Sada je: 01 svi 2026, 10:12.

Neću kakati samo piškiti

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Neću kakati samo piškiti

PostPostao/la Anamari » 16 tra 2014, 20:03

Ako nisam pogodila topic molim maknite me.
Unatrag dva mj. Nika mi ima problema s kakanjem.Nekad prođe 3-4 dana da ne kaka pa joj dam sok od šljiva pa se pokaka.I onda je sve normalno tjedan dana.I onda sve ispočetka.Par puta sam joj morala dat čepić(preporuka ped.)
E sad je već ozbiljnije stanje pije sirup portalak, dva tjedna nema nikakvih pomaka.Jede kuhano izbacila bananu, čokoladu.Mlijeko na minimum.Šta da napravim.Sok od šljiva nepomaže.Jela je čk i suhe šljive.Ako je vodim na hitnu bojim se da če ostat traume.Jer kad treba kakat viće:Neču kakati samo piškit.(Nemamo pelenu mj. dana),Ali zatvor je počeo prije skidanje pelena.
Ima tko sl. situaciju i šta da napravim?
Ped. kaže mama morate pričekat par dana da počne sirup djelovat. :/
poletarka Anamari 09.03.2007.

Nika 13.12.2011.
Anamari
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Neću kakati samo piškiti

PostPostao/la mrs. eastwood » 17 tra 2014, 07:21

prebacujem ovo s 1-3, jer mislim da bismo ovdje mogle dobiti više odgovora.

Anamari je napisao/la:Ali zatvor je počeo prije skidanje pelena.

trebalo bi znači razaznati je li u pitanu čisti zatvor, konstipacija ili nevoljno ispušanje stolice. iako obično zadržavanje stolice može biti posljedica skidanja pelena, može biti i nekih drugih promjena koje dijete doživi, a ne mora biti. može biti razvojna "neprilika"

u svakom slučaju ovo što pišeš sok od šljiva ili krušaka, kompoti s kojom čašom vode su prirodni laksativi + ovaj koji imate od pedice.
možeš još probati lanene sjemenke :dunno

kažu isto da treba biti strpljiv da bi se primjetio napredak i do mjesec dana. mogu prebaciti temu na bubini sam - možda tamo dobijemo više odgovora?

iskustva?
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 17 tra 2014, 08:40

Za zatvor preporučujem sirup LACTECON, smiju ga i bebe i trudnice, nama je jako pomogao, ne izaziva grčeve niti lijenost crijeva.
Ujutro je jako dobro natašte popiti čašu mlakog odstajalog donata (da ishlape mjehurići).

Što se tiče namjernog zadržavanja stolice, treba stvoriti naviku redovnog kakanja otprilike u isto vrijeme svaki dan u istim uvjetima, ako treba na kahlicu pa pred crtić ili neku drugu omiljenu zabavu da dijete zaboravi na blokadu i opusti se.

Proktolog je nama savjetovao domaće čepiće od maslaca (izreže se u obliku štapića i umetne) jer ovi glicerinski čepići dosta nadražuju crijevo. Također se može guzu namazati običnom dječjom kremom.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 17 tra 2014, 09:34

Ma nije to fiziološki zatvor i stoga nikakav sirup neće pomoći.
Ignorirati i čekati da samo prođe.
Normalno dijete stavljati na wc ili gdje je naviklo.
I ne raditi dramu ako ne uspije kakati.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la kittyilevin » 17 tra 2014, 09:52

i meni to ne zvuči toliko kao fiziološki problem. možda će se stavljanjem čepića i drugih "pomagača" stvoriti kriva navika. no s druge strane, iz mog dosadašnjeg iskustva, nekad je važno prebroditi krizu (pa čak i uz pomoć), samo dok ne razbije averziju prema kakanju. nisam puno pomogla, znam...
mi smo imali sitnih problema na početku odvikavanja, trajalo je nekih dva tjedna, nije htjela kakati, a kada bi morala, to bi joj baš bilo muka. prvih par puta je plakala kada bi počela kakati. ja sam u to vrijeme bila uz nju, držala je za rukicu i smirivala je ako bi se uznemirila. čitala sam da oni imaju posebni odnos prema kakici. ono, doživljavaju kakicu kao dio svog tijela pa im je nelagodno da ga "puštaju". mi smo dosta o tome razgovarali - išla je s nama na wc, objašnjavali smo da je to posve normalno, a kada bi se pokakala, lijepo smo je pogledali, brojali smo koliko je komadića izašlo i "oprostili" se s njima tako da smo ih poslali da plivaju dalje s ribicama. :lol (na početku mi nije dala da pustim vodu :lol)
nesreća je kod nas što je u parkovima i drugdje sve pokakano jer nepristojni vlasnici pasa ne čiste za svojim psima. no to sam isto iskoristila pa sam joj pričala da kakaju i psi, pa bismo naišli na kakicu goluba i slično - objašnjavala sam joj da svi kakaju i da je to dobro i zdravo. kod nas se je problem sam riješio.
sretno!

i, da, treba pokušati od toga ne raditi "big deal"... nije lako, znam, no treba je opustiti - mislim, i kod nas se zatvor pojavljuje kada smo pod nekim stresom...
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mala Bornica » 17 tra 2014, 10:21

mislim da sam vec tisucu puta pisala o nasem iskustvu :mrgreen .

ne bi se slozila da treba ignorirati i cekati da prodje.

kod nas je bilo bas ruzno, kakao je mozda jednom tjedno uz suze. u medjuvremenu je isto plakao kad bi trebao kakati a nije htio. jako ga je to ometalo. sa zadrzavanjem stolice je krenuo par mjeseci nakon sto je skinuo pelenu, nisam s nicim mogla povezati.

psihologinja nam je savjetovala da kad vidimo da mu se kaka, kazemo mirnim glasom nesto u stilu "vidim da ti se kaka, idemo na wc". i onda uzeti neko vrijeme koje mora biti u wcu (to je tata odradjivao na pocetku jer je otpor bio veliki a meni je bilo jako tesko gledati ga, tata je to bolje odradio), 10tak minuta recimo. nakon obavljenog "posla" slijedila je nagrada (njemu su bila kinder jaj u djiru). ta nagrada je bila samo poticaj na pocetku. mjesec dana maksimalno (jer u biti ne treba nagradjivati nesto sto se podrazumijeva da se radi). trebalo je vremena da stvari dodju na svoje. nama je od velike pomoci bilo sto smo dobili smjernice kako se ponasati, jer ni sami vise nismo sta da radimo.

portalak i slicno mu nis nije pomagalo.

mismo imali i posljedice zadrzavanja stolice: zadebljala mu se stjenka mjehura pa je nocu piskio u krevet, i to smo rjesavali...
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la IINA » 17 tra 2014, 13:10

Pa to je ignoriranje bornice.
Pravitu se da je sve ok.
Nema nagovaranja nema nagrada.
To je to
I kod nas bilo gadno. Pola godine je trajalo
I preporuka je gastra je ništa ne poduzimati posebno.
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Mala Bornica » 17 tra 2014, 13:25

mi nismo ignorirali (ignororanje bi mi bilo da sam ga pustila da place u nekom kutu kad mu dodje sila).
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la MatiMokoš » 17 tra 2014, 13:42

Nećakinja (3 godine) ponekad ima problema sa stolicom (tvrda stolica pa zbog toga izbjegava odlazak na wc) i njoj pomažu mekinje (jede ih s jogurtom).
slika
MatiMokoš
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 17 tra 2014, 21:27

Ma krivo si shvatila. Ignorira se "problem".
U biti stvarni problem i ne postoji.
Sve je u glavi u ovakvim slučajevima.
Nikakva hrana neće pomoći.
Dijete zadržava stolicu namjerno jer je smatra svojom gotovo kao dijelom tijela. Zadržavanje dovodi do ttvrde stolice to do boli i eto začarani krug.
No dok dijete izađe iz faze svojatanja stolice skoro da ništa ne možemo. Samo čekati.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Mala Bornica » 18 tra 2014, 08:36

onda dobro :).
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la IINA » 18 tra 2014, 09:42

:-)
Tipkam sa moba pa kratim misli jer me živcira ..
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 18 tra 2014, 10:49

Treba pomoći u slučaju zatvora jer može doći do drugih problema (bolova, ranica u predjelu anusa, možda i drugih komplikacija) ako zatvor predugo traje, tako da to ne možemo ignorirati, unatoč psihološkim uzrocima.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Mala Bornica » 18 tra 2014, 11:01

nama sirupi i slicno nisu pomogli. u stvari mozda i jesu jer nije ima probleme o kojima hajdi prica.
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la IINA » 18 tra 2014, 17:33

Bilo bi dobro pomoći, no pomoći nema.
Mi smo pile portalak.
Dozira se tako da daš žličicu, pa pričekaš što će biti.
Drugi dan ako nije ok dodaš još jednu i tako dok se stolica ne normalizira.
Dakle mi smo stigle do doze od više od pola bočice. i ništa. Ko da vodu pije.
U to doba pila je po 7 dl jogurta dnevno i inače, jer nikad nije pila mlijeko.
Jela je i musle svaki dan i inače.
uz sve to trajalo je dok je trajalo.
Mogla sam se na trepavice postaviti.
Tri puta smo bile na hitnoj u Klaićevoj nakon deset dana nekakanja kad ju je počeo boljeti trbuh. Tamo je dobila čapić, ispraznila valjda sve do želuca i opet ispočetka.
Bilo je grozno i dugo je trajalo.
Al prošlo je samo kao što je i počelo.
Ranice će dijete sigurno dobiti, jer nakon tri dana drekec je ko kamen i to je najveći problem, jer onda ne samo da ne želi nego se i boji boli. Pa tako u krug. :(
IINA
Sveta krava

PostPostao/la silki » 09 lip 2015, 13:18

priključujem se s najmlađim na ovu temu.
otkako je skinuo pelenu počeo je zadržavat stolicu. zadržavanje, zadržavanje sve dok mu dio ne pobjegne u gaće i tako do slijedećeg puta.
ponekad traži da mu stavimo pelenu al' ne obavi ništa ni u nju, veli da ga boli.
grči se, preznojava, trese, plače, traži piškiti, popiški se a govance vrati natrag.
naravno što ga dulje zadržava, to je stolica tvrđa i bolnije je.
čak ni glicerinski ne pomažu.

bornice, ovo što ste radili i vi i mi radimo, čak i on sam traži na veceu kad ga potjera kakat ali kad krene van valjda ga frka uhvati.

baš baš ništa osim 'ignoriranja' i čekanja da prođe ne pomaže? :luda sam:
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la Mala Bornica » 09 lip 2015, 13:22

silki :hug
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Diami » 13 lip 2015, 22:03

A bude li mu stolica onda tvrda? Ako da, probajte možda s laktulozom. Ako ovi biljni sirupi i prehrana ne pomažu.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la silki » 13 lip 2015, 22:30

A cuj kad napokon i uspije bude kuglica tvrda, zato i vraca jer ga boli. Al od posta smo imali nekolilo kakanaca u wc. Bit ce to ok kad se desi klik i skuzi da 'nije nita stjasno' :)
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la Vicky & Mama » 13 lip 2015, 23:38

Uh ovo mi je poznato :hug
nama je pomogao sirup od smokve i šljive (čisto da se stolica jako ne stvrdne - iako je jasno da je i kod nas bilo psihološke prirode i da se sve riješilo u jednom danu - onda kad mu se dogodio taj klik u glavici).
Nije loša ni ta laktuloza (tipa Portalac) koristili smo i to, bitno je da stolicu održava mekšom da se dijete manje pati i da se ne stvaraju svaki dan nove traume oko kakanja...
Par tjedana sirupa mu neće škoditi ;)
Sretno!
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la Mrđi » 20 ruj 2015, 22:54

Ja cu se nadovezati ja ovu temu i trazim pomoc. Ima par dana D. Ode na wc jer mu se kaki, napinje se, govance dode do pola. On pocne urlikati, uzdisati, preznoji se, vice, problijedi. Ja mu pokušam pomoć malo stisnut guzu izvana. No on ako ne stignem samo vrati kakicu (danas i kad sam stigla. Valjda ga boli pa ju grati.)U sat vremena ide 5 puta na wc i uvik isto. Govance pistane tvrdo i naravno da mu je bolno. Kako mu pomoć? Prije dva tri dana je počeo kakit sjedeci na podu pa u gace al isto do pola.
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la april » 22 ruj 2015, 06:28

Mrđi je napisao/la: Kako mu pomoć?

možda obratiti pažnju na hranu, da pije dovoljno vode, da jede ono što ne zatvara...

jel nedavno skinuo pelenu? onda je možda i psihološki razlog
školarac i kokolo
april
ja bih za njega skinula zvijezde s neba

PostPostao/la Hajdi » 22 ruj 2015, 09:28

Mrđi tik prije kakanja obilno mu guzu namaži dječjom kremom da "podmažeš" izlaz. On se prepadne jer mu je neugodno i bolno i onda "vrati" sve skupa nazad. Daj mu u ruke neku knjigicu ili igračku da se malo opusti (ili crtić ako sjedi na kahlici). Također pomaže staviti noge na povišeno (npr na klupčicu ako sjedi na wc-u). Paziti na prehranu i unos tekućine.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Mrđi » 24 ruj 2015, 09:11

Hvaka na savjetima. Pije puno vode, odavno smo skinuli pelenu i bilo je sve ok dok nismo sad krenuli u vrtic. jede kasice od sljiva, cak sam kupila i sirup za omeksavanje stolice. Sinoc se pokakio, al to je bilo bolno, cak sam nasla trag krvi na wc papiru. uf... valjda ce sve brzo proc.
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Hajdi » 24 ruj 2015, 09:20

Da, malo je to šok od vrtića. Pazite na prehranu i tekućine. Maži mu guzu dječjom kremom da mu se to zacijeli. Treba ga ohrabriti da u vrtiću ne zadržava stolicu (vjerojatno je to problem) i da ide odmah kakati - razgovaraj s tetama da mu pomognu.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Mrđi » 27 ruj 2015, 22:56

Sve pokusavamo. Nula bodova. Jednostavno kad sjedne na wc nece nista neg piskit i viče "dobo je, dobo je." Ako sjedi na podu i dođe mu potreba ostavim ga ne jurimo na wc, tako se malo napne al ništa. Veceras sam ga uvalila u toplu vodu u kadu al nista. Jede normalno. Pije dosta tekućine :dunno
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Hajdi » 28 ruj 2015, 09:37

Stavi ga na kahlicu i pred crtić da zaboravi na zadržavanje. Ako ne bude nikako išlo trebat će čepić. Daj mu sirup Prorektal koji sadrži laktulozu, može se davati djeci, trudnicama i dojiljama.

Evo topik http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=41&t=67658&hilit=laktuloza
Hajdi
Sveta krava

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.