Sada je: 01 svi 2026, 15:09.

Predškolarci

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: Predškolarci

PostPostao/la gaga0305 » 29 ruj 2015, 20:17

I kod nas je uvijek bila predskola u vrticu za djecu koja ne pohadjaju vrtic, cak sam i ja isla. Samo sto je razlika od tada i sad je u placanju. Prije se placalo dok je sad besplatno. Jedino platimo neke 4 knjige 50 kn.
Nama odgodili, tako da ne krecu sad u cet, nego u pon. Imaju 4 grupe po 12-ero djece, jedan tjedan su 3 dana a drugi 2 po 2 sata.
Malac razocaran, odbrojavao je dane do cetvrtka.
Moje srce kuca za vas
Dalibor 21.04.2009.
Toni 07.03.2011.
Borna 22.06.2013.
gaga0305
od mama ni m

PostPostao/la Liv Tyler » 01 lis 2015, 19:54

Biće su trebali posložiti sve grupe. Mogu misliti kako mu je.

Da predškola je besplatna bez obzira išlo dijete u redovan vrtić ili ne. I mi smo tako uzeli čini mi se 4 ili 5 stvari u kojima će oni vježbati cijelu godinu.

Javi dojmove.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la morena » 05 lis 2015, 10:33

Odradili prvi dan male škole, u petak prošli tjedan. Bili su sat i pol tamo, skraćeno za prvi put. Teta ih je na ulazu postrojila u vlakić i uvela unutra, a nas roditelje ostavila uzbuđenije od klinaca vani pred ulazom :hahaha

Ušao je unutra sa velikim uznemirenim očima, ali zato je izašao baš veseo i rekao da mu je bilo super (makar s nikim nije baš pričao, i zapamtio je samo jednog dečkića koji je sjedio za istim stolom, tj. zapamtio ime). Obišli su vrtić, imali prozivku, upoznali se s tetom, igrali dan-noć, i poigrali se s igračkama valjda.

Sutra bi trebao ići drugi put, ali baš mi je od vikenda nešto šmrkav i žali se na grlo, pa ne znam kak će biti sutra...
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la gaga0305 » 05 lis 2015, 15:32

I mi odradili prvi dan. Sta reci, osim da se probudio u pola 7 i svakih 5 min ispitivao kad idemo. :)
Bio je super, kaze da je puno crtao i da su mu 3 crteza na zidu :luv U svakoj grupi imaju jedno dijete sa posebnim potrebama,pa tako ima i kod njega. Bas mi kaze kako su bili dobri prema njoj, i da su joj kuhali rucak
E sad broji dane do srijede :)
Moje srce kuca za vas
Dalibor 21.04.2009.
Toni 07.03.2011.
Borna 22.06.2013.
gaga0305
od mama ni m

PostPostao/la nevenera » 05 lis 2015, 19:37

nama su rekli da donesemo crtančice. uzeli smo dvije. iznenadilo me da koštaju 1.50 kn samo
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la snowwhite » 05 lis 2015, 20:21

nevenera ima ih od 1,5 do 7-8 ovisno o debljini papira, količini listova, debljini stranice.
naučila sam od mojih dragih forumašica da su one marke target best value for money. one su oko 6 kuna i za školu smo sve te kupili. za vrtić to još nisam znala pa smo imali tko zna kakve. mislim i one su poslužile ali za školu sam se raspitala na vrijeme ;)

isto vrijedi i za torbe, bojice, flomiće, sav pribor. sve ima svoju cijenu i kvalitetu. :dada
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Mrđi » 05 lis 2015, 21:01

Moj je krenuo s crtama i crtezima u crtancici. Lijepo je uredan a crtezi su hm malo neobicni. S obzirom da je starije dijete vec s dvi godine crtalo meni su ovi crtezi malo bebasti. Al bude sve doslo na svoje. On recimo voli brojeve i broji na tri jezika. Samoinicijativno. U posjetu smo logopedu jer je vrticki dugo vremena nedostupan :roll
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la morena » 06 lis 2015, 09:00

Danas ćemo preskočiti malu školu. Šmrkav je, kašlje, jučer je imao laganu temperaturu. Danas je bolje, očito je neku virozu pokupio, ali nema smisla da ide takav među djecu.

Inače jedva čekam da jednom dođe doma i kaže da su nešto crtali :mrgreen Da i to doživim, da on crta. Na sreću nisu ništa morali crtati prvi dan, inače bi mu se zamjerilo :hahaha
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la Mrđi » 12 lis 2015, 20:59

Jucer ispitujem stariju sestru mu geografiju i kontinente. I kako je u knjizi bio zapisan naziv dode A. i cita A n t a r k t i k a (sva su mu slova poznata iz njegovog imena) a k od sekinog. Ja i ona ostale paf. Mislile da je slucajno. No malac poceo citat :D
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la latica » 12 lis 2015, 22:25

mrđi predivno :joy
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la morena » 13 lis 2015, 08:09

Oduševljenje školom traje i dalje :lebdi Zadnji put su rješavali radne listiće, kaže J. da su radili ravne i kose crte, onda su crtali papuču u crtančicu (po njegovim riječima ispala je odlično - da mi je i to vidjeti). Nakon toga su vježbali u dvorani, učili su se posložiti u vrstu od najvišeg prema najnižem, a teta im je složila poligon koji su prolazili - gredu po kojoj su hodali i tunel kroz koji su se morali provući. Taman smo došli po njega dok su još bili u dvorani, bilo ih je jako zgodno vidjeti. I svaki put imaju užinu, a prije toga idu na čoporativno pranje ruku :mrgreen
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la morena » 16 lis 2015, 22:03

Mislite li da je potrebno i doma vježbati s njima pisanje tih crta i zadatke kakve rješavaju u predškoli? Ili sam ja zabrijala? Već vidim da se to J. neće dati doma raditi, ali meni se čini da mu je pisanje/crtanje slaba točka. Ne bi htjela da već sad ima dodatne zadaće, a opet, ono što mu ne ide ne bi bilo loše malo uvježbati. Posebno kad se radi o bitnoj vještini. Mislim da nisam spremna za školu :hahaha
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la Hajdi » 17 lis 2015, 10:51

Doma ne radimo ništa, dovoljno i svakodnevno vježbaju u vrtiću. Imaju bilježnice, radne listiće i tako. Ne opterećujem se uopće time.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 17 lis 2015, 10:54

ja ne bih radila ništa što dijete ne želi ili mu je opterećenje. kako hajdi kaže, rade tamo. doma možeš igrati neke igrice, davati neke zadatke, ako baš želiš, kroz igru.
radije nek razvija maštu i kreativnost, radite vlastiti strip, bajku, priču, ilustrirajte nešto. igrajte se vani.... ništa vezano za stol i vježbanje kao takvo
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la gaga0305 » 17 lis 2015, 15:12

moj kod kuce nezeli vjezbati, ali vidim da mu koliko toliko ide dobro. Bar pri rjesavanju zadace. Jucer je cak sam trazio da malo vjezba, naime naisao je na neke radne listice sto sam skidala sa neta, pa smo malo to rjesavali.
Moje srce kuca za vas
Dalibor 21.04.2009.
Toni 07.03.2011.
Borna 22.06.2013.
gaga0305
od mama ni m

PostPostao/la morena » 19 lis 2015, 14:06

OK, hvala. Probat ću ga potaknuti da bar počne crtati. Mislim da je to najjednostavniji način da vježba ruku. A moglo bi mu biti i zanimljivo sad kad je vidio da crtanje nije bauk. Čak mi je za vikend ničim izazvan nacrtao dvorac :luv I vidi se da je dvorac, hehe.
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la Mrđi » 19 lis 2015, 17:59

Mi smo krenuli kod logopeda :lebdi
Al imamo mali problem, njemu je sve smješno, svako pitanje, svaka sličica :zub
al valjda budemo ok do škole.
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la snowwhite » 19 lis 2015, 18:51

ništa ne forsirati više od onog što žele.
vježbanje kod kuće zaista nije potrebno. još.
naravno ako teta da zadaću onda da, bit će i toga. barem je kod nas bilo. čisto da steknu dojam prenošenja poruke, odgovornosti i sl.

možeš kupiti neke listiće i za vježbu/igru doma. ima sada hrpa toga. od pravih radnih listića do raznih bojanki, mozgalica i knjižica tog tipa.

mrđi usmjerit će logoped njegovu pažnju ne brini. meni je bilo gore što je moj sjedio s podbočenom glavom kao da sluša/radi nešto najdosadnije na svijetu. išli smo logopedu zbog L. Što je kod vas "problem"?
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Mrđi » 19 lis 2015, 23:32

Joj puno toga. Č, ž,š, r, pa ponekad i lj i nj. Sve to on zna di i kako al šušti na sve strane.
lani su nam govorili ima vremena jos nije predskolac. Popravit će se. I sad je panika :( ja sam tuzna i razocarana u nas sistem koji ima jednog logopeda (nema zamjenu kad je npr. Bolestan) na 500 djece.
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Sreca najveca » 20 lis 2015, 06:28

Bas iz tog razloga da ne bude panika sam ja vec s 4 pocela drukat nasu pedijatricu da napravimo bar logopedsku obradu. S vjezbama je krenula sa 4,9 i dobro da je. Jedan od prvih komentara logopedice je bio da cemo se druzit sigurno bar do skole. Napredak je bio brzo vidljiv, ali daleko je to bos od savrsenog. Malo po malo...
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la snowwhite » 20 lis 2015, 08:07

a to zato što kd nas u pravilu pedijatri daju uputnice za logopeda s 5 godina (ako nije neki veći vidljiviji problem) i onda taman dođeš na vježbe sa 6ipol. JEdva da stigneš išta do škole odraditi.
Ima u zgb ljeto pred školu za prdškolarce ubrznane vjećbe za predškolarce pa sigurno dobivaš termin ako ne prije onda tijekom tih ljetnih mjeseci. Meni je bilo glupo jer smo krenuli u lipnju onda je logopedica išla na godišnji krajem srpnja a mi tijekom kolovoza pa nismo imali puno satova. maksimalno 10 i taman bi mu još dobro došla 2-3 ali ona je mijenjala lokaciju pa bi nam se sve dosta zakompliciralo a i sve smo riješili samo treba vježbati pa smo završili i imamo za par mejseci kontrolu opet u suvagu.
on kad se kontrolira super izgovara ali bez kontrole petlja.

Mlađeg sam zato za prvi pregled već naručila u proljeće. taman će nam sad negdje termin :roll
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la morena » 20 lis 2015, 09:14

Moj šuška sa Č, Ć, Ž, Š. Ostale glasove dobro izgovara (uvijek svi pitaju za R i L, to dobro izgovara od kad je progovorio). Pitala sam i pedijatricu, ali svi mi govore da to još nije problem :gaah A kad to onda postaje problem?
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la gaga0305 » 20 lis 2015, 09:38

Mi smo takodjer na cekanju kod logopeda. Problem su mu č,ć,š i ž. Ostalo sve uredno.
Svaki put dodje veseo iz predskole, uce pjesmice, bojaju, crtaju. Ja presretna jer sam bil ful ubjedjena da ce to biti katastrofa, inace je drama queen, ali evo i prvo ruganje je fino odradio. Naime ima grupica koja svaki put uzmu drugoga na pik pa mu se rugaju,tako da je moj bio neki dan na tapeti :(
Ukinuli su jednu grupu pa su ih podijelili, tako da ce ici stalno 3 puta po 2 sata.
Moje srce kuca za vas
Dalibor 21.04.2009.
Toni 07.03.2011.
Borna 22.06.2013.
gaga0305
od mama ni m

PostPostao/la Sreca najveca » 20 lis 2015, 14:14

morena je napisao/la:Moj šuška sa Č, Ć, Ž, Š. Ostale glasove dobro izgovara (uvijek svi pitaju za R i L, to dobro izgovara od kad je progovorio). Pitala sam i pedijatricu, ali svi mi govore da to još nije problem :gaah A kad to onda postaje problem?

Oprosti, ali s 5 godina i 7 mjeseci koliko tvoj sin ima, a pogotovo uz činjenicu da je školski obveznik, to itekako je problem. Inzistiraj na uputnici za prvi pregled, tj. obradu.
Govorim to jer sam već od gro ljudi čula da su tako čekali pa bili primorani plaćati privatnog logopeda ili su pak zbog gužvi dobili neke nebulozne termine kod socijalnih logopeda.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la nevenera » 20 lis 2015, 14:20

ja sam s damjnom već s 2 g otišla privatno. sad već ima ima godina i nešto da ide.
dugo se čeka i nema mjesta. do 3g se ima rana intervencija u nekim mjestima koja je besplatna, udruge i tome slično. no većinom ili privatno il nikako.

tin je u redovnom vrtiću, nije govorio LJ
nakon jednog susreta s vrtićkom logopedicom (tražila sam da ga pogleda, trebalo je 3 mj, ali je došao na red) i malo vježbanja se to rješilo.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la latica » 20 lis 2015, 15:11

i moj je išao zbog č, ć, š, ž, prošle godine, dakle s 5 godina ravno. rekla je da je to zapravo pravo vrijeme za te glasove da se riješe, jer se očekuje da ih dijete usvoji do 5. godine. on je to srećom brzo pohvatao i ja sam bila jako zadovoljna. dakle, nemojte čekati, tiskajte termine ili privatno idite da to što prije riješe ako je moguće.
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la Liv Tyler » 20 lis 2015, 23:32

nevenera je napisao/la:nama su rekli da donesemo crtančice. uzeli smo dvije. iznenadilo me da koštaju 1.50 kn samo
snowwhite je napisao/la:nevenera ima ih od 1,5 do 7-8 ovisno o debljini papira, količini listova, debljini stranice.

Sve imaju isti broj listova, samo su te targetove s tvrdim koricama (manje se lome i savijaju po torbi), imaju jedan prazni list sprijeda (za napisati ime) i straga pa se stoga ne preslikava napisano na korice i urednije je.

A s ovim se slažem skroz:
snowwhite je napisao/la:isto vrijedi i za torbe, bojice, flomiće, sav pribor. sve ima svoju cijenu i kvalitetu. :dada

O da. I nemojte misliti ako je nešto jeftino da ćete dobro proći jer upravo s tm jeftilenom će vas sve doći debelo skuplje jer je toliko nekvalitetno da ga se prebrzo treba ponovno i ponovno opet kupiti.
Nisam za to da se baš kupuju najskuplje stvari ali o priboru možemo malo kasnije nekad kroz godinu, kad se krene u nabavku.

Mrđi super za čitanje!

Morena, moj uopće nije oduševljen radnim listićima, a kako je težak za uopće uzeti boju u ruke i nešto nacrtati i ja se pitam jel bolje da ja s njim doma malo nešto raduckam da se navikne do škole. Strah me da mu ne napravm averziju pa da u školi odbija suradnju.
Nisam pametna.

Hajdi naši ne rade svakodnevno vježbe iz predškole. Ako ih dopadne 2 put tjedno po pola sata.

Što se tiče logopeda i ja sam tako s J tražila obradu s 4 godine. On nije znao reći č, ž i š. Malo smo išli, nije bilo napretka. Ona nam rekla maltene da odustaje od njega jer da se ne može s njim ozbiljno raditi jer je premali još. On bi to zgovarao nakon njenih posjeta, ono po difoltu ponavljao bi za njom pravilno što treba sve bez greške ali u spontanom govoru bi se vratio na svoje.
rekla mi da ako ne progovori ta slova joj se javim nakon ljeta pa da će ga opet uzeti u obzir Ali on je hdB progovorio sva tri tako da nismo tebali više ići.

Ali namučila sam se dok smo došli na red. Jednostavno su nas odbijali da je premali i da to nije strašan problem. Kako ja nisam odustajala i rekla sam da su mi se njegove tete u vrtiću požalile kako ga ništa ne razumiju i da nemogu s njim komunicirati, malo su popustile. Ali isto smo čekali dosta za taj prvi ogledni sat di ga je procijenila što s njim treba raditi.

Tako da moj savjet bi vam bio ako primjećujete bilo kakav kiks, odete što prije po uputnicu jer dok dođete na red stvarno ćete se načekati, nepotrebno se gubi vrijeme. A sami ne možete točno raditi izgovor i pokrete jezika i mimiku usta i lica. Nama je ona pokazivala kako ću ja doma s njim vježbati, koje vježbe i na što da mu ukazujem i ispravljam ga.
Osim eventuano privatno se može brže doći na red ako imate di.

Morena, problem je kad se krene u školu radi čitanja i pisanja ako se ta slova ne mogu izgovoriti onda dijetetu zbijaju frustracije i može doći do ozbiljnog odbijanja suradnje,a time i samog učenja.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la morena » 21 lis 2015, 09:32

Kod logopeda možemo vjerojatno samo privatno. Na uputnicu teško da ćemo doći na red za neko normalno vrijeme, a i da ima termina, mislim da se održava samo u jutarnjem terminu, a to ga nema tko voditi.
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la Hajdi » 21 lis 2015, 09:42

Morena, stvarno više nema vremena za čekanje na logopeda. Škola je praktično tu. Mi smo počeli sa tri i pol godine i u godinu dana smo otklonili poteškoće.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Mihica » 21 lis 2015, 09:55

Evo da vam se i ja pridružim... Nije me bilo dugo :/
Moj sinek je predškolarac i mogu reći da je sav u tome, piše,zbraja...
Morali su donijeti crtančice i dok mlađi iz grupe spavaju oni rade sa tetom. Sa govorom nema problema.
Nekako mi je to vrtićko doba brzo prošlo :(
slika
slika
Mihica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.