Sada je: 01 svi 2026, 13:45.

Predškolarci

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: Predškolarci

PostPostao/la Liv Tyler » 30 lis 2015, 15:32

Eh da, prebrzo. :nesvist
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la morena » 04 stu 2015, 09:53

Zadnji put smo imali krizu u maloj školi :znoj Imaju u grupi jednog dječaka koji cijelo vrijeme plače i traži mamu. Pa se i moj J. rasplakao (a inače je emotivac koji je plakao kad je i mlađi brat plakao kao beba). Tako da je i izjavio da više ne bi išao u školu. A do nedavno je bilo da je i šmrkav išao, makar sam mu rekla da smije ostati doma dok mu ne prestane curiti nos, ali ne, on je želio ići. Ovaj tjedan više nemaju jer je u njihovom terminu teta na nekoj vrtićkoj edukaciji, pa se nadam da će se primiriti do slijedećeg tjedna :lebdi Inače sam i sama iznenađena kako se do sad prilagodio, voli "pisati" crte u crtančicu, čak je počeo tražiti papire da crta doma (što je prije bilo SF), a čini mi se da je i vidno napredovao po pitanju grafomotorike. A mislim da se i u društvu snašao, njemu treba duže da se upozna i otvori s drugom djecom, ali sad spominje razna imena i igre, tako da je i to ok.
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la nevenera » 04 stu 2015, 22:08

jeste dogovorili logopeda?

meni je teta danas rekla da je roditelj muče učenjem pisanja i da im ona govori da ona to ne radi. njihovo je da rade na grafomotorici i tome slično a ne da uče pisati djecu
ja se slažem s njom
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la morena » 05 stu 2015, 08:47

Digla sam uputnicu za logopeda, ali ispada da u Zaprešiću nema logopeda preko zdravstvenog, nego bi morala u Zagreb. A niti radim u Zagrebu, niti mi je to tak blizu. Navodno je u našem mjestu bila logopedica koju sve hvale, ali čini se da ni ona ne radi više, jer nigdje ne nalazim broj za kontakt. Ako ne dođem do nje, idemo privatno. Nadam se da će mu to dobro ići, jer kad ga povremeno upozorim na izgovor, on nakon toga točno izgovori riječ. Vidim da su mu najteže riječi u kojima je i slovo s kvačicom i slovo bez kvačice, pa onda kod njega ide sve ili ništa, ili oba slova završe s kvačicom ili nijedno.

Kod nas u predškoli ne uče pisati slova. Sestra mi je isto teta u našem vrtiću, kaže da ne uče pisati. Samo grafomotoričke vježbe. Meni je to isto ok, slažem se da je to školsko gradivo. Znam da u našoj OŠ učiteljice starije generacije (koje su radile u školi dok sam ja bila u osnovnjaku, hehe) također podržavaju tu praksu, jer onda im je lakše naučiti ih zadani slovopis. Jedino ne znam kako se ponaša mlađi kadar, nadam se da nema nekih prenadobudnih mladih učiteljica.
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la Mrđi » 10 pro 2015, 22:29

Jel itko od vas razmisljao o odgodi skole? Zbog recimo problema s izgovaranjem rijeci, zbog fizionomije djeteta i sl?
Znam sa se ide na testiranje al u travnju. No do početka nastave je cca pola godine puno se toga promijeni.
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la snowwhite » 10 pro 2015, 23:16

Mrđi je napisao/la:Jel itko od vas razmisljao o odgodi skole? Zbog recimo problema s izgovaranjem rijeci, zbog fizionomije djeteta i sl?
Znam sa se ide na testiranje al u travnju. No do početka nastave je cca pola godine puno se toga promijeni.

TEstiranje s vrtićkim psihologom je već trebalo biti obavljeno. Ne bi bilo loše porazgovarati sa njim/njom.
Zanm mame koju su tražile odgodu iz raznih razloga. Ne znam što te muči. Kako se to odlučiti, kome se javiti, s kime razgovarati?
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Mrđi » 11 pro 2015, 00:09

Dijete ide kod logopeda zbog neizgovaranja slova r, lj,nj, š neispravno. Sitnije je grade, mrsav... no s druge strane dosta spretan.
bojim se ako ne riješimo logopedske probleme do prvog razreda da se dijete ne bi počelo povlačit u sebe(inace je mirniji i tisi) zbog utjecaja ili ruganja okoline.
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la snowwhite » 11 pro 2015, 08:48

Djeca koja se rugaju uvijek će naći nešto njima zanimljivo da ponize drugoga :( nažalost istina je surova.
Ako je po dobi na granici, i čini ti se da bi zbog više razloga bilo bolje odgoditi školu porazgovaraj u vrtiću sa stručnim timom. Ide li u vrtić? Tamo iamju psihologa, pedagoga, logopeda pa i same tete u vrtići znaju kako se snalazi u kakvim situacijama. TRaži konzultacije svakako. Testiranje u samoj školi je u proljeće. Naravno i tamo možeš dobiti neke preporuke ali mislim da ne bi bilo loše vidjeti već sada na čemu ste.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la morena » 11 pro 2015, 09:07

Moja prijateljica je tražila i dobila odgodu isključivo zbog logopedskih problema. Dijete inače nije bilo na granici za polazak u školu, a po većini drugih kriterija bio je spreman, osim što je kod njega jako izražen nepravilni izgovor. Vjerojatno povezano s tim, u predškoli je odbijao suradnju kada su vježbice obuhvaćale prepoznavanje slova, analizu i sintezu. Tako da je dobio odgodu.

Ako se imate s kim posavjetovati u vrtiću, dapače.

Ja nemam pojma kako to ide u predškoli koja nije u sklopu vrtića, pretpostavljam da i oni imaju neka testiranja s psihologom, logopedom, samo ne znam kada.
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la nevenera » 11 pro 2015, 09:56

odgodu bih tražila eventualno zbog logopedskih problema, to je najbolje vidjeti s školom štokaže, tražiti stručnu službu i tražiti razgovor jer će oni najbolje znati prepoznati i uočiti može li dijete pratiti što se od njega očekuje.

što se djece tiče, u prvom razredu su i dalje mali i nisam naišla na puno ruganja.
djeca koja se rugaju postoje svugdje ali u prvom (a većinom i do kraja četvrtog) imaju zajedništvo jer su zapravo mala cjelina. vole se i pomažu
građa ne bi trebala biti razlog odgode. imam prvaša svih veličina, od malih do divova. ne rugaju se malima jer su mali. bar to nije moje iskustvo u evo skoro 10g rada

mrđi - ono što moram primjetiti jest da moraš malo "modificirati" stav. škola ne bi trebala bit izvor stresa i problema, već prilika za učenje i stvaranje prijateljstva. pokušaj biti što pozitivnija kad se govori o školi.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Mrđi » 11 pro 2015, 15:34

nisam njemu nista govorila - on u vrticu radi sve analizu, sintezu, matematika mu super ide, sve radi crta , piše sam slova ... no mene muči samo to izgiovaranje. U tretmanu je, doma vjezbamo, ali vrijeme ide.... i ono nam niej saveznik
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la nevenera » 11 pro 2015, 17:59

daj vremena. napredak se vidi nakon 6 mj-godine dana
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la kalea » 12 pro 2015, 09:07

Mrđi, moja kad je krenula u prvi razred još nije znala reći r. Cijelu predškolsku godinu je išla na vježbe kod vrtićkog logopeda, ali to je bilo premalo da to savlada, tako da smo pred ljeto krenuli privatno i savladali izgovor glasa r tek koji mjesec nakon što je već krenula u prvi razred. I logoped i psiholog su nam rekli da to nije razlog za odgodu. Doduše, ona je govorila razgovjetno, samo nije imala rrr, pa je mene zapravo bilo strah samo eventualnog ruganja. No, tih prvih mjesec-dva u školi dok nije savladala taj izgovor, nitko nije ni spomenuo njezin problem, a kamoli da bi joj se rugao. Tako da mislim da zbog toga ne moraš brinuti.
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nevenera » 09 sij 2016, 11:59

Rekli si mi da ima u konzum 30% popust na likovni pribor pa sam mislila po to
Našla sam što navodno treba na netu
Jel ima netko nekakav popis ili link na staru temu gdje to piše
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Ina66 » 09 sij 2016, 14:16

misliš na pribor za likovni ili općenito od pribora?
moja je do sada koristila flomastere, uljne pastele i vodene bojice, a kolaž papir je u mapi za likovni. za tempere nisam sigurna hoće li im trebati u 1. razredu, isto tako i tuš
znači, uzmi dodatna ljepila i škarice, uz ovo troje gorespomenuto, i, ako nađeš,extra crne flomastere
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la nevenera » 09 sij 2016, 18:36

Hvala

A glina mol
Plastelin
I tome slično

Gledam torbe isto
Sviđa mi se 4you ali moram vidjet kako do nje
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Ina66 » 09 sij 2016, 18:46

Plastelin, da, to sam zaboravila, radili su geometrijska tijela
glinamol nisu koristili u prvom polugodištu
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Ina66 » 09 sij 2016, 18:48

Ako nemaš nikoga u Njemačkoj, najbolje ti se dogovoriti s nekim tko isto želi 4you torbu, da podijelite poštarinu.
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la nevenera » 09 sij 2016, 19:28

Ina66 je napisao/la:Ako nemaš nikoga u Njemačkoj, najbolje ti se dogovoriti s nekim tko isto želi 4you torbu, da podijelite poštarinu.

baš gledam
jer su sad sniženi 50%.
gledala sam ove što se spominju, move i compact.
došli bi sniženi oko 40 eura, poštarina je isto toliko ali ako bi dijelila bi bila 20 eura.
i dalje povoljnije nego prije jer je inače 70-90 eura plus poštarina
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Liv Tyler » 10 sij 2016, 20:51

Moja G je u svakom razredu koristila sve tehnike iz likovnog. Tako da smo mi od prvog razredaali kompletan pribor. Nisu sa svim tehnikama jednako radili ali svaku su prosli. Jedino su eto tus tek ove godine prvi put koristili ali uciteljica je najavila da se kupi pero i tinta tko nema i za kad.

Tako da ja J planiram uzeti od svega po jedan primjerak kompleta. To sto se likovnog tice.
A bojice su u prvom razredu iskoristili mislim barem 15 kompleta jer njihova uciteljica zahtjeva da u svakom trenutku pribor bude naostren. I dosta ga potrose tako jer oni jos ne znaju odrediti mjeru pa preostravaju te bojice.

I mi polako krecemo u potragu za skolskom torbom. Pribor cemo hvatati na nekom popustu da nas ne strefi sve zadnji mjesec prije skole. I tako za sve, po malo, svaki mjesec po nesto. Nadam se samo da ce uspjeti.
4you se i nama svidja ali nemamo iskustva. Visoko nam je na listi zelja.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Ina66 » 10 sij 2016, 21:13

Liv, u Konzumu je bilo i Staedtler bojica na akciji prosli tjedan za 14kn, MM uzeo dva paketa.
Moja jako voli ostriti i do sada je potrosila dva i po kompleta bojica tako da toga kupujete kad naletite.
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Liv Tyler » 10 sij 2016, 21:19

E da tako. Samo nisam do sad pratila di ima popusta.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Cathy » 10 sij 2016, 23:07

Treba se raspitati,jer je u nekim školama običaj da se na roditeljskom dogovore i škola kupi materijale za likovni. Tako je na primjer kod nas.
2000
2002
2007
2016
Cathy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la snowwhite » 11 sij 2016, 08:59

Cathy je napisao/la:Treba se raspitati,jer je u nekim školama običaj da se na roditeljskom dogovore i škola kupi materijale za likovni. Tako je na primjer kod nas.

ovako je u nekim školama što je super jer ne mora svako dijete imati npr. tempere nego kupe nekoliko komada pa dijele.
Opet s druge strane neki traže i one složene kutije za likovni pribor :dunno

Kod nas su trebale bojice, flomasteri, vodene boje, tempere, ljepilo, škarice. a preko škole smo uzimali likovnu mapu.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Cathy » 11 sij 2016, 09:08

snowwhite je napisao/la:
Cathy je napisao/la:Treba se raspitati,jer je u nekim školama običaj da se na roditeljskom dogovore i škola kupi materijale za likovni. Tako je na primjer kod nas.

ovako je u nekim školama što je super jer ne mora svako dijete imati npr. tempere nego kupe nekoliko komada pa dijele.
Opet s druge strane neki traže i one složene kutije za likovni pribor :dunno

Kod nas su trebale bojice, flomasteri, vodene boje, tempere, ljepilo, škarice. a preko škole smo uzimali likovnu mapu.

Kod mene prvo dvoje imalo kutije i onda ja lijepo sve kupila :mrgreen a treće ne treba ništa osim pare.:)
2000
2002
2007
2016
Cathy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Liv Tyler » 11 sij 2016, 11:20

Nasa skola nema popis, svaka uciteljica podrazumjeva sve tehnike. Da cekam prvi roditeljski, onda bi moje dijete mjesec dana islo u skolu bez iceg. Nama je prvi roditeljski krajem rujna tek.
Meni je onomad bas pomogao popis koje su starije cure stavile na temu za tadasnje predskolarce i po njemu smo se ravnali i sve uzeli.

Jedino od prosle godine imamo opciju u narudzbenici za knjige uzeti neki komplet za likovni, cini mi se toz hlapic. Ali to je fakultativno, nije odredjeno. Jedino mapa kompletna.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la morena » 11 sij 2016, 12:09

nevenera je napisao/la:
Ina66 je napisao/la:Ako nemaš nikoga u Njemačkoj, najbolje ti se dogovoriti s nekim tko isto želi 4you torbu, da podijelite poštarinu.

baš gledam
jer su sad sniženi 50%.
gledala sam ove što se spominju, move i compact.
došli bi sniženi oko 40 eura, poštarina je isto toliko ali ako bi dijelila bi bila 20 eura.
i dalje povoljnije nego prije jer je inače 70-90 eura plus poštarina

Jel normalna reakcija da padnem sa stolca kad vidim ove cifre? :nesvist
Idem počet štedit.
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la nevenera » 11 sij 2016, 13:09

Pribor je bio 300 kn. A nisam uzela sve. I to sniženje
A di je ostalo. ....
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Cathy » 11 sij 2016, 14:01

nevenera je napisao/la:Pribor je bio 300 kn. A nisam uzela sve. I to sniženje
A di je ostalo. ....

Ja obično uzimam u ljeto u Metrou, ono kada izađe školski katalog. A omote u Mulleru isto kada je školska ponuda.
2000
2002
2007
2016
Cathy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la snowwhite » 11 sij 2016, 14:55

morena je napisao/la:
Jel normalna reakcija da padnem sa stolca kad vidim ove cifre? :nesvist
Idem počet štedit.

za školsku torbu računaj oko 500 kuna. Ima ih i za manje (i za više naravno).
bilježnice, omoti, pernica, olovke, bojice, likovni još barem 300
Imaš onda radne listiće i likovnu mapu što ide preko škole oko 100 kuna

i knjige ako nisu u općini gdje su osigurane besplatne :znoj
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PrethodnaSljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.