Postao/la aharon » 29 srp 2003, 11:31
O.K. sada imam vremena pa cu pisati. <
>Prije nego sto direktno odgovorim sta je danas, ipak da kazem jos par stvari.<
>Uvijek nam je ogranicavajuci faktor u svemu bilo to sto je Luka pruzao snazan otpor bilo kakvom lijecnickom tretmanu (npr. EEG kojeg je radio proslog maja je za njega bio uzasavajuci).<
>I na mene su lijecnici ostavili uglavnom negativan utisak i kod njih nisam nisam nasao ono sto sam ocekivao: razumijevanje za okolnosti i realnu sitauaciju i savjet sta i kako da se radi a da se dijete ne ubija u pojam radjenjem pretraga kao CT mozga, torch ili dubinsko slikanje mozga, samo zato da se "iskljuce neke mogucnosti".<
>Naime, mi smo kada je Luka imao 3 godine uvidjeli da zaista nesto ne stima i napokon poceli da trazimo pomoc sa strane, kako smo god znali, ali smo uvijek nailazili na prepreku sto su od nas trazeni ti nalazi, a uvidjeli smo da ako je zaista osnovni uzrok Lukinih problema trauma i bolno iskustvo bas vezano za lijecnicki tretman (sto smo pretpostavili), onda bi maltretiranje tim nalazima bilo prije svega uzasno mucno i tesko izvodljivo, a samo kontraproduktivno. I zato smo odlucili da se suprotstavimo tome pa cak i uz rizik, trazeci nekoga ko ce nas podzati u namjeri da to zaobidjemo i ko ce nas necim konkternim posavjetovati: sta da radimo.<
>Mi smo u medjuvremenu izmisljali i improvizirali sami sta nam je padalo na pamet po savjetima koje smo odavde ili odande prikupili, ali svaki nas pokusaj da od medicinskih radnika dobijemo direktnu pomoc zavrsio je neuspjehom (dapace katastrofom). Pretpostavljajuci da bi na problem mozda pozitivno uticao barem kratkotrajan boravak u vrticu, pokusali smo sa tim, ali su i oni bili sumnjicavi i trazili su nalaz.<
>Inace, zanimljivo je da smo intuitivno osjetili mnoge stvari sto treba da radimo ili da ih izbjegavamo, sto su nam kasnije strucnjaci preporucali. <
>I tako sve dok napokon maltene "slucajno" nismo uspjeli uspostaviti kontakt sa jesnom mladom defektologicom (somatopedom) koja je napokon rekla nesto sto je imalo smisla: vase dijete je "rastureno" treba ga sastaviti (da sazmem glavnu poentu), i to treba poceti od najosnovnijih stvari koje on treba da usvoji kao svjesno iskustvo pa da time pokrenemo njegov sponatani razvoj, jer je i ona uvidjela da je Luka sto se tice inteligencije dosta ocuvan. <
>Ona jos nije spominjala autizam, nego razvojnu disharmoniju. To je bilo novem
a prosle godine. Kasno? Mislim da ne!<
>I zaista, pokazala mi je naosnovnije neke somatopedske vjezbe, kupili smo veliko ogledalo i poceli sa predanim radom. I prvi rezultati su se
zo pokazali, pogotovo sto je Luka na moje iznenadjenje nju prihvatio. Napokon da on nekog medicinara prihvati. I to je zaista bio prelom. Nakon dva mjeseca je predlozila da pocnemo ukljucivati i logopeda, i poceli smo i sa defektolosko logopedski rad sa defektolog/logopedicom. Rad sa njom je nesto teze isao, ali je isao. Medjutim, s obzirom da su ti tretmani vezani za jednu skolsku ustanovu a sada je raspust, sa odlascima kod nje je gotovo do septem
a.<
>Sto se tice defektologice somatopeda (zove se Tanja), ona cuva trudnocu i takodje ne moze da radi s Lukom, nego smo se samo prije mjesec dana jednom privatno sreli i iskonsultovali sta i kako da se radi.<
>Takodje smo po njihovoj preporuci sredinom aprila otisli u Beograd kod profesora Bojanina (starog i veoma priznatog dijagnosticara), ali i jos jednog defektologa i oni su oba konstatovali autizam odnosno elemente autizma.<
>Medjutim, uz svo postovanje prema profesoru, mislim da Tanja ima svoj stav o tome i da ona teziste baca na nemogucnost prepoznavanja i kodiranja emocionalnih stanja kod drugih, i na to sto su Lukina dosadasnja iskustva vec "kodirana" na odredjeni samo njegov nacin, a da mi moramo da ih "prekodiramo" na normalan nacin i da potaknemo njegov ukupni razvoj u pravom smijeru popunivsi mnoge praznine koje on ima u tim osnovnim iskustvima.<
>Ali da naglasim, sa Lukom uglavnom radimo mi kod kuce na osnovu onoga sto nam je pokazano preporuceno ili sugerisano, jer svi ovi (sporadicni) kontakti sa strucnjacima (do kojih smo kao sto vidite jedva dosli a i oni rade u losim uslovima) su uglavnom bili vise konsultacije a manje su bas oni radili sa Lukom.<
><
>Znaci glavni rad sa njim je kod kuce, i mi smo ti koji otprilike sastavljamo program sta se i kako sa njim radi, postujuci (vise ili manje) njihove preporuke, stalno prateci sta se u djetetu zbiva i kako reaguje.<
>Vjezbe su somatopedske, vježbe osvješćivanja, raspoznavanja, sve kroz igru, slagalice, stimulacija rada na racunaru (srazmjerno svojoj moci poimanja tu je Luka sjajan), stimulacija govora i svih samostalnih aktivnosti, ali sve više su to primjenjene i u maksimalno životne situacije pretočene aktivnosti, nego nego specijalno ritualno vježbanje, mada ima i toga, ali to mu je uglavnom dosadno ili odbojno, mada je u jednom periodu bilo vrlo korisno.<
><
>Naravno da bismo mi voljeli da Luka sto prije dodje do sebe, ali smo svjesni da to nije nesto sto se desava preko noci. Potrebno je mnogo strpljenja ali prije svega pouzdanja i osjecaja za dijete.<
>U svakom slucaju, dosli smo do ovih zakljucaka:<
>- vrlo je vazna kucna atmosfera (da po mogucnosti ne bude ili sto manje bude opterecena "situacijom"), sto opustenija, toplija i duhovnija atmosfera to bolje<
>- i u tome (radu sa ovakvom djecom) se i te kako moze i treba uzivati, a svaki grc je tome veliki protivnik i smetnja<
>- nista ne na silu, ali ponekad je potrebno istrpjeti protivljenje (ponekad zestoko i dugotrajno) da bi poslije bio sjajan "rad" - zaista je potreban vrlo dobar osjecaj za dijete da se osjeti kada biti malo cvrsci u zahtjevima i ne popustiti, a kada bi svako insistiranje bilo kontraproduktivno<
>- ishrana je vrlo vazna (samo kao ilustraciju, negdje sam citao da mlijeko negativno utice na djecu sa ovom vrstom problema, a Luka je bacio flasicu sa mlijekom proslog ljeta, i vise ga nikako i ne pije - a u vremenu nakon toga smo ostvarili i prekretnicu u njegovm opstem stanju)<
>- ne gubiti zivce (stvari cesto ne idu onako kako bismo mi voljeli, pogotovo ne onako
zo, ali mnoge promjene dolaze odozdo "ispod povrsine" mnogo prije nego se iskazu "iznad povrsine", a svaka nervoza sve samo kvari)<
><
>Nadam se da ce ovo biti nekom korisno, a ako ima ko kakvih pitanja ili sugestija do
o je dosao. <
>Svako do
o<
>Milicin i Lukin tata <i></i>