Sada je: 30 tra 2026, 02:09.

problemi s gotovo 10-godišnjakom

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: problemi s gotovo 10-godišnjakom

PostPostao/la zara01 » 21 lis 2013, 12:07

Tinica je napisao/la:Tema došla ko narucena ali jednostavno nemam snage pisati o mojem desetogodisnjaku.
Mislim da bi to bio najduži post u povijesti foruma.
Totalno me potrošio... Prazna sam i nemam volje uopće razmišljati o njemu.

Ovako se i ja osjecam povremeno,ali je rijec o 12 godisnjaku.....S razlikom da je on u skoli poslusan,pristojan,sa starijaima i nepoznatima isto,a doma :strah
Sto puta jedno te isto kao i kod Buhtlice ,dok krene prode vjecnost,tvrdoglav,prepire se i raspravlja unedogled,ne cuje,sta mu se govori.
Ja sam promijenila taktiku,telefon,mpb,tablet i sl.kod mene u dnevnu,lozinka na kompu promijenjena,a vise uopce ne objasnjavam :ajme tako je zato jer sam ja tako rekla i ne zelim cuti ni rijeci vise,samo mirno ponovim ako je potrebno.Mog kazne ne diraju,ali uopce...uvijek nade nesto drugo sto moze raditi.....
Zadnje sto mi preostaje(kad puknem do kraja)je da cu mu pobacati sve van iz sobe pocevsi od legica i uopce me ne dira jer pedagoski :faca Pedagoske metode sam istrosila.
Kad je bio mali palila je metoda 1,2,3....
T&T
zara01
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Buhtlica » 21 lis 2013, 12:11

zara01 je napisao/la:.Mog kazne ne diraju,ali uopce...uvijek nade nesto drugo sto moze raditi.....

u tome je i kod nas veliki problem. kod njega je sve zamjenjivo, ako oduzmemo komp, tv, igrice... on uzme knjigu i čita. ne diraju ga kazne nimalo.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la medo14 » 21 lis 2013, 12:17

ima klinaca kojima kazne ne motiviraju na bolje ponašanje
možda da probate sistemom nagrađivanja, napravite neku listu motivirajućih nagrada (ne moraju biti materijalne), skupljanje pluseva a i minusa
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la zara01 » 21 lis 2013, 12:41

medo14 je napisao/la:ima klinaca kojima kazne ne motiviraju na bolje ponašanje
možda da probate sistemom nagrađivanja, napravite neku listu motivirajućih nagrada (ne moraju biti materijalne), skupljanje pluseva a i minusa

To smo prerasli,kao i metodu 1,2,3 ;)
Buhtlica isto i kod nas,ja mislim da to je problem inteligentne djece- manipulacija :mrgreen
T&T
zara01
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Buhtlica » 21 lis 2013, 14:10

probali smo i s nagradama, plusevima, minusima, ne pali. dobio, ne dobio, ravno mu do srijema. :dunno
ma svi su oni manipulatori koliko im mi dopustimo da budu. mi smo imali (i još imamo) očito preblag pristup pa smo došli tu gdje smo došli. moramo to promijeniti. ovaj tjedan idem i u školu na razgovor kod školske psihologice, možda mi i ona nešto pametno kaže.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thalia » 21 lis 2013, 14:22

medo14 je napisao/la:ima klinaca kojima kazne ne motiviraju na bolje ponašanje

x.

kazne uglavnom ne zaustavljaju loše ponašanje - samo ga malo modificiraju, a nagrade ojačavaju ono koje želiš postići :dada
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la zara01 » 21 lis 2013, 14:24

Buhtlica je napisao/la:probali smo i s nagradama, plusevima, minusima, ne pali. dobio, ne dobio, ravno mu do srijema. :dunno
ma svi su oni manipulatori koliko im mi dopustimo da budu. mi smo imali (i još imamo) očito preblag pristup pa smo došli tu gdje smo došli. moramo to promijeniti. ovaj tjedan idem i u školu na razgovor kod školske psihologice, možda mi i ona nešto pametno kaže.

Moj sin kaze da sam ja stroga,tata ne :roll
Moj mora psihologu zbog glavobolja,pa cu pitati i za ponasanje.Ovo ravno mu.........identicno i kod nas.Jedino sto je njemu ponasanje u skoli bez primjedbi,bar nesto.
T&T
zara01
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 21 lis 2013, 15:52

u tome je i kod nas veliki problem. kod njega je sve zamjenjivo, ako oduzmemo komp, tv, igrice... on uzme knjigu i čita. ne diraju ga kazne nimalo.

pa nije kazna zato da prestane disati ili da "shvati kakvu je glulpost meni, njegovoj mami napravio pa nek mu bude grozno onako kako je meni bilo"

Kazna mora biti u direktnoj vezi s prijestupom koji je napravio.
Ako ne pozdravlja starije, mora ih pozdravljati
Ako je bio bezobrazan prema nekome - mora se ispričati
Ako je pojeo sestrinu čokoladu - mora kupiti novu (zaraditi novce za novu)
Ako ne uči a razlog neučenja je kompijuter - onda ukidaj kompjuter
Ako ponavlja neispravno ponašanje nakon što smo ga triput opomenuli - ukinuti povlasticu
itd itd itd

Kazne su dosta triki i većina roditelja (uključujući i mene) ih zvekne onako odokativnom, strašnom metodom "vidjet ćeš ti svog boga" i naravno da takva kazna nema smisla i klincima ništa ne znači jer znaju da će mama i tata pod navalom guilty tripa i odrezane kazne u trenutku bijesa eventualno popustiti ili da na kazni uopće neće inzistirati. A ako kazna nije povezana s prekršajem onda tek šaljemo djetetu poruku sad si me razljutio pa ću ja tebe povrijediti zauzvrat :dunno

I ja sam kod moje ceri jedno vrijeme mislila da joj kazne nista ne znaci. Onda sam skuzila da su i moje kazne bezveze, vremenski nejasno limitirane i da uopce ne pogadjajau bit.
Osim toga u medjuvremenu sam shvatila i koje su to povlastice koje ona ima i od tih povlastica koje su njoj uzasno vazne i da je dovoljno da zaprijetim da ce ta privilegija nestati da se ona trenutacno resetira i popravi. Doduse trebalo mi je dobrih 2 godine da slozim niz obaveze - povlastice u glavi :lol
Adorabla
Medena

PostPostao/la Buhtlica » 21 lis 2013, 19:08

adorabla - sve sam shvatila što si htjela reći i sve mi ima itekakvog smisla. često nam se dogodi (mm-u ipak malo češće) da blebnemo neku kaznetinu za koju svi istog trena znamo da nije izvediva i da je sinko neće odraditi. no popravljamo se. vježbamo.
ali mene sad zanimaju konkretni koraci (ako imaš vremena i volje :) )
- ako ne ide u kupaonicu kad treba ići, odugovlači s tim, bezveze se povlači po kući - koja bi bila primjerena kazna povezana s tim prijestupom?
- ako ne napiše zadaću na vrijeme zato što čita knjigu - da mu oduzmem čitanje? pa to mi je baš nekako bezveze. tolika djeca ne vole čitanje i roditelji ih mole da nešto pročitaju, a moji obožavaju čitanje (u zadnje vrijeme pogotovo J) i da mu sad to oduzmem? ako mu oduzmem nešto drugo što nije povezano s nenapisanom zadaćom (npr kompjuter), onda to opet nema smisla. :dunno

ja ne želim da njemu bude grozno, nego samo da posluša kad mu se nešto kaže i da shvati da je svima ljepše (uključujući i njega) kad se lijepo u miru dogovorimo i živimo, nego kad se deremo jedni na druge.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la alexandra » 21 lis 2013, 19:54

sumnjam da će mu biti "grozno" ako mu uzmeš knjigu i kažeš da može čitat kad završi zadaću :dunno
i ne vidim da bi to moglo izazvati bilo kakve traume :mrgreen niti će zato prestat čitat, niti si mu zabranila čitanje, samo si uvela red - prvo zadaća, onda učenje, a onda miško čitaj, piši, igraj nogomet whatever.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la tanjabb » 21 lis 2013, 20:32

Bas.
Ja sam svome neki dan kupila Gregov dnevnik 4 jer me zicao pa ga je htio odmah isti cas i otici citati. Medjutim dogovor je bio: prvo napisi lektiru, onda mozes citati.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Buhtlica » 21 lis 2013, 20:54

alexandra je napisao/la:sumnjam da će mu biti "grozno" ako mu uzmeš knjigu i kažeš da može čitat kad završi zadaću :dunno
i ne vidim da bi to moglo izazvati bilo kakve traume :mrgreen niti će zato prestat čitat, niti si mu zabranila čitanje, samo si uvela red - prvo zadaća, onda učenje, a onda miško čitaj, piši, igraj nogomet whatever.

to "grozno" se odnosilo na ono što je adorabla napisala: "pa nije kazna zato da prestane disati ili da "shvati kakvu je glulpost meni, njegovoj mami napravio pa nek mu bude grozno onako kako je meni bilo".
moje da ne želim da mu bude grozno se odnosilo na taj adorablin dio, nisam mislila da će (privremeno) oduzimanje knjige uzrokovati neke ogromne traume.

ma ne znam više. ili blebnem kaznetinu ili sam previše popustljiva, nikako na zelenu granu. :roll
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la alexandra » 21 lis 2013, 22:43

ok, krivo sam te razumjela s ovim grozno.

al ovo s knjigom nisam. ti pišeš da je velika kazna to što mu uzmeš knjigu, a nije napisao zadaću. po meni to uopće nije kazna. nego normalan redoslijed obavljanja aktivnosti. prvo obavezne, onda slobodne.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Buhtlica » 22 lis 2013, 06:40

ma ne znam, možda sam ja to počela shvaćati kao ogromnu kaznu zato što on od toga napravi dramu. iako, s druge strane, on radi dramu manje-više oko svega. :dunno
jučer sam opet uvela minute za obavljanje pranja zubi i tuširanja, i opet je bio brz.

hvala!!!
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrs. eastwood » 22 lis 2013, 06:55

možda neki oblik nagrade da uvedeš?
ako mu kažeš da ima da je iz WCa za pet minuta i ako se pojavi za dvije - da može dobiti za nagradu za svaku ušteđenu minutu nešto?!?
naravno odmah se ogradi da ne može u danu skupiti više od 5 minuta medaljizacije.
ili kad skupi 500 minuta dobit će novu knjigu ili što je već napeto?!
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Buhtlica » 22 lis 2013, 08:05

mrs. eastwood je napisao/la:možda neki oblik nagrade da uvedeš?
ako mu kažeš da ima da je iz WCa za pet minuta i ako se pojavi za dvije - da može dobiti za nagradu za svaku ušteđenu minutu nešto?!?
naravno odmah se ogradi da ne može u danu skupiti više od 5 minuta medaljizacije.
ili kad skupi 500 minuta dobit će novu knjigu ili što je već napeto?!

hm... to mi zvuči jako dobro. hvala. :kiss
pokušat ćemo i to.
sve pamtim i bilježim :dada
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrs. eastwood » 22 lis 2013, 09:04

mmar je napisao/la:nači ako u normalnom vremenu opereš zube dobit ćeš nagradu.

ne, nego ako opereš za manje od normalnog. i same ste gore rekle da dobiju ručak i krov nad glavom, a da su sve ostalo bonusi.
tako su i ovo bonusi s kojima može pregovarati i možda ga se na taj način motivira.

čisto alternativa kazni, to jest okretanje vode na svoj mlin - po meni dođe na isto, samo bolje zvuči :dunno
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la medo14 » 22 lis 2013, 09:07

po meni bi trebalo napraviti neki rez, neku veću promjenu da se ovo sadašnje stanje promijeni,
sistem nagrade može biti i privremeni, čisto da mu bude neko pomoćno sredstvo da promijeni opnašanje, da i sam vidi da to nije tako strašno napraviti promjenu na bolje, da se to može postić i u ovoj fazi u kojoj se sad nalazi,
svaki napor i trud da poboljša ponašanje može se nagraditi jer on sad stvarno mora uložiti trud da promijeni ponašanje
s tim da se ne bih fokusirala samo na njega,
i roditelji trebaju promijeniti puno toga u svom ponašanju
kad će se oni promijeniti, tada će tek moći vidjeti promjene i na klincu.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Barbi » 22 lis 2013, 09:08

možda sam ja to počela shvaćati kao ogromnu kaznu zato što on od toga napravi dramu

Pa to je onda pun pogodak, ako napravi dramu znači da si piknula u pravu stvar. :dada

Nije ni moj 11-godišnjak uzoran no što sam ja stroža i dosljednija to je on bolji.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Krumpirić » 22 lis 2013, 09:12

dosta mi je bilo pročitat ovo da on ne zna zašto to radi jer mu mozak tako kaže da više nemam snage dalje čitat :zub :zub
jučer sam objašnjavala što je to predpubertet i pubertet i zašto mozak tako nešto kaže :zub
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Duga » 22 lis 2013, 09:37

mrs. eastwood je napisao/la:
mmar je napisao/la:znači ako u normalnom vremenu opereš zube dobit ćeš nagradu.

ne, nego ako opereš za manje od normalnog.

Kako je ovo nezgodan primjer, nagrađivanje da u što kraćem vremenu opere zube :nata .
O nagrađivanju mislim kao i mmar - to mi je bzvz.

...roditelji trebaju promijeniti puno toga u svom ponašanju
kad će se oni promijeniti, tada će tek moći vidjeti promjene i na klincu.

Odavde bih krenula.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Adorabla » 22 lis 2013, 11:47

meni je pranje zubi nešto toliko elementarno da isto ne vidim nikakvu svrhu nagrađivanaja. Ja bih tu koristila isto 1,2,3 metodu, odnosno verziju sat (netko je već spominjao sat :up). Sa satom nema pregovaranja, sat kuca i kad zazvoni ti moraš biti obučen, počešljan, umiven, opranih zubi... nastavi niz

Pospremanje sobe je također elementarna obveza ali tu bih recimo išla s nagradama jer je to nešto što je dosadno, dugo traje, to je zadovoljavanje potreba roditelja... Nagrada za sobu koja je svaki dan u tjednu besprijekorna može biti super stvar ili nagrada za uređenje sobe bolje ili entuzijastičnije nego inače :mrgreen

Za knjigu ti je Alex već rekla.
Prvo treba izvršiti obaveze pa se onda posvetiti guštima

Osim toga uvijek treba imati na umu da i djecu treba "dresirati" :lol odnosno samo ponavljanjem, ustrajnim, neke radnje, dijete može prihvatiti tu radnju kao nešto normalno. Dakle ako danas inzistiraš na oblačenju u 3 minute a sutra ti je svejedno, onda možeš očekivati da klinac to neće usvojiti kao rutinu.

Za početak napiši na list papira tri (samo tri) najvažnije stvari koje te trenutno izluđuju i gdje znaš da ćeš inzistirati na rutini u sljedećih mjesec dana. I sljedećih mjesec dana nepokolebljivo deri po tome.
Veća je šansa da ćeš uspjeti nego ako sad ko fol samoj sebi kažeš da ćeš postati autoritarna ili autoritativna i da ćeš u svemu biti dosljednija.

Odnosno i ti i on morate naučiti da i slona treba narezati na male komadiće da bi ga se moglo pojesti :nata
Znači ti tri najvažnije stvari a kod njega pohvaljuješ i primjećuješ svaki napredak u ponašanju i dodatno ga motiviraš, nagradjujes ga (npr pohvalom, dodatnom privilegijom od npr pola sata dulje vani ili na kompu, veća samostalnost kod nekih odluka itd itd)

Ma sve su ovo cure već rekle, ja samo to isto ponavljam na svoj način :lol :lol
Adorabla
Medena

PostPostao/la † Volvo » 22 lis 2013, 11:51

OFFT: Slon na komadiće :lol ali savjeti su logični, tog ću slona od sad imati na umu kad se nekog većeg posla prihvaćam pa u strahu od početka okolišam :dada (inače ne bih jela slona ;) )
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Barbi » 22 lis 2013, 12:02

samo ponavljanjem, ustrajnim, neke radnje, dijete može prihvatiti tu radnju kao nešto normalno

U teoriji ovo znam, u stvarnosti primjenjujem, no ne mogu da se ne upitam povremeno koliko taj proces traje i koliko stotina, tisuća, milijuna puta ću još morati ponoviti da se peru ruke poslije wc-a da bi to prešlo u normalnu rutinsku radnju? :ajme
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Adorabla » 22 lis 2013, 12:29

Barbi meni je sogorica rekla da istrazivanja pokazuju da djeci treba ponoviti 200 puta da bi neku stvar zapamtili. E sad ne znam da li su to stvarno nekakva istrazivanja (ako jesu onda cu se zabrinuti jer ispada da su djeca gluplja od najglupljih pasa :lol) ili je to samo neostvariva zadaca za nas roditelje i tjesilica da nismo dobro brojali tih 200 puta :lol
Adorabla
Medena

PostPostao/la † Volvo » 22 lis 2013, 12:38

200 nije puno - to nije ni jednom dnevno u godini dana :dunno
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 22 lis 2013, 13:20

samo ponavljanjem, ustrajnim, neke radnje, dijete može prihvatiti tu radnju kao nešto normalno

U teoriji ovo znam, u stvarnosti primjenjujem, no ne mogu da se ne upitam povremeno koliko taj proces traje i koliko stotina, tisuća, milijuna puta ću još morati ponoviti da se peru ruke poslije wc-a da bi to prešlo u normalnu rutinsku radnju? :ajme

Problem mog djecaka je sto nikad nije bio ( a nije ni sada) fokusiran na sadasnjost. On je u nekom svom svijetu. Dijete 'u oblacima'. Mislila sam svojevremeno da se radi o drugoj vrsti problema, ali su me strucnjaci razuvjerili.

Bas smo jucer razgovarali o temi o kojoj se ovdje raspravlja. Pitala sam ga da mi kaze sta mu smeta kod mene, zasto se tako kako se vec ponasa, ponasa samo prema meni???

Odgovorio je da mu smeta kad mu kazem da nesto treba uraditi.
'A zasto se sam ne sjetis to nesto da urads, pa ne bih imala razloga da ti govorim???'
Nije znao odgovor a ne znam ga ni ja.
Navela sam mu primjer pranja zuba. Pitala sam ga kako se te osnovne, svakodneve radnje ne sjeti bar jednom tokom dana???
Ne trebam pisati da se u nasoj kuci redovno peru zubi (svi ukucani) a da ja kao njegova odgajiteljica i majka, to radim nakon svakog 'zalogaja' da ne kazem obroka. Odlican primjer, nema sta, ali rezultata nema. :nesvist

200. puta nije jedna godina, sto kaze Volvo, 200. puta je u nasem slucaju pola godine (bar sto se tice pranja zuba i drugih primarnih stvari)
Moj djecak ima gotovo 11. godina, deset i pol. Prvu cetkicu je dobio sa sedam mjeseci. Prao je zube svaki dan od pojave prvog zuba, a danas, ako ga ne 'otjeram' nece se sam sjetiti. Navece i ujutro, svejedno, uvijek ista prica. Pa da se sjeti bar navece prije spavanja oprati zube.

Mislite da ce se nesto promijeniti ako ga ne upozorim. Ne!
Md nece prati zube dan/dva....nece ni skontati da je nesto propustio. Znaci, kod njega sve po starom, osim sto ce svako ziv primjeiti zute zube. :whew

Mi sa tesko odgojivim klinicima i klincezama, najbolje znamo kako su standardne pedagoske metode tesko primjenjivo u slucaju nase djece...ili jesu primjenjivo, ali gotovo bez rezultata.
Ko zna mozda nas pravi rezultati tek cekaju.
Zivi bili pa vidjeli.
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

PostPostao/la Adorabla » 22 lis 2013, 13:35

bome ako je vama 200 puta malo onda sam ja rospija na kvadrat za svoje cure
Ja za peti puta vec sizim i dobijaju kaznu

MD
Prao je zube svaki dan od pojave prvog zuba

znaci da je on savladao naviku ali kod tebe mozda stvarno je predpubertet i bunt. Tinejdjeri i bitvineri strasno, strasno, strasno "zaborave" higijenu. To im je najgore gubljenje vremena; pospremiti sobu, oprati zube, skinuti leće, oprati tanjuri iza sebe, ne zapišati zahod, počistiti zahod iza sebe, baciti prljavi veš u korpu... Ma ju nejm it
Ali to je nešto kaj su radili pa onda odjednom prestanu.
To je drugi par rukava. I tu ponavljanje ne donosi rezultate :lol
Ih to je cijela druga prica. Teska, vrlo teska. Pogotovo za roditelje :lol
Adorabla
Medena

PostPostao/la † Volvo » 22 lis 2013, 14:43

Ma vidi, 200 puta u dobi dok još dijete uči prati zube, od kad su zubi narasli i kreće ih prati pa mama iza, pa sigurno smo to 200 puta ponavljali, i onda došli do toga da ne treba ponavljati, to nije bilo puno rekla bih, tih 200, na to se valjda istraživanje odnosi, na stvaranje navike. Puno je sada u ovoj dobi ali to već vodi sad na onu Mum song ponavljam se znam :mrgreen http://www.youtube.com/watch?v=Nem0bkErGVY (Your ipod's my ipod if you don't listen up :mrgreen )
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la patkica » 22 lis 2013, 14:55

MD, iskreno ne znam ni jedno dijete koje se samo sjeti i zaista samoinicijativno ode prati zube :lol ako postoje takva djeca, bit će u nekom paralelnom svemiru, ne u mojem :lolMislim da to bude problem što smo mi (majke) sklone neke stvari shvatiti jako osobno i jako "posebno" - baš moje dijete baš meni to radi.
A nit radi baš meni, i nije usamljeno u tome, nego su svi tome sklini. To je dobro za znati unaprijed, drugačije možeš gledati na to i pristupiti problemu puno ležernije i hladnije :dada

Inače, pravilo tri (kod nas je bilo max 5) stvari odjednom, ne više - je savršeno pravilo i nama je jakjo puno pomoglo. Baš puno.

I uz to pravilo, iz djeteta s kojim sam se svađala oko svakog pranja ruku (i zuba naravno) stvorilo se dijete koje druge upozorava ako nisu oprali ruke čim uđu u stan, i pere zube bez prigovora (naravno da ponekad pokušava izbjeći :lol).
Al zaista je bitno imati samo nekoliko malih ciljeva i ostalo "zanemariti" tj. ne gubiti energiju na drugo. Bolje se osjećaju svi, brže se dođe do cilja i ono što je jako bitno: do osjećaja da se napreduje.
patkica
svizac

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.