Sada je: 28 srp 2026, 18:51.

iskustva i savjeti o prestanku dojenja sa "šeširićima"

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Šeširići za dojenje (spojene teme)

PostPostao/la Fortuna33 » 13 stu 2003, 10:41

darchi taj sesiric sam ja nosila i pisala o tome jer me je spasija. to je medelin proizvod i sad cu provat nac na rodama taj tekst pa cu ti zapisat jer sam u njemu sve opisala. mislim da to ima za kupit u zagrebu a ako ne moze se narucit priko neta. iden trazit topic <i></i>
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Sesirici za grudi?!

PostPostao/la Fortuna33 » 13 stu 2003, 10:47

evoooooooooooooo. nasla saaaaaaam <
><
>www.roda.hr/phpBB2/viewto...ila+sam+se <i></i>
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la LedinaMama » 13 stu 2003, 17:53

Super, Fortuna! Leda 24.12.2001.<i></i>
LedinaMama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Darchi » 13 stu 2003, 17:59

Fortunice puno hvala. pogledala sam medelin site i to se zove "nipple formers", ja nemam uvucene
adavice nego potpuno ravne, pa mislim da je to jos veci problem. ali pokusat cu s tim pa kako bude jer imam veliku zelju dojiti.<
>savjetnica za dojenje u bolnici u kojoj cu roditi mi je rekla da je
adavica sekundarna i da je moguce dojiti s ravnom
adavicom, ali sam u knjizi citala da beba bas mora obuhvatiti
adavicu na poseban nacin, jezikom, (naravno i veci dio aureole) da bi uspjesno izvlacila mlijeko.<
>ja zivim u SAD pa cu bez problema naci medeline proizvode. <
>svima hvala koje ste se javile. <i></i>
Darchi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

sesirici

PostPostao/la Fortuna33 » 14 stu 2003, 09:51

darchi pa to ti je ka ajmo rec to. i meni je liva ravna i kad nesto malo bi i izvukla ona bi se odma uvukla na dodir adrianovih usana. ti nemoj odma uzimat zdravo za gotovo da ces imat problema jer mozda i neces. jel mozes izvuc sama
adavicu? kad drzis ovaj sesiric na
adavici onda se ona izvuce i sta duze drzis to se teze vraca na dodir usana. tako je meni bilo. sad vec i bez toga mogu prstima izvuc a prije mi to nije islo za rukom.<
> prvu sedmicu ionako svima ide to malo teze sa dojenjem dok se ne uhodaju i nauce tacno namistit bebu i na koji nacin da ona uzme u usta
adavicu pa nemoj odustajat. ja sam urlala jer mi je bilo ka da iman piraju na prsima.<
>ali nakon par sedmica sve smo naucili uz veliku pomoc sestarai babice i sad uzivamo oboje a moj muz pati sta on ne moze dozivit to da moze iz svog tjela nahranit nasu bebu pa mi je bas zal sta i on nema jednu ciku.<
>zelim ti ugodno dojenje. <i></i>
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: sesirici

PostPostao/la Darchi » 14 stu 2003, 20:37

Fortuna . steta sto i tvoj muz ne moze dojiti ha?!<
>kad si vec spomenula uhodavanje s polozajima, zanima me kako ti je bilo najlakse dojiti bebu u pocetku kad je tako mala, koji polozaj? jesi koristila jastuke?<
>hvala na do
im zeljama. <i></i>
Darchi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: sesirici

PostPostao/la Fortuna33 » 15 stu 2003, 11:45

sve cu ti ja to opisat kad uvatin vrimena i ako se ko smiluje sta zna stavljat slije i slikom pokazat <i></i>
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la djecakovamama » 15 stu 2003, 12:50

Super da se pripremas za dojenje vec sad Ja sam na sva svoja pitanja u glavi isla sa velikim optimizmom i parolom: "ako bude problem, rijesicu ga!" i vjerujem da mi je taj optimizam dao i jaku dozu samopouzdanja koje je, pored ostalih faktora, bitno za dobar start dojenja.<
><
>Jako cesto se desi da beba sama "izvuce"
adavicu, ali ako se zelis mozes sama vec sad koristiti te sesirice za formiranje
adavice. Lako se moze desiti da vec nakon prvog podoja ne bude potreba da sesirice koristis, znam puno takvih slucajeva.<
><
>Za "formers-e" preporuka je da se mogu koristiti i od 6 mjeseca trudnoce ali ne duze od 4-6 sati dnevno. <
><
>Opcenito je stav da sesirici za dojenje mogu puno nastetiti dojenju (dakle sesirici koji se koriste i za vrijeme samog dojenja) tako da ti ni ja ne bih to preporucila, ali svakako mozes koristiti sesirice za formiranje
adavica izmedju podoja i pratiti da ih ne nosis duze od 6 sati dvevno.<
><
>Kod samog dojenja, najbolji polozaj je bocni zahvat:<
><
><
><
>koji se opcenito preporucuje zenama sa velikim prsima, zenama sa uvucenim i/ili ravnim
adavicama i zenama nakon poroda carskim rezom. <
><
>Puno srece <i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la djecakovamama » 16 stu 2003, 15:47

Fortuna, tek sam sad imala vremena da procitam tvoj topic sa Rode na koji si stavila link, svaka cast na istrajnosti <
><
>Offtopic, procitala sam pocetak tvoje price sa poroda i nikako da vidim nastavak, a jako me zanima, hoce li ga biti? <i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la Fortuna33 » 16 stu 2003, 15:55

fala fala djecakova mama. ma nije tesko bit ustrajan kad je za do
obit svog diteta kojeg sam godinama cekala. moja liva
adavica e uvucena i kad je i izvucem na sam dodir se uvlacila nazad pa smo pokusali sa svime i na kraju me taj sesiris spasija jer dok sam ga drzala koju uru prije dojenja
adavica je bila izbacena i cim bi makla sesiric i stavila adriana da sise nije se odma uvlacila.(vidi kolika recenica )<
>a nastavak poroda........... je na dijalektu ka i uvik kad ja pisem a to po novom propisu ich pa zato <i></i>
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la djecakovamama » 16 stu 2003, 16:09

I ja sam manijak za kilometarske recenice <
><
>Pricu mozes napisati i ovdje (na podforumu Porod), steta da je ne podijelis sa ostalim curama, po meni je dijalekat bogatstvo i naroda i jezika. <
>sigurna sam da ces po
ati ovacije, samo naprijed, vec se radujem <i></i>

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la Darchi » 17 stu 2003, 18:31

cure puno hvala <
>bas sam i razmisljala o ovom bocnom polozaju, cinio mi se prikladan, a i moguce je da cu imati carski, buduci da sam sad u 36. tjednu i beba se jos nije okrenula. reko je doktor jos tjedan dana pa ce onda on pokusati okrenuti <
>po "formers" idem iduci tjedan jer tad prestajem raditi pa cu pokusati pomalo nositi. <i></i>
Darchi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 01 pro 2003, 11:05

Evo još od Aventa ista stvar:<
><
>Avent Niplette<
><
>Sretno i uspješno i dugo dojenje! Nina (7.7.1999)<
>Lucija (21.6.2001)<i></i>
Hajdi
Sveta krava

Sesirici za grudi?!

PostPostao/la Darchi » 11 pro 2003, 16:24

Zanima me ako netko ima iskustva s nosenjem tih skoljki (sesirica) koje pritiscu aureolu i utjecu na to da
adavica izbije van? Ako se vec o tome pisalo, samo me uputite gdje.<
>Ja sam sada u 35.tjednu i receno mi je da ih mogu poceti nositi (jer imam skroz ravne
adavice) negdje oko 36. tjedna (navodno postoji mogucnost od prijevremenog poroda jer stimulacija moze izazvati trudove). I inace me zanima kako je islo dojenje vama koje imate ravne
adavice, jel bilo puno problema?<
>puno hvala <
> <i></i>
Darchi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la LedinaMama » 11 sij 2004, 08:43

Postoje oni sesirici koji imaju rupu u sredini (je li to to?), ali sam zaboravila ime proizvodjaca. Nadam se da ce se netko sjetiti.<
><
>Edit: zaboravila sam napisati - beba svejedno mora uhvatiti aureolu, odnosno podrucje oko
adavice, tako da ce i ona mozda izvuci
adavicu ako se to prije ne rijesi. Ali, bolje je na vrijeme rijesiti sve sto se moze.<
><
>Potrazit cu malo gdje se o tome pricalo. Leda 24.12.2001.<i>Edited by: LedinaMama at: 11/13/03 7:46 am<
></i>
LedinaMama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Kris2 » 11 sij 2004, 09:42

Ja sam imala na jednoj dojci jace, a na drugoj manje. Nisam prije poroda koristila nikakve sesirice, pogotovo sto sam nosila blizance i s 36 tjedana sam zavrsila u bolnici, rodila s 38.<
>Nakon poroda mi nisuy klince odmah nosili jer su bili prvi dan u inkubatoru i kad su mi ih prvi put donjeli na podoj zapravo su dosta tesko uhvatili tu
adavicu, pogotovo jer su mi dojke velike (tad su bile jos i vece). Nije mi puno pomogla sestra koja je pokusala nagurati Lei
adavicu u usta i rekla da to nece ici nek si nabavim sesirice. E sad kad meni netko kaze da ja nesto ne mogu ja dodatno poludim. Ukratko uspjela sam vrlo
zo podojiti oboje - Lea je zapravo izvukla tu jednu problematicniju
adavicu (bio je zapravo problem u pocetku dok je dojka puna mlijeka, pa bi je ja onaklo malo spljostila prstima
adavicu i aureolu i sve joj skupa sto vise stavila u usta. Ivo je bio malo slabili i slabije je sisao, ali smo i s njim to dosta
zo sredili.<
>Kasnije sam se znala malo izmasirati prije podoja i cak i malo izdojiti.<
>Tako da ti po mom iskustvu nisu neophodni sesirici. (moji bebaci su sad skoro 15 mjeseci i jos doje i
adavice mi vise nisu nimali uvucene )<
>Evo, to je otprilike moje iskustvo. A ako se odlucis za sesirice pogledaj sto ima Avent u ponudi.<
> Lea i Ivan, 22. 08. 2002.<
><i>Edited by: Kris2 at: 11/13/03 8:43 am<
></i>
Kris2
Danadadila

SILIKONSKE BRADAVICE

PostPostao/la anesa » 09 sij 2006, 19:07

U prvih nekoliko dana sam pocela koristiti silikonske (AVENT-ove)
adavice jer je i bebi bilo lakse uhvatiti a i imam ragade. Interesuje me da li je neko imao slicno iskustvo, jer ovo traje vec 15 dana i tako nam je puno lakse. beba fino vuce i ne izgleda da pravi razliku. da nastavimo ovako? <i></i>
anesa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: SILIKONSKE BRADAVICE

PostPostao/la podocnjaci forever » 09 sij 2006, 23:10

...uf, a jesu nazivi grozni za te silikonske fore, ne znas koji je gori - ja sam ih jednostavno zvala nastavci <
>...e sad, ja sam ih koristila recimo od J-ovog 15. dana, do tada je bio u inkubatoru i jos preslab i preuspavan da pocne sikiti... i kad smo napokon krenuli, skuzila sam da imam uvucene
adavice... ne bi ja, nego mi rekle sestre... a J je stvarno onako nespretan bio, hoce sikiti ali se sav jadan pokidao, ko da glodje kost...pa sam pocela koristiti nastavke... prvo je bilo malo muke dok se nismo uskladili, nakon toga - bez ikakvih problema... isto kao tebi, nista se on nije bunio, dobivao je dovoljno (tamo smo vagali bebe prije i poslije dojenja), a nastavili smo i neko vrijeme jos kod kuce...<
>... e sad, da sam ja bila odmah nakon poroda s J-om kod kuce, mozda bih i ustrajavala bez nastavaka, trudila se da nauci sikiti bez njih...ovako, to se sve dogadjalo u bolnici (do njegovog 25. dana), recimo da je vrijeme bilo prilicno limitirano (ono, oko pola sata najvise) i tako smo se navukli... i korsitili ih skoro dva mjeseca...<
><
>...al mislim da bi ti trebala biti jako oprezna...sto prije rjesavaj ragade nekakvom mascu ili sl. (to stvarno ne znam, nisam nikad imala) i pri svakom dojenju joj prvo nudi
adavicu (prirodnu ), obaaavezno i uvijek... pa dok ju skroz ne uhvati...jer, stvarno bi se mogla beba jako naviknuti na nastvke i odbijati sikiti bez njih... i zato ne smijes nastaviti ovako samo uz nstavke i uljuljikivati se u to jer je beba zadovoljnja... morati cete proci malo borbe da ga naviknes na svoje
adavice...<
>...osim toga, kasnije sam skuzila da bebe ipak preko nastavaka popapaju znatno manje nego bez njih, sam sto je moj malisha bio jako sitan (nesto vise od 1,5 kg), jos prilicno uspavan i nije mu puno trebalo da se zasiti...a manje mlijeka izlazi kad dojis na nastavke jer ne uspije izici ono dubinsko mlijeko (nema let-down efekta ili ti otpustanja mlijeka), samo hm, tako reci s povrsine... <
>...jer, zamisli ovo, ja sam ga vec pocela dojiti bez nastavaka, znaci skoro nakon puna dva mjeseca, mlijeko je uz nastavke bilo vec skroz bijelo... kad odjednom - curi zuto mlijeko, nekakav zaostatak kolostruma, ne znam ni ja... nisammogla vjerovati...<
><
>... moj je zakljcuak sljedeci: nastavke ne treba nikako a priori odbijati (kao sto recimo lijecnici u nekim knjigama preporucuju) jer stvarno mogu pomoci... ali sto prije bebe navikavati na dojenje bez njih... stvarno postoje te zamkice i moglo bi ti se dogoditi (dogodilo se mojoj prijateljici koja je u isto vrijeme rodila i jednako dugo dojila pomocu nastavaka, ali nije ustrajala u tome da mu nudi i svoje
adavice) da beba uopce nece sikit bez njih, stvarno - to se i ovoj mojoj priji dogodilo...<
><
>...a mi evo bez problema dojimo vec godinu dana... <
> <
><i></i>
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hajdi » 11 sij 2006, 14:42

Za ragade se preporučuje Purelan od Medele, čisti lanolin i ne treba se ispirati.<
><
>Za silikonske nastavke/šeširiće nemam iskustva. Nina (7.7.1999)<
>Lucija (21.6.2001)<
>Jakob (4.8.2005)<
><i></i>
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la MMM » 11 sij 2006, 17:08

Sara je ispocetka dojila bez nastavaka, dok mama nije vise mogla trpit bol. Onda smo koristili nastavke, prvo obje sike, a kasnije samo desna jer sam na njoj imala ranu citavo vrijeme dojenja. <
>Bolje je bez njih, samo treba sto prije naucit dojit pravilno, i ti i beba. Ja mislim da mi to nismo bili savladali kako treba <
>Sad se nadam da ce s bebicom ic puno lakse i bolje <
>Sara 03.06.2003<
><
><i></i>
MMM
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kruznica » 11 sij 2006, 20:05

ja sam ih koristila od početka do negdje drugog mjeseca. Ne znam da ih nije bilo prvih dana najvjerojatnije ne bi bilo ništa od odjenja, no definitivno sam ih mogla ostaviti već nakon tjedan dana, ali tad su tu bile ragade i sto drugih muka, pa sam ja nastavila s njima. Odvikavanja je trajalo par dana, onako postupno smo išli, iako je bila prava vriska kad Tvrtko ne bi osjetio plastiku. No do
o i to smo preživili, čini mi se da mi za drugog bebača nastavci neće biti potrebni jer su
adavice sada izvučene, a nadam se da su možda i čvršće. Imala sam užasne ragade, mazala s aventovom kremom, ali ništa nije pomoglo kao zračenje grudiju na zraku. <
><
><
><
><
><
><i></i>
kruznica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 12 sij 2006, 10:50

Za uvučene
adavice imate Niplette od Aventa, treba koristiti prije poroda! Nina (7.7.1999)<
>Lucija (21.6.2001)<
>Jakob (4.8.2005)<
><i></i>
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Krkica » 14 sij 2006, 17:15

A za ragade, barem je meni bila Medelina krema PUrelan <i></i>
slika

Umjesto učenja kako to rade odrasli, od djece se očekuje da rade onako kako odrasli kažu.
Krkica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la anesa » 16 sij 2006, 17:57

hvala na savjetima, od prije neki dan smo poceli dojiti bez nastavaka. ragada jos ne prolazi ali mazem purelanom <i></i>
anesa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kruznica » 16 sij 2006, 23:12

Anesa <
><
><
><
><
><
><i></i>
kruznica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Jos jedno pitanje o sesiricima

PostPostao/la Maya » 29 svi 2008, 21:27

Drage moje,
registrovah se, jer mi je prijeko potreban savjet. Mislim da sam u jednoj cudnoj situaciji, no svakom je svoja posebna.
Naime, moja curica ima 15 dana i nakon muke i nedostatka mlijeka u prvim danima, sada dojimo i samo dojimo. No, iako bebac super uhvati dojku (otvorena usta i puna nje, usne "izvrnute"), i ja cak cujem mlijeko kako u mlazu izlazi, a ona punih usta guta, mene bradavice ubijaju. Navukli smo ragade, i brazde jos u porodilistu i iako koristim i aventovu kremu i purelan, to ne prolazi. Bolovi su tako jaki, da sam bila na granici prestanka dojenja. Znam da nije proslo puno vremena, al mene je to psihicki ubijalo. Na kraju, pocela sam sa sesiricima i preporodili su me. Razmisljam tako, da je bolje da ona doji, a da bradavice zarastu, pa cemo vremenom probati bez sesirica.
No, grize me savjest (iako mi je babica rekla da ih koristim) da to za nju nije dobro.
Jel neko od vas imao slicna iskustva? Preterujem li sa brigom?
Naša Farah -14.05.2008.
slikaslika
Maya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Jos jedno pitanje o sesiricima

PostPostao/la TanjaMT » 29 svi 2008, 21:33

ja sam sa prvim djetetom koristila sesirice prva dva mjeseca. priznajem da me bilo frka da ce me boljeti bez njih (a pocelo me boljeti zbog nepravilnog polozaja bebe). onda sam se okurazila i skinula sesirice, beba je cicala potpuno jednako sa i bez sesirica.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Stefanova_mama » 29 svi 2008, 22:12

Bradavica ti je na pogresnom mestu u njenim ustima, otud ragade.

Uhvati sa palcem i kaziprstom na ivici tamnog kruga (areole) i kao lagano spljosti siku, masi joj malo pred usnicama i kad zine, pokusaj da je privuces (glavicu) i da u isto vreme nanisanis da udje u njena usta ne samo bradavica, vec i deo kruga okolo (koliko moze da stane, pazi da je ne zagusis, nista na silu). Ako uhvati samo bradavicu, mali prst u ugao usana, da razbijes vakum, pa ponovo sve dok ne uhvati kako treba. Njene desni treba da zvacu i sa donje i sa gornje strane samo taj krug okolo, a bradavica treba da je sigurna dublje unutra ispod nepca.

Ne znam kako da ti to opisem bolje od ovoga. Ja sam imala 3 nedelje muke s prvim sinom i onda je dosla babica koja mi je pokazala sve sto sam ti gore napisala i od sledeceg podoja, pa nikad vise nikakve bolove nisam trpela. Pitaj ako te jos sta interesuje. :mah
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Maya » 29 svi 2008, 22:27

Hvala na odgovorima.
Babica mi je pokazala kako, a onda gledalal mene, i cini joj se da je ok. Kod mene, na areoli oko bradavice (nesto sto se zove bradavica) tacno se vidi koliko ona obuhvati, sto je oko neki 1cm do 1.5 cm oko bradavice.
KOntam nastavti sa sesiricima samo da ove rupe na bradavicama bar malo zarastu, pa onda cemo probati bez njih. Na kraju, najvaznije je da ona doji. Valjda...
Naša Farah -14.05.2008.
slikaslika
Maya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Stefanova_mama » 29 svi 2008, 22:56

Nudi joj malo sa, malo bez, kako mozes da izdrzis. Kad siki na sesirice moze povuci malo vazduha. Priupitaj jos neku iskusnu mamu dojilicu iz svoje okoline, da ti pokaze u praksi, mozda pomogne.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.