Postao/la Jana » 13 svi 2003, 10:33
Postavila sam ovo pitanje jer me već danima proganja što sam tek nedavno doznala od nekoliko majki da je normalno da platiš ako hoćeš da ti liječnik bude na porodu, eto majka dvoje djece to dozna dvije godine nakon drugog poroda <
>Mislim, nemam ja ništa protiv da se plati ekstra usluga i luksuz, dapače tko voli (i ima) nek izvoli. <
>Ja ovdje govorim o elementarnom pravu rodilje odnosno obavezi osoblja rodilišta da odrade svoj posao za koji su plaćeni, a što se ne događa bez mita i korupcije. Dakle, ne da ti liječnik po tvojoj želji bude na porodu nego da BILO TKO od osoblja bude na porodu. Na žalost, na vlastitoj sam koži, kao glupa idealistica i osoba koja svijet gleda kroz prizmu svog odnosa prema radu, osjetila da su stvari na terenu malo drukčije. <
>Vrlo sam se loše provela na oba poroda, svaki put zbog nemara osoblja. Prvi sam put dijete rodila sama usred rodilišta, a drugi sam put nakon poroda zamalo umrla. Vjerojatno i bih da moje kolegice iz novina nisu potegnule vezu, pa se gospon doktor udostojio zbog straha od skandala pogledati me i početi liječiti. <
>Kad sam išla rađati, nisam željela reći da sam novinarka jer nisam željela poseban tretman, naivno misleći da će ljudi i bez te spoznaje pošteno odraditi svoj posao. Prevarila sam se, i to opako. <
>Sad se osjećam kao zadnja glupača jer sam se mogla poštedjeti svih tih gadosti koje sam doživjela da sam znala da je takvo pravilo, a vjerujem da ima još takvih žena.<
>Naime, ja ne radim s ljudima i o mom poslu ne ovisi ničiji život, ali ga pošteno i savjesno radim i ne pada mi ni na kraj pameti misliti da je normalno da me se dodatno plaća za ono za što sam u biti svaki mjesec plaćena. Sad se ljutim na sebe jer sam naivno mislila da i drugi tako rade. Zaboga, pa ti su ljudi položili zakletvu! <
>Najteže mi je palo što je u smjeni bio jedan mladi liječnik, savjestan i pošten, kojem su se svi smijali i pravili budalu od njega jer se prema rodiljama odnosio ljudski <
><
>Zato niste i vjerojatno nikad ni nećete pročitati moje priče s poroda jer ih nastojim zaboraviti. Glavno da je sve prošlo. Budem li opet trebala roditi, to se sigurno neće dogoditi u hrvatskom rodilištu. Radije bih rodila na polju i zubima prerezala pupčanu vrpcu. <i></i>