Sada je: 06 kol 2026, 23:34.

Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostao/la mrs. eastwood » 06 vel 2016, 21:35

Zanimaju me jela koja kuhate navečer za sutra ili koja se mogu zamrznuti. Jasno, tu su variva, čušpajzi, umaci... mesno...

Ustvari - ne zanima me što se sve može - nego što je vama najbolje! Provjerene kombinacije na sunce, molim :dada :liza
mrs. eastwood
Sveta krava

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostao/la JiA » 06 vel 2016, 21:41

Vecinom kuham danas za sutra. Mesne umake, gulase, bolonjez, dinstanj grasak, pohance, fasirance, lazanje, grah, mahune, kelj cuspajz, rizota razna, tjesteninu, sarmu, punjene paprike...
Decki sve podgrijavaju u mikrovalki.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la JiA » 06 vel 2016, 21:44

Kiseli kupus i suho meso.
Slatki kupus uz fasirance.
Nista od navedenog ne zamrzavam. Imam premalu skrinju.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 06 vel 2016, 22:08

Zamrznuti mozes samo saftove sve drugo ne valja
Ev Grah

Ili?
Pileci paprikas, saftovi, kuhan grah pa onda odmrznes i zgotovis

Jia kakvi su fadiranci od dan ranjhe? Meni su oni samo fini svjezi
Luk i kruh namocen pustaju vodu
A bez mijrovalne kako ih pecene
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 06 vel 2016, 22:10

Da, ti si navela jela za mikrovalnu i ona koja juhana stoje u fridgu. I ja tako kuham al bez mikrovalne
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la malamaja » 06 vel 2016, 23:21

sarma. :mrgreen najbolja je 7 dan kad je nema :lol
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la Adorabla » 08 vel 2016, 10:11

i lasagne
Obavezno u nedjelju radim najveci najogromniji protvan pa ispečem pa se ubijemo u nedjelju i onda mi ostanu jos dva ručka koja odmah fino izrežem na kocke i smrznem.
Mesne juhe obavezno kuham nedjeljom i u porcije smrznem. Zakuhavam direktno na stednjaku iz frizera, nikakvo odmrzavanje i juha zakuha u cca 15 minuta.
Riblje juhe isto zamrzavam iako sam dugo dugo strepila od toga sada vise ne. Budu jako jako fine. Kad ulovim na ribarnici svjeze ribe onda filetiram i juhicu s mrkvicom i porilukom a la julienne i zakuham komade ribe u to.

A dan ranije radim dosta toga. Evo jučer sam ponovno napravila juhu od poriluka s malim cufticama i najeli smo se toga jucer i bome cemo i danas. Nevjerojatno kako se dobro drzi odnosno to je bolja sto dulje stoji.
Čobanac mi zna i dva dana u frizideru stajati. Japrak jako volim sad napraviti da stoji.
Popečci od prosa uvijek pečem dan ranije. Uz to mahune na saltu isto dan ranije. To je isto jelo koje je najbolje da odstoji.
Patlidžani u rerni s tikvicama i s mini rajčicama, maslinama, kaparima i komoračem. Obavezno dan ranije i zalijem onda s malo maslinovog, češnjaka i uz to dan ranije pečena piletina. Nemre bolje.

Moje cure obozavaju kad napravim pohanu piletinu u sezamu uz to parenu brokulu i rizu s curry umakom. To recimo sve pripremim dan ranije samo rizu ujutro skuham dok se oblacim.

Iako ja sve smrzavam i stvarno jedemo sve bez kriterija :nata ipak sam skuzila ili vremenom nadosla da meni nekako najvise odgovoara da si ja dan ranije sve namirnice pripremim i onda samo ujutro prije posla sve skuham.
Adorabla
Medena

PostPostao/la latica » 08 vel 2016, 10:56

Adorabla je napisao/la: ipak sam skuzila ili vremenom nadosla da meni nekako najvise odgovoara da si ja dan ranije sve namirnice pripremim i onda samo ujutro prije posla sve skuham.

evo ovako točno i ja :lol

ili ujutro ili kad dođem s posla. ja sam skužila već dugo da malo jedemo baš variva, više jedemo lešo i to mi je jednostavno bolje na brzinu kad dođem napravit, nego dan ranije.

dan ranije kuham grahorice, juhe mesne, koje po par dana stoje u hladnjaku pa samo zakuhamo (brzo ih ohladim nakon kuhanja i stavim u hladnjak), bolonjez ili neki gulaš.

ovo što se peče - faširke i sl. to uvijek napravim friško, ili jedemo ako ostane od dana ranije, ali ne pravim to danas za sutra ciljano. isto tako i rižota. ako ostane, jedemo sutra i zgrijemo u mikrovalnoj, ali ne pravim to ciljano dan ranije.
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 08 vel 2016, 11:26

Adorabla po jelima koja kuhas dan pranije rekla bih da ouno koristite mikrovalnu. Jer meni nista od toga nevakha kad se ohladi a nemam mikrovaslnu
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la teutonija » 08 vel 2016, 11:43

Puno toga, zapravo sve osim mesa koje nije u saftu npr prsa na naglo, vratina na naglo i sl, to ispečem prije nego jedemo, pire radim neposredno prije i sve vrste krumpira te špinat i salate naravno, zelena, zelje, ali dan ranije pripremim, operem, narežem pa onda sljedeći dan samo začinim.
Dosta toga samo pripremim dan ranije pa sljedeći dan zapečem, puno koristim tajmer na pećnici pa mi je taman gotovo kad dodjem s posla, tak radim rižota, lazanje, i sve kaj se peče u pećnici, npr meso i povrće narežem i ubacim u pećnicu. U protvan složim pileća prsa na tanko, premažem senfom pokrijem sirom i šunkom i zalijem vrhnjem, sljedeći dan samo zapečem. Uz to neko kuhano povrće ili samo salata.
Grah je još bolji drugi dan i sve vrste gulaša i saftova, filana paprika, ćufte, sarama naravno.

Ustvari ak si dan ranije sve pripremim ,npr meso narežem, začinim tj mariniram, salatu operem i narežem, krumpir ogulim, narežem i ostavim u vodi, pripremim kuhalo i posuđe, sljedeći dan je ručak gotov za 15 min.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la mrava » 08 vel 2016, 11:58

Sarma, ćufte, punjena paprika, pileći paprikaš, pileći saft, gulaš...
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 08 vel 2016, 12:04

Da, teuta jasi uvihek salate rezem i perem ranijhe
Npr dvije tri endivijhe crveni radic, operem i narezem i u vrecice ili plspasdticnu posudu
Zelje narezem i u poisudu zatvirim i fridz
Ribam neposredno crnu rotkvu, mrkvu.
Al kuham otprilike dva puta tjedno puno
Zamrzavam saftove i lazanje sirove
Ostalo bez mijrovalne nihe naj

Variva sva mozes dan ranihe kuhati
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la Adorabla » 08 vel 2016, 12:31

pčelica_maja_23 je napisao/la:Adorabla po jelima koja kuhas dan pranije rekla bih da ouno koristite mikrovalnu. Jer meni nista od toga nevakha kad se ohladi a nemam mikrovaslnu

uopce ne koristim mikrovalnu.
Vecina ovih jela se jedu hladna (tipa przeno povrce ili pohana piletina s brokulom itd).
Adorabla
Medena

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 08 vel 2016, 13:38

Kako uspjesno zagrihes lazanje? Meni se u rerni ili ns tavi osuse?

Fasiranci hladni su vam fini?
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la mrs. eastwood » 08 vel 2016, 13:39

kako zamrzavate lazanje? slažete standard na "tvrde" komade tjestenine (iz kutije?) ili sto koristite za slojeve?
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 08 vel 2016, 14:00

Ja uvihek uzmem one listove tijesta koje se ne kuhaju
Skuham besamel
I bolonjez
I redam
Dosta besamela treba
I tako poisloizeno i preliveno strpoam u frizet pokriveno folijom
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la Adorabla » 08 vel 2016, 14:11

pčelica_maja_23 je napisao/la:Kako uspjesno zagrihes lazanje? Meni se u rerni ili ns tavi osuse?

Fasiranci hladni su vam fini?

Faširance nikada u životu nisam jela vruće. Uvijek ih jedemo hladne.

Lasagne grijem tako da stavim u keramički tanjur, gore folija i u rernu na 150 cca 20-30 minuta. Svaka kocka je pojedinačno izrezana kad ju odmrznem tako da se griju u većem keramičkom tanjuru tako da su međusobno odvojene pa da zrak struji.
Meni su lasagne još mekanije i finije drugi dan. Iskreno
Adorabla
Medena

PostPostao/la Barbi » 08 vel 2016, 14:17

Faširance nikada u životu nisam jela vruće. Uvijek ih jedemo hladne.

Ma daj? :shock Ja ništa ne mogu jesti hladno, posebno ne meso.
Sve grijem, bilo na plinu bilo u mikrovalnoj i rijetko kuhamo unaprijed baš zato što volimo toplu hranu.
Jedino jelo koje mi je jednako dobro i podgrijano je varivo od mahuna - to možemo jesti više dana.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Mirci » 08 vel 2016, 14:27

potpis na Barbi, i ja sve to mogu jesti samo toplo, nista ne mogu nezagrijano.
I isto tako rijetko kuham unaprijed.
A ne volim ni smrznute obroke, pa ni to ne radim.
No, kad moram, a to je kad sinko ima skolu popodne onda su to umaci za tjesteninu ili saftovi, a on sljedeci dan napravi prilog.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la Beppa Joseph » 08 vel 2016, 14:37

I meni su lazanje super za smrzavanje. S time da isto smrzavam već spečene jer sama radim tijesto pa bude gnjecavo ako se odmah ne ispeku (ali trebaju malo i odstajati pačene).
Zgodno mi je spanirati meso pa samo baciti an tavu i u pećnicu. Redovito smrzavam i blanširano povrće, mahune ili špinat, samo je važno da ga skuham malo slabije prije smrzavanja.

evo vam malo savjeta gospođe Bisere iz mog časopisa za beskućnike, nije vezano isključivo uz kuhanje, ali meni je bilo korisno:
Kupila sam lagane plastične košarice u bojama, tako da znam gdje mi se nalaze namirnice u zamrzivaču. Crvena je za meso, zelena za povrće, žuta za putar, kvasac, kruh, a plava za već gotova, skuhana jela. Vi se organizirajte kako vama najviše odgovara, a ja se držim ovih pravila s napomenom da redovno čitam reklame i zapisujem ono što je na prigodnim prodajama i što mi zaista treba ili će mi uskoro zatrebati, a u skladu je s mojim materijalnim mogućnostima.
1. Uvijek imam namirnice s dugim rokom trajanja, a to su konzerve tune, grah, kukuruz, grašak, višnje, ananas, pa onda pašta i obavezno teglica meda. Ne zaboravite na jednostavni obrok, kao što je konzerva graha s tunom i kapulom, začinjena solju, uljem i octom.
2. Meso kupim kod provjerenog mesara pa isti dan pripremim porcije za zamrzivač. Šnicle za pohanje stavim u jaja i mrvice pa ih zamrznem da mi budu već spremne za prženje (tako uštedim jaja, mrvice i vrijeme). Meso za gulaš narežem na kockice i rasporedim u vrećice. Grah, ragu i još neka jela skuham u većim količinama pa ih također zamrznem. Na taj način uvijek imam spreman obrok u slučaju pomanjkanja vremena.
3. Pokvarljive namirnice, kao što su povrće i voće kupujem češće u manjim količinama.
4. Kruh koji ostane narežem na fete i stavim u zamrzivač. Ako zaboravim (a zaboravim), onda sljedeći dan stavim u platnenu ili papirnatu vrećicu pa ga iskoristim kako sam već pisala.
5. Ostatke od ručka nastojim što prije iskoristiti pa ih stavim u frižider na vidno mjesto.
6. Putar i kvasac kupim na tržnici, narežem na kockice veće i manje pa pohranim u zamrzivač. Tako uvijek imam spremne svježe kockice za pire krumpir, kolače, i ostala jela. Ako vam se jako žuri da kockicu putra imate na raspolaganju stavite je u mikrovalnu samo na par sekundi ili u hladnu vodu. Kvasac iz zamrzivača u mlaku vodu i spreman je za upotrebu.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la gold dust » 08 vel 2016, 15:20

najčešće skuham neki umak (meso na kockice za rižot, odresci u umaku ili šalša) pa sutradan samo treba ukuhati rižu, skuhati tjesteninu ili prilog.
te umake ponekad i zamrznem ako napravim veću količinu.
često večer prije napravim i lazanje. sve skuham i složim u posudu za pečenje kao da ću s tim u pećnicu, ali ne pečem nego spremim preko noći u frižider. sutradan ih treba samo ispeći.

negdje sam davno čitala da kuhani krumpir ne smije toliko dugo stajati i ga ne valja podgrijavati :dunno pa izbjegavam variva s krumpirom koja bi trebala prenoćiti. kako vi radite?
gold dust
Sveta krava

PostPostao/la Nana1971 » 08 vel 2016, 15:23

rijetko stavljam krumpir u variva, upravo zato. stavim više mrkve, celera i povrća kojemu ne smeta podgrijavanje
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la lastavica » 08 vel 2016, 15:27

a ja baš obratno, ne mogu jesti podgrijano meso. Tako da su mi jedino grah i sarma dobri i podgrijani.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Adorabla » 08 vel 2016, 19:11

Ovo za krumpir nema nikakvog znanstvenog temelja.
Moze se podgrijati ko i sve jedino se treba pojesti u 24 sata jer se nakon toga pocinju razvijati bakterije karakteisricne za krumpir
Adorabla
Medena

PostPostao/la snowwhite » 08 vel 2016, 19:35

ja slično kao gold. uglavnoim kuham vikendom čim više za tjedan, uglavnom to bude saft, umak, varivo, dinstano meso. Kad dođemo doma priprmeim prilog. Nekad i to jedva stignem :znoj.
A vikend mi je rezerviran za ona jela koja moraju biti topla tj. koja mi jedemo topla tipa pohano meso, faširanci, pečeno meso.
Lazanje isto ostavljam za vikend nekao mi se čini da bi u frižideru preko noći taj bešamel previše natopio tijesto i kako bi to onda sutradan izgledalo. nisam sigurna. eventulano pečene, gotove lazanje ako ostanu pojedemo mm ili ja sutradan. Onda mogu i hladno jesti. Isto mi je i za pizzu koju preko tjedna ne stignem zamjesiti onda to radim vikendom. probala sam da napravim dan ranije tijesto ali onda mi predugo traje da se temperira i da ga krenem mjestiti poslije posla.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Mirci » 08 vel 2016, 20:23

Isto, lazanje, musake, pizze radim vikendom, a i pecena i pohana mesa. Cuspajze radim dan ranije, al ja ih radim s rizom umjesto krumpirom pa nemam problem s pidgrijavanjem. Ne podgrijavam krumpir jer mi je podgrijani grozan :dunno
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 09 vel 2016, 00:39

Ne krumpir ne podgrijsavam
Ev skuham dsvjez i ubacim u varivo koje je dvodnevno
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la snowwhite » 09 vel 2016, 09:02

Krumpir u varivu podgrijem :dunno
Pire sutradan iskoristim za njoke ili krokete :liza
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la latica » 09 vel 2016, 10:00

joj ta vječna tema podgrijanog krumpira :lol :ajme ja sam istraumatizirana od toga i izbjegavam grijanje ičega s krumpirom, ali nekad se dogodi. ali to nikad djeci ne dajem...

nego, ovo da jedete hladno, ajme meni, pa ja to ne mogu. mogu baš ako se dogodi da ne stignem grijat ili po ljeti pa mi paše hladno i sl., ali da ciljano jedem hladne faširke, ili povrće dinsano, no way :ajme
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la mrs. eastwood » 09 vel 2016, 10:37

velika je istina da ako je jelo dobro hladno za jesti, da mora bit da je bilo fenomenalno toplo.
hoću reći da toplo ima prođu čak i ako je jelo li-la. ali hladno mora bit tip-top.

ja krumpir ne stavljam u variva jer mi je nepotrebno, a i ne sviđa mi se. preuzme mi svojim skrobom cijelo jelo. a posebno ga ne volim podgrijavati.
ne podgrijavam ni špinat.
mrs. eastwood
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.