Sada je: 01 svi 2026, 15:10.

Predškolarci

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: Predškolarci

PostPostao/la mama njonji » 24 ruj 2015, 12:13

definitivno ima razlika u spolu, što se crtanja tiče
mislim, uvijek postoje iznimke, ali po onom što mogu reći iz osobnog primjera i onih iz bliže okoline: većina curica je u predškolskoj dobi puno više usredotočena na olovku i papir, bojice i škarice (dovoljno mi ih je samo vidjet kad dodjem u vrtić po nju), nego dečki...
ali isto tako to ništa ne mora značiti za školski uspjeh, bitno da su zreli u glavi i po mome - da mogu usredotočeno sjediti i koncentrirat se:
stariji sin u dobi prije škole je crtao jedino kad je morao, likovi bez ikakvih detalja, nažvrljano samo da se čim prije riješi...
ipak, kad je krenula škola grafomotorika mu je do kraja 1. razreda bila jednaka onima koji su do tad crtali ko mali Picasso, bez problema su prevladana pisana slova (čega sam se grozila, gledajući ga u predškolskom uzrastu kako drži olovku, kako vuče crte... :ajme )
ono što su bile njegove prednosti je to što je mogao bez problema koncentrirano pratit nastavu bez dizanja, šetanja i sl, 90% toga popamtit na satu...

mlada dama, nasuprot tome, već sad piše pisana slova, sama sebi zadaje zadatke u crtančicu ako im ih teta nije zadala, također na likovima crta sve do zadnjeg detalja (tipa trepavice, prsten na ruci, vezice na tenisicama... :lol )
Doma nam je stol vječno pun kolaža, ljepila, škarica, njezinih šljokica za ljepljenje, kartončića za izrezivanje... :dada
Opet, ona je drugačije naravi i unatoč tome što sve zna i može već prije škole - više je vrtirepka od brata i ne znam kako će ta vragolanka sjedit 4-5 sati u komadu bez kokodakanja i vrzmanja :dunno
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nevenera » 24 ruj 2015, 12:17

tin je meni lud za crtanje. i bojanjem. i rezanjem. i pisanjem. lud.
ALI je neuredan za poluditi. to je sve zbrčkano. nacrta ok ali kad treba obojati to bude bućkuriš :ajme
dnevno oko sat vremena crta/piše/boja
u vrtiću rade na predškolskom programu. danas je sastanak pa ćemo vidjet što kažu
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la gaga0305 » 24 ruj 2015, 14:06

Moj voli crtati i bojati, ali zato nevoli rezuckat skarama ni pisati slova:ajme
Cak su mu crtezi ljepsi kad na kompu nacrta. To jako voli. Takodjer je neuredan kad pise, svako slovo ima svoje mjesto, nekad ih moram trazit po papiru. Najgore mi je sto se odmah naljuti ako ga krenem ispravljati.
Moje srce kuca za vas
Dalibor 21.04.2009.
Toni 07.03.2011.
Borna 22.06.2013.
gaga0305
od mama ni m

PostPostao/la Hajdi » 24 ruj 2015, 14:13

Moj doma ne piše i ne crta ama baš ništa. U vrtiću lijepo surađuje. Trebali su donijeti bilježnicu i mapu pa će ispunjavati razne listiće, bojati, crtati i tako.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Sreca najveca » 24 ruj 2015, 14:24

Moja na kompu ne zna ništa. Igrala je možda tri put neku igricu na onom Frivu.
Zato je tablet in. Ali sve više za muziku, igrice su već splasnule.
Trenutno nam je Endi vrh vrhova :ajme :nesvist
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la nevenera » 24 ruj 2015, 15:21

Moji ne koriste komp ni tablet. Bila sam skinula Sunčica app. Kako nema mjere sam obrisala. Sad dobije mob ali na 15
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Sreca najveca » 24 ruj 2015, 15:25

Kak ste s mjerama?

I ima nepunu 21 kg, neki dan kupili cipele Ciciban 31. Visinu ne znam točnu, al 115 cm ima.
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la gaga0305 » 24 ruj 2015, 15:58

Mok ima 23,5 kg, visok 126 cm. Broj nogice je 33.
Moj je strucnjak u wordu i tim programima za razliku od mene. Ali to ima ogranicenje,nekad po pola sata, a nekad i manje. Ovisi o tome koliko pogleda tv.
Moje srce kuca za vas
Dalibor 21.04.2009.
Toni 07.03.2011.
Borna 22.06.2013.
gaga0305
od mama ni m

PostPostao/la nevenera » 24 ruj 2015, 16:43

Tin ima oko 130 cm. 30 kg. I br noge 35.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la mama njonji » 24 ruj 2015, 19:47

D. ima 117, 20kg i broj noge 27 ;)

Igrice :bigno

Na youtubeu si sama pušta muziku za ples i to je to što se kompa tiče.
Ljeti se približila bratovom tabletu, igrali su malo igrice za vrijeme popodnevnog odmora ali čim smo došli doma u zg tablet je pospremljen (to nam je bingo za putovanje :mrgreen )
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nevenera » 24 ruj 2015, 19:57

mm je bio na sastanku u vrtiću i nije čuo/vidio/shvatio/zapamtio ništa :lebdi
:ajme
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la mama njonji » 24 ruj 2015, 21:23

ovako i kod nas ;)
a kad odu on i susjed zajedno, onda čuju 2x po ništa... :whew

nego, danas mi je cura rekla da im je bio vrtićki psiholog u grupi i da su jedan po jedan išli kod njega u sobu i rješavali neki listić :conf
mm je kupio u vrtiću i teta mu ništa nije rekla, tako da nemam pojma o čemu se radi... šta su već počela testiranja?
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sreca najveca » 24 ruj 2015, 22:00

kod nas je bio opci sastanak, skolski ce bit 5.10.
Idu na izlet u Krasograd, pa na dvotjedno plivanje pa u knjiznicu. To u sljedecih mjesec dana.
Grad mladih je sijecanj ili svibanj.

Mama njonji, moguce da su krenuli s procjenama, ide jedna sad pa opet na proljece.
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la Mrđi » 24 ruj 2015, 22:06

I mi smo tu. A ima cca 116 cm, 30 broj noge i 18 kg :/
U vrticu je super. U svemu sudjeluje. Odraduje listice i zadatke.
Doma se igra na komp (zahvaljujući sestri) i nasem neslobodnom vremenu. Znam da sam grozna mama al pokusavam se promijenit. Obožava ifrat crnu maricu i crnog petra.
Koliko vasi stvari mogu zapamtit tipa kad im nabrojite 5 rijeci jednu za drugom da ponove? Moj se skroz izgubi i pocme se smijat al je funcut.
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la kalea » 27 ruj 2015, 00:20

Moja još nema ni punih 18 kg :/ , visoka je oko 115 cm, broj nogice 29.
Oduvijek obožava rezuckati, škare su joj najdraža igračka, pa još ljepilo, flomići i bojice, i ništa joj drugo one treba :), s tim da puno više voli rezati i lijepiti nego crtati.
Roditeljski u vrtiću još nismo imali, čeka se psiholog da pripremi materijale.
Slova poznaje, ali ju čitanje ne zanima, nema šanse da uopće pokuša. Napisati zna jednostavnije riječi. Općenito je tip koji se ne trudi previše biti samostalan ako ne mora. Sušta suprotnost starijoj. Ovoj ne bi ništa falilo da je mi oblačimo, svlačimo, hranimo i sl., sve to radi sama, ali joj se obično pri tome nikuda ni žuri. Zube joj peremo mi, otušira se sama preko volje, više voli kad je mi tuširamo. I maza je strašna :luv .
Mrđi, nisam probala nabrajanje riječi, tako da nemam pojma koliko može zapamtiti, javim kad isprobam...
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mrđi » 27 ruj 2015, 10:16

Pitam jer je a. Krenuo kod logopeda radi drugacijeg izgovora nekih slova pa je to jedna od vjezba. A kaf igramo memory recimo puno bolje zapamti.
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la nevenera » 27 ruj 2015, 10:26

nisam pokušavala raditi da pamti riječi. igramo memory i zapamti sve. dobije nas uredno.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la enabacko » 27 ruj 2015, 13:08

Moj obožava crtanje a to je počelo prije pola godine. U bojanju je jako uredan i pazi da mu ne prelazi preko crta. Iskreno, ja sam šokirana s njegovim zanimanjem za to jer to nisam očekivala od njega. Sve što nacrta izreže pa ljepi po kući. Inače što se tiče visine ne znam koliko je, ali za kile znam da je 30 a sestra peti razred 28 kg :ajme.
Još nismo imali nikakav roditeljski u vrtiću iako smo dali novce za radne listiće koji stižu 1.10.
enabacko
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la morena » 28 ruj 2015, 08:32

Mi smo odradili roditeljski za predškolu, kreće ovaj tjedan. Jedino me termin ne oduševljava, popodne od 16-19 :/ Ali jasno mi je da teško da to bude u nekom drugom terminu zbog prostora u vrtiću, i zbog tete. Ali razmišljam kako ga te dane kad je u predškoli skoro pa neću vidjeti.

Imaju mladu tetu koja prvi put drži program predškole. Radije bi da ima tetu koja je to do sad odrađivala jer ima više iskustva. Za J. bi mi puno značilo da ga prati netko tko će mi znati pomoći u procjeni oko upisa u školu, jer bi on kretao u školu sa 6,5 god. Svekrva mi već pije živce da zašto ga nisam ostavila doma i upisala slijedeće godine (i školu odgodila sukladno tome) :ajme A ona je inače učiteljica pa to govori iz iskustva :roll

Olovku ne voli. Do nedavno ju nije znao ni držati. Bojanje mu ide ok (kad je zainteresiran, što je rijetko). Ne crta skoro ništa (osim prisilno). U svojih 5,5 godina života nacrtao je jednog čovjeka, nekoliko sunca (plus jedan zalazak sunca iznad mora s temperama), dva cvijeta, tri gusjenice, jedan traktor i imao je fazu crtanja geometrijskih likova. I to je to. Ne moram ni reći da je obično teško skužiti što je na crtežima :p

Slova prepoznaje, ali ne zna ni sintezu ni analizu riječi. Pisati nismo ni pokušavali (a to niti ne bi htjela ja s njim raditi, ali niti on ima interesa).

A kakva je to vježba s pamčenjem riječi? Čemu to služi?

Inače ne znam koliko je visok, ali nosi robu 116 (koja mu je uglavnom malo velika) :lol Ima 18 kg (možda malo manje). I nogu br. 30 (to od nedavno, doma je bos i nisam do jučer znala da su mu papuče premale i sad moram hitno kupiti nove za malu školu).
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la latica » 28 ruj 2015, 08:42

ne morate ih učit nepovezane riječi da pamte!
bolje ih učite pjesmice kratke da recitiraju, npr. Dohvati mi tata mjesec - to mi prije spavanja znamo recitirati. To ima više smisla ako im želite vježbati pamćenje, ali ne morate ih ništa u tom pogledu vježbati.
Logopedima je to bitno zbog vježbe, ali djetetu samom to nije bitno - to inače služi recimo kao mjera ispitivanja kratkoročnog pamćenja, koja je od odraslih 7+/-2 čestice, dakle u ovom slučaju dvije riječi. ali kažem, to je njima nebitno jer oni neće bubat riječi na pamer, nego smisleno nešto ponavljat i učit ;)
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la snowwhite » 28 ruj 2015, 09:47

morena nije mi jasno kakav jee to progrma predškole? On ne ide u vrtić nego samo u predškolu?
Ako će biti 6.5 jel on na granici obveznika? Možda da napraviš procjenu sa psihologom pa vidite jel je za ovu godinu ili ipak slijedeću. Možda svekrva učiteljica zna ;)
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la morena » 28 ruj 2015, 10:03

On ide samo u predškolu, ne ide u vrtić.

Rođen je krajem 3. mjeseca, tako da je na granici, ali bi službeno trebao ići slijedeće godine u prvi razred.
Vjerujem ja svekrvi da prema iskustvu s prvašićima općenito, ostaviti ih doma jednu godinu duže ne može škoditi, dok ako krenu nespremni bude uvijek nekih problemčića. Ali za J. ne vidim trenutno razlog po pitanju zrelosti. S obzirom da je mala škola isto obavezna, nemam pojma što bi se dogodilo da ga nisam upisala ove godine, a recimo nagodinu ne dobijem odgodu za školu? :dunno Mislim, vjerojatno nije toliki problem dobiti odgodu ako roditelj inzistira, ali opet bezveze mi je s tim računati. U principu sam računala da ćemo sad u maloj školi dobiti pravi dojam kako se on snalazi u "razredu" s drugom djecom, obavezama i slično, pa procijeniti da li je spreman za školu. Ali mala škola je također obaveza, odrađuju priličan broj sati i to u popodnevnom terminu (pa je sad svekrvi "žao" što je dijete opterećeno, skoro neće viđati roditelje te dane kad je u maloj školi, zašto se roditelji nisu pobunili protiv termina održavanja i tako-ono, slažem se dijelom i sa svim tim...)
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la latica » 28 ruj 2015, 10:12

ali ta predškola je koliko sam ja do sada čula prilično opuštena, dakle nije to sad neki dril pa da je problem ako se dijete na kraju odluči odgodit polazak u školu ne može još jednu godinu. mislim da si ti dobro napravila idete u predškolu pa probate, pa će vam reći je li za odgodu ili nije. a sigurno da vam je krivo da ga nećete ta dva dana vidjet kako spada, ali imate ostale dane za nadoknadit. ako dijete ne ide u vrtić, to mu popodne s vršnjacima u organiziranom programu dva puta jedno dobro dođe iz raznih razloga, barem se meni tako čini ;)

ja od tog predškolskog programa, koji je kod nas uklopljen u vrtićki,ne očekujem nešto posebno. kod nas su i do sada rješavali radne liste svake godine, svašta crtali, rezali, lijepili i radili i sl. a predškola ih ne uči recimo pisati slova i sl. i sad ako je to izdvojeno, dva puta tjedno, ne očekujte da će to biti škola u malom. škola je škola ovo je više usmjereno na malo vježbi grafomotorike, prepoznavanje slova i sl. :dunno

snow kako je kod vas bilo, ti možda više znaš kad sste to prošle godine prošli?
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la Sreca najveca » 28 ruj 2015, 10:20

Dobro kažeš, Latice. Priprema za školu u sklopu vrtićkog programa nije ništa pretjerano i posebno. Rade kao i dosad, jedino što je sve zajedno možda zericu pojačano kroz verificirane radne listove koje većina vrtića naručuje. Samim time da više ne spavaju imaju i više vremena za aktivnosti.
Za malu školu, predškolu ili kako se taj program već zove, ne znam, ali sumnjam da oni sad tamo rade puno više u odnosu na djecu iz vrtića.
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la snowwhite » 28 ruj 2015, 10:45

baš mi je čudno da je program male škole tako izdvojen. toga u našem vrtiću nije bilo :dunno
morena svakako ste bili obvezni upisati ga a sada će stručnjaci napraviti procjenu.
U moje doba su išli svi sa punih 6 i to je bilo normalno. Djeca se lako prilagode. JA osobno ne mogu odlučiti što mislim da je bolje, tražiti odgovdu kad si na granici ili ne. NAravno ovisi o djetetu ali sad znam ono što pričaju, kad jednom uđu u školski sustav to ej druga priča i nema povratka. A opet "gubiti" jednu godinu u vrtiću isto ne znam koliko je potrebno. FB moji su svi rođeni da neće biti dileme ;)

Što se programa tiče kod nas su u predškolskom programu (u sklopu vrtića) rješavali radne listiće. morali su donijeti svtko pernicu i crtančicu i imali su određeno vrijeme u danu kada su radili tu pripremu. Sve su to uglavnom crtanje i grafomotoričke vježbe. Tako bude i u školi na početku (to sada znam :D) puno crtanja, previše za mog školarca ;) Naš vrtić nije kupovao nikakve radne listiće nego su tete kopirale i složile neke svoje komplete. Mi smo doma kupili od profila Figo ide u školu pa smo po tome rješavali kad mu se dalo.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la latica » 28 ruj 2015, 11:04

snow, to ti je tek unatrag par godina da je tako izvojeno, ali samo za djecu koja ne idu u vrtić jer je sada ta predškola obavezna. dakle, ako dijete ide u vrtić onda se to odradi tamo, a za djecu koja ne idu u vrtić bude organizirano dva puta tjedno u popodnevnim satima kad je vrtić prazan. to je prvi korak k uvođenju obaveznog 9-ogodišnjeg obrazovanja. u drugim zemljama djeca idu u školu ranije, pa su se sad naši dosjetili da to isto što je i nekad postojalo u sklopu vrtićkih programa proglase obaveznim i nazovu predškolom. ali u biti to nije ništa novo. ali je obavezno jer se događalo da djeca koja ne idu u vrtić dođu nepriremljena u smislu loše grafomotorike koju se moglo ranije vježbat i sl. iako, dolazili su i iz nekih vrtića nepripremljeni u tom smislu ...
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la morena » 28 ruj 2015, 14:48

U našem vrtiću oduvijek se održavala "mala škola" ili predškola godinu dana prije nego bi dijete išlo u školu, za djecu koja ne idu u vrtić. Samo je prije (dok sam ja bila mala :p ) to sve skupa kraće trajalo i bilo u raznim terminima. Zadnjih godina je predškola obično u popodnevnom terminu, jer valjda nemaju mjesta, a i tete koje drže predškolu su obično tete koje rade u vrtiću, pa i zbog njih valjda popodnevni termin najbolje odgovara. I traje od 10. do 6. mjeseca, jedan tjedan 2x, drugi tjedan 3x tjedno. Valjda je od prošle godine obavezno, ali uvijek je bilo dosta djece u tom programu. Čak mi se čini da taj program odrade "ozbiljnije" nego što se to odradi s djecom u vrtiću. Naravno, i to je uglavnom sve kroz igru. Makar ti listići koje moramo kupiti da ih rješavaju su meni, ono, pretjerani :mrgreen

Ma nema veze, J. se veseli (bar tak veli), ali uzbuđen je totalno. I ja s njim, sad sam mama "skoro-školarca" :lol
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la Liv Tyler » 28 ruj 2015, 22:01

Morena samo pazi, za tražiti odgodu imaš i poseban protokol i period kad se može uložiti pa da ne bi bilo kasno kad se odlučiš.
Raspitaj se dobro što vam je potrebno i kad se mora odraditi jer i njihov odgovor se čeka. da su meni djeca tako na granici, a po meni totalno ne spremna, tražila bih odgodu. Nauživat će se škole.

A kakav je emocionalno, kako podnosi zabrane, odgode nečega, jel strpljiv kad treba biti? KAko općenito reagira na ne?
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la nevenera » 29 ruj 2015, 09:58

radim u školi i meni je najbolje da procijeni služba. ako su oni za odgodu, ja bih odgodila. velika je razlika kad dijete nije spremno i sljedeće godine kad ga se vidi.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la morena » 29 ruj 2015, 12:40

Mislim da procedure oko upisa u prvi razred počinju u veljači/ožujku? Raspitat ću se kod prijateljice, oni su dobili odgodu prošle godine za sina (sad ide ponovno u predškolu s mojim J.). Inače nisam mislila ići za tim da ću tražiti odgodu samo zato jer je datumski na granici, ali vodim računa o tome. Svakako bi prvo vidjela kako će se snaći sad u predškoli. Meni on inače djeluje prilično zrelo, sve mu se može objasniti, prilično je strpljiv i ima dobru koncentraciju (posebno kad se zainteresira za nešto). Malo je sramežljiv, treba mu više vremena da se opusti i otvori u društvu koje ne pozna, ali to mi je normalno. Prije kao potencijalni problem vidim da previše očekuje od sebe (tipa treba izrezati nešto po crti, pa sad fula - ako mu ne ide od prve, to ga zna demotivirati, pa se ljuti/rastuži pa hoće odustati. Ali uglavnom mu samo treba malo poticaja da nastavi i skuži da mu bolje ide što više radi. Dakle, nije i u tom ponašanju nešto ekstreman). Hvala na savjetima, žene :kiss
slika slika
morena
nemam door

PrethodnaSljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.