Sada je: 01 svi 2026, 11:57.

temper tantrums ili kad vam dijete podivlja? [spojene teme]

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: temper tantrums ili kad vam dijete podivlja? [spojene te

PostPostao/la mrs. eastwood » 29 stu 2012, 14:07

Bellitza je napisao/la:sve je to uzasno vremenski zahtjevno i iscrpljujuce ali pali ovaj tjedan, vidjet cemo na duge pruge.

to je tako. vidjet ces da ce vec za 15 dana sve to usvojiti, a oko nekih drugih stvari krenuti s otezanjem. i tako to ide. sad nađeš rješenje, metodu za jedno - iskrsne drugo. ovo gore sto si opisala je ustvari niz metoda koje uspjesno koristite.
ali kad mi u svojoj glavi posložimo modus operandi - da cemo imati takav pristup toj maloj glavici - sve drugo ce doci samo po sebi.

drago mi je da vam ide na bolje! :joy
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la švrćili » 29 stu 2012, 22:51

a dobro nije baš da 50 puta ponovim, to karikiram, ali sigurno je 5 i naravno se ogluši jer naravno vidi da nema moje protureakcije kada ne krene nakon prvog ponavljanja. To mi je normalno i jasno. i stvarno nekad skužim da joj dajem upute-skini cipele, obuj papuče, operi ruke. To nema smisla. Gledam da joj upute smanjim jer joj postanem dosadna.
Nisam nikada razmišljala o tome "hajde". Odlična ideja!
Uvijek joj sve vremenski objašnjavamo: kako šta slijedi. I pravo odluke. Ovih par dana je baš teška. Valjda i vrijeme i pun mjesec. A i ja dođem doma tek u 5 ipo. Hoću je pomazit kad dođem, ona neće, onda ispali za glupost a u principu mi se čini da bi se mazila. Onda ju dignem, mazim, pjevam tek se onda opusti. Neki kažu da pretjerujem, ali meni se čini da cvili zato jer joj se mazi. A nije maza po prirodi pa valjda se zato tako ponaša
švrćili
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 21 pro 2012, 10:31

Bok ljudi, iščitavam temu i kako čitam tako mi dijete postaje sve sličnie opisima.

Dramatizira u vrtiću puno više od druge djece, no poslušnjija je i bolja od ećine.
Dramatizira kad se jede, ako joj se ne daje dovoljno brzo ili ako joj nestane u zdjelici, pa teta kad krene davati još...
Ako joj uzmu iz ruke igračku.
Tete se "tuže" da su to drame ko da ju daprostiš kolješ.
Doma što je umornija to je gore...

Sad imamo borbu sa bacanjem hrane na pod. Zna da ne smije i svejedno ponovo i opet hiće komade kruha ili nečeg na pod.

Osim onog noćnog spavanja koje sad razrađujem (uspavati dijete bez suza...ili tak neka knjiga zabravila sam), ona odlično spava, ali ako sanja, ajme meni, to moraš umiriti a ja umirem od neispavanosti a muž nema namjeru pomoći.

Sad razmišljam još posuditi 123 metodu. Koji je točan naziv knjige?
Ima li još kaj dobr za pročitati?
Mi imamo 15 mj
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la mrs. eastwood » 21 pro 2012, 10:42

pčelice, ja se za ponasanje u vrticu ne bih previše opterecivala. taj problem neka tete rjesavaju. oni negdje do 4. godine još ne generaliziraju. tako da ono što vrijedi u vrtiću nije nužno i doma da se primjenjuje i obratno.

snovi - e tu ne možeš ništa napraviti, sada oni intezivno sanjaju i to ih cesto budi. Možda kad se probudi tiho joj na uho zapjevati melodiju neke uspavanke ili neke poznate rijeci, pa da ju vratis u miran san. nekad bi moja toliko plakala da bismo ju morali skroz razbuditi da zaspe nanovo.
sada kad je veca sanja tipa da joj netko uzme puding i vice u snu "puding moooooj", onda joj ja kazem tiho "evo mama nosi novi puding" :ajme

tantrumi krenu s negdje 18 mj, ali ovo sto ti opisujes je negdje tu. kad su umorni, naravno da su razdražljiviji. zato te aktivnosti pred spavanje uciniti sto mirnijima i ocekivanijima - nešto rutinski, je l, uhodano nesto...

knjiga za preporučiti je Disciplina od Searsa
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la lilkillaink » 21 pro 2012, 10:52

to sanjanje će me koštat života jedno...ja šok doživim kad M tako skoči iz sna i plače prestrašno :place MM i ja smo par puta mislili da je uho boli ili nešto drugo..uf uf...ona je ja uzmem, kad se napokon da uzet, i onda oćemo pjevat munčiće (majmunčiće), ima pjesma od Bruna Marsa Lazy song, nju obožava, onda ja u pol noći pjevam, dok se ona ne smiri, tek kad se smirim je mogu pitat nešto, tipa, oćeš se vodice napit, oćeš mazit medu..onda to ide lagano...a nekad i ne ide lagano, kad ej tako preumorna, onda usljedi i respiratorna kriza..onda showowi...
"dnevne tantrume" smo izgleda uspili smanjit na minimum, malo ignore, malo izbjegavanja upita sa "hoćeš li", ma prevare :)..al nekad ona sve nas prevari :)

i pitanje..da li je moguće u ovoj dobi (prekosutra puni 19mj) nekako ukazat na to da se stvari,igračke moraju dijelit, ono da se i netko drugi može igrat ili poslužit nekom njenom igračkom?
slika

slika
lilkillaink
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrs. eastwood » 21 pro 2012, 10:59

lilkillaink je napisao/la:i pitanje..da li je moguće u ovoj dobi (prekosutra puni 19mj) nekako ukazat na to da se stvari,igračke moraju dijelit, ono da se i netko drugi može igrat ili poslužit nekom njenom igračkom?

ja bih to popolako.
primjerice sad su M i djevojcica tu. onda prvo ti uzmes pogledati lutku od M, pa onda kazes M. ajmo sad pokazati i djevojcici. i tako.
ovo posebno ako ste kod sebe doma, onda je to mozda i izraženije (iako ne znam je li pravilo). u gostima znaju da nisu doma pa im je i sve novo... ali kod kuce kao da brane svoj teritorij.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la švrćili » 26 pro 2012, 15:55

ja bi čak znala kada nam netko dolazi u goste s njom razgovarati. Da će joj doći prijatelji, da će uzimati njezine igračke, da će se igrati itd. Ne forsirati davanje nepoznatoj djeci, bar ja nisam. Ja to uvijek usporedim kao da tebi dođe netko nepoznat u parku i otme ti biciklu. Ma ej, stani malo!!! Poludili bi i mi! Ali stalno bi joj govorila neke solucije kako riješiti problem dijeljenja. Ne znam tipa, reci da ćeš dati kad se malo poigraš, ili daj da pogleda pa će ti vratiti. Šta su više u mogućnosti komunicirati, to je lakše kasnije. Ali skoro od početka sam ju jadnu pilala da kaže šta želi. Nekad upali, nekad ne. Evo neki dan na toboganu ona se penje, dolazi dječak stariji od njega, gura se, a ona njemu: Pritekaj tekundu da te ja putim, pa ćet onda ti( pričekaj sekundu da se ja spustim pa ćeš onda ti!). Naravno ovi je po svom, ali ja sam tako bila ponosna na nju da vam ne mogu opisati :luv . Sa 2i pol god! Imamo i manje bacanja i ispada. Sazrijeva moja ljubav :luv
švrćili
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la švrćili » 02 vel 2013, 15:48

Taman kada čovjek pomisli da su stvari krenile na bolje, eto ti ga na. Opet je počela. Još plus to imala je i gripu pa dolazi k sebi. opet počela zezati sa hranom. I više ne znam šta ću sa bacanjem po podu. To me stvarno počelo izbacivati iz takta. Najgore mi je kada se hoće baciti negdje po ulici gdje je staklo ili se pas pok...ao. Ne znam, ne znam više. Onda imam osjećaj kao da nemam više konce u rukama. Danas je ispalila jer nije htjela ručati(tj polizala je batak i rekla da više ne može), i ja rekla da ne mora, neka ide spavati pa će poslije. I onda je počela. Ali nikome u mojo okolini se dijete tako ne ponaša. Ustvari ponaša pa ga roditelj lupi. Mene više stvarno ovo frustrira
švrćili
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Kaya071 » 02 vel 2013, 15:53

A, koliko dugo tantrum traje ako ti samo nastavis svoj posao i pustis nju da se tako baca? Kd je stavis na totalni ignore.
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la švrćili » 02 vel 2013, 16:20

zna dugo, po sat vremena.a nekada ju i ne mogu pustiti. Da mi se baca pa gradu. Ko najgora nemajka ju pustim da se dere na sred ulice jer se ne želi pomaknit. I govorim joj stalno da se ne smije baciti, da će se ozlijediti, da će se porezati na staklo( kao što jednom skoro i je), da će leć u u govno( kao što jednom skoro i je). Nekad ju samo zagrlim jer je ljuta pa se baca, Nekada ne mogu racionalno razmišljati.
švrćili
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la olja2208 » 07 vel 2013, 00:50

švrćili je napisao/la:Ustvari ponaša pa ga roditelj lupi.
:ajme
svako dijete je priča za sebe, ima djece pa nemaju ispade, ovakve kakve mame tu opisuju, dok kod nekih jako dugo traju i istovremeno su intenzivni.
tvoja malena spada u ovu drugu skupinu,
proći će, uz puno strpljenja i mantranja da su samo jednom ovako mali.
ovaj kvotani dio neću ni komentarisati.
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

PostPostao/la Kaya071 » 07 vel 2013, 09:03

svrcili, ne znam koliko curica ima godina. Ali, palo mi je na pamet da je sada hvata ona druga varijanta TT. Recimo, Afan je u jednom periodu, kada mu kazes "dobro ne moras" na njegovo "necu", divljao i govorio "hocuuuu". Skontali smo da u principu hoce da se raspravljamo, da ga ubjedjujemo, da na bilo koji nacin bude u centru paznje.
Pretpostavljam da govori dobro? Jer, ja sam tek sada skontala koliko je njihova nemogucnost izrazavanja frustrirajuca po njih (a i po nas :lol ).
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la mrs. eastwood » 07 vel 2013, 12:52

mi smo sad u tom periodu "neću - ja bih!!!" o kojem Kaya govori.

ali drž te se, svakim danom smo bliži malim trogodišnjacima - kada ce doći faza osjetljivosti na osjecaje roditelja i bit ce im jako stalo i važno ako je mama ljuta, tužna...
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Bellitza » 07 vel 2013, 12:54

mrs. eastwood je napisao/la:ali drž te se, svakim danom smo bliži malim trogodišnjacima - kada ce doći faza osjetljivosti na osjecaje roditelja i bit ce im jako stalo i važno ako je mama ljuta, tužna...

tjesis se :hahaha meni moj skoro trogodisnjak kad me opali nogom i ja mu priprijetim da sam ljuta i da cu otici veli: pa samo sam te malo, nije to za otidjenje :hahaha
Bellitza
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 07 vel 2013, 12:58

Bellitza je napisao/la:i ja mu priprijetim da sam ljuta i da cu otici veli

vec smo i o tome pisale, dosta toga se sa nas reflektira na njih. kad smo ljute, vec na rubu, umorne, iscrpljene - isto bismo trebale smoći još malo snage i promisliti o riječima koje izgovaramo.
Iako to ne zvuči možda tebi kao teške riječi - dvogodišnjaci možda i ne percipiraju što znači da je mama otišla - isto ne treba s time prijetiti.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Bellitza » 07 vel 2013, 13:09

konkretno to je situacija prije spavanja u krevetu dok citamo pricu. naravno da inace ne prijetim da cu otic ili ga ostavit negdje. nego lupa me nogama u krevetu i nakon sto ga upozorim nekoliko puta da me to smeta, da me boli i da to ne radi vise, na kraju mu velim da ako ne prestane da cu otici (iz kreveta). nista vise od toga
Bellitza
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 07 vel 2013, 13:17

Jasno ti je da moram reagirati, jer kad se cita s odmakom, tako napisano zvuci nezgidno. Tnx da si opisala situaciju.:kiss

Kad smo kod toga, nekad bi stvarno trebala se ustati iz kreveta - da zna da stojimo iza svojih rijeci.:mrgreen
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Bellitza » 07 vel 2013, 13:27

jasno, nekoliko puta i jesam. pa mi veli da nema veze da ce onda zat tatu..

kuzim da je napisano bez konteksta pa se svakako moglo protumaciti, uopce mi nije palo na pamet da bi netko mogao iscitati da malom prijetim da cu ga ostaviti, uf.. reakcija na mjestu naravno
Bellitza
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la rucho » 07 vel 2013, 18:40

Bellitza je napisao/la:konkretno to je situacija prije spavanja u krevetu dok citamo pricu. naravno da inace ne prijetim da cu otic ili ga ostavit negdje. nego lupa me nogama u krevetu i nakon sto ga upozorim nekoliko puta da me to smeta, da me boli i da to ne radi vise, na kraju mu velim da ako ne prestane da cu otici (iz kreveta). nista vise od toga

ja svoje dijete pitam bil on da njega tako netko..... pa kaze mestar da ne bi... e pa onda nemoj ni ti mamu/tatu/kogavec..... uglavnom funkcionira...... :mrgreen .... a narafski odlazila sam i ja s kauca kad bi bas cepio po udaranju.... da vidi da nisu "prijetnje" uprazno.......

a glede ispada....... mislim da smo se ovdje skupile mi mame buducih lidera nije vazno u kom segmentu.... nasi juniori imaju svoju veleuvazenu licnost kojoj smeta kad nisu glavni..... svaka cast na toj samosvjesti ali...... uglavnom stvari funkcioniraju kad se ja pocnem ponasat kao i on.... pa mestru postane jasno da se tako ne moze na duge staze..... naravno kad smo vani ja sam na ignore modu a on nek *pjeva* kolko mu drago........
slika
rucho
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la švrćili » 08 vel 2013, 15:30

svrcili, ne znam koliko curica ima godina. Ali, palo mi je na pamet da je sada hvata ona druga varijanta TT. Recimo, Afan je u jednom periodu, kada mu kazes "dobro ne moras" na njegovo "necu", divljao i govorio "hocuuuu"

Ima 2 god i 10 mj. Tu taktiku smo i mi skužili ovo ljeto. Pali u 90% slučajeva.
Olja, ja kada sam rodila nisam mislila da , ajmo reći, suvremeni roditelji, fizički kažnjavaju djecu. Ali jesu. I to prosvjetni radnici. I to razlozi:ne želi jesti kada je bolesna, ne želi jesti određenu hranu, grintavo je. I onda pokušaš tim roditeljima objasniti da to stvarno nema smisla, koje su posljedice toga, ali se oni ne daju. a onda se čude kada im dijete tuče drugu djecu!
A ti roditelji mene gledaju kao da sam nenormalna kada držim svoju malu kada ima ispad bijesa jer je njihovo dijete nešto napravilo mom. :gaah
švrćili
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la rucho » 08 vel 2013, 22:11

švrćili je napisao/la:A ti roditelji mene gledaju kao da sam nenormalna kada držim svoju malu kada ima ispad bijesa jer je njihovo dijete nešto napravilo mom. :gaah

cek... drzis ju da ne uzvrati?...... ili jer je pobjesnjela jer drugo dijete nije *postovalo* njezin zahtjev?......
slika
rucho
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 09 vel 2013, 15:54

nije baš da podržavam da se djecu tuče, ali mene su tukli i nikada ali baš nikada nisam tukla druge.
nasilje među djecom ne dolazi od povremenih batina. dolazi od težih rana i zpostavljanja i valjda nekih drugih obrazaca.
to što netko lupi svoje dijete po guzi jer nije jelo (iako glup potez, govori o kratkom fitilju i uništava djetetovo povjerenje) nije baš indikacija da će dijete prerasti u razrednog nasilnika. :dunno
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la švrćili » 12 vel 2013, 00:01

cek... drzis ju da ne uzvrati?...... ili jer je pobjesnjela jer drugo dijete nije *postovalo* njezin zahtjev?......
Ma je da ne vrati! Neće moja vratiti. Nego jer se naljuti, pa se baci , pa mi ju žao jer stvarno ima razloga se naljutiti. Pa joj govorim da kaže priji da joj smeta to šta joj radi, ne mogu joj reći da vrati, ne mogu. Pokušavamo ju odgojiti da zna izraziti šta hoće, čini mi se da se djecu ne odgaja da izraze šta misle,osjećaju. Danas mi teta u vrtiću govori da im moramo suzbiti bijes! :shock Zar to nije kontraproduktivno!?
A pčelice, moraš priznati da dijete koje dobiva po guzi, rukama, licu(pljuske) će prije udariti drugo dijete? Plus to što roditelj ne može biti dosljedan i reći :Ti ne smiješ tući! A sam tuče. Ti ne smiješ lagati, a sam laže. Primjer je najbolji odgajatelj
švrćili
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrs. eastwood » 12 vel 2013, 07:49

švrćili je napisao/la:Danas mi teta u vrtiću govori da im moramo suzbiti bijes! :shock Zar to nije kontraproduktivno!?

ne znam ti je li kontraproduktivno, ali možeš pričati priče u kojima prepoznavate osjecaje.
tako za ljutnju ima prica o zeku koji je spavao i sanjao mrkvu. probudio se gladan, a vani je pao snijeg. trazio je nesto za jesti i naišao na snjegovića kojemu je ukrao mrkvu.
onda je Snjegović bez nosa jurio za zekom vikajući da mu vrati mrkvu. Snjegović je bio ljut.

možda na taj nacin pričati. isto i u slikovnicama izraze lica, na crticima ako ih gledate - sad je ljut, pa je tužan, pa ga netko razveseli na kraju...
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la švrćili » 12 vel 2013, 11:58

Ma naravno! Treba pričati o osjećajima da bi ih prepoznalo i shvatilo! Znam roditelje koji će fizički kaznit dijete zato što je ljuto! Treba mu pomoć da nauči na drugi način kanalizirati ljutnju.
švrćili
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 12 vel 2013, 20:25

Ovak, imam pitanje.
Imam kćer od 17 mj. Odnedavno je u blagoj neću fazi.
Ja njen neću uglavnom poštujem, poslušam ju jer naravno ima pravo odbiti pusu ako joj nije do toga...
Ponekad ju jednostavo unatoč neću fizički odnesem/uzmem ili što već (ako je opasno, ili ako se žurimo, idemo u auto ili slično).
Ponekad joj se smijem: ""neeeećeš, joooj pa kako to , pa dobro onda će bla bal...!"
Mislim da je to umanjilo intenzitet inata od kad je počelo.

No sad je počela kad nešto ne može što bi htjelaili joj ja nešto nedam-počela se lupati po glavi rukicama.
Zakaj to radi?
Mi ju odgajamo s puno nježnosti i razgovora ili ignoriramo neke neželjene dernjave. Vičemo samo kad pada/ide na cestu... znači kad je opasno.
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la olja2208 » 12 vel 2013, 21:06

pcelice, mnogi klinci to rade, na taj način iskušavaju nove emocije, ljutnju,
zatim, našu pažnju, da vide hoćemo li reagovati na to,
preusmjeri je na nešto drugo kad to radi, daj joj neku igračku ili pjevajte nešto,
ne dopustaj joj da to radi ali nenametljivo, da ne primijeti da se ti loviš na to.
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 12 vel 2013, 21:12

olja2208 je napisao/la:pcelice, mnogi klinci to rade, na taj način iskušavaju nove emocije, ljutnju,
zatim, našu pažnju, da vide hoćemo li reagovati na to,
preusmjeri je na nešto drugo kad to radi, daj joj neku igračku ili pjevajte nešto,
ne dopustaj joj da to radi ali nenametljivo, da ne primijeti da se ti loviš na to.

aha, kužim.
ja sam joj išla ne ne tuči moju Lidiju, draga lidija.
a ona ispipava te emocije.
ok.

ima li o tome u searsu?
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la mrs. eastwood » 12 vel 2013, 21:13

to što opisuješ nije neobično pokazivanje prkosa. Može biti tako da kaže NE, tuče sebe ili oko sebe ili pasivno - da samo okrene glavu i odbije raditi što se od njega traži.

Pročitaj članak od Penelope LeachMy toddler hits and bites himself. What should I do?

i DrSearsAggressive Toddlers

ima ovdje jedan primjer na grupama potpore http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... 8#p1984003
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 12 vel 2013, 21:16

Fala lepa!! bilježim se sa štovanjem!

brze ste.
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PrethodnaSljedeća