Postao/la Liv Tyler » 21 ožu 2013, 14:26
Imam dva recepta za buttercream.
Lakša verzija ali nikako ne i lošija -
125g maslaca
200g šećera u prahu
3 jušne žlice mlijeka
Umutiti maslac sa šećerom i dodati mlijeko. Raditi s njim perma potrebi, ovisno što nam treba. Boja se bez problema i ne mijenja okus.
Jedino zbog maslaca smjesa može ispasti lagano žućkasta ali se to ni ne konta posebno ako se boja.
Druga verzija je odavde s foruma, volim je nazvato boysin buttercream jer mi ga je ona i dala -
424 g biljne masti i margarina (pola/pola), sobne temperature
200 g šećera
50 ml vode
5 bjelanjaka
Mutiti bjelanjke dok ne postanu snijeg. Dodati 50 g šećera i dalje mutiti dok ne postane čvrsti snijeg. Miksati. Istovremeno zagrijati vodu sa 150 g šećera. Miješati dok se ne otopi šećer. Smanjiti temperaturu i neka se sirup lagano ukuhava. Smjesa se ukuhava do tzv. stupnja “meki balon”. Kad smjesa zavrije (počnu balončići), pogledati između dva prsta da li se stvaraju niti. Ako se stvaraju, onda je gotovo. Lagano dodavajući taj sirup, miksati bjelanjke. Da bi bilo to uspješno, dodavati stvarno malo po malo; dodati malu količinu i onda miksati 5-10 s, onda opet dalje dodavati i tako dok se ne potroši. Povremeno skidati ostatke s ivica da se sve ravnomjerno smiksa. Ohladiti do sobne temperature.
Kad se smjesa ohladila, dodati lagano masnoću, komadić po komadić. Najprije smjesa postane vodenasta pa grudičasta i pred kraj bude jako gusta, ali meka i podatna. Pred sam kraj može se dodati otopljena čokolada, šećer u prahu, neka aroma ili boja. Smjesa je podatna dok je svježa pa se piping tehnikom od nje mogu raditi i listovi i ružice sa vrećicom za ukrašavanje.
Obje smjese stajanjem na zraku se stvrdnjavaju i čine savršen izolacijski sloj.
Buttercream se prije nanošenja na tortu obično oboja u boju kreme, a može i u boju fondant pokrivke.
Mali savjet by boysmama:
Čvrstu i ohlađenu tortu izvaditi iz kalupa, zagladiti ju bočnim ostacima kreme koliko se može i brzim pokretima na nju nanositi po male količine buttercreama dok god niste potpuno zadovoljni rezultatom. Zatim torta ide u hladnjak minimalno dva sata da se buttercream dobro stegne, a onda se torta može dodatno „ispeglati“ (ukoliko je potrebno) umakanjem špatule u vruću vodu. Samo ovako prekrivena torta jamči besprijekornu pokrivku.
Ipak jedna mala napomena koja ne ide u korist buttercreamu je da uopće nije fin te da ga se nanosi u jako tankom sloju koji u pravilu nema utjecaja na okus torte. Ostatak buttercreama (samo malo smjese se utroši) se može zamrznuti i koristiti i do 10 puta, ovisno o neravninama na vašoj torti i debljini premaza. Neposedno prije prekrivanja torte, buttercream se treba malo pošpricati sa kapljicama vode da smjesa bolje prione uz tortu.
Valjda sam sve uspjela napisat.