Sada je: 04 kol 2026, 23:32.

Vozačka dozvola & pomagala za vid

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

Vozačka dozvola & pomagala za vid

PostPostao/la pulse » 25 srp 2013, 15:06

Jutros sam vadila ljekarsko uvjerenje za produženje vozačke dozvole. Imam minimalnu kratkovidost na oba oka (-0,75) koja se nije mijenjala zadnjih 25 godina, naočare stavljam izuzetno rijetko, ne nosim ih sa sobom u tašni i ne vozim s njima. Ne znam koji me đavo natjerao jutros da to spomenem na pregledu kod očnog, jer sam i bez naočara mogla da pročitam uključeno polje na tabli. Uglavnom to mi je upisano u ljekarsko i biće upisano na vozačkoj, mada nije nikad do sad bilo iako nisam ni prije krila.

Ako me policija nekad zaustavi a ja budem bez naočara (najčešće nosim sunčane), mogu reći da imam kontaktna sočiva. Interesuje me iz iskustva vas koje uvijek nosite sočiva, da li vam se dešavalo da vas policajac zaustavi, primijeti u vozačkoj napomenu, pita vas nosite li ih i da vam se onda primakne da pogleda iz blizine?

Inače, taj pregled je tako aljkav i brzinski, ljudi prolaze kao na traci, samo pročitaju i idu, ne primiču se ljekaru na manje od 2 metra. Teorijski, neko ko nosi sočiva sa velikom dioptrijom može s njima da pročita tablu i prećuti da ih nosi, i njemu neće pisati ništa u vozačkoj a meni 'oće.
pulse
atletičarka

Re: Vozačka dozvola & pomagala za vid

PostPostao/la folne » 25 srp 2013, 15:14

Ja uvijek inzistiram da uz "obavezno nošenje naočala" upišu "ili leća" i slika u vozačkoj je bez naočala i nikad me nitko živ nije pitao za naočale, a kamoli provjeravao imam li leće u očima.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Nana1971 » 25 srp 2013, 15:17

mene je jednom pitao gdje su mi naočale, rekla sam da nosim leće i nista dalje nije pitao niti se zagledavao. Mogla sam i operirati oči u međuvremenu, sta on zna :p
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la pulse » 25 srp 2013, 15:25

folne je napisao/la:Ja uvijek inzistiram da uz "obavezno nošenje naočala" upišu "ili leća"

Upravo tako mi je i napisano na ljekarskom.

Imam i jedno, vjerovatno glupo, pitanje. Kad budem išla na slikanje za biometrijsku, želim po svaku cijenu da izbjegnem da se slikam s naočarima, da ne bi već na prvi pogled na moju vozačku bilo očigledno da mi trebaju. U odsustvu naočara, da li bi morala imati sočiva (koja btw nemam niti sam ih ikad imala), odnosno da li ta biometrijska fotografija "hvata" taj detalj i ima li to ikakve veze i sa čim? :plavusa :ajme
pulse
atletičarka

PostPostao/la Lorena82 » 25 srp 2013, 15:29

Ja sam tako corava da ne bi vidla volan bez leca :hahaha
Meni pise da nosim naocale ili lece.
Nikad me nisu kod zaustavljanja pitali da li imam lece ili gdje su mi naocale.
pregled nikakav nisu radili.
Ako ti pise samo da nosis naocale i ako je slika sa naocalama netko bi i mogao zezat.
Moja mama je u par navrata imala problema zbog toga. Nije bilo kazne nego nepotrebnog objasnjavanja.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la folne » 25 srp 2013, 15:33

Pulse, za meke lece se nekome moras izbliza dobro zagledati u oci i traziti rub lece. Nema sanse da se to primjeti na fotografiji.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Lorena82 » 25 srp 2013, 15:35

Nemoj se ni slucajno slikat s naocalama jer ces ih onda morat nosit.
Mislim da aspolutno nikakav fotic ne moze skuzit imas li ti lece ili ne.
Slikaj se normalno i ako tko pita, a nece, imas lece.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la pulse » 25 srp 2013, 15:41

folne je napisao/la:Pulse, za meke lece se nekome moras izbliza dobro zagledati u oci i traziti rub lece. Nema sanse da se to primjeti na fotografiji.

:znoj

Dobro je. Kazna za nenošenje propisanih pomagala je 100-450€.
pulse
atletičarka

PostPostao/la Duga » 25 srp 2013, 18:46

Fotka na vozackoj mi je s naocalama, davne 1996 sam dobila vozacku koja mi je izdana do 65-te godine zivota. Moram provjeriti sta je s ponovnim izdavanjem jer, mislim, da ih moramo mijenjati... Inace, lece nosim dugi, dugi niz godina i prije nekih dvije godine sam imala problema s policajcem, proslo s citanjem bukvice u smislu da moram nositi naocale ili traziti novu u kojoj ce mi biti upisane i kontaktne..Na putovnici sam bez naocala, s lecama, jer ne bih potrefila fotografa :lol ali, naravno da ta fotka ne detektira takvo sto. Ako netko zna malo vise o ovome da, mi, kojima je vozacka izdana "za cijeli zivot" trebamo mijenjati vozacke da napise koji red ili stavi link...
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la danijela81 » 25 srp 2013, 19:24

Duga je napisao/la:proslo s citanjem bukvice u smislu da moram nositi naocale ili traziti novu u kojoj ce mi biti upisane i kontaktne.

ovak su meni rekli.

trenutno polažem vozačku, na pregledu sam morala imati naočale (dioptrija -0,75 i cilindri), na liječničkom je upisano "uz naočale" (sva sreća, ne moram ponavljati liječnički do 80te :mrgreen ), i fotka je morala biti s naočalama.
pitala sam što ako u međuvremenu počnem nositi leće, rekli su mi da moram s lećama ponovno na liječnički, i ponovo dati na izradu novu vozačku s tim podatkom i novom fotkom.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Nana1971 » 25 srp 2013, 21:37

pa reci sad odmah da imas i lece i naočale i da ti tako upisu u dozvolu.
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la danijela81 » 25 srp 2013, 21:49

ne mogu reći, nego moram doći s njima na pregled (a trenutno ih nemam). Blesavo, jer sigurno neću imat ni jedne te iste naočale, a ne bi imala ni iste leće do 80te
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Nana1971 » 25 srp 2013, 21:52

ja ne znam sta se to desilo s doktorima, nekad je taj pregled bio ofrlje i nabrzinu i nitko nije pravio pitanje od toga jesi li dosao s naočalama ili lećama :shock ako si rekao da imas i jedno i drugo, to bi ti i napisali i bok.
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la danijela81 » 25 srp 2013, 22:00

ovaj moj radi sve po PSu, drži se svih propisa i pravila, a po pravilu je to tako - ak imaš i leće i naočale, na pregled nosiš i jedno i drugo. Pregled je i bio ofrlje za sve osim za vid. Test inteligencije, psihotest (kao na razgovorima za posao), opće stanje organizma, slušanje pluća, obiteljska i osobna anamneza, razgovor sa psihologom, i vid. I to je bilo to
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Lorena82 » 25 srp 2013, 22:33

Meni je vozacka prva izdana 2000. godine i izdana mi je samo na 5godina zbog naocala. Onda sam nosila i naocale i lece ali su mi u vozacku napisali samo naocale.
Dok sam isla po novu morala sam ponovno obaviti kompletan pregled vida i sa naocalama i sa lecama, psihotest i lijecnicki pregled. Naravno sve to i platila.
Sad mi je izdana na 20 godina i pise da nosim i lece.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la folne » 26 srp 2013, 01:23

Danijela, a sto bi se dogodilo da dodes s mekim lecama u torbi? Natjerao bi te da ih stavljas u oci? Kako bi im odredio dioptriju?
To si bas na nekog jelena naletjela. U 20 godina (svakih 5 pregled) nitko nije na tako necem inzistirao.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la VIPmama » 26 srp 2013, 07:58

liječničkom je upisano "uz naočale" (sva sreća, ne moram ponavljati liječnički do 80te ), i fotka je morala biti s naočalama.

jesi sigurna, za nije neki novi propis bio?
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la danijela81 » 26 srp 2013, 08:50

bio jelen ili ne, ne moram ponavljati pregled osim ak ne krenem s lećama. Sigurna sam 100%, pitala više puta u čudu. Rekao da ne, možda zato jer mi se dioptrija godinama gotovo ne mijenja
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Duga » 26 srp 2013, 10:29

danijela81 je napisao/la:ne mogu reći, nego moram doći s njima na pregled (a trenutno ih nemam). Blesavo, jer sigurno neću imat ni jedne te iste naočale, a ne bi imala ni iste leće do 80te

Nadovezujem se na tvoj post jer vidim da je i tvoja vozacka (kao i moja) izdana kao "dozivotna", ali mm mi je nesto spomenuo da cemo morati mijenjati vozacku koje bi vrijedile cca 10 godina (navodno se mijenja zakon za ovakve slucajeve kao sto smo mi)...zna li se sta o tome?
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la TmamaKiN2 » 26 srp 2013, 11:56

btw. za biometrijsku se MORA slikat BEZ naocala. upravo nedavno radili biometrijske slike za djecu i MORALI su skinuti naocale i biti ozbiljni, nema smijanja ;)
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Diami » 31 srp 2013, 08:53

Je po novom propisu više neće biti doživotnih vozačkih (odnosno onih do 65 ili koliko g), ali ne znam je li decidirano rečeno da se mora ili ne mora ponavljati pregled zdravstveni, samo je određeno trajanje vozačke.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mirbi » 31 srp 2013, 09:08

Nije to baš tako šaljivo kako izgleda i ja bi volila da su policajci revniji u tome. Konkretno, MM ima blažu dioptriju i ometa ga u noćnoj vožnji i po ružnom vrimenu. Naočale ne želi nositi i ja se nadam da će naletit na nekog policajca koji će ga bar opomenit.

Mislim da meni u vozačkoj piše da koristim pomagala. Prije 3 godine me zaustavio policajac i pitao di su, ja reko da nosim leće. I zagledao mi se u oči. :dada
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la Duga » 31 srp 2013, 09:29

Diami je napisao/la:Je po novom propisu više neće biti doživotnih vozačkih (odnosno onih do 65 ili koliko g), ali ne znam je li decidirano rečeno da se mora ili ne mora ponavljati pregled zdravstveni, samo je određeno trajanje vozačke.

Našla sam nešto jer me zanimalo šta je s nama koji imamo doživotne vozačke...morat ću 2033. vaditi novu :mrgreen (zdravstveni se obavlja kod produžavanja):

Od 2013. bi u svim zemljama članicama vozačke dozvole trebale izgledati jednako i izdavati se na 15 godina. Sve dozvole izdane prije 2013. vrijedit će do 2033. Time na žalost ni uvođenje obvezatnog liječničkog pregleda prilikom produžavanja vozačke dozvole ne bi riješilo problem sa starijim vozačima.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la VIPmama » 31 srp 2013, 09:40

ije to baš tako šaljivo kako izgleda i ja bi volila da su policajci revniji u tom

Ja sam već ne znam gdje sve pisala što me zapravo ljuti.
Mi koji imamo konkretnu :lol dioptriju, moramo na te periodične preglede (a redovno se kontrolimo nevezano za vozačku), a svi znamo da je vid nešto što se mijenja s godinama i kojem je luđaku uopće palo napamet izdavati DOŽIVOTNE vozačke :roll Mislim, ne samo vid, nego štošta se promijeni, moš neku psihičku bolest "navuć" recimo... Ili PTSP-ovci mi često padnu napamet....

znači svi vozači bi trebali neki check napravit svakih recimo 10 godina.

Mirbi, ja mislim da ti se zagledao samo da vidi reakciju ;)
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la folne » 31 srp 2013, 09:43

VIPmama je napisao/la:Ja sam već ne znam gdje sve pisala što me zapravo ljuti.
Mi koji imamo konkretnu :lol dioptriju, moramo na te periodične preglede (a redovno se kontrolimo nevezano za vozačku), a svi znamo da je vid nešto što se mijenja s godinama i kojem je luđaku uopće palo napamet izdavati DOŽIVOTNE vozačke :roll Mislim, ne samo vid, nego štošta se promijeni, moš neku psihičku bolest "navuć" recimo... Ili PTSP-ovci mi često padnu napamet....

znači svi vozači bi trebali neki check napravit svakih recimo 10 godina.

Ja bi to smanjila i na 5. U 5 godina razviješ boleštinu kakvu god hoćeš. Najbolje da je to što si s 18 godina zdrav garancija za išta.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la TmamaKiN2 » 31 srp 2013, 09:56

I zagledao mi se u oči.

:shock i jel ih pronasao? :mrgreen

meni svejedno, ja ionako imam vecu dioptriju (-3) pa bez pomagala fakat ne vidim tako da uvijek nosim naocale, sad vec vrlo rijetko lece :/

idem bas pogledati do kada vrijedi moja vozacka, mislim da je na 10 godina

da, 10 godina mi vrijedi i pise u napomeni ponovni lijecnicki pregled, nosenje naocala ili leca. a polozila sam 1986 :yess

a btw. usput ju cijelu pregledala i vidim da imam pecate za jos neke kategorije/F,G i M pa isla pogledati F je za traktore :lol G su radni strojevi a M nisam pronasla, ima kombinacija AM to su mopedi i motokultivatori, valjda je to :dunno
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la VIPmama » 31 srp 2013, 10:28

to je ono što možeš s tom dozvolom voziti, a da ne trebaš polagati dodatno, recimo C kategoriju, kamioni ili tak nekaj :lol Ili tramvaj, kamion s prikolicom, autobusi blabla :lol
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la VIPmama » 31 srp 2013, 10:29

.... pa neke motoričke stvari, pa moždani.... svašta
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la TmamaKiN2 » 31 srp 2013, 10:37

VIPmama je napisao/la:.... pa neke motoričke stvari, pa moždani.... svašta

a kam si ti zabrijala :nesvist
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la mirbi » 31 srp 2013, 11:24

Vidim, ljubomorne se jer me mladi pandur gledao u oči. :p

Pa, vidi se ako nekoga izbliza pogledaš nosi li leće ili ne. Mada sumnjam da je on to uočio. :mrgreen
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

Sljedeća

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.