Sada je: 06 kol 2026, 13:45.

kuhinjska napa

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

kuhinjska napa

PostPostao/la Liv Tyler » 13 vel 2013, 15:33

Krepala mi je kuhinjska napa i sad je stanje grozno, cijela kuća se napunila pare i vlage, ne bi da smo u Londonu. Tek sad vidim koliko je značila. Čak mi i ona njena buka od prastrarosti fali. Pod hitno mi treba nova.

Molim vas ako imate kakvu preporuku i na što trebam paziti?
Liv Tyler
idoiti popitu

Re: kuhinjska napa

PostPostao/la lara.b » 13 vel 2013, 16:25

Što jača.
Filter koji se pere u perilici..
to mi prvo pada na pamet.

edit: recimo protok zraka oko 600 m3/h
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Stefanova_mama » 13 vel 2013, 18:49

Da se nadovezem i ja. I meni treba nova. Ovde mi svi preporucuju neku gorenje sa dva motora i koja se izvlaci (tanka). Da li neko zna vredi li?
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la skorpionka » 13 vel 2013, 18:52

ja bi protok birala prema volumenu prostora koji je izložen toj pari, nije svejedno jel kuhinja odvojena ili je povezana s boravkom.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la nevenera » 13 vel 2013, 19:13

Stefanova_mama je napisao/la:Da se nadovezem i ja. I meni treba nova. Ovde mi svi preporucuju neku gorenje sa dva motora i koja se izvlaci (tanka). Da li neko zna vredi li?

vrijedi, imamo je mi
dosta je bučna ali odlično povuče
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la danni » 13 vel 2013, 19:15

moj savjet je da kupiš najskuplju :oops:
valjda je ta najbolja.
ako ne možeš najskuplju, onda onu neku prosječnu, ali nikako jeftiniju :lol
šta sam pomogla :p
meni je problem što mi je crkla sijalica u napi (a imam onu starinsku-i meni bi trebala nova napa :ajme )
i ne mogu je odvit, kao da se stalila :conf
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Liv Tyler » 13 vel 2013, 20:05

Eh da, zaboravila sam napisat da mi treba za ispod elementa, rupa je u ziduispod elementa i dnevni je spojen s kuhinjom, dakle veći prostor. I da da ima dobro svijetlo.

Stefanova_mama je napisao/la: gorenje sa dva motora i koja se izvlaci (tanka).

Takva se zove ugradbena i otvor joj je odozgora. I ja bi tu, al ne znam bi li pasala na moju rupu koja je iza nape, ne znam kako se drugačije izraziti.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la lara.b » 14 vel 2013, 10:39

skorpionka je napisao/la:ja bi protok birala prema volumenu prostora koji je izložen toj pari, nije svejedno jel kuhinja odvojena ili je povezana s boravkom.

Ja sam računala da joj je dnevni spojen sa kuhinjom..mislim da je Liv to negdje spomenula, na nekoj x temi, sad se točno ne sjećam.

Meni je recimo bilo važno (zbog moje visine) da nije klasično postavljena.
A majstor je savjetovao jačinu obzirom na kvadraturu i onda ostaje pitanje novaca.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lara.b » 14 vel 2013, 10:43

Liv Tyler je napisao/la:Eh da, zaboravila sam napisat da mi treba za ispod elementa, rupa je u ziduispod elementa i dnevni je spojen s kuhinjom, dakle veći prostor. I da da ima dobro svijetlo.

E da, kao i većina napa i moja je imala masku za cijev/odvod zraka, ali meni se to nije dopalo, masku nismo ni stavljali nego je majstor skrojio element (kako ti pišeš da imaš) koji je ispred cijevi, dakle malo plići ali zato izgleda kako sam htjela...
ako kužiš šta hoću reć.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Miki » 14 vel 2013, 11:11

ja sam birala tako da mi paše u plan kuhinje - trebala mi je teleskopska i htjela sam da ide na vanjski odvod

i onda sam gledala samo nape koje imaju te karakteristike i gledala best buy opciju cijene i performanse
(i da ne moram mijenjati nekakve filtere svako malo da me ne izađe skuplja pita od tepsije)
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la skorpionka » 14 vel 2013, 11:41

Mislim da se računa volumen prostora pa puta 3 minimalno, plus se od toga oduzima ako je daleko odvod, ako ima koljena do odvoda. morala bi pronaći izračun koji su nama radili.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la lara.b » 14 vel 2013, 11:59

Ja taj izračun više sigurno nemam jer me nedavno netko u rl za to pitao pa sam tražila.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Bellitza » 14 vel 2013, 12:06

Stefanova_mama je napisao/la:Da se nadovezem i ja. I meni treba nova. Ovde mi svi preporucuju neku gorenje sa dva motora i koja se izvlaci (tanka). Da li neko zna vredi li?

mi takvu bas od gorenja imamo na poslu i dobro vuce, ali su joj svi gumbici postavljeni duboko prema zidu pa treba zavlaciti ruku preko vrucih para ako hoces pojacati ilis to vec sto mi je veliki minus.
Bellitza
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lara.b » 14 vel 2013, 12:25

Moja prijatlejica ima izvlačnu i meni se ne sviđa nikako, ali stvar je ukusa, naravno.
A i održavanje, čišćenje je teže..bar se ona na to žalila...čoškovi su nedokučivi, masnjikavi.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lena » 14 vel 2013, 14:59

Liv Tyler je napisao/la:Eh da, zaboravila sam napisat da mi treba za ispod elementa, rupa je u ziduispod elementa i dnevni je spojen s kuhinjom, dakle veći prostor. I da da ima dobro svijetlo.

Stefanova_mama je napisao/la: gorenje sa dva motora i koja se izvlaci (tanka).

Takva se zove ugradbena i otvor joj je odozgora. I ja bi tu, al ne znam bi li pasala na moju rupu koja je iza nape, ne znam kako se drugačije izraziti.

ugradbena je općenito ova koja se stavlja ispod elementa, a može biti fiksna ili teleskopska (ova o kojoj priča stefanova mama).
cijevi napa koje se ugrađuju na odvod zraka (znači da izlazi van prostora i ne koriste isključivo filter) su 12,5 ili 15cm fi. pogledaš kolika ti je sad cijev i onda gledaš nape koje odgovaraju tim promjerima. ormarići se rade tako da se stavlja ili slijepi dio ili se cijev jednostavno integrira u ormarić pa se vidi kad se otvore vrata ormarića (ali stane još nekih stvarčica oko toga npr.). Za teleskopske nape se rade ormarići koji su kraći 4 cm jer je toliko debljina standardne teleskopske.
Osim protoka, meni je vrlo bitna bučnost same nape (pogotovo ako je prostor spojen s prostorijama nekih drugih namjena tipa blagovaone ili boravka). Sama bučnost se može smanjiti izbjegavanjem rastezljivih cijevi kod odvoda i korištenjem solidnih plastičnih cijevi istog promjera (stvar je samog šuma kod strujanja zraka kroz prolaz koji ima na sebi prepreke).
I svakako bi gledala kako je izvedena, čisto čišćenja radi.
Faber recimo radi nape u svojoj proizvodnji, ali isto tako radi motore napa za druge proizvođače pa je sad stvar ukusa i dizajna više jer se može desiti da u Electrolux-u primjerice kupujete Faber motor (što nije nimalo loša varijanta), kao što sam ja kupila.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Liv Tyler » 14 vel 2013, 21:27

Da nama bi trebala bit takva za direktan izlaz van prostorije jer ga imamo. Ispod elementa ide jer je tako projektirana ova kuhinja koju trenutno ne mogu nijenjati. Fi cijevi je 12cm.

Ova je bila jaka ali i jako bučna, tako da bi i dalje jaku po usisnoj snazi ali što tišu.
A uopće mi nisu pali na pamet ostali proizvođači. Odo prosurfati malo.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la skorpionka » 14 vel 2013, 21:44

Ma imaš hrpu proizvođača. Ja sam osobno zadovoljna Faberovom jako, lako se čisti, dijelovi idu u perilicu.

Ja bi pod broj jedan odredila protok koji mi treba a onda bi među tima određenog protoka gledala ovo što Lena naglašava da je što tiša, pa onda dizajn.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Stefanova_mama » 14 vel 2013, 21:57

Hvala vam puno cure na korisnim informacijama.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la mirnela » 14 vel 2013, 22:18

ja bih te prije svega pitala da li ti je kuhinja u koju ide nova napa na istoj etaži kao i bojler ako ga imaš? i da li razmišljaš o napi koja se spaja na odvod? ako je ti napa i bojler nisu na istoj etaži, molim te zanemari moj post ;)
znam, sad me svi :shock , ali imam dobrani razlog da te to pitam prije savjeta o novoj napi...

naime, mi smo prije godinu i pol renovirali kuhinju u stanu i tom prilikom sam kupila jaču, ljepšu, kvalitetniju od prethodne Gorenjevu napu koja se spaja na odvod (prethodna niti nije bila spojena na odvod)...
kad sam ljetos kuhala džem, upalila sam naravno napu... istovremeno je kćer otišla na tuširanje...
nakon 15-tak minuta u kupaoni se upalio detektor za Co (kupili smo ga prije tri godine kad nam je smtrtno stradala prijateljicazbog trovanja u kupaoni)...
djete je izjurilo iz kupaone, otvorili smo prozore, zatvorili plin i zvali dežurne u gradskom plinu - kad su došli, nakon mjerenja rekli su nam da hvala Bogu da smo imali detektor, jer da ga nismo danas ne bi imali kćer...
prvo što su pitali je bilo da li je radila napa kad se upalio detektor :dunno
zatvorili su nam plin i rekli da moramo pozvati dimnjačara da nam dade suglasnot da je bojler i dimnjak u redu...
dimnjačar nam je rekao da ne možemo dobiti suglasnot tako dugo dok ne odspojimo napu i izbacimo je izvan funkcije...
pa kako? pa tek smo je kupili? nova je, jaka, ispravna??? :conf
objasnio nam je da sve (pogotovo nove, jače) nape rade velike probleme ukoliko se nalaze na istoj etaži kao i bojler - a upravo zbog svoje jačine i spojenosti prema van, one na cjelom katu naprave takav podtlak (usisaju sav zrak) da jednostavno i iz bojlera i dimnjaka izvuku Co natrag u prostoriju...
i ne, nije nam dao suglasnost (iako smo se zaklinjali da je zbog vlastite sigurnosti nećemo više paliti) tako dugo dok nam električar nije odspojio (ne samo odštekao) kabel iz nape :ajme

ovo vam pišem samo zato da, neznajući, ne prođete kao i ja - kupila sam novu, lijepu, jaku i funkcionalnu napu (nisam baš šparala kad sam radila novu kuhinju) i na kraju je nisam mogla odnosno smjela koristiti...
do tada, (ni) ja nikad nisam čula za ovaj problem...
mi žene ponekad i šutimo... no, to nikako ne znači da i onda nemamo kaj za reći... slika
mirnela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Liv Tyler » 15 vel 2013, 10:58

Uh mirnela :hug

Mi ne koristimo bojler jer imamo centralno koje nije plinsko. To valjda ne smeta?
Jedino u kuhinji imamo bocu plina za kuhanje.

Hvala vam cure. U planu je popodne otić po jednu pa javim što je bilo.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Lena » 15 vel 2013, 11:35

mirnela, jel ta napa bila spojena na rupu koja je izlazila direkt iz kuće ili na dimnjak?
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Miki » 15 vel 2013, 11:44

ja sam se prije bušenja rupe za napu raspitivala što smijem a što ne, i rekli su mi da ako imam fasadni bojler onda nemam brige

ljetos su nam iz plinare kontrolirali sve instalacije, vidjeli su i napu i ventilatore, ali nisu imali nikakvih primjedbi

ali ja za svaki slučaj otvaram i prozor na kant kad uključujem napu na najjače :štreber:
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la Miki » 15 vel 2013, 11:46

eh da, bilo je važno koliko su udaljeni otvor za napu i otvor za fasadni dimnjak (to baš nisam shvatila, ali nisam ni pokušavala jer nam je udaljenost ionako više nego dovoljna)

Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la lara.b » 15 vel 2013, 16:09

Da, dobro Lena pita...
Kod mene je u kuhinji i napa i bojler (zatvorili smo ga čak pa izgleda kao kuh. element, super je ispalo)
ali sve je provjereno x puta, napa ide van direkt, dimnjak fasadni.
A i dimnjačari svake godine dolaze u kontrole, pa majstor za čišćenje bojlera.
ALi treba jako paziti ina to, svakako.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Liv Tyler » 15 vel 2013, 21:12

Skoro sam se razočarala.

Došli nadobudno u dućan, gledamo modele i šibamo dalje. Kad u jednom nam čak i prišao prodavač i kaže, slučajno kroz razgovor, rupe na napama su kod svih na sredini ne prave više one s rupom sastrane. :strah
I vratili se doma ištemali zid i sutra opet ispočetka.

Znate mi ima li teleskopska napa koja nije ugradbena i koja bi to bila ako ima?
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Lena » 16 vel 2013, 11:42

nisam nikad vidjela teleskopsku napu koja ne ide u element, moram priznati.
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lara.b » 16 vel 2013, 16:42

Ako sam dobro shvatila o cemu pises
onda ni ja takve nisam vidjala.
daj uguglaj malo po str.proizvodjaca.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Liv Tyler » 16 vel 2013, 19:45

Naravno da nema. :mrgreen

Uzeli smo danas Beko napu, kaže proizvođač Faber Italy, 2 motora, 2 svijetla, usisna snaga 450m3/h, 2 metalna kazetna filtera.

U pod čemo je montirati i pustiti u pogon. Čekamo da se nova žbuka osuši.

Javim dojmove. Ima li netko ovu marku i kako ste vi zadovoljni?
Nemojte mi samo reći da je totalni shit.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Lena » 17 vel 2013, 13:42

ako je faberov motor, onda ne bi trebalo biti problema.
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Liv Tyler » 17 vel 2013, 15:01

Jesu. :dada
Liv Tyler
idoiti popitu

Sljedeća

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.