samo ponavljanjem, ustrajnim, neke radnje, dijete može prihvatiti tu radnju kao nešto normalno
U teoriji ovo znam, u stvarnosti primjenjujem, no ne mogu da se ne upitam povremeno koliko taj proces traje i koliko stotina, tisuća, milijuna puta ću još morati ponoviti da se peru ruke poslije wc-a da bi to prešlo u normalnu rutinsku radnju?

Problem mog djecaka je sto nikad nije bio ( a nije ni sada) fokusiran na sadasnjost. On je u nekom svom svijetu. Dijete 'u oblacima'. Mislila sam svojevremeno da se radi o drugoj vrsti problema, ali su me strucnjaci razuvjerili.
Bas smo jucer razgovarali o temi o kojoj se ovdje raspravlja. Pitala sam ga da mi kaze sta mu smeta kod mene, zasto se tako kako se vec ponasa, ponasa samo prema meni???
Odgovorio je da mu smeta kad mu kazem da nesto treba uraditi.
'A zasto se sam ne sjetis to nesto da urads, pa ne bih imala razloga da ti govorim???'
Nije znao odgovor a ne znam ga ni ja.
Navela sam mu primjer pranja zuba. Pitala sam ga kako se te osnovne, svakodneve radnje ne sjeti bar jednom tokom dana???
Ne trebam pisati da se u nasoj kuci redovno peru zubi (svi ukucani) a da ja kao njegova odgajiteljica i majka, to radim nakon svakog 'zalogaja' da ne kazem obroka. Odlican primjer, nema sta, ali rezultata nema.
200. puta nije jedna godina, sto kaze
Volvo, 200. puta je u nasem slucaju pola godine (bar sto se tice pranja zuba i drugih primarnih stvari)
Moj djecak ima gotovo 11. godina, deset i pol. Prvu cetkicu je dobio sa sedam mjeseci. Prao je zube svaki dan od pojave prvog zuba, a danas, ako ga ne 'otjeram' nece se sam sjetiti. Navece i ujutro, svejedno, uvijek ista prica. Pa da se sjeti bar navece prije spavanja oprati zube.
Mislite da ce se nesto promijeniti ako ga ne upozorim. Ne!
Md nece prati zube dan/dva....nece ni skontati da je nesto propustio. Znaci, kod njega sve po starom, osim sto ce svako ziv primjeiti zute zube.
Mi sa tesko odgojivim klinicima i klincezama, najbolje znamo kako su standardne pedagoske metode tesko primjenjivo u slucaju nase djece...ili jesu primjenjivo, ali gotovo bez rezultata.
Ko zna mozda nas pravi rezultati tek cekaju.
Zivi bili pa vidjeli.