Sada je: 18 tra 2026, 12:47.

Knjizevni kutak ;) (od prvih koraka do prvog razreda)

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: Knjizevni kutak ;)

PostPostao/la latica » 26 sij 2012, 11:07

moj dečko ima 2.5 g. i mi čitamo priče Beatrix Potter, tj. uvijek samo prvu priču o zecu Petru, ostale samo komentiramo slike! zatim, naravno medo tobi u raznim oblicima, pa neka o krokodilu, pa o krokodilu i malom juju, pa neke o traktoru (ne znam ni kak se zovu - imamo različitih), čitamo auto klub i neki časopis o munjevitom juriću... zapravo za većinu tih slikovnica s tekstom ini ne znam kak se zovu - neke su o bojama, neke o Disneyevim likovima ... baš mi teba neka nova ideja :)
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la olja » 26 sij 2012, 18:32

Citala sam sinoc ispocetka opet ovaj topic, pa se sjetih serije knjizica autorke Bernette Ford, koje sam neki dan prelistavala s maleckom susjedom:
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?na ... _id=451623
Ok, cirilica je :| i ne znam mogu li se ove knjige i tu naci, ali meni su jako simpaticne (narocito ova s pelenama), a mozda ih se moze pronaci na eng :)
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la somnus » 05 vel 2012, 10:10

Odličan topik :le Dobila sam hrpu novih ideja što nabaviti za čitati. Hvala i na linku na knjižničare.
Mi čitamo od gotovo prvog dana, tako da smo se nakupili slikovnica. Listamo i čitamo preko dana, a pred spavanje obavezno. Sama bira što će; vidim da neke neko vrijeme ignorira, a onda ih opet uzme. Tako se vrtimo s postojećima, a svako toliko dodamo novu.
Trenutno se upoznajemo sa zvučnom slikovnicom sa životinjama na farmi od Egmonta.
Jako su joj drage, isto od Egmonta, Ide patka preko Save i ostale iz te serije.
Skriveno i nađeno - džungla, Egmont. (Slikovnice s prozorčićima su aktualne, iako od Pika neke je zanimaju, a neke ne)
Leptirica Lela nam je jedna od prvih slikovnica.
Tigrić Jakov
Malo tužno čudovište (izlazilo uz 24 sata)
Dodirni da osjetiš - domaće životinje, Forum (malo pauziramo od ove)
Crvenkapica - mala debela kartonka s prozorčićima kupljena u Turbolimača
Omiljeno i stalno aktualno je Moja prva enciklopedija s Winnijem Poohom (Egmont i 24 sata), album Životinjsko carstvo i Intersparov album sa sličicama. To se stalno lista.
slika
slika
somnus
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrs. eastwood » 18 lip 2013, 08:14

podižem malo :pise

Stručnjaci kažu da nema potrebe trošiti bogatstvo na fundus slikovnica, jer u ovoj dobi oni najviše vole čitati istu slikovnicu iznova i iznova i još jedan put, pa opet!
na taj način najbolje uče nove riječi.

što čitate ovih dana? nama je obavezna literatura "Pčelica Maja i priče s cvjetne livade", a za prije spavanja ona velika knjiga o Vilama, vilenjacima i patuljcima sa stotinu prozorčića...
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Lorena82 » 18 lip 2013, 09:15

mrs. eastwood je napisao/la:podižem malo :pise

Stručnjaci kažu da nema potrebe trošiti bogatstvo na fundus slikovnica, jer u ovoj dobi oni najviše vole čitati istu slikovnicu iznova i iznova i još jedan put, pa opet!

joj kako mi je to poznato :ajme
ne znam kako je vama to, ali mene je to ubijalo. 2 mjeseca jedna te ista priča.
mi više nismo u ovoj dobnoj skupini (friški 3-godišnjaci) ali trenutno se ne mičemo od Zlatokose i tri medvjedića i Petra pana :nesvist
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la latica » 18 lip 2013, 12:15

mi smo pak često vrtili knjige, po njegovoj želji naravno. zato nas je spasilo kad smo se učlanili u knjižnicu kad je imao 3 godine. onda si on sam tamo izabere, doma čitamo i vratimo ...
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la Vicky & Mama » 18 lip 2013, 14:02

latica je napisao/la:mi smo pak često vrtili knjige, po njegovoj želji naravno

X
mi jako puno čitamo, otpočetka... izmjenjivale su se razne faze... sad šaramo i čitamo svašta (švrćo ima dvi godine), voli bajke (Grimm, Andersen), Ježevu kućicu, Medu Tobija (ima dva izdanja), slikovnice - zbirke općepoznatih dječjih brojalica - pjesmica (Ide maca oko tebe; Iš, iš, iš; Pliva patka; Ide, ide patak itd.), jedna krasna zbirka pričica koju sam mu nedavno kupila Najljepše priče o ljubavi i prijateljstvu - tako nekak se zove, 365 priča za laku noć, slikovnice o profesoru Baltazaru, slikovnica Bijelo janje, jedna moja iz djetinjstva Krug uokrug (jako zabavna i poučna) kroz koju je već savladao bez imalo napora i forsiranja osnovne geometrijske oblike (krug, trokut, kvadrat...);itd.itd...
mali već ima zavidnu kolekciju knjiga i uživa u njima ;)
Baš ću kasnije iščitati ovaj topic da dobijemo koju novu ideju :dada
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la mrs. eastwood » 18 lip 2013, 19:00

izvrsne su mi te slikovnice s brojalicama. ima ona serija baš s fotografijama životinja. iako se možda nama ne čini kao fora, ali životinje nisu prikazane kao karikature. to je vrlo rijetko ako pogledate izbor i slikovnica, a i igračaka posebno.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Vicky & Mama » 20 lip 2013, 12:45

mrs. eastwood je napisao/la:izvrsne su mi te slikovnice s brojalicama. ima ona serija baš s fotografijama životinja. iako se možda nama ne čini kao fora, ali životinje nisu prikazane kao karikature. to je vrlo rijetko ako pogledate izbor i slikovnica, a i igračaka posebno.

:dada baš takve i mi imamo i on ih jako voli, a imamo i jednu "enciklopediju" za najmlađe o životinjama (101 prva riječ - životinje) u kojoj su slike isto totalno realne i on ju baš često lista, već ih je sve naučio kako se koja zove, zgodna stvarčica skroz!
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la alkemicar » 27 lip 2013, 21:48

Vicky & Mama je napisao/la:
latica je napisao/la:mi smo pak često vrtili knjige, po njegovoj želji naravno

X
mi jako puno čitamo, otpočetka... izmjenjivale su se razne faze... sad šaramo i čitamo svašta (švrćo ima dvi godine), voli bajke (Grimm, Andersen), Ježevu kućicu, Medu Tobija (ima dva izdanja), slikovnice - zbirke općepoznatih dječjih brojalica - pjesmica (Ide maca oko tebe; Iš, iš, iš; Pliva patka; Ide, ide patak itd.), jedna krasna zbirka pričica koju sam mu nedavno kupila Najljepše priče o ljubavi i prijateljstvu - tako nekak se zove, 365 priča za laku noć, slikovnice o profesoru Baltazaru, slikovnica Bijelo janje, jedna moja iz djetinjstva Krug uokrug (jako zabavna i poučna) kroz koju je već savladao bez imalo napora i forsiranja osnovne geometrijske oblike (krug, trokut, kvadrat...);itd.itd...
mali već ima zavidnu kolekciju knjiga i uživa u njima ;)
Baš ću kasnije iščitati ovaj topic da dobijemo koju novu ideju :dada

i kod nas isto. obožava slikovnice i čitamo svakodnevno
ranije Bumba i te brojalice-pjesmarice za najmlađe, Medo Tobi mu je zakon, a sad otkriva malo duže priče,bajke al još ne može poslušati od početka do kraja
ja bih mu mogla stalno čitati
ponekad nema volje pa samo pregledava slike i nabraja koliko leptira ima na kojoj stranici, koje su boje i slično
al i to mi je ok
slika slika
alkemicar
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrs. eastwood » 30 tra 2014, 08:26

podižem malo!

što se čita, prelistava, gleda, pregledava ???
mrs. eastwood
Sveta krava

Re: Knjizevni kutak ;) (na 1-3)

PostPostao/la † Volvo » 30 tra 2014, 08:56

Ako niste još, za malo veće (one bliže 3 ;) ) svakako pročitajte Kraljevsku pusu http://katalog.kgz.hr/pagesResults/bibl ... d=63002244
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la snowwhite » 30 tra 2014, 09:20

o super je kraljevska pusa.
mrs e. kod mog trogodišnjaka smo baš prešli na te, malo duže priče.
Najviše čitamo ove koje imamo doma jer sad već neko vrijeme nismo bili u knjižnici
Grubzona, Juhu od bundeve, sve varijante Pooha ;) :mrgreen
Macu papučaricu, Muffy, od bajki čitamo crvenkapicu, tri praščića, vuk i 7 kozlića...
ja sam iskopala neke slikovnice još dok sam ja bila mala i obožavaju ih
tu imam seriju slokovnica Maja i Maja i Mišo :)
dosta pčelica maja...

Tvojoj bi sigurno bile zanimljive Petre, to nemamo doma a njih imaš baš puno.
Nabavite si najotmjenijeg diva u gradu. Tu smo i predtsvu nedavno gledali oduševljen je bio
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la mrs. eastwood » 30 tra 2014, 09:27

snoww - ne pitam ja za moju :kiss nego malo da podignem temu

Sve ovo od Pooha, Petre... smo u ovom dobu do treće godine iscitavali i nikad joj dosta. ali sada kako je veca (skoro 3ipol) su joj opet zanimljivije knjige koje imaju jednu, dvje rečenice na stranici koje nakon čitanja ona nama "čita" i interpretira i prepričava. Obavezno proslovka se naslov i tako...

ali u knjižnici se obavezno barem jedan Pooh mora donjeti doma :dada
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Liv Tyler » 30 tra 2014, 14:34

Medo Paddington, Zečić Karlo, ...
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Liv Tyler » 01 svi 2014, 13:53

Serije o Vocnoj farmi, o Pettsonu i Findusu, o Prijateljima, Grga Čvarak, Antuntun, ...
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la erina » 01 svi 2014, 15:58

Nedavno smo posudili u knjižnici Pogodi koliko te volim, krasna!
N 02/07

S 04/12
erina
B.Sc. Cicologije

PostPostao/la snowwhite » 07 svi 2014, 08:43

imam ja i mlađe kandidate :mrgreen
ovaj najmanji od skoro 2 obožava medu tobija kao i braća mu nekad. zapravo priznajem, ja sam zaljubljena u medu tobija pa nam je on stalno na repertoaru :nata . imamo ih 5-6 pa vrtimo. Taj maleni i voli one skrivalice, sve sa životinjama. još uvijek to nije slušanje priče već gledanje slika, traženje i pokazivanje predmeta...
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la mrs. eastwood » 07 svi 2014, 08:50

Medo Tobi je i kod nas već dugo aktualan. Kad je bila manja znala sam joj samo jednu stranicu pričati, toliko detalja ima u tim slikovnicama :dada
Trenutno nam je super Tobi na seoskom gospodarstvu, posuđeno iz knjižnice

a moram se osvrnuti na Baltazara i koliko sam ustvari razočarana.
Prvo mi je glupo što nisu usklađene tako neke slikovnice sa crtanim filmovima (ako ih ima). Tipa u slikovnici je grad Baltazarovac, a u crtiću Baltazargrad. A pingvini žive na sjevernom polu, npr :roll
Ipak mislim da nisu za ovu dob 1-3, a ako su za starije - onda bi pingvini trebali biti na svom mjestu - ne?
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la snowwhite » 16 ruj 2014, 11:10

da malo dignem meni ovu jako dragu temu. U ovoj dobi su slikovnice jako jako važne.
Ja sam ko dijete obožavala slikovnice pa i kasnije knjige. Ni škola mi nije bila mrska i skoz sam dobro završila :lol
Zato čitajte, listajte, pričajte, pokazujte :mrgreen

Ja sam ovdje našla jako dobre preporuke kako za ovu dob tako i za one kasnije.
Pogledajte preporuke, pitajte, predložite....

east. ovo što pišeš za Baltazara sam ja primjetila kod Štrumpfova. Ima raznih izdavača slikovnica s raznim imenima likova, u crtiću su pak drugačiji. Na kraju sam odustala od njih :/
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la latica » 23 ruj 2015, 09:20

dajte mi neku preporuku za knjige za predškolce. onako neku s pričom!

vidjela sam tu da se spominje kraljevska pusa, jučer sam to tražila u profilu, ali toga više nema za kupit. uzela sam neku o zmaju biljoljubu, baš je lijepa - o tome kako jedan zmaj ne jede meso i kako je drugačiji od ostalih zmajeva i sl. tako bih neku da čitamo.
dosta mi je knjiga o činjenicama i dinosaurima, već mi se riga od toga. stalno mu govorim da hoću da čitamo priču koja ima početak, sredinu i kraj, a ne enciklopedije i tome slično :ajme

inače moja mala od skoro 2.5 godine, ništa ne želi da joj se čita. ona sama po svom lista slikovnice i izmišlja nešto i blebeće, ali kad mi čitamo, nema šanse da ona nešto prati. ništa :dunno
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la Adorabla » 23 ruj 2015, 09:35

uf Kraljevske puse nema vec sigurno dobrih 10 godina u knjizarama. Nikada mi nece biti jasno zasto nisu platili prava na dotisak. Ali Kraljevska pusa je za malene, od 2,5-4 godine. Ima od istog autora i slikovnica o tuti. Mislim da se isto zove Kraljevska tuta ili tako nesto. Simpaticno, ali ni blizu tako njezna kao Kraljevska pusa.

U toj dobi su moje cure obozavale Juhu od bundeve. Samo ni Golden vise ne radi dotisak.

Moram razmisliti o knjigama jer tih knjiga koje sada meni padaju na pamet nema više; Piko knjiga (baš knjiga ne slikovnice), Winnie Pooh slavi rođendan, Velika Tigrova avantura itd.
Ti to hoćeš za poklon pretpostavljam? Ili baš za čitanje?
Onaj serijal slikovnica sa zekom je bio zgodan recimo; Pogodi koliko te volim.
Adorabla
Medena

PostPostao/la latica » 23 ruj 2015, 09:40

ma ne za poklon, nego da imamo doma i čitamo.
možemo i u knjižnici posudit, ali kad dođemo tamo onda isto bude borba jer bi on neku o gusarima, ili o munjevitom juriću i sl., a toga smo se stvarno načitali :lebdi a ovako kad ja neku donesem, onda se zainteresira pa čitamo.

ne kužim to da ne mogu ponovit seriju knjiga koje su super. mi čitamo zeca petra već godinama - svako malo se vratimo tim pričama jer imamo cijelu knjigu od Beatrix Potter i divna je. isto je više nema za kupit godinama, jer sam ja par puta tražila za poklon za drugu djecu.

juhu od bundeve sam vidjela negdje, moram to opet pogledat...
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la Adorabla » 23 ruj 2015, 09:51

da, to su slkovnice onak o ljubavi, suzivotu i tako. To mi mame volimo citati nasoj djeci :nata ne znam koliko je decku koji macem vitla po zraku interesantna Juha od bundeve.
Njemu trebaju neke knjige o neustrasivim i hrabrim borcima, vitezovima :nata
Jao sad mi pada na pamet samo Flat Stanley koja bi ga oduševila (a i tebe) samo nije još izašla kod nas.
Jeste čitali Vuk koji je htio biti druge boje?
Tony Ross? Grozni Grga nema kom se nije svidjela a to je bas za decke 6-8 godina.
Adorabla
Medena

PostPostao/la latica » 23 ruj 2015, 10:01

joj hvala ti Adorabla, baš ću to onda malo pogledat i tog vuka i grgu!

ma voli on kad mi čitamo tak nešto - npr. ta o biljoljubu jučer ga je fascinirala, dok se Meride Hrabre bojao dok smo čitali :lol ali kad on bira, bira bezveze - knjige koje nemaš šta pročitat, nego samo nabrajat činjenice ili tako nešto. i onda pitanja - mama je li tigar brži od lava, je li ovaj jači od onog :ajme

čitali smo jedno vrijeme bajke koje pomažu djeci, to sam s posla donjela i te su isto dobre! to sad pišem za druge ako nekoga zanima ;)
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la snowwhite » 23 ruj 2015, 10:35

juhu od bundeve imamo i obožavaju je svi od 3-7 godina :lol
grubzon (http://www.superknjizara.hr/?page=knjiga&id_knjiga=37803) i ekipa su ti u toj dobi super, tu su ti najotmjeniji div u gradu, mali majmun na velikoj muci, ima ih još ne znam sad napamet.
moj je u predškolskoj dobi zabrijao na basne pa smo to kupili i puno čitali, cvrčak i mrav kao predvodnik ali i cijelu la fontaine.ovu za djecu sam uzela
ja sam dovukla neke moje kad sam ja bila dijete i te super prolaze. Maja i Maja i Mišo serijal. I imam većinu bućne družbe to obožavaju. Mrav dobra srca :luv

Jako vole slonkovu avanturu koju sam uzela tu na forumu od nekog.
http://3mame.com/citaonica/slonkova-avantura/#more-12884
Općenito imamo dosta tih iz stojutarske šume. to mi je odlično jer je svoj trojici zanimljivo.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la sandram » 23 ruj 2015, 10:56

Mi smo se prosli tjedan rastali od hrpetine knjiga, valjda sam vise od polovice slikovnica razdjelila na nekoliko adresa. Ono od cega se nisu htjele rastati, cak ni velika, je ono sto najvise vole, manja jos uvijek navecer cita nesto od toga. To onda, valjda, znaci da su klincima zanimljive: Lav, vjestica i ormar je prvo sto mi pada na pamet, a da bi se svidjelo Laticinom sinku. Pa onda Zvrcko i Mljac, Grubzon, Grubzonovo dijete, Mjesta na metli ima svima, Najotmjeniji div u gradu (kojeg nam netko nije vratio, a ne znam vise tko :( ), Mali majmun u velikoj brizi, Kitova druzica, Uljudjeni vuk, Oprostite jeste li vi vjestica, Neposlusno mace, Izgubio se jedan zeleni pas, Riba duginih boja, Kraljevska pusa, Vjestica Winnie kao izvor smijeha, serijal o onim medvejdicima (ne znam kako se tocno zovu, zakrzljao mi mozak, a imamo ih hrpu :ajme ), onda one trazilice Walter Wicka i slicno, Larousov djecji atlas ako klinci vise vole listati, nego citati.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la morena » 23 ruj 2015, 11:10

Ja sam u istom sosu kao Latica :lol Kad J. u knjižnici bira knjige, onda je to sve nešto tipa enciklopedija. A inače voli kad čitamo "prave" priče. Ali nemam pojma što bi uzela za uzrast 5-6 godina, totalno sam van toga. Do sad su prolazile bajke, one klasične tipa "najljepše bajke svijeta". Ima ih par koje uvijek traži da ponovno čitamo. Pripremila sam "Priče iz davnine" ali mislim da još nije spreman. Zadnje smo čitali pjesme "Miševi i mačke naglavačke", i to mu se jako svidjelo. Sad moram popisati ove koje ste tu navele da uopće vidim kakve su to knjige ;)
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la † Volvo » 23 ruj 2015, 11:18

Medvjedići :dada (Algoritam izdanje, kad APM ima akcije, nekadašnje Algoritmove ;), za njihova izdanja bude 3 za 2 recimo) - kod nas je ova imala višestruka čitanja oko svakog zubovađenja skoro http://www.algoritam.hr/?m=1&p=proizvod ... gJrjdLtlBc

I dečki koji vole vitezove jednako trzaju na Juhu od bundeve (svi su oni pomalo pačići ;) ).

Zaboravih pa dopisujem: Plašljiva vjeverica je izvrsna, ima i nastavak: Plašljiva vjeverica traži prijatelja :dada
† Volvo
na solarni pogon

Re: Knjizevni kutak ;) (od prvih koraka do prvog razreda)

PostPostao/la Adorabla » 23 ruj 2015, 11:49

joj Sandram, da bas si super prijedloge dala. Najotmjeniji div je dobar.
Grubzon meni osobno nije sjeo ali mozda ga djeca vole. Mene strasno asocira na jezurku jezica a to mi je ipak (meni :lol ) klasik, ali djeci se naravno jezurka bas nije dojmio.
Ma zapravo sve te knjige veze mislim nesto isto (isti crtac ili tako nesto) i Grubzona i Kita i druzicu i Vještice. I svi su jednako dobri
Edit :lol sad sam isla gledati. Dijele istog autora :lol
Adorabla
Medena

PrethodnaSljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.