Sada je: 01 svi 2026, 13:42.

Predškolarci

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: Predškolarci

PostPostao/la Cathy » 11 sij 2016, 15:44

Narodne novine imaju trenutno rasprodaju prošlogodišnjih školskih torbi.:)
2000
2002
2007
2016
Cathy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nevenera » 11 sij 2016, 16:45

da, sad je vrijeme za uzet torbu
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Ana2010 » 11 sij 2016, 19:49

da se i mi tu pridružimo :). moja J je predškolarka, u kolovozu će napuniti 7 g. baš sam na topiku o školskim torbama tj ruksaka pitala za savjet za sitnije prvašiće...
J. 2009.
D. 2012.
J. 2015.
Ana2010
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Liv Tyler » 11 sij 2016, 23:16

Mi placamo sve sami. Nasa opcina nista ne financira. Od sljedece sk. god. imam dva skolarca.
Zato ovaj put idem postepeno. Svaki mjesec po dio puta dva.

U NN su pretpostavljam herlitz, hamma scout i slicne kutijaste torbe?

Mi se ovaj put odlucili za ruksak.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la morena » 12 sij 2016, 09:22

Jel ima ruksaka koji bi bili OK da ih se nosi od prvog razreda? Pretpostavljam da su one čvrste torbe zgodne jer se u njima knjige ne gužvaju i lakše ih je složiti, pa su pogodnije za friške đake, ali pretpostavljam da su i ruksaci napredovali po pitanju dizajna i anatomske prilagođenosti od doba kad sam ja nosila ruksak u školu :) Jer one četvrtaste torbe klinci nose eventualno 2 godine, a onda svi hoće ruksake jer su torbe za malu djecu... Barem je tak bilo u moje doba... Isto bi trebala torbu/ruksak za sitnog dečka. Da se prebacim na topic o torbama? Totalno sam neupućena :lol
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la Ana2010 » 12 sij 2016, 11:39

možda možemo i tu nastavit o tim torbama za predškolarce... znate li za koje dobre s kotačićima - da se mogu nositi i vući, po želji?
J. 2009.
D. 2012.
J. 2015.
Ana2010
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaminMacak » 12 sij 2016, 14:20

Evo i nas da se pridruzimo predskolarcima.
Mi u 7. mjesecu punimo 7 i jos mi tesko i reci da je on predskolarac, a kamoli da mislim o torbi.
Ali ajde da se polako privikavam :)
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Liv Tyler » 12 sij 2016, 14:44

Morena iz iskustva mogu reci da jako mali broj djece iznese tu kutijastu torbu do kraja cetvrtog razreda. Evo moja cura je jedna od rijetkih u skoli, a u razredu jedina.
Klinci vecinom promijene torbu u ruksak negdje u trecem razredu. Ima i onih koji je mjenjaju svake godine.
Bitno ti je postaviti cilj i svrhu.
Svojoj sam odmah rekla da pazi sto ce izbirati jer ce to nositi 4 godine. Ja sam brinula o tehnikalijama i usmjeravala je na neutralnije, a ne pre bebaste motive. Da joj ipak torba bude sto duze funkcionalna i ima je zelju nositi.

Ma ni onda ja nisam htjela tu kutiju ali sticajem okolnosti nismo mogli doc do nekog kvalitetnog ruksaka pa smo onda uzeli nju. Opet kazem, nemam primjedbi.

Ali sad definitivno zelim da ima J ruksak od pocetka, kojeg c e nositi minimalno isto do 4r. Tek za peti moze birati drugi.
To govorim naravno u slucaju da se ne rastavi ili podere pa da ga nuzno treba zamjeniti. Onda je to druga stvar. Ali iz hira nece dobiti drugog prije vremena.

Ti ruksaci imaju podebljana i oblikovana ledja i podnicu. Knjige se ne guzvaju, a nemaju ni zasto. Pa ne guzvaju se ni u obicnom ruksaku.

Treba obratiti paznju jesu li dovoljno duboki j siroku je oni uglavnom imaju kockaste knjige.
Jel stane oprema za tjelesni.
Jel stane pribor za likovni ako nemaju mogucnost da ona stoji u skoli. Uglavnom da sto manje toga dodatnog nosaju po rukam jer ih to bas opterecuje.

I tako, sjetit cu se ja jos toga.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Liv Tyler » 12 sij 2016, 15:01

Jel znate jesu li predupisi u tijeku i do kad traju?
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la nevenera » 12 sij 2016, 17:05

Nama je zadnji tjedan 25.-29.1. Piše na stanici škole
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la MaminMacak » 12 sij 2016, 21:04

Predupisi? Sto je to?
Jednom smo se vec upisali u osnovnu sa kceri, ali za to nisam cula.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 12 sij 2016, 21:41

doneseš samo oib u školu. to je to
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la spm » 12 sij 2016, 23:03

Pozdrav! I ja imam predskolarca! U vrticu smo imali testiranje kod psihologice i kaze da je spreman.
Mislim da u Zg nema predupisa. Posto pratim sto se dogadja u Zadru, vidila sam da doli imaju sad predupise, ali u Zg nisam nista nasla...
opremu jos nisam pocela gledati, ali vas citam tu i na torbama...
pozz
spm
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Liv Tyler » 12 sij 2016, 23:17

Nisam sigurna ali mislim da su predupisi svugdje samo ga svaka skola ima prema svom rasporedu i nisu nuzno svi u isto vrijeme.

Predupisi su poceli pred jedno 4 godine da bi se valjda vidjelo koliko ce biti potencijalno djece za koje ce se oformiti i koliko ce biti potrebno razreda.
Nista posebno, treba ponijeti djetetov oib i potvrditi u tajnistvu da krecu ovu skolsku godinu. Ili ako treba odgoda ili raniji upis da se na vrijeme vidi sto treba.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la tanjabb » 12 sij 2016, 23:37

Imam i ja predskolarca. Torbu ce nasljediti od starijeg brata, kockasta je, za prvasica. Stariji ju je nosio 3 ili 4 godine, onda je dobio skolsku ruksak kojeg ce nositi do kraja OS. Po meni je takva torba bolja za prve razrede ali shvacam faktor troska gdje se cilja na jednu torbu kroz cijelo skolovanje. Brojeve kuzi, zna i racunati, ali ih zna pisati zrcalno. Slova ne zna sva. No to me ne brine. Vise me brine kako ce sutjeti 45 minuta :lol .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Liv Tyler » 13 sij 2016, 08:07

Ja ne ciljam na jednu torbu za cijelo skolovanje nego na jednu torbu svakih par godina. Pa necu mu iz vrtica valjda prenjeti ruksak kojeg vec ima. Naravno da dijete nema iste poglede na svijet u prvom i recimo u sestom razredu. Ili kasnije da ne spominjem.
Raste, razvija se, mjenja se, drugacije razmislja i itekako mu se druge stvari svidjaju i odgovaraju u razlicitim zivotnim periodima.
Po meni je krivo misliti da bi jedna torba uopce mogla pokriti sve te razvojne faze em dizajnom em potrebama djeteta. :dunno
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Ina66 » 13 sij 2016, 08:26

Liv Tyler je napisao/la:Ja ne ciljam na jednu torbu za cijelo skolovanje nego na jednu torbu svakih par godina. Pa necu mu iz vrtica valjda prenjeti ruksak kojeg vec ima. Naravno da dijete nema iste poglede na svijet u prvom i recimo u sestom razredu. Ili kasnije da ne spominjem.
Raste, razvija se, mjenja se, drugacije razmislja i itekako mu se druge stvari svidjaju i odgovaraju u razlicitim zivotnim periodima.
Po meni je krivo misliti da bi jedna torba uopce mogla pokriti sve te razvojne faze em dizajnom em potrebama djeteta. :dunno

:dada
mislim da je sasvim u redu imati jednu torbu u nižim razredima, a drugu u višim. meni samo krivo što i srednjoj curi nisam odmah uzela 4you, ali, eto, dobit će ga za 5.razred
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la tanjabb » 13 sij 2016, 08:45

To bi bila i moja logika, dvije torbe kroz OS. Kod mog starijeg su neki jos lani, u 5.r. nosili kockastu torbu. Moj stariji ima 4you Igrec torbu koja nije primjerena za nize razrede jer je premekana i prevelika, a ima podebljana ledja i dno i oko ramena.
Za malene je bitno i da jednostavno mogu stvari stavljati u/iz torbe dok im cvrsto stoji na podu. Zato te kockaste. Nemam iskustva s ovim manjim modelima 4you sto se tice cvrstoce i stabilnosti torbe.
Nasa prva torba je Scout Nano model koja jest kockasta ali nije presiroka. Kvalitetom je odlicna jer nakon 3-4 godine nosenja izgleda kao nova. Uzet cu mu samo pernicu, vrecicu za tjelesni i kofer za likovni.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Barbi » 13 sij 2016, 09:44

Ja ove pameti sad tu kockastu, čvrstu torbu uopće ne bi kupovala. :dunno Ja sam mislila da se to mora, nekako prva torba mora biti takva :p pa sam sinu kupila Hamminu. Bila je velika, teška, tvrda, kopča je nešto zezala... uglavnom se nije baš pokazala.
Kod nas u školi boravak traje prva tri razreda i torba stoji u školi od ponedjeljka do petka. Iz te perspektive slobodno smo u ponedjeljak mogli donijeti knjige i bilježnice u vrećici :mrgreen pa kupiti torbu u četvrtom razredu.
Ja ne vidim poseban razlog zašto dijete ne bi moglo imati istu torbu/ ruksak cijelu osnovnu školu? Stavka troška mi nije tu posebno bitna već sam alergična na stavku potrošnosti - ja bi novi ruksak jer mi je stari dosadio.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Ina66 » 13 sij 2016, 09:51

Barbi, moj razlog za dvije torbe tokom osnovne škole je taj što se djeca mijenjaju godinama i nisu im iste stvari drage u 1. kao u 8. razredu
ne mogu ni zamisliti da mi prvašićka izabere ružičastog ponija za prvi razred i nosi ga do osmog
priznajem, Idin ruksak sam pažljivo sugerirala ne bi li izabrala njega jer mislim da je univerzalan i da bi ga mogla nositi do kraja osnovne ;)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Barbi » 13 sij 2016, 10:02

Pa upravo to, kod odabira trajnijih stvari ideš na nešto univerzalnije, od boje do motiva. I ja sam isto to sugerirala. :)
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la latica » 13 sij 2016, 11:04

u vezi predupisa - mi idemo na predupis, barem su nam tako rekli, ali to je zato što želimo promijeniti školu, dakle da ne ide u onu koja mu je dodijeljena, nego drugu, pa onda moramo vjerojatno nakon predupisa tražiti dozvolu županije i ministarstva - vjerujem da je predupis baš iz tog razloga predviđen - da se vidi tko kamo misli ići.
kod nas je kvart doslovno rascjepkan na tri škole otprilike jednake udaljenosti :lebdi
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la mama njonji » 13 sij 2016, 13:49

Moja preškolka je u niskom startu, jedva čekam da stigne starijeg brata školarca :dada

Kod nas nema predupisa.
Testiranje u vrtiću su obavili sad u prosincu, slijedeći tjedan je veliki roditeljski za sve predškolce gdje će nam dati detaljnije informacije oko pregleda za školsku medicinu i testiranja u školi. Glede ovog testiranja u vrtiću - nakon njega su zvali samo one roditelje kod čije djece je nekakav problem ili su trebali dati neku sugestiju.

Vezano uz torbu: imam pitanje za kvalitetniju torbu (treba izdurati do 4. r.) koja ima ručku za potezanje. Gdje pogledati, koje, kakve? Naime, naša prvašica će sigurno biti među najmanjima (sad je najsitnija u grupi), tako da nema šanse da tegli torbu na ledjima. Inače, da nije ovakav uvjet, sigurno bih i njoj kupila u NN Herlitzovu kao i starijem sinu - izdurala je sva 4 razreda, lagana je a plaćena je na zimskom snizenju 180kn :) .
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Liv Tyler » 13 sij 2016, 14:28

Mama njonji ako gledas samo kod nas onda ti je herlitz midi svakako najmanja i najlaksa opcija. Ako zelis kutijastu torbu.
Ako zelis dobar ruksak onda trebas viditi kojih ima i kakvi su, jel zadovoljavaju ergonomske forme.

Ako imas koga vani za naruciti neke druge marke, onda gledaj kad imaju snizenja, znaju biti povoljniji nego kod nas.

A za sve ostalo upravo o tome raspravljamo na temi o kvalitetnim torbama i ruksacima i stvarno ima korisnih detalja. Slobodno se prikljuci.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la mama njonji » 13 sij 2016, 14:31

hvala, samo nama je uvjet ta ručka za potezanje, da li herlitz midi ima ručku? ja barem nisam vidjela po knjižarama :dunno
i ne bih naručivala, rado bih ja to fizički pregledala i da školarka proba ;)

idem malo vidjet što pišete na drugoj temi o torbama :zivili
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 13 sij 2016, 14:32

mama njonji je napisao/la:Vezano uz torbu: imam pitanje za kvalitetniju torbu (treba izdurati do 4. r.) koja ima ručku za potezanje. Gdje pogledati, koje, kakve? Naime, naša prvašica će sigurno biti među najmanjima (sad je najsitnija u grupi), tako da nema šanse da tegli torbu na ledjima. Inače, da nije ovakav uvjet, sigurno bih i njoj kupila u NN Herlitzovu kao i starijem sinu - izdurala je sva 4 razreda, lagana je a plaćena je na zimskom snizenju 180kn :) .

ne bi bilo zgorega raspitati se hoće li učionica biti na katu ili u prizemlju jer će joj torba na kotačiće biti ogroman teret ako će s njom na kat (to se dogodilo u našem razredu)
i potraži savjete stručnjaka, negdje mi zvoni da se te torbe nisu preporučivale zbog iskrivljavanja kičme
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mama njonji » 13 sij 2016, 14:37

Ina66 je napisao/la:
mama njonji je napisao/la:Vezano uz torbu: imam pitanje za kvalitetniju torbu (treba izdurati do 4. r.) koja ima ručku za potezanje. Gdje pogledati, koje, kakve? Naime, naša prvašica će sigurno biti među najmanjima (sad je najsitnija u grupi), tako da nema šanse da tegli torbu na ledjima. Inače, da nije ovakav uvjet, sigurno bih i njoj kupila u NN Herlitzovu kao i starijem sinu - izdurala je sva 4 razreda, lagana je a plaćena je na zimskom snizenju 180kn :) .

ne bi bilo zgorega raspitati se hoće li učionica biti na katu ili u prizemlju jer će joj torba na kotačiće biti ogroman teret ako će s njom na kat (to se dogodilo u našem razredu)
i potraži savjete stručnjaka, negdje mi zvoni da se te torbe nisu preporučivale zbog iskrivljavanja kičme

u našoj školi se do zadnjeg dana ne zna gdje im je učionica, tako da od toga ništa... trenutno su neki prvašići u prizemlju a neki na katu :dunno
mislim - ona će ići u boravak, ali kod nekih se učiteljica torbe nose doma svaki dan, kod nekih stoje u školi, tako da ni to ne znamo...
ovo za potezanje i kičmu moram pogledat...nisam to još čula...hvala!
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Liv Tyler » 13 sij 2016, 14:39

A ne nema midica rucku. Mislim da ni jedan herlitz nema rucku, bar ne kod nas nisam vidila.

Mislim da ti ima hama. Ili samsonite. Nemam pojma, znam da neke imaju samo nisam popratila.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Liv Tyler » 13 sij 2016, 14:43

I za rucku obrati pozornost i na to da oni odrastu, a ona se moze razvuci samo do odredjene duljine pa se oni onda saginju da bi vukli tu torbu na jednu stranu pa se zato krive. Otud to da nije dobra za kicmu.
A to je i Ina mislim htjela reci.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Sreca najveca » 13 sij 2016, 14:45

Mama njonji, imaš u Mülleru (ali i na Njuškalu) ona univerzalna kolica za te kockaste torbe.
Što se tiče ručke, ima tri dužine tako da se može prilagoditi djetetovoj dobi, tj. konstrukciji.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PrethodnaSljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.