Sada je: 22 srp 2026, 22:32.

Amerikanka doji svog 8-godišnjeg sina!

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Amerikanka doji svog 8-godišnjeg sina!

PostPostao/la † RLmama » 12 srp 2002, 18:00

"Lynn Stuckey je 32-godišnja samohrana majka koja je odlučila da bi njen sin Kyle trebao sam odlučiti kad želi prestati sisati majčino mlijeko. Jedini problem je da Kyle sada ima 8 godina i još uvijek nije prestao. Kad je Kyle imao 5 godina, babysitterica je zvala telefon za seksualno zlostavljanje jer je, kako je tvrdila, dječak želio prestati ali mu majka nije dala. Majka je završila na sudu koji je za
anio da se dječak vraća doma zbog "moguće emocionalne štete". No, nakon terapije, majka i sin su ponovno zajedno. I Kyle i dalje sisa majčino mlijeko, tu i tamo. Lyn Stuckey se čak pojavila i na `Good Morning America` gdje je
anila svoj odnos prema sinu..."<
><
><
>'Ko je ono imao nick "zadrta dojilja"? : <i></i>
Show must go on...
† RLmama
Quatrrrromama

Re: Amerikanka doji svog 8-godišnjeg sina!

PostPostao/la eli » 12 srp 2002, 20:02

pobornik sam dojenja i nadam se da ću uspjeti dojiti što duže (prvo trebam još roditi), ali 8 godina mi se čini stvarno previše <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la JednaMama » 12 srp 2002, 21:46

gdje je granica? kada je previse? <i></i>
JednaMama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Nincka » 12 srp 2002, 21:59

Granice postavljamo roditelji i to je jedna od mnogih koju, kao i ostale, treba postaviti u pravo vrijeme (i na pravi nacin).<
><
>Ne mogu uopce pronaci rijeci kojima bi opisala koliko sam cvrsto uvjerena da je to jaaaaako lose i na veliku stetu djeteta. Na stranu reakcije okoline, neodo
avanje, zgrazanje,... Iz psiholoskih razloga to je nezdravo za dijete.<
><
>Dijete mora u pravo vrijeme dobiti iskustvo odvajanja od majke kako bi moglo poceti graditi vlastitu ličnost. Ako to iskustvo ne dobiva, njegove granice s okolinom se ne postavljaju i nikad nece postici normalnu odraslu emocionalnu neovisnost.<
><
>A kako postupati s majkom? Ne znam. Oduzimaje dijetea isto nije rjesenje, ali s njom bi trebalo jako puno raditi. A nakon ovoliko vremena, bojim se da i s djetetom.<
><
>To je barem moje misljenje. <i></i>
Nincka
notebook girl

PostPostao/la Kolberg » 12 srp 2002, 22:12

svasta, to vise nije normalno,. ja naprosto mislim d zena posto je sam nije sasvim svoja i da ipak to je za nju nekakav mozda sesksualni dozivljaj ili nesto slicno. stvarno ima svega i svacega.<
><
>mika <i></i>
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la adrianovamama2000 » 12 srp 2002, 22:30

Nemam uopce misljenje o ovom zato sto mi je jednostavno premalo informacija da bi skuzila u cem je stos, ali se samo bojim da ce ovaj topci sad isprestraviti ivarovumamu i karmen, srecom sto su obje na moru <i></i>
adrianovamama2000

PostPostao/la Kolberg » 13 srp 2002, 20:00

vedrana je na osnovi samo novine tesko nesto zakljuciti ali iapk nije to bas sasvim normalno??<
>mika <i></i>
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Suzana » 13 srp 2002, 20:01

Ja mislim da ih nece sokirati, jer su obje koliko ja znam odlucile stvar same uzeti u ruke. Znam puno slucajeva dugog dojenja i uvijek je bila potrebna inicijativa majke (osim kod ponovne trudnoce) za kraj dojenja. <i></i>
Suzana

PostPostao/la Kolberg » 13 srp 2002, 20:05

suzana ali 8 godina?..ja inace namjeravam isto dugo dojiti ali....<
><
>mika <i></i>
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Suzana » 13 srp 2002, 20:46

Mika, ja sam se odlucila na 1 godinu, jer mi je to bilo dovoljno.<
>Mislim da, ako se inicijativa potpuno preda djetetu onda 4-5 godina nije neobicno (pa cak i 8 godina) . <i>Edited by: Suzana at: 7/13/02 7:47:00 pm<
></i>
Suzana

PostPostao/la adrianovamama2000 » 13 srp 2002, 21:40

Danas sam si malo razmisljala o ovoj temi, i jos uvijek nemogu zenu niti
aniti niti osuditi, ali malo mi se cini da su sve pre
zi u osudivanju "hiper dugog dojenja". Nekako je prihvaceno da dijete doji godinu dana, ako doji u drugoj godini zivota to se jos tolerira. Ako doji u trecoj nad tim se vec zgrazavaju ljudi, zene imaju problema kod razvoda
aka isl. Ako pak doje iza trece godine to je vec svima cudno, a evo sa 5 se zavrsi na sudu. Ja ne kazem da je normalno dojit do 5 godina iskreno o tome nisam ni razmisljala ni citala jer tako daleko nismo dosli. Ali ono sto me smeta a to sam vec pisala je da postoje djeca koja imaju flasicu ili dudu jos u osnovnoj skoli (osobno znam dva takva slucaja) i to nije nikome cudno ne pozivaju se socijalni radnici niti se razmislja o odvajanju djeteta od majke. A po meni radi se o istoj stvari ocito u oba slucaja se djete jedino moze smiriti uz sisanje bilo dojke bilo flasice sto za tu dob nije idealno. <i></i>
adrianovamama2000

PostPostao/la Sandra30 » 14 srp 2002, 11:24

Ja se ne zgrazavam niti kad se doji godinu dana, niti dvije, niti pet, niti deset. Ako ne smeta njoj i sinu zast bi meni smetalo? Mislim da je malo pretjerano govoriti kako je to stetno za dijete i kakve ce to posljedice imati na njega. Nekako se vise
inem kakve bi posljedice na dijete imali roditeljski udarci nego dugo dojenje. Ja osobno ne mislim svoju kcer odvikavati sama, to mislim za sada, naravno, vidjet cemo sto ce vrijeme pokazati. I imam primjere u svom okruzenju gdje su djeca prestala sama dojiti oko druge ili trece godine. Uopce mi nije jasno ovo sveopce zgrazanje. <i></i>
Sandra30

PostPostao/la Kolberg » 14 srp 2002, 11:49

nisam se ja zgrozila zbog samog dojenja ali zbog toga da sta ako to dijete kaze u skoli da jos doji i svu ce se poceti nasmijavati, rugati, niko nebi se htio sa njim igrati. ja osobno nebi htjela da moje dijete to dozivi<
><
>mika <i></i>
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Sandra30 » 14 srp 2002, 11:55

Mojim kcerima ce se sigurno barem jednom desiti da ce im se netko rugati u skoli jer im je mama strankinja, tamne kose i ociju i prica s jakim naglaskom.<
>Ljudi se imaju obicaj ismijavati onome sto ne razumiju a narocito onome cemu, u stvari, zavide.<
>Ne mogu ja svoje cure zastiti od zivota. <i></i>
Sandra30

PostPostao/la Nincka » 14 srp 2002, 12:05

Ja se ne ZGRAZAM.<
><
>Moje je misljenje na osnovi literature koju sam procitala/misljenja koja sam cula da to nije do
o. Isto kao sto je moje misljenje da nije do
o i zdravo jesti previse masnu ili slatku hranu. Ne zgrazam se kad ljudi to jedu. U tom se slucaju radi o "tjelesnoj" stetnosti, kod tako produzeng dojenja mislim da se radi o psiholoskoj/psihickoj.<
><
>Malo sam pretrazila internet i vidim da ima puno misljenja (sigurno su i ona na necemu bazirana) koja preporucuju dojenje dokle god dijete i majka to zele. Pa cak i tako dugo. Osobno, sam sklonija prihvatiti misljenje da odvikavanje od dojenja treba u principu biti odluka majke (super ako se zelje djeteta i majke poklope, pa se to na obostranu radost dogodi u neko prihvatljivo vrijeme), ali ako bi dijete dojilo do 8 godina, onda je majka ta koja mora biti dovoljno zrela i emocionalno sigurna da moze odluciti prekinuti.<
><
>A sto je "vremenski prihvatljivo" - to ne znam. Ja sam se odlucila za godinu dana. Na temelju misljenja psihijatara i psihologa. Mogla bi i duze i uzivala bi u tome. Otkad sudjelujem na ovom Forumu, nisam vise tako cvrsto uvjerena da to mora biti bas jedna godina. Dvije? Tri? Ne znam, svakako ne vise. Iako, kad bih imala jos djece, mislim da bih opet prekinula s godinu dana.... <i></i>
Nincka
notebook girl

PostPostao/la Sandra30 » 14 srp 2002, 12:19

Ne znam, prema tvojim postovima sam ja recimo zakljucila da samnom treba jako puno raditi jer mislim dojiti dijete dokle god ona bude htjela pa neka to bude i osam godina. I da ja nisam dovoljno zrela i emocionalno sigurna jer nisam do tada dojenje prekinula?<
>Nikada vise ne bi isla sama odvikavati dijete od sise. Nikada, nikada, nikada. Ne znam sto bi me na to moglo opet natjerati osim neke strasne, iznenadne bolesti. I smatram se izuzetno zrelom i emocionalno sigurnom jer me nije sram sto uzivam u dojenju i sto me ne bi bio sram dignuti majicu i podojiti dvogodisnjaka di god mu padne na pamet.<
>Koliko cu ja dojiti je moja stvar i ne tice se ama bas nikoga na ovome svijetu nego mene, moga muza i moga djeteta.<
><
>Mog tatu je baba dojila do 5. godine jer mu nije imala sto drugo dati jest. Majka je dojena do 14 mjeseci jer je druga baba i dan danas uvjerena da je dojenje strasno vazna i zdrava stvar. Stari ima znatno bolje postavljene granice s okolinom i znatno jacu odraslu emocionalnu neovisnost. <i></i>
Sandra30

Sandra,

PostPostao/la Nincka » 14 srp 2002, 12:30

gle, razmisljala sam da li da napisem onaj gornji post onako kako sam napisala ili ne jer sam znala da ce to netko shvatiti osobno, na nacin na koji si ti to shvatila. Nije mi to bila zelje ni namjera.<
><
>Moje je misljenje takvo, kao sto sam napisala, znam da ima i drugacijih, i to je OK. Ja sam profesionalno (i privatno) "u psihijatriji" i izgradila sam svoj (vec opisani) stav. Da nisam citala i slusala ono sto jesam, mozda bih razmisljala drugacije.<
><
>Kad je majka tvog oca njega dojila do 5. godine radila je to iz savim drugacijih razloga od onih iz kojih bi to danas majke radile - a to nije nevazno. <i>Edited by: Nincka  at: 7/14/02 4:00:57 pm<
></i>
Nincka
notebook girl

PostPostao/la adrianovamama2000 » 14 srp 2002, 15:10

Cure ce se sjetiti da sam ovo vec jednom davno pisala ali kako ima novih clanova malo se ponavljam. Dakle kad sam nosila Adriana i slusala Jamamu koja je u to vrijeme malu dojila 14 mj to mi se cinilo jako cudno i moram iskreno prizanti malo pretjerano. Nakon toga kad sam krenula dojiti i kad smo Adrian i ja rasli zajedno ispalo je da je meni bilo krivo kad je on sa 20 mj prestao dojiti. Sad da me netko pita koliko bi htjela da Lukas doji, bila bi presretna da opet mogu pustiti da on odluci o tome i nadam se da ce biti tako. Ja se ponovno vracam na svoju tezu Adrian jos uvijek ima dudu za spavanje, zasto to nikome nije cudno? Zar nije priprodnije umjesto te dude da se umiri za spavanje na prsima ako je to prioroda tako postavila? <i></i>
adrianovamama2000

PostPostao/la Suzana » 14 srp 2002, 15:33

Super Sandra, drzimo ti palceve da ti se ostvare tvoji planovi, jer ces onda vjerojatno biti prva mama iz foruma kojoj je to<
>uspjelo. Kod svih ostalih do sada je ili trudnoca utjecala na kraj dojenja ili su mame nakon nekoliko godina iz raznih razloga intervenirale. <i></i>
Suzana

PostPostao/la adrianovamama2000 » 14 srp 2002, 15:40

To ne stoji, Jamama je pustila Ivu da sama odluci kada je kraj i Iva je prestala dojiti sa 30 mj <i></i>
adrianovamama2000

PostPostao/la Suzana » 14 srp 2002, 15:49

Admama, sto je prirodno, a sto ne, je jedna osjetljiva diskusija. Ja isto mislim da nije prirodno gutati hormone (koji sprecavaju ugnjezdenje em
iona usput receno i fakticki su rani abortus) da bi se sprijecila trudnoca. Mislim da je prirodno imati djecu, puno djece. Ljudi koji godinama doje imaju obicno 1 ili 2 djece. Ova Amerikanka sigurno ne bi bila dosla na ideju da doji sina do 8 godina da je imala 5, 6 djece. A i to bi bilo najprirodnije, zar, ne?<
><
> <i></i>
Suzana

PostPostao/la adrianovamama2000 » 14 srp 2002, 15:54

Koliko sam shvatila ona je samohrana majka zato nema vise djece <i></i>
adrianovamama2000

PostPostao/la vesna72 » 14 srp 2002, 17:32

Da se malo vratim na temu: I meni se čini da je 8 godina predugo. Ne zgražam se (da odmah naglasim), ali meni to baš nije najnormalnije. Gdje je granica, ne znam. Vjerojatno je kao i sve druge granice fleksibilna i ovisna o mnogim trenutnim faktorima. Po mom osobnom mišljenju 2-3 godine.<
>Isto tako mi ne bi bilo normalno niti da dijete od 8 godina ima flašicu ili dudu. <
> <i></i>
vesna72
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Kolberg » 14 srp 2002, 18:04

ja isto namjeravam da moje dijete samo odluci kad ce prestati sisati..radim kuci tako da zbog toga nemoram ga odvikavati, a i tak nema to nikakve veze.<
><
>Sandra pa ja sam isto srankinja i mom toncu isto ce se dijeca rugati ali ako mogu ga od necega zastiti to zasto nebi to napravila?<
><
>mika <i></i>
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 14 srp 2002, 18:24

čini mi se da u članku piše da bi on rado prestao, ali da mu mama ne dozvoljava <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la flower power » 14 srp 2002, 18:26

Meni je kljucno pitanje zasto ona jos uvijek doji svog sina?<
><
><
>istina je da ima puno djece (ja sam se zgrozila koliko) koja krenu u skolu, a da npr. dorucak pojedu na bocu - da li ima mama koje jos doje u to vrijeme- ne znam. Najduzi slucaj dojenja za koji ja znam je djevojcica koja je dojena do 4 god.( na osnovu 5 god. intervjuiranja rod. pri ulasku u vrtic)- ne znam ni sama- mozda se zene kod nas srame reci da jos doje u to doba? <
><
>Ipak mislim da postoji kljucno vrijeme odvajanja mame i djeteta, i da ce sve mame reci da dijete u odredjeno doba samo prestaje traziti cicu. Pitam se (a odgovor mi vi ne mozete dati) sto se desavalo u tim trenucima - da li je patronazna sestra ipak imala pravo?<
><
>p.s. ova mama koja je dojila do 4 god. po njenim rijecima je bila umorna od toga, nervozna i nesigurna kako prekinuti, te puna osjecaja krivnje...nije bila bas svijetli primjer ljepote dojenja<
> <i></i>
flower power
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 14 srp 2002, 18:30

to piše na <
>abcolocal.go.com/kabc/news...eding.html <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la Sandra30 » 14 srp 2002, 18:49

Po onome sto sam ja sama vidjela, tj vidjela kod svojih poznanika svojim ocima a ne cula, klinci jednostavno sami prestanu. Znam primjere gdje su djeca sama prestala traziti sisu, mame ih nisu forsirale i amen. Ko sto dijete s dvije godine zna rec da hoce sendvic, zna rec i da hoce sisu. Nemojte misliti da je ovdje okolina pogodna za neka visegodisnja dojenja. Ljudi se tome smiju i to zato sto su primitivni i blesavi, po mome misljenju. A ove metode s flasterima i sl, iskreno, ne znam nikoga zivoga ko je primjenio a svi su vremenom prestali dojiti.<
>Dominika, i ja mislim svoju djecu stititi koliko mogu ali ne mogu ja njih ici stititi od necega sto ja mislim da je ispravno. Ja sam strankinja, ne mogu se ubiti da one ne bi imale mamu strankinju. Ovdje se svi sprdaju s crvenokosom djecom, ja ne mislim da njihovi roditelji rade ispravno ako im opituraju kosu. Niti cu ici kupovati svojoj kceri tenisice od 1500kr da bi je skolska elita prihvatila. Ja smatram da je dojenje prirodna i normalna stvar i jako sam ponosna na sebe sto dojim. Od mene ce cuti da je to nesto krasno a ne nesto cega se treba sramiti.<
><
>I ja stvarno nisam ni psiholog ni psihijatar ali mi razum govori da ocijeniti da je neko dijete emocionalno nezrelo ili zakinuto jer ga je majka dojila 5-6 godina jednostavno nije ispravno. Ova zena moze biti najluda osoba na svijetu a moze i biti savrsena. Mi o njoj znamo da doji 8 godina i meni to nije dovoljno za oduzimanje djeteta. Ako mali stvarno hoce prestati a ona mu ne da, e onda ne znam. Tesko mi se zamisliti da bi isla okolo i trpala na silu kceri sisu u usta. <i></i>
Sandra30

PostPostao/la flower power » 14 srp 2002, 19:34

ako je tocno da bi on rado prestao, a mama mu ne dozvoljava - priznati cete da to bitno mijenja na stvari<
>Sandra ... koja bi to scena bila , niti ja sebe ne mogu zamisliti u toj situaciji ali kao sto si rekla mogla bi ona biti i najludja zena na svijetu. <i></i>
flower power
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Sandra30 » 14 srp 2002, 20:12

flower <
><
>Ja sam se sad ponovno slogirala jer sam razmisljala o onome sto je Nincka rekla da sam shvatila post osobno. Evo stvarno sam razmisljala i ne znam kako drugacije shvatiti ovo: <
><
>"Ne mogu uopce pronaci rijeci kojima bi opisala koliko sam cvrsto uvjerena da je to jaaaaako lose i na veliku stetu djeteta. Na stranu reakcije okoline, neodo
avanje, zgrazanje,... Iz psiholoskih razloga to je nezdravo za dijete.<
><
>Dijete mora u pravo vrijeme dobiti iskustvo odvajanja od majke kako bi moglo poceti graditi vlastitu ličnost. Ako to iskustvo ne dobiva, njegove granice s okolinom se ne postavljaju i nikad nece postici normalnu odraslu emocionalnu neovisnost.<
><
>A kako postupati s majkom? Ne znam. Oduzimaje dijetea isto nije rjesenje, ali s njom bi trebalo jako puno raditi. A nakon ovoliko vremena, bojim se da i s djetetom."<
><
>Mislim, ja stvarno nemam u glavi granicu kada cu je prestati dojiti jer mislim da je to stvar mene i nje. I muza mi. Ali kada procitam ovaj post onda se stvarno zamislim. Zato bi lijepo molila pojasnjenje. Kako sam trebala shvatiti ove rijeci i zasto je dugo dojenje opasno za emocionalnu neovisnost. I kada onda treba odvici dijete od sise da do tih negativnosti ne bi doslo. Do kada je onda "bezopasno" dojiti? Bi li trebala ici traziti pomoc psihologa ako prijedem tu granicu?<
>Da se odmah ogradim, ne pitam ovo da bi se prepucavala, nego me stvarno zanima jer sam najozbiljnije mislila pustiti kcer da sama odluci kada je dosta. Najozbiljnije molim Nincku da me prosvijetli. Ili flowericu. Vi ste profs.<
> <i></i>
Sandra30

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.