Djeca u dobi od 12 - 36 mjeseci – grizu! Ili blaže rečeno – znaju ugristi. Ta faza traje neko vrijeme i prođe.
Na par generacijskih sam već linkala pdf – od jednog zagrebačkog vrtića Što kad dijete grize
Naše su nas tete poučile igri koju igraju - nabrajaju što se sve grize, a onda dječica viču "DA" ili "NE".
Grzie li se jabuka ... da!
Grize li se kruh... da!
Grize li se mama... ne!
Grizu li se igračke... ne!
Grizu li se druga djeca... ne!
Oni nisu tako mali da se s njima baš ne može razgovarat. Može! U trenutcima kada imamo njihovu pažnju treba im se na jednostavan način objasniti i poruka mora biti da se ne smije gristi!
A kako se postaviti u situaciji kada se nađete u grupi djece, npr. u parkiću, plaži ili igraonici i kada neko dijete ugrize
– što činiti:
1 - ostati smiren, iako bi možda najradije vikale i ganjale malog grizača, ipak bolje ostati smiren kako bi se budući konflikti izbjegli. Posebno s roditeljima djeteta koje je ugrizlo
2 – odnositi se prema svoj djeci jednako: „ žao mi je da te je X – ugrizao“, jednako kao i „žao mi je da si bila toliko ljuta da ugizeš“
3 – Recite SVOM djetetu da je grizenje neprimjereno. Jasnim odrješitim tonom u jednoj rečenici „to se ne radi“
4- pređite na drugu aktivnost. Bilo da je vaše dijete ugrizlo ili ne. Mali odmak će svima koristiti.
- i ono što ne bismo trebale činiti:
1- pokušati objasniti zašto je grizenje loše. Šansa da nas u tom trenutku pažljivo slušaju je nikakva
2- Vikati na dijete ili ga udariti kao kaznu kako bismo pokazali da to isto boli – je kontradiktorno osnovnoj poruci koju želimo poslati.
3- Ne treba raditi veliku frku oko toga – može biti također kontraproduktivno i „povod“ za ponavljanje takve radnje.