Sada je: 03 kol 2026, 13:58.

Pranje zubića

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Pranje zubića

PostPostao/la Suncokret » 15 ožu 2013, 08:23

Molim vas udijelite koji savjet kako da dijete privolim da pere zube. Perem mu poslije večere tako da se igramo, donesem svoju četkicu pa on pere meni, ja njemu, ili svako sebi, međutim to pranje zuba njemu je jako traljavo jer često ne želi otvoriti usta.
slika
slika
Suncokret
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Pranje zubića

PostPostao/la Lorena82 » 15 ožu 2013, 09:36

a jel si on sam pere zube ili mu ti nakon te igre opereš? moraš mu poslje toga još i ti oprat zube jer tako malo dijete ne zna dobro oprati. ja bi uvela još jedno pranje zubi ujutro i to sa pastom za zube (dobra ti je elmex za djecu). nakon te vaše igre koja je ok, uzmeš četkicu i počneš pričati da moraš pogledati jesu li došli zločesti gric i grec i izgradili kućice. najvjerovatnije ti neće držat usta otvorena pa da ti to lijepo u miru opereš. ti peri svejedno. glavno je da on stekne tu naviku i da zna da se zubi moraju prati. moj je negdje poslje 2 godine počeo otvarati i više surađivati vezano uz pranje.

e sad i ja imam jedno pitanje. malo je off ali je ipak vezano uz pranje zubiju. moj malac od uskoro 3 godine je krenuo u jaslice i tete su mi rekle da oni tamo djeci ne peru zube nego tek dok dođu u vrtićku grupu :strah
poludila sam. pa jel tako i u vašim jaslicama? jel moguće da se u jaslicama uopće ne provodi oralna higijena kod djece? meni je to nezamislivo. ja sam rekla da inzistiram da mu peru zube. nisu još počele.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lorena82 » 15 ožu 2013, 09:47

a možeš mu probati oprati zube i kad se kupa/tušira pa mu onda pričaš da kako ste prali rukice, nogice i bušu da tako trebate i zubiće da ne budu tužni. neka on proba stavit zubnu pastu na četkicu....malo se igrate ali na kraju ti ipak pod obavezno moraš dovršit pranje.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Kaya071 » 15 ožu 2013, 10:58

suncokret, br jedan, obavezno koristi pastu bez fluora, jer oni duuugo vremena jedu pastu, a i ako ne jedu, ne znaju isprati usta kako treba. Drugo, nemoj ga tjerati ili bilo sta na silu, jer ce mu pranje zuba postati trauma. Dobro radite, ovako kroz igru.
A, sta sam ja radila, imaju da se kupe maramice za "pranje" zuba maloj djeci. Ukus je fin, pa djeca generalno nemaju problema s njima. Tako, nakon tog pranja/igranja, fino mu prebrises zube s tim maramicama i to je to.

Lorena, nemoj se previse nervirati oko tog nepranja zuba u vrticu. Dovoljno je da mu operes ujutro i navece i sve ce biti pod kontrolom. Nije "must" da se zubi peru nakon svakog obroka.
Afan je ide u vrtic, kuci je, pa mu svejedno perem zube ujutro i navece :mrgreen .
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la Vicky & Mama » 15 ožu 2013, 11:10

Slažem se sa Lorenom i Kayom, tako kroz priče i igrice...
Moj evo ima skoro pune dvi god. i mi zubiće od prvog redovito peremo bez problema, ali meni je olakotna okolnost šta on to voli... Navečer i ujutro zajedno idemo u kupaonu na pranje zubi, s tim da ujutro on pere samo četkicom i vodom bez paste, a navečer dva puta tjedno posebnom pastom Tooth Mouse, a ostale dane kao i ujutro samo vodicom iščetka (tako nam je preporučio naš zubar). I onda moj još traži konac da čisti zube kao mama :lol
Ne brini previše, mislim da je sasvim dovoljno da nakon tog njegovog četkanja ti još samo malo dovršiš posao sve onako kroz igru ;) nije da sad djeci treba tona zubne paste i pola sata četkanja.
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la black_lady » 15 ožu 2013, 11:29

Mi smo pričali o tome, pa zajedno išli u dućan da izabere sebi četkicu i pastu, malu čašicu za vodu... bila je totalno uzbuđena zbog toga šta sama odlučuje. Onda smo joj dali da pere i nama, a na kraju bi mi njoj ono kao samo da malo provjerimo jel sve ok...

I u nas se u jaslicama ne peru zubi, J je još bila ostala s dvoje starija od drugih, ali je teta rekla da je njima prekomplicirano da samo njima troje peru zube poslije ručka. Sreća da je za mjesec dana prešla u stariju grupu. Tu sad redovno peru svaki dan i to je njjoj super jer se može gledat na ogledalo, dok joj je doma previsoko pa smo improvizirali s nekim manjim. I t postoje faze, mjesec dana pere sama, sve super. Onda 15 dana joj se ne da, moram ja dovršit. Onda par dana uopće ne želi prat pa slijede nagovaranja, privolim je tako da idem i ja moje prat s njom, ona meni pere... ma kako kad, sad u zadnje vrime opere u roku keks, naravno da to nije dosta, ali ne želi otvorit usta da ja dovršim jer je ona oprala!
J. 11.06.2009.
M. 13.06.2013.
black_lady
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la morena » 15 ožu 2013, 11:34

Nama je pranje zuba cijela procedura, od točenja vode u čašu (on pusti vodu kap po kap, onda čekamo sto godina da se napuni čaša, al on je zamislil da to tak mora biti :ajme ) pa do "bućkanja" vode u ustima. Proces se odvija u kadi prije tuširanja jer je pjene i vode posvikuda, naravno, a i nekak mi je bilo logično da pranje zubi spojim sa kupanjem, tak da nismo imali problema da mu se ne da prati zube, to ide skupa sa svim postupcima u kadi. Prvo on pere zube sam, a onda ja "popravim", jer on sam veli da "ne može oprat gornje zube".

Kaj vi djeci perete zube i ujutro? Ja to ne radim ni sebi, a kamoli djetetu, hahaha. Mi svi peremo zube samo navečer, ujutro mi nije kava fina ak prije nje operem zube :hahaha (a nakon nje ne stignem jer idem na posel, a između konzumiranja hrane i pranja zubiju treba proći min pol sata, inače razni sastojci sline koji se luče za vrijeme jela u kombinaciji sa četkanjem agresivno djeluju na zubnu caklinu)
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la Zwerka » 15 ožu 2013, 11:37

Kod mene je malac svako jutro išao sa mnom u kupaonu kad sam se umivala, pa sam mu davala da on meni pere zube.
Tako se malo po malo zainteresirao, pa smo prali zajedno, on meni, ja njemu, pa on sam sebi..
Naravno da je bilo dana ili večeri kad nije htio prati pa ga nisam niti tjerala.

Onda smo naletjeli na crtić Pepu Prase gdje ona i njezin brat peru zube prije spavanja, pa mu je to bila glavna fora - perem zube kao Pepa i George :mrgreen

Tako da sad zube pere bez problema, obavezno ujutro i prije spavanja.

Al naravno, kako su cure napisale, ako sinko ne želi stalno prati, nemoj ga tjerat. Neka pere tebi zube da shvati da je to nešto što se radi svaki dan, kao neki ritual.
Pa probaj sa simpa četkicama. Mojega dan danas veseli kad mu kupim novu pastu ili kad mu zamjenim četkicu, jer mu je stara, eto, godinama stara :ajme

Sretno!
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la black_lady » 15 ožu 2013, 11:49

Da, rituali me trenutačno ubijaju, tj. leđa me ubijaju dok ona vrši svoje rituale. Sad imamo Hello Kitty četkicu pa se poklopac četkice mora stavljat na posebno misto, pa kad je gotova vadi sve četkice iz čaše jer mora svoju stavit točno kraj tatine, moju stavi u drugi kraj i to ponavlja toliko puta dok tako ne ostanu :gaah
Onda punjenje vode u čašu za mućkat zube: prvu vodu izbaci da ne bi čaša slučajno bila zaprljana, onda napuni do pola pa izbaci, pa cilu pa izbaci, pa cilu pa popije jedan gutljaj , ostatak prolije, i tako svaku večer. Nema svrhe išta govorit, brže završi kad šutim.
A leđa me booooole :ajme
J. 11.06.2009.
M. 13.06.2013.
black_lady
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Lorena82 » 15 ožu 2013, 12:44

Kaya071 je napisao/la:Lorena, nemoj se previse nervirati oko tog nepranja zuba u vrticu. Dovoljno je da mu operes ujutro i navece i sve ce biti pod kontrolom. Nije "must" da se zubi peru nakon svakog obroka.

znam da nije "must" ali u našoj obitelji se zubi peru više puta dnevno. ja M perem zube sa zubnom pastom ujutro i navečer a poslje ručka mu samo isčetkam ostatke hrane. u vrtiću ima 3 obroka i da one nemaju potrebe bar jednom oprat zube toj maloj djeci. danas je oralna higijena i prevencija u vrtićima i školama na nuli (bar tu kod nas). onda se čudim dok nam u ordinaciju dođu klinci od 10 godina sa naslagama starim 5 dana :ajme
morena je napisao/la: a između konzumiranja hrane i pranja zubiju treba proći min pol sata, inače razni sastojci sline koji se luče za vrijeme jela u kombinaciji sa četkanjem agresivno djeluju na zubnu caklinu)

više ti agresivno djeluje na caklinu pranje zubi jednom na dan.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Kaya071 » 15 ožu 2013, 13:21

Lorena, ma nemoj se onda uzrujavati. Pogotovo ako im u odredjenom uzrastu i u vrticu krenu prati zube. Varijanta je kod kuce ovako, a u vrticu onako. Ionako ima mali milion drugih stvari u vrticu koje se ne rade po nasim mjerilima, pa klinci usvoje kucne navike.

morena, ovo o vremenu izmedju pranja zuba i konzumiranja hrane je mit. Nemoj pasti na to.
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la Lorena82 » 15 ožu 2013, 13:42

istina Kayo, hvala ti. vjerojatno sam sad malo i ljuta na vrtić i tužna jer mi je na adaptaciji i u krizi pa odmah dižem hajku na sve. a znam da neće dobit odmah karijes ako ne opere zube poslje jela, oprat ću mu ja čim dođe doma.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Kaya071 » 15 ožu 2013, 13:50

Lorena82 je napisao/la: tužna jer mi je na adaptaciji i u krizi

:hug
Lorena82 je napisao/la:oprat ću mu ja čim dođe doma

Eh, upravo ovako.
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la Suncokret » 15 ožu 2013, 14:45

[quote="Lorena82"]a jel si on sam pere zube ili mu ti nakon te igre opereš? moraš mu poslje toga još i ti oprat zube jer tako malo dijete ne zna dobro oprati. ja bi uvela još jedno pranje zubi ujutro i to sa pastom za zube (dobra ti je elmex za djecu). nakon te vaše igre koja je ok, uzmeš četkicu i počneš pričati da moraš pogledati jesu li došli zločesti gric i grec i izgradili kućice. najvjerovatnije ti neće držat usta otvorena pa da ti to lijepo u miru opereš. ti peri svejedno. glavno je da on stekne tu naviku i da zna da se zubi moraju prati. moj je negdje poslje 2 godine počeo otvarati i više surađivati vezano uz pranje.

Naravno da ne pere sam, nego je to čisto igra i onda ja preuzmem da operem "zapravo". Pastu ne koristim svakodnevno, a imam neku dječju od 0 mjeseci, mada svi hvale elmex pa ću probati i to.

Ja perem zube poslije svakog jela i pića (kad sam kod kuće) jer me nervira taj osjećaj u ustima pa mi je to onako prilično važno.

Ne silim ga na ništa, pa ni na to - to nije moj stil učenja :)

Hvala na savjetima!
slika
slika
Suncokret
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja2208 » 15 ožu 2013, 16:49

mojim curkama je pranje zubica od prvog dana napeto, mi imamo suprotan problem, kako ih maknuti iz kupatila i nagovoriti da skrate vrijeme za pranje. :mrgreen
vazna je rutina i dosljednost + pohvale,
super je sto perete zajedno, tako ce najlakse prihvatiti obavezu.
cure su dobro rekle, treba se truditi da mu to bude igra, odobrovoljiti ga pricama i prigodnijm slikovnicama,
pricati o jutarnjoj i vecernjoj rutini, gdje se nezaobilazno spominje pranje zubica,
(mi smo izgleda pretjerali s takvim pricama jer moje idu po 5 puta prati zubice :lol ).
vazna je i zajednicka kupovina pribora za zubice, kupovina nekakve fora-četkice za zube (imas one sa gumom koja se moze zalijepiti za zid),
pa onda mozete kupiti mali pjescani satic pomocu kojeg cete mjeriti vrijeme potrebno za pranje (ima ih u DM-u).
mi koristimo weleda pastu za z.,
a probali smo i elmex i oralB.
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

PostPostao/la morena » 18 ožu 2013, 22:28

Lorena82 je napisao/la:više ti agresivno djeluje na caklinu pranje zubi jednom na dan.

Zubna caklina mi je super, hvala na upozorenju, vjerojatno je zaštićena cjelodnevnim naslagama hrane :hahaha

Kaya071 je napisao/la:morena, ovo o vremenu izmedju pranja zuba i konzumiranja hrane je mit. Nemoj pasti na to.

Mislim da je veći mit koji prodaju proizvođači četkica i kaladonta i stomatolozi koji onda te iste reklamiraju i izmišljaju potrebu pranja zubi nakon svakog obroka. Meni je to u rangu nošenja vlažnih maramica u park da bi nakon svakog spuštanja po toboganu djetetu obrisal ruke :ajme . Ja se držim samo vlastitog iskustva (ne)pranja zubi, zbog kojeg ili usprkos, kako ko hoće tumačit, nemam zbog čega odlazati k zubaru. I k tome još ušparam malo novaca na kaladontima i četkicama ;) Nema smisla u početku maltretirati dijete s pranjem zubiju više puta dnevno, s vremenom će naučiti kako i zašto se to radi, pa ima vremena usvojiti navike koje mu roditelji žele usaditi.
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la Bubidea » 18 ožu 2013, 22:40

ako ne peres redovito zube i ipak ti se ne kvare, mislim da to nekvarenje mozes zahvaliti jedino kvaliteti zuba.
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Suncokret » 19 ožu 2013, 00:08

Meni je pranje zubi dva puta dnevno minimum osobne higijene i kulture, a češće pranje moja navika koju volim i nije mi žao tih ekstra novaca potrošenih. Ljudi imaju svakakve navike................
slika
slika
Suncokret
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la latica » 19 ožu 2013, 10:17

ja moram priznat da prvi put čujem da djeca u vrtiću peru zube :shock a ja mislim da prilično držim do oralne higijene :mrgreen

mi od prvog zuba peremo navečer, a vrlo brzo smo počeli i ujutro i to vrlo redovito. prvo samo s vodom, kasnije s lavera pastom za djecu s okusom jagode jer je to najprirodnije što sam našla. i povremeno s onom tooth mouse isto prođemo zubiće zbog zaštite.

zapravo nikad to nije bio problem, on je to baš volio, a mi smo imali pjesmicu koju smo pjevali dok su se zubi prali, ja sam smislila riječi, a melodija je bila ona od Old McDonald had a farm. Išlo je otprilike:
Pere zube mali M...
mali mamin zmaj
Svako jutro i navečer
prije spavanja
to je zubić tu, zubić tam
puna usta zubića.
pere zube mali M
mali mamin zmaj!

Sad već dugo peremo s električnom četkicom jer mu je tako zanimljivije ;)
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la newmom » 19 ožu 2013, 10:58

Suncokret je napisao/la:Meni je pranje zubi dva puta dnevno minimum osobne higijene i kulture,

x
s tim da sebi perem i nakon svakog obroka, naravno, ako sam u prilici(tj. dostupni su mi voda i lavandin :mrgreen )
moja djeca peru zube ujutro i navečer, srećom, vole ih prati, no ipak malenom moram i ja malo dati završni touch
ponekad kad su jako umorni, rado bi to izbjegli, no onda im samo napomenem da to jedva čekaju Gric i Grec
ta priča uvijek pali

u vrtiću ne peru zube, tete kažu da su probale to uvesti, ali da si onda djeca razmjenjuju četkice itd. i to na kraju bude koma
mislim da je sasvim ok da ih očetkaju ujutro, te navečer prije spavanja
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la olja2208 » 19 ožu 2013, 11:19

newmom je napisao/la: Meni je pranje zubi dva puta dnevno minimum osobne higijene i kulture,
x
s tim da sebi perem i nakon svakog obroka, naravno, ako sam u prilici

X

Suncokret je napisao/la:nije mi žao tih ekstra novaca potrošenih.
rekla bih najbolje utrosen novac! ;)

iskreno, nezamislivo mi je (meni, ne mislim na sasvim malu djecu, za njih je u pocetku vaznije da peru pred spavanje) da ne operem zube ujutro. :nesvist
to bi mi bilo gore od npr. neumivanja.

moji su isto rano poceli prati 2 x (citaj: bar 4-5 x :mrgreen )

bebacu ja perem zubice, navecer obavezno a ujutro mu samo ocistim vlaznom gazom.
mlađoj curki isto ja "popravim" pranje zubica, kako ona to zove. :mrgreen
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

PostPostao/la Lorena82 » 19 ožu 2013, 19:48

Suncokret je napisao/la:Meni je pranje zubi dva puta dnevno minimum osobne higijene i kulture

x
morena je napisao/la: stomatolozi koji onda te iste reklamiraju i izmišljaju potrebu pranja zubi nakon svakog obroka.

:ajme
i da poznato je da se brdo love uštedi ako se zubi peru samo jednom dnevno :hahaha naročito poslje dok si stavljaš implantate ili zubnu protetiku
latice pjesmica je odlična :luv :5
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la zara01 » 19 ožu 2013, 22:17

Ajme nemrem zamisliti da ne operem zube ujutro :ajme .Moj 10 god.pere zube ujutro i navečer i zasada nema ni jedan karijes :) redovno idemo zubaru.Zube peremo otkad su počeli rasti u početku je jednu četkicu imao on,jednu ja...on bi ih četkao a ja popravila.Danas u ljekarnama postoji i pasta koja se ne mora ispirati za skroz male bebe.Frendica pere svojoj bebici od 8 mjeseci.
Što se tiče pranja zubi u vrtićima ja sam protiv toga,djeca često zamijene četkice,padnu im na pod,jednostavno ih je previše i tete ne mogu nadzirati sve to skupa,pa je to meni dosta nehigijenski.
T&T
zara01
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la † Sanika » 19 ožu 2013, 22:22

Ujutro se zubi peru da ti ne smrducka iz usta :mrgreen

Mi nemamo problema s pranjem, no Maksimu koji ima 4 godine obavezno nakon njegovog pranja operemo mi.
I Pauli smo duugo 'popravljali' pranje. Mislim da do cca 11 ne znaju sebi onak ok oprati zube.
Neka me forumska zubarica ispravi ako nije tako nekako :mrgreen

To je jednostavno nesto sto se mora. Ko i voznja u AS.

Vrticko ne pranje me u pocetku zivciralo, ali vise ne.
Peremo doma redovno i to je to. Zubici su zdravi.

Ima i ona jedna super zvucna mekana edukativna knjizica o pranju zubi. Povremeno je ima Profil.

A pranje i caklina, mislim da se nakon voca npr . jabuke ne bi trebali prati zubi bar pola sata Kiselina nagriza caklinu.
Savjet zubarice.

Edit naopako sam napisala :)
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lilkillaink » 20 ožu 2013, 09:35

negdje sam jedom ulovila na pol uha, ujutro pereš zube zbog drugih a navečer zbog sebe. Ja M pustim da kao malo sama četka, onda ja to do kraja sredim, kupili smo joj u DM-u dječju električnu četkicu, na nekog medu, ona je pre uživljena, jedva čeka da se peru zubi, točno zna nakon kupanja, dok sam je umotala u ručnik, već viče, "zobiii, zobii, pratiii zobii mama"..šta se paste tiče, kupila sam nekoliko, na sve joj se povraćalo osim na Zirodent kids..i tako, dobro je da se to gradivo utvrdi od malih nogu, zdrava navika kroz zabavu. Šta se vrtića tiče, još nemam dijete u vrtiću, ali potpis na zara01, mislim da tete nemogu to sve upratit tako dobro. Ja se sjećam kad sam ja išla u vrtić, svi smo morali imati svoju plastičnu kutijicu u kojoj smo čuvali svoju četkicu, i prali smo zube svaki dan, i zubarica bi često dolazila u posjetu da nam pregleda stanje, i nosila je pincetu i i kao mali pamukić bi umočila u nešto i prešla preko zubića da vidi jesu li čisti, i redovito bi nosila i jedan crni za primjer kako pamukić izgleda ako dijete ne pere zube.nakon toga su se mahnito prali zubi :mrgreen

A ovo, koliko ko puta pere zube, totalno nevažno, ako bar jednom opereš, super, bitno da ih pereš. Meni se na većinu pasti strašno povraća, tako da ih mjenjam milijardu.
slika

slika
lilkillaink
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.