijskom natjecanju, skolskom, osvaja 3 boda. Pritom je bilo pola godine na treninzima, i eto. Usrecilo ga.

Nije to baš tako. Kao prvo, prvo mjesto na županijskom nosi 1 bod, a ne 3 boda. Drugo, jako teško da će ekipa sastavljena od djece koja treniraju pola godine išta osvojiti, odnosno da će dijete koje se u sedmom li osmom razredu sjetilo početi trenirati košarku (jer boduju se samo natjecanja u sedmom i osmom razredu) uopće doći u priliku upasti u ekipu. Iz vrlo jednostavnog razloga što škole sastavljaju školske ekipe od djece koja već godinama prije tog famoznog sedmog razreda treniraju po klubovima. Tamo gdje nema takve djece oni znaju sastaviti ekipu ad hoc, samo teško mi se sada sjetiti iti jedne županije u HR gdje bi takva ekipa odnijela pobjedu, s obzirom da će imati protiv sebe barem par ekipa koju su vrlo dobre ili odlične, sastavljene od djece koja godinama treniraju.

Kako bilo, ne mislim da bi itko trebao biti impresioniran samom činjenicom da mi dijete trenira sati i pol svaki dan, niti mislim da zaslužuje bodove na račun toga. To je za njega samog jako dobro, taj sportski dril pomaže njemu i u školskom uspjehu, stoga ne nude zaludu američka sveučilišta sportske stipendije. Samo što sustav koji je dobar negdje drugdje ne znači da je dobar i kod nas jer mi svaku dobru stvar znamo interpretirati na nama svojstven način.

Isto ko što ovo što Ina kaže za finski sustav da je divan, jest divan, ali za ljude drugačoijeg mentaliteta, drugačijeg odnosa prema znanju, krađi, muljanju, varanju. Isto ko Švedi i bolovanje bez doznake što je do sada funkcioniralo, dolaskom ljudi drugačijih prevarantskih navika nije se pokazao dobrim.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Neda3kids » 26 stu 2012, 11:15

Istina, prvo mjesto na zupanijskom nosi 1 bod. Ekipno. Isto kao i kategorija VI HOO, koju su sa 2 boda od ove godine smanjili na 1 bod.
Po meni neusporedivo.

Slazem se skole sastavljaju ekipe od djece koja treniraju po klubovima. Ali se na kraju to prezentira kao skolski uspjeh. Moje misljenje jest da to nije u redu, jer to nije uspjeh skole, vec pojedinaca i klubova. Ali eto, ako malo pritisnemo sto roditelji sto nastavnici - stizu 3, 2 ili 1 bod. No to nije sustav, i nije rezultat rada.

Mene ne smeta sto oni dobijaju bodove. Smeta jedino sto je vrednovanje sklepano navrat nanos, i naopak. Odnosno tim bodovima opravdano je postojanje Saveza skolskih sportskih drustava koje postoji samo na papiru. Ta drustva ne postoje. To je ono sto mene smeta. I onda jos nagradjujemo i bodovima za upis.
S druge strane djeca treniraju i imaju rezultate - ali takvom rezultatu cak umanjimo vrijednost.

Jel u redu da negdje u trecem mjesecu kad krenu kvalifikacijska natjecanja nastavnik tjelesnog odgoja formira ekipu npr. kosarkasku od djece za koju zna da godinama treniraju kosarku i onda na tjelesnom igraju kosarku. I odvede ih na natjecanje. Jel' to skolsko drustvo? Jer to rezultat treninga zajednickog? To nije sustav. To je dar mar po meni.
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la skorpionka » 26 stu 2012, 11:33

Negdje je to možda tako, većinom su školska ekipe formirana u petom razredu, s veći i manjim izmjenama, i vrlo teško će na županijskom pobijediti ta ad hoc skupljena, jer je dovoljno i ovih drugih, dobro uigranih koji zajedno treniraju godinama. Ekipu ne čini samo skup dobrih pojedinaca nego i međusobna uigranost. U pkoli mog sina su ih okupili u petom razredu. I unatoč tome što djeca treniraju od prvog ili drugog razreda, teško da bi osvojili išta što nosi bodove za upis. Jer je konkurencija ogromna.

Ali eto, ako malo pritisnemo sto roditelji sto nastavnici - stizu 3, 2 ili 1 bod.

Malo se to tebi čini prezeleno u tuđem vrtu :nata Za 3 boda moraš biti u vrhu državnog ili međunarodnog natjecanja, to nema majci da postigneš s malo pritiska nastavnika i roditelja. Za 1 bod prvi u zg županiji npr, a tu imaš dobrih ekipa čiji je sraz vrlo neizvjesan. I nije rezultat treniranja pola godine.

Jel u redu da negdje u trecem mjesecu kad krenu kvalifikacijska natjecanja nastavnik tjelesnog odgoja formira ekipu npr. kosarkasku od djece za koju zna da godinama treniraju kosarku i onda na tjelesnom igraju kosarku. I odvede ih na natjecanje. Jel' to skolsko drustvo? Jer to rezultat treninga zajednickog? To nije sustav. To je dar mar po meni.

Naravno da je bolje da su ekipe godinama trenirale zajedno, ali ovo gore kvotano ako spominjemo u kontekstu dodatnih bodova, onda je praktički nemoguće da će takva nabrzinu sklepana ekipa išta osvojiti. Može on njih odvesti na takmičenje, ali osvojiti neće ništa. To je onaj dio tvojih kritika koji se striktno odnosi na temu ovog topika, dodatnih bodova. Sve ostalo što si rekla stoji, taj školski sport je u dosta škola zanemaren. U našoj je npr relativno ok.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Neda3kids » 26 stu 2012, 11:37

Ajd FDB da negdje i funkcionira.
Mene osobito smeta to sto je to premalo razvijeno u odnosu na vrednovanje boda.
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la palunkica » 26 stu 2012, 11:38

Nedo, takav nekakav sistem je u Sloveniji, vjerojatno netko ovdje zna više, ne znam detalje ali postoje neke više i niže razine, oni koji su u nižoj razini niti se ne spremaju u gimnaziju.

Ina, generacijo s upisom bez stresa. :lebdi Da, u treći se upisivalo s bodovima, meni je to bilo OK, odnosno imala sam bodove
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la patkica » 26 stu 2012, 11:44

Ja sam generacija s prijemnim, i bila sam u stresu i strahu od prijemnog, ali preživjela sam. I upisala se u školu koju sam htjela. I mislim da bi prijemni bio najbolja varijanta. Ili mala matura :)
patkica
svizac

PostPostao/la † Volvo » 26 stu 2012, 12:34

Da, prijemni su poštenija verzija - tada mlado-ludo sam bila tako sigurna da sam na samo jednom mjestu predala papire, znam da je mojima bilo malo :strah ali sve sam karte tamo stavila, tamo se jedino htjela upisati i upisala sam se. S tih 13-14 godina sam znala da tamo hoću i sve snage uprla da to riješim (ocjene od prije za koje mi nije mama u školu išla moljakati a bome nisam moljakala ni ja, nisu odmogle ;) ). Utoliko mislim da bi i oni da se pred njih stavi takav ispit, mogli. Nisu tako krhki ;) i u to im vrijeme mozak ipak radi izvrsno :dada (ocjene koje prate znanje su dodatni kriterij i olakšica pri pisanju prijemnog).
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la swenova mama » 26 stu 2012, 12:59

x
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 26 stu 2012, 13:08

mislim da opisani primjer nije bas redovita praksa. u nasoj skoli ne znam za kosarku, ali znam za rukomet. osvojili su u sestom razredu prvo mjesto medju zagrebackim skolama, ali imali su dva treninga tjedno, izvan nastave, svaku subotu utakmice. nisu ad hoc skupljeni nego onaj tko nije imao dovoljnu minutazu na treninzima nije mogao ni na utakmicu. i nekako sam - ivka naivka - mislila da to tako svugdje funkcionira.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Nincka » 26 stu 2012, 13:37

Kod nas na tjelesnom je, na žalost, slučaj da svatko može raditi što hoće, ne moraju se ni presvlačiti, ma baš bezveze.
A na SRZ odrađuju prezentacije koje nisu stigli u sklopu redovne nastave iz hrvtaskog.

Aaaaaaaaaaa.......... :gaah :gaah :gaah
Nincka
notebook girl

PostPostao/la medo14 » 26 stu 2012, 14:09

mislim da je je Neda3kids baš pogodila nelogičnost bodovanja rezultata školskih sportskih klubova.
Istina, treba osvojiti i 1. mjesto na županijskom, nije to lako iako su u toj ekipi vrlo često djeca koja ustvari taj sport treniraju u klubu i paralelno za školu (tako sam i ja igrala za školu) ali poanta je u tome što školski klub nema ravnopravno sve sportove organizirane
gledala kod nas u školi koji su nam sportovi u školskom sportskom klubu:
košarka, rukomet, nogomet, atletika, odbojka, tae kwon do, judo i šah

na stranicama hrvatskog školskog sportskog saveza su popisani sportovi za koje se održavaju natjecanja za državna natjecanja
http://www.skolski-sport.hr/dokumenti-3279.html
i tu je popisano 11 sportova: mali nogomet, rukomet, košarka, odbojka atletika, gimnastika, plivanje, stolni tenis, badminton, šah i kros

pretpostavljam da i za niže razine natjecanja (županijski, općinski) je isti popis sportova

poanta je da tim školskim sportskim klubovima nisu obuhvaćeni svi sportovi i ako imaš peh da se dijete bavi sportom kojeg nema na popisu - nema bodova
znači sistem nije ravnopravan za svu djecu, nedorečen
i uz to naravno primjedba da je stvarno smiješno da se rezultati športskih školskih društva boduje za upis u sve škole
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la skorpionka » 26 stu 2012, 14:56

Pa oni koji nisu obuhvaceni skolskim natjecanjima jos uvijek mogu dobiti bodove kao kategorizirani sportasi. Ukupno gledano malo djece ce dobiti bodove na oba ova nacina.
Ad hoc skupljeni jaaaako tesko.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la medo14 » 26 stu 2012, 15:04

da, terotetski teško, ali teroetski netko tko trenira košarku ima mogućnosti na oba polja skupljati bodove zato jer se bavi košarkom, a onaj koji se bavi nekim sportom koji nije na popisu nema tu mogućnost. Jel su oni ravnopravni?
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Neda3kids » 26 stu 2012, 16:36

Evo za usporedbu sto treba dobiti kosarkas za 3 boda ako trazi kategorizaciju preko HOO (3 boda znaci da je u I, II ili III kategoriji).

[
b]Športaš Hrvatske I. kategorije[/b]
- sudjelovanje u nacionalnoj ekipi koja na OI, SP ili EP osvoji 1. – 4. mjesto

Športaš Hrvatske II. kategorije
- sudjelovanje u nacionalnoj ekipi koja na OI, SP ili EP osvoji 5. – 8. mjesto
- sudjelovanje u ekipi koja u Euroligi osvoji 1. – 2. mjesto
- sudjelovanje u ekipi koja u ULEB kupu osvoji 1. – 2. mjesto
- sudjelovanje u ekipi koja u FIBA kupu osvoji 1. – 2. mjesto
- sudjelovanje u nacionalnoj ekipi koja na MI ili univerzijadi osvoji 1. - 3. mjesto
- sudjelovanje u juniorskoj ili mlađoj seniorskoj nacionalnoj ekipi koja osvoji 1. – 3.
mjesto na SP ili EP

Športaš Hrvatske III. kategorije

- 1. – 5. mjesto u 1. nacionalnoj ligi (muškarci), odnosno 1. – 3. mjesto (žene)
- 1. – 4. mjesto na nacionalnom kupu (muškarci), odnosno 1. – 2. mjesto (žene)
- sudjelovanje u nacionalnoj ekipi koja na MI ili univerzijadi osvoji 4. – 6. mjesto
- sudjelovanje u juniorskoj ili mlađoj seniorskoj nacionalnoj ekipi koja osvoji 4. – 8.
mjesto na SP ili EP
- sudjelovanje u nacionalnoj ekipi koja osvoji 1. mjesto na EYOF
- sudjelovanje u kadetskoj nacionalnoj ekipi koja osvoji 1. mjesto na EP

To je ekvivalent 3 boda za prvo mjesto na državnom ili međunarodnom natjecanju školskih sportskih drupštava kao član ekipe. :shock :shock :shock :shock

Teoretski, nadam se da nije i praktički, to bi značilo da i onaj tko prosjedi cijelu tekmu na klupi, a prijavljen je kao član ekipe ima pravo na 3 boda.

Po meni je to malo tu mač sive zone. Narocito ovo s clanom ekipe. Znajuci u kakvoj drzavi brataca i striceva zivimo. I malo tu mač nerealno uspoređeno.
Plus kaj ima, kako je i medo super objasnila, izuzetno mali broj sportova koji imaju organiziran skolski sustav natjecanja.

Bez dobre analitike nema dobrih odluka. Dakle, trebalo bi jako dobro proanalizirati koliko djece je donijelo kategorizaciju HOO-a. A koliko se upisalo na bodove skolskih natjecanja. Onda bi trebalo dobro iscitati kategorizaciju HOO-a, a ne samo jedan sport - jer svaki sport ima jedinstvenu kategorizaciju, pa znat uopce da je uzrast osnovne skole uzrast mladjih kadeta ili kadeta, pa onda povuc paralelu i odredit bodovanje za kategorizaciju HOO-a. Izgleda da ja previse zahtjevam rada i analize. :kino

Ne bunim se ja zbog bodova skolskih natjecanja. Ali smatram da su djeca koja treniraju u klubovima jako podcijenjna. Moji treniraju 3 puta tjedno. Starija 4 puta. Dva puta mjesecno ide na turnire, ponekad i na medjunarodne. Ona maksimalno moze dobit 1 bod. A mislim da je ulozila puno vise truda i vremena i ima vrijedan rezultat. Uz sve to jos je i odlikasica za pozelit.
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la skorpionka » 26 stu 2012, 17:17

Ne bunim se ja zbog bodova skolskih natjecanja. Ali smatram da su djeca koja treniraju u klubovima jako podcijenjna. Moji treniraju 3 puta tjedno. Starija 4 puta. Dva puta mjesecno ide na turnire, ponekad i na medjunarodne. Ona maksimalno moze dobit 1 bod. A mislim da je ulozila puno vise truda i vremena i ima vrijedan rezultat. Uz sve to jos je i odlikasica za pozelit.

Gle, moj trenira u klubu, a ne mislim da je podcijenjen. Trenira 6 x tjedno po sat i pol! Onaj sedmi dan igra utakmice. Na školsku košarkašku bi trebao ići dva puta tjedno, ali zbog kluba ne ide dvaput jer mu se termin preklapa, nego 1x tjedno, znači taj dan ima dva treninga i ne mislim da je to nešto radi čega bi trebao imati ikakve dodatne bodove u odnosu na dijete koje ne ide na sport. Školska ekipa mu jako teško može osvojiti bod na županijskom jer mu je generacija loša u odnosu na druge škole, u klubu trenira s ekipom koja je sada sedmi razred, koji su turbo dobri, lani i preklani su bili prvaci Hrvatske, s njima što je osvojio i što će eventualno osvojiti je u njihovom sedmom i osmom razredu, što se njemu ionako kao petašu ili šestašu ne bi računalo. Njegova generacija u klubu je isto loša berba, s njima neće osvojiti ništa. :lol

Ne vidim to kao neki problem, nit gledam na taj njegov sport kao nešto što će mu presuditi u životu. Ja bi i dalje prednost dala školskom sportu jer je to onaj sport koji je jedini dostupan djeci u manjim mjestima. Ja bi školski sport poticala, koliko god on sad bio jadan i nikakav, ali bi mu sigurno dala određenu prednost u odnosu na klupski. Jer smo upravo taj školski sport totalno unazadili u odnosu na doba kad sam ja išla u školu.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la sany » 26 stu 2012, 17:35

skorpi ne da su ga unazadili nego ga u nekim skolama uopce nema! nasa skola je dvoranu iznajmila klubovima u vecernjim satima, a i to je dobro obzirom da sami nemaju organiziran nikakav sport, nasoj ravnateljici npr. to ne znaci nista :roll
t je kao dio ekipe osvojio 3 mjesto na drzavnom, ali u 6 razredu, dakle nista od bodova, ali ko bi ozbiljno na to i racunao, nikad ne znas kako ce se generacija posloziti
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la skorpionka » 26 stu 2012, 17:48

Volvo je napisao/la:Da, prijemni su poštenija verzija - tada mlado-ludo sam bila tako sigurna da sam na samo jednom mjestu predala papire, znam da je mojima bilo malo :strah ali sve sam karte tamo stavila, tamo se jedino htjela upisati i upisala sam se. S tih 13-14 godina sam znala da tamo hoću i sve snage uprla da to riješim (ocjene od prije za koje mi nije mama u školu išla moljakati a bome nisam moljakala ni ja, nisu odmogle ;) ). Utoliko mislim da bi i oni da se pred njih stavi takav ispit, mogli. Nisu tako krhki ;) i u to im vrijeme mozak ipak radi izvrsno :dada (ocjene koje prate znanje su dodatni kriterij i olakšica pri pisanju prijemnog).

ajme, a ja budala nisam bila sigurna šta zapravo želim, pa sam predala na dva skrooooz različita mjesta, jedno sam pisala kemiju, fiziku, biologiju, drugo hrvatski, engleski i još nešto čega se ne sjećam.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la gold dust » 26 stu 2012, 18:17

evo i mene s prijemnim :lol pisala tri predmeta, znala točno što hoću ali se ne sjećam više jesam li reda radi prijavila i drugi smjer s istim prijemnim. nije mi bilo stresno niti sam se puno pripremala. imala sam super ocjene iz osnovne, a na smjer kojeg sam odabrala tada nije bila pretjerana navala u usporedbi s nekim drugima.
znam iz onog vremena za bar jedan slučaj upisa u vrlo atraktivnu školu s vrlodobrim uspjehom u osnovnoj, ali uz veliku motivaciju za upis, stresno grijanje stolice i odlično napisan prijemni.
i sad, može se tom sistemu prigovoriti što je davao šansu kampanjcima :lol. no s druge strane, zasluženi odlikaši, oni koji su kroz osnovnu nešto i naučili, ne ni trebali imati previše posla a time ni stresa u pripremi za prijemni. :dunno
gold dust
Sveta krava

PostPostao/la medo14 » 26 stu 2012, 18:18

moji sigurno neće zaraditi bodove preko sporta, nema kruha od sporta kod nas :mrgreen
ono što je svakako nelogično: zašto sport donosi dodatne bodove za upis u sve srednje škole?
zašto? zašto se sport ne tretira kao i balet i muzička?
ja osobno vidim tu prostor sive zone, pogotovo ovih školskih sportskih klubova. Koliko ima županija u RH? 21 u RH, pa pomnoži sa 11 sportova pa koliko ima u ekipi klinaca za npr neki momčadski sport, nakupi se toga
a znam iz onako rekla kazala da ima s tim potvrdama oko sporta velike prilike za svašta napisati
sve bi se to riješilo jednim potezom - bodovanje sporta za upis u škole s razrednim odjelom za sportaše

ja mislim da će prijemni ispiti biti neka 2. faza cijele ove promjene oko upisa.
Oni sad ionako ne mogu za slijedeću godinu ništa napraviti po pitanju prijemnih ispita, za to stvarno treba priprema i vrijeme
promjene oko upisa mogu nekom ovakvom odlukom napraviti, ali za prijemne treba vremena i nadam se da će i uzeti dovoljno vremena da to bude nešto normalno.
ocjene+prijemni ispit je najpoštenija varijanta ali za to treba vrijeme pripremanja
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la skorpionka » 26 stu 2012, 19:10

znam iz onog vremena za bar jedan slučaj upisa u vrlo atraktivnu školu s vrlodobrim uspjehom u osnovnoj, ali uz veliku motivaciju za upis, stresno grijanje stolice i odlično napisan prijemni.
i sad, može se tom sistemu prigovoriti što je davao šansu kampanjcima . no s druge strane, zasluženi odlikaši, oni koji su kroz osnovnu nešto i naučili, ne ni trebali imati previše posla a time ni stresa u pripremi za prijemni.

Po meni je korektnije dati vrlo dobrom nekakvu šansu, pogotovo u odnosu na neke škole s vrlo labavim kriterijima i odlikašima bez pokrića, jer im situacija da vrlo dobar kod jednog profesora može značiti veći nivo znanja nego odličan kod drugog.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 26 stu 2012, 19:11

Koliko ima županija u RH? 21 u RH, pa pomnoži sa 11 sportova pa koliko ima u ekipi klinaca za npr neki momčadski sport, nakupi se toga

Županijskih se ne trebaš bojati, jerbo se za županijska dobiva taj jedan bod samo ukoliko NEMA više razine natjecanja, a najčešće ima :lol
Imaš opasku ispod tablice.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 26 stu 2012, 19:14

zašto? zašto se sport ne tretira kao i balet i muzička?

Sport se do sada tretirao lošije od baleta i muzičke. Ja bi ih tretirala jednako. Iako bi me Ameri popljuvali i rekli da oni na većinu sveučilišta daju sportske stipendije.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la sany » 26 stu 2012, 21:31

Neda3kids je napisao/la:Teoretski, nadam se da nije i praktički, to bi značilo da i onaj tko prosjedi cijelu tekmu na klupi, a prijavljen je kao član ekipe ima pravo na 3 boda.

i zasto ne bi imao, jer je to dijete mozda ozljedjeno prije zavrsne utakmice, pa kako ga kazniti onda jer je sjedio na klupi
uostalom ako je po pravilniku da se boduje ekipni sport, tesko je sad tu mjeriti ko je dao veci doprinos za odlazak na drzavno ili slicno natjecanje
ili neka se boduju samo individualni rezultati (mada nije ni to do kraja posteno) :dunno
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Neda3kids » 27 stu 2012, 10:23

sany je napisao/la:i zasto ne bi imao, jer je to dijete mozda ozljedjeno prije zavrsne utakmice, pa kako ga kazniti onda jer je sjedio na klupi
uostalom ako je po pravilniku da se boduje ekipni sport, tesko je sad tu mjeriti ko je dao veci doprinos za odlazak na drzavno ili slicno natjecanje
ili neka se boduju samo individualni rezultati (mada nije ni to do kraja posteno) :dunno

sany je napisao/la: Neda3kids wrote:Teoretski, nadam se da nije i praktički, to bi značilo da i onaj tko prosjedi cijelu tekmu na klupi, a prijavljen je kao član ekipe ima pravo na 3 boda.

I tu sam onda dalje napisala da mi je to siva zona, jer zivimo u drzavi tetaca i striceva. Tu je ono sto cini ovo sivilom. Nemam ja nista protiv da netko tko je igrao ima pravo na svoje bodove, pa cak i ako je prosijedio tu i samo tu tekmu na klupi. Ali imam protiv toga da netko bude prijavljen kao clan ekipe, i na temelju toga ostvari 3 boda. A ti nit ne znas da je prijavljen. Dakle, svasta se moze.

skorpionka je napisao/la:a bi i dalje prednost dala školskom sportu jer je to onaj sport koji je jedini dostupan djeci u manjim mjestima. Ja bi školski sport poticala, koliko god on sad bio jadan i nikakav, ali bi mu sigurno dala određenu prednost u odnosu na klupski. Jer smo upravo taj školski sport totalno unazadili u odnosu na doba kad sam ja išla u školu.

S ovim boldanim se slazem. Ali ne na nacin da ga poticemo tako sto cemo ga favorizirati bodovima za upis u srednju skolu. Neka se razviju klubovi, natjecanja, neka se s djecom radi pa onda kad to dodje na zadovoljavajucu razinu (a po meni to znaci da imamo brojcane pokazatelje klubova po skolama (ili bar jedan skolski klub u kvartu) i djece ukljucene u program) - onda analitika pa kvalitetna usporedba sa rezultatima i kategorizacijom HOO-a.

Ja mislim da sport treba vrednovati i dati djeci koja treniraju plus. Premalo je danas djece i obitelji koja se bave sportom. Moji ne treniraju zbog bodova, ali mislim da im je to prednost. Zato sto se bave sportom ne idu u glazbenu skolu. Jer treniraju ozbiljno. Kad nesto odaberes onda moras bit ozbiljan s tim sto radis. Tako smatram da je i glazbena nesto ozbiljno (ako vec ides 4 godine i vjezbas) i baletna itd. itd.
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la medo14 » 27 stu 2012, 15:44

Sport se do sada tretirao lošije od baleta i muzičke. Ja bi ih tretirala jednako.

nije mi jasno na što misliš, ne kužim u kojem smislu je bio u lošijoj poziciji?
baš sam išla gledati stare uvjete za upis, za usporedbu i vidm da u novim uvjetima za upis nema neke koncepcijske promjene, malo su nešto mrdali po bodovima, tipa nije 4 boda nego 3, ali i prije je sport nosio dodatne bodove za upis u sve škole, dodavali su se bodovi vrhunskih sportaša i bodovi sa tih školskih natjecanja. Čini mi se da su po starom kriteriju za upis svi tretirani jednako. Sad je po novom balet i muzička da se priznaje samo za umjetničke škole.

također sam išla pogledati da li postoji službena objava tih vrhunskih sportaša i stvarno ima na internetu popis po svim kategorijama, stranice HOO
isto tako sam išla gledati na stranicama hrvatskog školskog sportskog saveza i ima isto popis klinaca koji su u momčadi i koji su na državnom osvojili neko mjesto. Recimo da je taj dio transparentan (uh što volim tu riječ :mrgreen ) i da je ipak teško naknadno ubacivati imena klinaca koji stvarno nisu nešto osvojili tj. nisu zaslužili te bodove
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la dunja » 27 stu 2012, 15:53

nisu medo
za dobiti bodove na muzičku ili balet bilo je dovoljno samo da dijete ide - nije moralo ama baš nikakv rezultat postići niti je moralo biti nešto posebno dobro u tome
a da bi se dobili bodovi na sport - na temelju školskih natjecanja morali su biti državni prvaci a na temelju kategoriziranih sportaša HOO da sad ne tražim link probaj uguglati da vidiš kakvi se rezultati moraju postići da bi se dobila kategorizacija, mislim isto državni prvaci
bilo bi isto da se za muzičku tražilo da dijete te godine kad je 8. razred pobijedi na državnom natjecanju recimo
inače nikako nisu bili u ravnopravnom položaju
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one.”
Tom Hiddleston
dunja
most

PostPostao/la medo14 » 27 stu 2012, 16:05

da, kužim, u tom smislu mislite na ravnopravnost
ja sam mislila na taj dio gdje mu se priznaju bodovi, da li u svim školama ili samo nekim
medo14
kraljica tablica

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 27 gostiju.