mmar je napisao/la:A onda da tome dodamo da djeca koja imaju sve te mogućnosti, znači možemo im platit ovo ili ono, imaju sasvim sigurno i bolje uvjete za učenje, nisu opterećena stresom jel će starci dobit plaću, jel će bit za tenisice, školsku užinu i svašta nešto.
I onda još imaju pravo i na dodatne bodove što su išli u glazbenu školu ili na neki sport.
Sama mogućnost da mogu ići, da mogu sebe i svoje znanje usavršavati i nadograđivati, trebala bi nekako biti dovoljna, a da se za upise da barem približna šansa svima. Štajaznam, tak ja to vidim
Malamajo mislim da to nije ukalupljivanje, mislim da je to socijalna država. Na stranu to što naša odlazi sve brže i brže od socijalnog

Ja valjda živim u paralelnom svemiru
Nismo i nemremo svi biti jednaki i nemamo iste šanse. Meni je to vidljivo svaki dan, na 1000 primjera. I nebu nigdar bilo takve jednakosti da svi imaju približne šanse.
MOgu jedino raditi da se ujednače kriteriji i da se makne mutež koji je bio prilikom upisa i davanja bodova. Do sada su mogli ravnatelji diskrecijom odlučiti da li netko živi u teškim socijalnim uvjetima, i dati dodatni bod...tak su dobivala bodove djeca rastavljenih roditelja, nezaposlenih...ne znam niti ja više kojih. Sad bi se to moglo, što je i logično jedino s rješenjem CZSS. Jel je to socijalno ? Po meni je. Da li je pravedno ? O tome bi se moglo naširoko i nadugačko.....
I ne da se udaljavamo od socijalne države, nismo tamo niti bili. A mislim da dugo, dugo nebumo niti blizu.
A građani o tome odlučuju svake 4 godine. I doista ne vidim razlog zašto bih trebala brinuti jel neko dijete u ličkoj zabiti ili otoku ima jednake uvijete kao i moje u ZG. Moje je da platim porez i prirez, glasam na izborima i konzumiram svoja građanska i ostala prava. Ili misli netko da bih trebala preseliti u ličku zabit i tamo školovati dijete ?! Čisto da ima iste uvijete kao i oni tamo....ili da odem na otok ?
Ili da kaznim dijete i ispišem iz glazbene, privatne škole i sredstva usmjerim u fond za razvoj nerazvijenih dijelova lijepe naše, ukoliko isti nije pokraden ?! Da bi imalo iste uvjete kao i oni, koji nemaju tu mogućnost.....jer ima tata i mama ne dobiju plaću, jer jedan radi a drugi ne....
Zato da bi svi bili jednaki ?! Pa gdje to ima ? Pokažite mi na karti to mjesto.
Roditelji svašta rade da bi djeci osigurali bolje uvjete i ugurali ih u neku školu sa dodatnim bodovima iz ovog ili onog. Kod nas su se ispisivali iz glazbene jer nisu prošli u jednoj godini dva razreda, jer će im faliti za uspjeh i bodove

. Mene je zvala ravnateljica da me pita da li će biti problem to kaj mi dijete ima četiri iz solffeggia i ispita jer baš nije zadovoljila...jer su ju roditelji napadali kad im dijete padne razred....jer oni to plaćaju. Ma daj, neke stvari fakat nikad neću shvatiti.

ali to da nas ima svakakvih, ima. I nije problem u školi, UVIJEK je problem u roditeljima.
Za mene kriterij da o upisu boljeg u matematičku gimnaziju presude bodovi za balet ili glazbenu, je potpuno u redu. Meni to samo dokazuje da je netko tko je odličan matematičar, dovoljno vrijedan i sposoban da još pleše, pjeva ili svira ili već nešto treće...skače s motkom u vis npr. i da ga za taj trud treba nagraditi.
I potpuno podržavam glazbeno-umjetničko-plesni lobi koji se bori da se bodovi zadrže. I oni rade nekakav posao, podučavaju djecu, rade s njima, razvijaju im neke vještine i poučavaju ih. Neovisno o tome da li su privatne ili državne.