Sada je: 02 kol 2026, 20:49.

Što kada dijete grize ili je ugriženo?

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Što kada dijete grize ili je ugriženo?

PostPostao/la mrs. eastwood » 14 lip 2013, 18:12

Djeca u dobi od 12 - 36 mjeseci – grizu! Ili blaže rečeno – znaju ugristi. Ta faza traje neko vrijeme i prođe.
Na par generacijskih sam već linkala pdf – od jednog zagrebačkog vrtića Što kad dijete grize

Naše su nas tete poučile igri koju igraju - nabrajaju što se sve grize, a onda dječica viču "DA" ili "NE".

Grzie li se jabuka ... da!
Grize li se kruh... da!
Grize li se mama... ne!
Grizu li se igračke... ne!
Grizu li se druga djeca... ne!

Oni nisu tako mali da se s njima baš ne može razgovarat. Može! U trenutcima kada imamo njihovu pažnju treba im se na jednostavan način objasniti i poruka mora biti da se ne smije gristi!

A kako se postaviti u situaciji kada se nađete u grupi djece, npr. u parkiću, plaži ili igraonici i kada neko dijete ugrize

– što činiti:
1 - ostati smiren, iako bi možda najradije vikale i ganjale malog grizača, ipak bolje ostati smiren kako bi se budući konflikti izbjegli. Posebno s roditeljima djeteta koje je ugrizlo
2 – odnositi se prema svoj djeci jednako: „ žao mi je da te je X – ugrizao“, jednako kao i „žao mi je da si bila toliko ljuta da ugizeš“
3 – Recite SVOM djetetu da je grizenje neprimjereno. Jasnim odrješitim tonom u jednoj rečenici „to se ne radi“
4- pređite na drugu aktivnost. Bilo da je vaše dijete ugrizlo ili ne. Mali odmak će svima koristiti.

- i ono što ne bismo trebale činiti:
1- pokušati objasniti zašto je grizenje loše. Šansa da nas u tom trenutku pažljivo slušaju je nikakva
2- Vikati na dijete ili ga udariti kao kaznu kako bismo pokazali da to isto boli – je kontradiktorno osnovnoj poruci koju želimo poslati.
3- Ne treba raditi veliku frku oko toga – može biti također kontraproduktivno i „povod“ za ponavljanje takve radnje.
mrs. eastwood
Sveta krava

Re: Što kada dijete grize ili je ugriženo?

PostPostao/la Liv Tyler » 14 lip 2013, 19:59

E ovo je dobro sazeto.

U vrticu mog sinka ima jedan novi djecak koji se grize i tete ne znaju sto s njim. Kako imam jedan ok odnos s njima bas cu predlozit ovu igru. Mozda pomogne.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la mrs. eastwood » 15 lip 2013, 07:49

čudno da baš ne znaju što bi. to je uobičajeno za tu dob i sigurno nije prvi put da se događa -
možda žele izbjeći sukob s drugim roditeljima.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Liv Tyler » 15 lip 2013, 07:55

Taj deckic je ugrizso i mog J pa je teta komentirala da s njim imaju problem i ne znaju sto ce.
Inace se mali samo grli i ljubi, posebno mog sinka,a kad je u tom trenu dosao do nas jer ga je htio pozdravit teta je odma reagirala tako da ga je povukla za ruku s malo cudnim izrazom na licu.
Ne znam sto reci. To je mali seoski vrtic s lokalnim mladim tetama.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la mrs. eastwood » 15 lip 2013, 08:07

kod nas u prvom vrtiću su nam tete govorile da kad ih spajaju u dežurstvo popodne ta tamo iz starije grupe ima djece koja grizu. budu ljuta zbog promjene prostora.
tako da ima svakakvih slučajeva posvuda.

I moja je imala zimus fazu da bi znala ugristi u vrtiću. tete su nas odmah upozorile, nisu nam rekle koga je ugrizla niti situaciju, nego nas savjetovala da s njom pricamo doma, tu igru i od prilike ovakav sadržaj kako sam gore opisala.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la olja2208 » 15 srp 2013, 23:25

Viktor (17 mj.) je već dugo u toj 'grizem sve po redu' fazi, čini to svaki put kad ne može stići do cilja (čitaj kad mu sestre ne popuste sa nekom igračkom ili mu oduzmu nešto što im je važno) ali i iz čiste raziranosti, jednostavno mu je to sredstvo komunikacije i sad se jako trudimo učiti ga da to ne radi,
nije lako ostati smiren, u smislu da one ne vršte i ne plaču kad se to desi, a onda njega i ta njihova reakcija mami kad im se želi suprtstaviti ili skrenuti pažnju..
užasno mi je žao curica kad ih tako ugrize, trudimo se prevenirati takve situacije ali nam se uspije potkrasti.
pomno pratim temu.
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.