Sada je: 24 srp 2026, 20:11.

Dojenje u javnosti

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Re: dojenje u javnosti

PostPostao/la Tajana5 » 15 kol 2005, 23:01

Ja isto svugdje i uvijek. <
>Moja Marta se nema zivaca najest u miru pa da ne trazi 3-4 sata. Ona neki put hoce svakih pol sata, pa tak i dobije bili mi vani, doma, na plazi, u ducanu, na trajektu, kod susjeda...<
>Odemo subotom na spicu u grad pa dojimo malo na Zrinjevcu, pa poslije malo u Ribnjaku i na kraju u Kaptol centru...i bas nam je tak OK!<
><
>Llea - kaj ti
ijes? Pa ko bi te napao?!?! Ne dojis - ne dojis, nije ti ugodno - nije. Tocka. Kaj bi te ko napadal? <
>evo od mene imas <
><
>MARTA<i></i>
MARTA, veljača 2005
MAJA, siječanj 2009
Tajana5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Re: dojenje u javnosti

PostPostao/la Julija29 » 16 kol 2005, 01:17

I ja dojim uvijek i svugdje. <
><
>Najsladje mi je bilo kad smo prije mjesec dana nas troje zajedno vecerali na predivnoj terasi jednog otmenijeg hotela u Boki - tata i mama morske plodove, a Jana morsku ciku Jana, 27.04.2005.<i></i>
Moja prva ljubav 27.04.2005.
Vragolanka 16.11.2007.
Sisoljubac 31.10.2010.
Julija29
Stalno sam tu
Stalno sam tu

dojenje u javnosti

PostPostao/la gold dust » 16 kol 2005, 14:24

i ja uvijek i svugdje kad je potrebno, ali ipak nastojim biti sto diskretnija. tako mi je ugodnije jer ne zelim izazivati iscudjavanja i svakakve komentare, pogotovo jer smo mi vec veliki (15 mjeseci). iz istog razloga ne istrcavam u razgovoru ni s kim s podatkom da jos dojim, jedino ako me bas pitaju (sad obicno 'a do kad si je dojila?' ) ili ako drugi zapocnu tu temu. jednostavno mi se na da objasnjavati i dokazivati, pogotovo starijima... <
>s druge strane, od mladjih mamica sam u takvim prigodama vise puta dozivjela da mi se nicim izazvane pocnu 'opravdavati' zasto i one ne doje ... kazem nicim izazvane, jer unatoc tome sto sam apsolutni pobornik dojenja, imam pravilo da o tome nepotrebno ne zapitkujem, ne komentiram i ne dijelim savjete ako ih netko sam ne trazi . <i></i>
gold dust
Sveta krava

Re: dojenje u javnosti

PostPostao/la VIPmama » 16 kol 2005, 14:29

ja sam se od jedne prijateljice naučila na pitanje "do kad si ju dojila" odgovoriti "jutros do 6.15" proljece 2000.<
>moj mali andeo 2003.<
>ljeto 2004.<
><
><i></i>
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la eli » 16 kol 2005, 23:11

Llea, bez straha. svi poštujemo tvoj stav. meni jedino smeta kad čujem osude u stilu "gadim mi se vidjeti..."<
>ja sam dojila svugdje, ne razmišljajući o diskreciji. <
>VIP-ice, baš si me sjetila komentara starije kolegice kad smo se srele tri mjeseca nakon mog poroda. na njeno pitanje da li dojim odgovorila sam potvrdno, na što je uslijedila pohvala i pitanje čime dohranjujem. rekla sam joj da nam dohrana nije potrebna, a ona se nije mogla začuditi, jer je njoj, 15 cm obdarenijoj bila potrebna. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la patkica » 16 kol 2005, 23:17

Mi smo neki dan bili u setnji do ducana. S u Bjornici, a moja cica u njenim ustima. Bas smo podesili Bjornicu na idealnu visinu <
><
><
><
><i></i>
patkica
svizac

PostPostao/la magnifiko » 17 kol 2005, 08:46

potpisujem sve sto te rekli. samo mi je cudno sto devojke koje setaju po gradu polugole...sa sisama van da kritikuju najprirodniji nacin hranjena deteta e ne dam takve cure da kritikuju i odma im odgovorim da bi moj mali mogao i da se zbini i da potrazi nivni sisu jer je van, jer ga provocira (sto nije tacno i nikada nije potrazio) pa se oni zarumene i ode!!!<
>a za ona zena na plazu....neznam sta bih iskomentirala <
>moj je mali uzivao da doji na plazu i uglavnom sam vidjela razneznjene face oko mene pogotovo kad on poslije podoja zaspi i digne race uvis i spava kao andjeo!!!<
>i llea, ne moras se ispricavati jer tu izrazavamo svoje mislenje....i niko bas niko nema pravo da kritikuje.<
>a kako je eli rekla....e ja bas moram upotrebiti tu frazu "gadi mi se" od majke koje namerno kazu da nemaju mleko a skrisno piju tablete za stopiranje laktacije jos prvi mesec samo da bi oni mogli da budu slobodni i ostave svoje 2-mes bebe kod svoje majke a oni idu na fitnes, drze rigorozne dijete i uzivaju ko devojke dok im je beba gost njihove majke vise od 10-tak dana da bi oni mogli da se odmore. (ne pisem ovo od pamet, tako su uradili 2 moje prijateljice)<
>e to ne mogu shvatiti......<
> a za dojenje po zahtev...svugde (jer naravno da se svugde moze naci prikladno mesto) <i>Edited by: magnifiko at: 17/8/05 8:48<
></i>
magnifiko
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kokakola » 17 kol 2005, 13:34

Ja sam imala velikih problema s dojenjem u početku i moja Hana nije voljela ciku do 7 mjeseci (sad ju obožava ), tako da ju nisam nikako uspjela nagovoriti da siki sjedećki, pa niti ležećki kad bismo bile vani. Zato sam se ja izdajala i nosila bočicu s mojim mlijekom van i bilo mi je neugodno ( ) što papa bočicu, jer su ljudi mislili da je adaptirano.<
><
>Ja sam ona jedna što je rekla da sam dojila da me nitko ne vidi, jer to je uvijek bila borba, pa bi cica više blještala na zraku, nego u Haninim ustima. To mi je malo bed ipak. Ili bih pak morala leći na klupicu, što u kafiću baš i nije bilo izvodivo.<
><
>Jako se raznježim kad vidim da mama vani doji bebu i uvijek ispada da blejim, ali meni se uvijek zasuze oči od ljepote prizora, samo tim mamama vjerojatno bude neugodno. Onda se pravim luda, pa komentiram Hani "Vidiš, mico, kako beba fino papa, tako ćeš i ti kad dođemo doma." Da ženi ne bude nelagodno. <
>Hana 03.08.04.<
><
><i></i>
Hana 03.08.04.
kokakola
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 17 kol 2005, 16:16

Dojila uvijek i svuda, nikad nisam čula jednu riječ primjedbe. <
><
>Sjećam se da mi je kao mladoj curi dojenje bilo gadno (nisam ništa znala o tome) i jednom na vlaku jedna žena dojila u kupeu a meni grooozno. To je bilo zbog totalne neinformiranosti, ja prije nikad uživo nisam vidjela ženu koja doji. Nadam se da se naša djeca neće tako čuditi dojenju. Nina (7.7.1999)<
>Lucija (21.6.2001)<
>Jakob (4.8.2005)<
><i></i>
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la MalaSirena » 18 kol 2005, 00:19

Ispočetka mi je bilo neugodno i neudobno jer sam samo znala dojiti ležećki, a onda smo bili na kontroli kod doktora s jedno mjesec dana i mališa je tražio cicu i ja ga podojila i otada mi nije neugodno i opće me boli
iga za javno mnijenje (do
o, nisam baš imala loša iskustva, ugl. pitanja 'kaj još uvijek imate mlijeka?'' i sl. i to ne samo sad nego i kad je još bio skroz mali ). Sad kad je već 'veliki' ugl. ne dojim vani jer smo kao malo prorijedili , ali ak se zna zadesiti, ne odbijem mu. Tan ima 23 mjeseca i već smo veterani Tan, 03.09.2003.<
>s 23 mjeseca ima oko 11,6 kg, 86 cm<
><i></i>
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la Dabilly » 18 kol 2005, 09:59

gregora nisam, luku da - jednostavno su različiti, a vjerojatno sam i ja drugačija...više volim sjesti na klupicu jer je mirnije i meni i njemu. a dok ga dojim ionako ne gledam okolo, nego u njega, pa me baš
iga...a da mi netko nešto kaže, snašla bih se <i></i>
"You're weird.
I like you."
Dabilly
ko lampica za bor

PostPostao/la iris » 18 kol 2005, 22:34

Lenu samo par puta, u principu mi je bilo malo nezgodno namjestiti je u pravilan polozaj a i bilo mi je malo neugodno.<
>S Vanjom je bilo lakse, kad je trebalo, vadila sam naoruzanje bez puno razmisljanja. <
> <
>Lena 21/10/02<
> Vanja 30/08/04<
><i></i>
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la mama i ema » 21 kol 2005, 14:35

Mi smo jucer prvi puta dojili u javnosti i odmah dva puta i bas smo ponosne zbog toga! Do sad smo izlazili na kratko vani pa je ona to uvijek prespavala (Ema ima tek 20 dana), a i dojenje smo tek savladali! Sad nam nema kraja!<
> <i></i>
mama i ema
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ellagasparus » 21 kol 2005, 23:32

Mi više nedojimo 8dojili do godinu dana),ali dok sam dojila dojila sam i u javnosti ako je bilo potrebno!<
>Inaće Tamy je najviše voljela cicati dok obje ležimo tako da smo vani dojile samo u nuždi,ali mi nikad nije bilo neugodno!<
>trudila sam se biti diskretna više zbog drugih,nego zbog sebe jer sam primjetila da se drugi osjećaju neugodno kad me vide da dojim (počevši od mog svekra )!<
>Ja sama s tim nemam problema s obzirom da sam se godinama sunčala u toplesu,a ovo je još prirodnija stvar od toga!<
>Ne sudim onima kojima je to iz ovog ili onog razloga neugodno-svaka za sebe zna najbolje,a i činjenica je da ni jednoj dojilji nije lako dokle god je ovo društvo tako konzervativno! <
>POGLEDAJTE ME!!!! <
> <
> <i></i>
ellagasparus
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lastavica » 22 kol 2005, 10:09

Nemam za što glasati <
>pa da napišem dojila sam, kad god i gdje god.<
>Da nije bilo tako ne bi se micala iz kuće s obzirom na moju cicoljupku. racica 2002.<i></i>
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la jasmina 32 » 24 kol 2005, 12:58

na klupi u parku, kaficu, restoranu, plazi(to mi je omiljeno, gledam more i
odice i osjecam se ko da sam uzivo u onoj panorami hrvatske sto ide na drugom programu) na poslu u uredu, autobusu, camcu,...iako mi u zadnje vrijeme zna biti nezgodno jer on pusti pa razgleda okolo a meni cica na izvolte ili recimo zadnjih dana mora imati obje na raspolaganju istovremeno pa isprobava. Komentari... ne znam kako se vi nosite s tim super mi je kad klinci kazu svojim roditeljima - mama vidi dario jede mamu. A prijatelji...oni koji nemaju djece pitaju do kad je normalno dojiti i znam da je to pristojan nacin da kazu da misle da je prevelik(17 mjeseci) a kontam da sam i ja takva bila pa im i nije za zamjeriti Dario 23/3/2004<i></i>
jasmina 32
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Maslacak » 25 kol 2005, 23:41

Da. Uvijek i svugdje.<
>I u crkvi, i u ducanu dok biram stvari sa polica, i u centru grada- po gradskim trgovima i ulicama, i dok cekamo red u Getrou, i dok se vozimo na prepunom
odu- i stojecki i sjedecki i u hodu.<
>Nedavno sam u tako u Getrou dok smo cekali red na blagajni dozivjela i cula komentar "Kako nepristojno"- mozda su ti ljudi mislila da i njih trebam ponuditi ili sam mozda trebala traziti dopustenje od onih na informacijama? Uglavnom- nitko se nije sjetio da nas pusti preko reda.<
>A to na
odu- Julic je sjedio u svojim kolicima dok smo MM i ja stajali. Uznemirio se pri kraju voznje (bilo je vruce i negdje oko podne) i onda sam ga podojila- sva sreca da nas je MM drzao dok je
od uplovljavao u lucicu- ali nitko se nije sjetio da nam ustupi mjesto za sjesti- pa da to obavimo diskretnije i sigurnije.<
>Zato me bas
iga. Ima puno nepristojnijih i nekulturnijih ljudi. Julian<
><i></i>
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana M » 26 kol 2005, 08:42

Ja dojim svugdje...jedino u gradu odem u trgovinu,pa kao fol nesto probam,pa je podojim u tim kabinama za probavanje odjece.. <i></i>
ivana M
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Podgoricanka » 29 kol 2005, 14:42

nemam prepreka. Dojim gdje stignem. Reklamiram dojenje u "adaptiranoj" Crnoj Gori pokusavajuci da je stvarno adaptiram. <i></i>
slika
Podgoricanka
Suzana Slinic

PostPostao/la lare FORZA FIUME » 31 kol 2005, 11:05

Evo, mi relativno svježe prestali, no još sam pod dojmom <
>I ja sam dojila gdje bi se zatekli sa Raulom, kad bi god krenuo kmecat. Nekako mi je bila najprirodnija stvar. Pa su se mojih cica nagledali po Varaždinu, po Rijeci, malo po Puli, po Biogradu, po Umagu i pridružujucim mjestima...Nisam si nikada nabavila onih majica "sa plaštom" jer nisam smatrala da je to prizor koji moram sakrivat od drugih. Osim što sam željela da mi dijete slobodno zirka uokolo kasnije, kada je vec došao u tu fazu. Sjela bih negdje i obavili bi našu papatu.<
>kako je Raul dojio preko dvije i pol godine, medjutim, zadnjih cca pol godine on više nije ni tražio vani. Tada je to vec postala neka naša interna "razmjena nježnosti i inih dobara" koja mu je bila zanimljiva samo u vrijeme spavanja ili za kišnih dana kada smo više bili u kuci. Svo ostalo vrijeme (koje smo provodili okolo) dojenje mu nije bilo zanimljivo. Tj. druge bi mu stvari bile zanimljivije. <
>Moje je osobno iskustvo takvo da bolje ne može biti. Nisam doživjela niti jednu neugodu, niti jedan podozrivi pogled, komentar koji nije na mjestu.<
>I bolje da nisam, jer definitivno ne bih ostala dužna <
>Istovremeno, razumijem iskustva koja su neke žene navela na drugaciji nacin, na liniju manjeg otpora. Nismo svi isti. I nismo svi, na kraju krajeva, imali tu srecu da nam je okolina "normalna". Ja jesam. Poglede beskrajnog cudjenja i pitanja (tipa, još imaš miljeka?!) ne racunam pod stres. Više su rezultat ljudskog neznanja. Glupost i bezo
azluk rado bih kaznila kakvim paprenim komentarom, no bezazleno- smiješnu ljudsku sklonost zapikavanju gdje nije mjesto- ne nekima je to fakat total egzotika i neobicnost. Dvogodišnjak koji doji. Pa, hajde onda. Gledaj, pitaj. <
>Velim, nitko se nije baš usudio, ako je i imao takvih poriva. valjda nije, nije da sam se nešto bavila svojom okolinom u takvim trenucima. Ljudi bi pogledali jednom i dosta. Ili bi gledali raznježeno. kao ja danas druge dojilje kad se zateknem. Ne blejim jer poštujem da nekoj ženi to može biti odvec invazivno. Ali pogledam. Ne mogu odolit <
><
>Podgoricanko, zlatica, vidje fajterice moje! samo ti preodgajaj, tako i treba! pIMzo 17/1o/2oo2. <i></i>
MUME, 17.10.2002.
MUMIČIĆ, 04.07.2010.
lare FORZA FIUME
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Podgoricanka » 31 kol 2005, 12:36

slika
Podgoricanka
Suzana Slinic

PostPostao/la cleonikky » 01 ruj 2005, 04:29

Adrian jos uvijek doji, sad smo na samo jednom (vecernjem) dojenju pa nema potrebe da jdojimo vani javno. <
>Ali kad se nacicavao svakih 2 sata, vadila sam cicu GDJEGOD. Uopce nije bilo upitno. Jednom sam ga dojila u najvecem shopping centru na NZ, kad je bila shpica (vikend, neko popodne). Sjecam se tada neke mlade cure su me gledale s zgrazanjem (bar se meni to tako cinilo).<
> <
><
>A d r i a n<
>21/02/2004<
><
><
><
><i></i>
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la podocnjaci forever » 02 ruj 2005, 20:06

...hm, zbog janovih napada plakanja mi smo uvijek tempirali odlazak u grad ili shopping, gdjegod - ako smo svi zajedno - izmedju dojenja, sto ce reci bjez na
zinu obaviti stvari i nazad kuci, tako da smo svega 2-3 puta dojili vani. <
><
>Al sta mi se dogodilo u bolnici - (opet ja kukulele) jan bio na EEG-u, (djetetu se na glavicu navuce nekakava odvratna, gruba sinteticka kapica puna zica na sto ono doslovno poludi), i sad, najbolji nacin da ga umirim naravno dojenje. I to vise puta jer dijete mora skroz cvrsto spavati.<
>Odem u nekakav hodnik pred ambulantom, ma propuh i sve, al mirno i relativno ugodno, nema ljudi ko u cekaonici. Nisam znala da je to u stvari hodnik za osoblje, i mislila si tu cu imat vise mira. Prolaze sestre, lijecnici i onak, malo me pogledaju, dok napokon ne pridje jedna i eto, uputi nas da to nije hodnik za pacijente, da bi stvarno trebali otici u cekaonicu. <
>Al mi se nismo dali, sam ti pricaj zeno svoje... <i></i>
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la dove » 02 ruj 2005, 21:32

Prije par godina, dosla nam je u posjete rodica sa bebom od oko 16- ak mjeseci. Tokom veceri beba je postala nemirna i rodica je ni pet, ni sest izvadila dojku i podojila djete za punim stolom. Reakcija ostale rodbine bila je <
><
>Sada vec skoro sest mjeseci gledaju mene kako okolo po kuci secem sa izlozenom jednom ako ne i obje odjednom <
>A u javnosti, kad je potrebno, bez problema. Prvi put kod frizerke, pa na plazi pa u kaficu na terasi punoj ljudi. Obicno nastojim ici u gjir kad smo siti i naspavani. <
><
><
><i></i>
dove
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Eka ZD » 21 lis 2005, 13:27

ja sam isto bez problema dojila stipu kad god je htio bez obzira di se nalazili.eto jucer smo nasem tati (mm ) nosili rucak na posao.i bas dok smo ga cekali na porti stipe je ogladnija i morala sam ga podojiti.bacila sam pogled okolo da vidim di mi je prikladno sisti. i nasla sam.bilo je to misto di se parkiraju bicikle. bilo je super stipi ali meni.boli guza,ledja <
> <
><
><
><
><
>STIPE 26,04,2005<i></i>
Stipe 26.04.2005
Zara 06.10.2007
Eka ZD
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Lucy25 » 13 lip 2006, 15:00

Nisam imala prilike dojiti u javnosti, ali da mi se pruzi, ne bi se ustrucavala. Kad smo znali dobiti goste, a beba gladna, nahranila bi ju pred njima bez ikakvog srama. Meni je to skroz prirodno i normalno! <
><
><
><i></i>
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la katarina » 13 lip 2006, 22:35

i ja dojim jos uvijek (16 mj.) i kako smo stalno vani ko gusteri cim je lijepo vrijeme imali smo priliku dojiti vani puno puta. inace sam po prirodi malo sramezljiva pa samo nademo malo izoliranije mjesto i to je to, al ak je histerija a nemamo kud dojim isto bilo gdje pa pregrizem svoj sram. <i></i>
katarina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la dodoli » 15 lip 2006, 21:05

Nismo se bas nesto dojili u javnosti.Mi se uglavnom setamo blizu kuce, a kad bi isli negdje dalje onda u autu.Ne osjecam se bas ugodno da to radim u javnosti, ali mi je simpaticno to vidjeti(uglavnom sam vidjela strankinje da to rade).A malo mi je glupo u kaficu, jer bebu ni ne vodim u kafic.<
>Ali eto mi smo prestali pa mogu na to da gledam kao proslo svrseno vrijeme! D-06/2000<
> L-09/2005<
><
><i></i>
DORA-18.06.2000.
LUNA-05.09.2005.
dodoli
bravo kralju

PostPostao/la goce1T » 16 lip 2006, 23:46

Meni isto lijepo vidjeti kada netko doji u javnosti, premda sam ja iz malog gradića i svi bi me gledali kao da nisam normalna, jer od centra grada do kuće imam deset minuta. Ipak sam prije par dana dojila sina na terasi pred kafićem sam pila kavu s kolegicom i T je počeo neutješno plakati , uzela sam ga na prsa i pokrila laganom vesticom koju sam imala pri ruci. Tako da smo svi bili zadovoljni, on sit a nitko ništa u stvari nije vidio. <i></i>
goce1T
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la jami » 26 lip 2006, 22:34

i mi gdjegod i kakogod<
><
>kokakola, i mi imamo jos uvijek velikih problema sa dojenjem (sad ce 5 mjeseci) i sad si mi bas dala nadu da ce se i kod nas mozda ipak jednom srediti, stalno sam u dilemi ima li uopce smisla dojiti ako njoj to predstavlja takvu muku, nama ko da je citavo dojenje strajk, ja svjedeno svoju dojim vani, nekad fino popapa, a nekad se borimo, nosimo, nunamo, a ponekad i u setnji papa , ne vjerujem da itko uopce to skuzi<
><
>jedino od koga sam dozivjela komentare su nasi prijatelji, nekima je to bilo jako cudno, al sad je vec i njima normalno <
>moja bjondina<i></i>
jami
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.