Sada je: 27 srp 2026, 17:04.

zubar u trudnoci

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

zubar u trudnoci

PostPostao/la Nikky » 25 lis 2013, 10:04

Evo mene opet. :ajme

Bila danas kod zubarke na pregledu. Rekla sam joj da sam u 5 t.t. Ali me ipak slikala rentgenom, kaze da nema nikakvih rizika za plod. Odvalila je kojih 6 slika. E da, stavila mi je olovni ovratnik da zracenje ne idé u tijelo. Nakon pregleda je ustanovila da imam 2 popravka i jedan zub moram vaditi. Taj je stvarno jako ostecen da i ja vidim da mu nema spasa i uz to me ponekada boli. Pitam ju dali se moze vaditi zub u trudnoci i ona kaze da nema problema, niti anestezija niti ista.

E onda sam ja malo prosurfala pa vidjela da neki ne preporucuju slikanje untrudnoci, ne preporucuju vadenje... I uhvatila me panika. Sada ne znam dali da odustanem od vadenja jer sto ako ce me jako boliti kasnije, hocu li smjeti uzeti sto za bolove?

A na kraju se pitam sto sam joj uopce dala da me slika ako ga necu vaditi. Sve mi se skupilo i dode mi da placem, ne znam ni sama zasto.
Brzić 17.04.2011.
BaBa 11.07.2014.
Nikky
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: zubar u trudnoci

PostPostao/la mrs. eastwood » 25 lis 2013, 10:52

imas li crnih plombi koje treba popravljati? uvijek mozes nazvati drugog stomatologa za misljenje.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la snowwhite » 25 lis 2013, 11:22

ne preporuča se ali ako nema druge možeš dobiti anesteziju. za bol ćeš moći popiti lupocet. sumnjam da će to biti baš toliko jaka bol da ti neće pomoći.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Nikky » 25 lis 2013, 11:39

mrs. eastwood je napisao/la:imas li crnih plombi koje treba popravljati? uvijek mozes nazvati drugog stomatologa za misljenje.

Nemam crne plombe. Mislim da cu to i napraviti, otici cu kod privatnika.

Najvise me strah sto me je slikala. :baja
Brzić 17.04.2011.
BaBa 11.07.2014.
Nikky
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 25 lis 2013, 15:34

Ako se ne radi o umnjaku baš, trebala bi biti podnošljiva bol od vađenja uz paracetamol koji smiješ u trudnoći.

A da pitaš ginekologa što može ili ne može u trudnoći?
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la nevenera » 25 lis 2013, 17:36

ja sam imala popravke na zubu, ne vađanje u trudnoći. normalno anestezija i sve
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Lorena82 » 25 lis 2013, 18:33

ja sam isto uzimala lokalnu anesteziju u trudnoći ali bolje pričekaj da prođe 12 tt.
jel ti kod slikanja zuba dr. stavila olovnu pregaču preko cijelog tijela ili samo ovratnik?
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la majuska » 25 lis 2013, 19:54

i ja sam slikala zube u trudnoći. bila sam trudna svega par tjedana (nisam ni znala još). meni su stavili pregaču. ali da sam znala da sam trudna, dva puta bi razmislila... :hug hdB s malom je sve u redu.

inače, ja sam pitala svog doktora smiju li se popravljat zubi u trudnoći i uzimat lokalna i rekao je da je sve ok, smije se bez problema. ja nisam išla nešto kod zubara u trudnoći. bila sam ljena... :ajme

moj savjet ti je da riješiš sad sve kad si već započela. bebici ništa neće biti :)
slika
majuska
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Nikky » 25 lis 2013, 21:11

Diami, vise ne vjerujem svedskim doktorima niti zdravstvenim djelatnicima opcenito. To su toliko nonsalantni i opusteni da mi se vise kosa na glavi dize. Znam da bi mi doktor rekao da nema problema ali oni to za sve kazu. Zato sam postavila temu da vidim sto kazu hrvati.... Dovoljno je reci da u cijeloj ( prvoj) trudnoci nisam imala vaginalni pregled, samo dva kratka ultrazvuka, cak kada sam prenjela 15 dana nisam imala nikakve preglede. Samo su mi na dan termina rekli da za 15 dana dodem na indukciju, bez ikakvih pregleda i kontrola. Cak i sada ne mogu dobiti vrijeme kod babice prije 10 tt jer je po njima to glupost. Jako su opusteni. :dunno. Jedino cega se grcevito drze je kombinirani probir i amnio, za to su u stanju gristi. A opet, ipak nije bilo tako davno da su prestali sa eugenikom....

Lorena, dobila sam samo ovratnik.

Majuska, to je najbolje, da zavrsim sto sam zapocela. ( znam jednu curu zauprave sto se zove Majuska ).

Citala sam o rentgenskim zrakama prilikom slikanja zuba i vele da bi bilo potrebno uslikati zub 10,000 puta da bi zracenje postiglo opasni nivo i da zapravo let avionom vise zraci :znoj. Tako se tjesim.
Brzić 17.04.2011.
BaBa 11.07.2014.
Nikky
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la majuska » 25 lis 2013, 21:34

Nikky je napisao/la: ( znam jednu curu zauprave sto se zove Majuska ).

:)

Nikky je napisao/la: Citala sam o rentgenskim zrakama prilikom slikanja zuba i vele da bi bilo potrebno uslikati zub 10,000 puta da bi zracenje postiglo opasni nivo i da zapravo let avionom vise zraci :znoj. Tako se tjesim.

:hug eto...bit će sve u redu. a kad rodiš bit će ti drago što si popravila sve zube, a ne ko ja...beba imala mjesec dana, ja išla zubaru jer me zub užasno bolio, dojila sam tad, i te tablete što dojilje smiju uzimat mi nisu pomagale. a kad je zubarka završila sa svime i rekla da će me za 10-ak min sve prestat boljet, rasplakala sam se.... :ajme al onak...ko malo dijete, nisam se mogla zaustavit. :ajme jadna žena gleda u mene, neugodno joj... pa je pitala jesam trudna? -ne...rodila sam prije mjesec dana... :ajme
slika
majuska
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrs. eastwood » 26 lis 2013, 07:00

meni je moja zubarica objasnila da ta anestezija, odnosno umrtvljenje oko zuba ima utjecaj kao da sam popila dvije kave i dobro se uzrujala, to jest da nema nekog kemijskog utjecaja na tijelo (a jesam objasnila). tako mi je prvi put dala inekciju, a drug put sam bez. nije bilo vađenje u pitanju, samo popravak.

ovo sa crnim plombama je pak problem u trudnoci jer postoji opasnost da pri popravku takve plobme dio se ipak proguta i tako dođe u organizam, a te plobme sadrže nešto (živu?!) i to ne bi bilo dobro u trudnoći čak ni par mjeseci prije trudnoće.

sad ovo su izjave moje zubarice :dunno
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 27 lis 2013, 21:04

Tamne plombe sadrže mislim olovo.

Znači samo ti sve popravi i onda si mirna.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la olja2208 » 27 lis 2013, 22:05

moja kuma je stomatolog i ona kaze DA na sva tvoja pitanja,
veli da je sve to potpuno bezbijedno i da bi puno gore bilo trpjeti bol ili cekati komplikacije sa pokvarenim zubom.
ne brini. :hug
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

PostPostao/la mrs. eastwood » 28 lis 2013, 07:33

Diami je napisao/la:Tamne plombe sadrže mislim olovo.

olovo = plumbu, od toga i plomba dolazi

da, ali osim tog " osnovnog" ima još i primjesa :dunno
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Nikky » 29 lis 2013, 14:10

Cure, hvala vam svima na informacijama.
Olja, hvala sto si se raspitala. :kiss

Prvi popravak imam 18.11. tako da vjerujem da cu vec izaci iz prvog trimestra dok budem isla na vadenje. Pa nek se i toga rijesim...
Brzić 17.04.2011.
BaBa 11.07.2014.
Nikky
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.